luni, 3 decembrie 2007

Zilele filmului Spaniol la Suceava


zfs.jpg

Institutul Cervantes Bucuresti si Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava prezinta a doua editie a manifestarii “Zilele Filmului Spaniol”, care se va desfasura in perioada 3-5 decembrie 2007, la Restaurantul Venezia din Suceava.

7 creatii de anvergura ale cinematografiei hispanice, accesibile acum publicului sucevean iubitor de cultura, ne invita sa gustam din tainele celei de-a saptea arte, de-a lungul a 3 zile de proiectii.

“Când oamenii n-au mai avut curajul sa creada în viata de jos, când n-au mai avut candoarea sa creada în viata de sus, au început sa creada în viata ca-n filme.

Starul a fost întruchiparea unui eden intermediar, unde Eva poarta bikini, merii cresc în piscine, iar sarpele îsi petrece vacanta pe un iaht personal.

Bine sau rau - asa a fost.

Pentru o buna parte a lumii, filmul a fost întradevar o uzina care produce vise, conserve de vise. La început, vise sepia. Pe urma technicolore, iar spre dimineata, înainte de ora trezirii - cosmaruri…” Ecaterina Oproiu - critic de film.

De la prima proiectie publica a unui film, cu aparatul fratilor Lumiere, la tehnologia avansata a mileniului 3, trecand prin toate culturile lumii, cinefilii au inca odata sansa de a se desfata cu giuvaierurile unui taram al imaginarului si al creatiei.

Suceava este invitata la film!

Intrarea libera.

Aveţi ocazia să urmariţi:

Los Tarantos (Regia: Francisco Rovira Beleta, 1963, 95 minute)

Sinopsis: Rafael este membru al familiei ‘Los Tarantos’. In timpul unei altercatii, raneste pe un membru al unei familii rivale ‘Los Zorongos’ si nu după mult timp o cunoaşte pe Juana, de care se îndrăgosteşte şi de care este iubit. La aflarea faptului că ea provine dintr-o familie pe care el o urăşte, Rafael o abandonează pe Juana. Din acel moment, în vieţile lor se strecoară tragedia. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin. Motivul din ‘Romeo şi Julieta’ în lumea gitanilor, având ca fir conductor dansul si cântecele flamenco.

Luni 3 Decembrie 2007 ora 19:00 Restaurant Venezia Suceava

Alma gitana (Regia: Chus Gutierrez, 1995, 97 minutos)

Sinopsis: Antonio este prototipul tânărului de la oraş, individualist, afemeiat şi care trăieşte fără să ştie prea clar ce aşteaptă de la viaţă. Lucreaza ca ospătar la cafeneaua Senatului şi uneori mai dansează pentru turisti şi pentru doritorii de exotisme. I-ar plăcea să se afirme ca “bailaor”. Viaţa lui e marcată de o schimbare profundă după ce o cunoaşte pe Lucia, o femeie altfel decât cele pe care le cunoscuse, alături de care descoperă faţete noi ale vieţii: legământul pe care il presupune o dragoste adevărată. Lucia este tipica tânăra gitană care studiază restaurarea operelor de artă si îl ajută pe tatăl ei la un magazín de antichităţi. Respectă mult tradiţia, familia şi virginitatea înainte de nuntă, dar tânjeşte să-şi trăiască viaţa. Se simte de două ori marginalizată: o dată pentru că e femeie şi apoi pentru că e gitană; însă nu-şi pierde speranţa. Vrea să-şi trăiască viaţa şi e convinsă că viitorul ei este alături de Antonio.

Luni 3 Decembrie 2007 ora 21:00 Restaurant Venezia Suceava

Flores de otro mundo (Regia: Iciar Bollaín, 1999, 106 minute)

Sinopsis: Patricia, dominicană, caută o casă ţi o siguranţă economică pe care condiţia ei de emigrant ilegal aflat la Madrid nu i le permite. Milady, născută la Havana, are douăzeci de ani şi lumea la picioare. Marirrosi, din Bilbao, are de lucru, are unde locui şi este foarte singură. La fel de singură ca şi Alfonso, Damián şi Carmelo, bărbaţi din Santa Eulalia, un sat fără femei de maritiş şi fără perspective. O petrecere de burlaci prilejuieste ca ei şi ele să se întâlnească şi de aici o istorie dulce-acrişoară de convieţuiri de cele mai multe ori imposibile.

Marti 4 Decembrie 2007 ora 17:00 Restaurant Venezia Suceava

En la ciudad ( Regia: Cesc Gay, 2003, 110 minute)

Sinopsis: Un grup de prieteni într-un mare oraş, Barcelona. O trecere în revistă a poveştilor lor nepovestite, intime, a sentimentelor şi dorinţelor lor cele mai ascunse. O călătorie prin lumea sentimentelor, o lume care de cele mai multe ori rămâne ascunsă. Singurătatea, la oraş, într-o poveste urbană şi închisă.

Marti 4 Decembrie 2007 ora 19:00 Restaurant Venezia Suceava

Son de mar ( Regia: Juan José Bigas Luna, 2001, 102 minute)

Sinopsis: Intr-o zi de sfrsit de toamna, Ulises soseste intr-un oras de pe coasta ca sa isi ia in primire postul de profesor de literatura la liceu. In acest oras va descoperi senzualitatea mediteraneeana, marea, mirosul portocalilor si deliciosii cartofi prajiti pe care ii face Marina, de care de altfel se si indragosteste nebuneste. Iar Marina ramane vrajita de povestile pe care el i le spune. Doar ca intr-o dimineata cind pleaca sa pescuiasca cu barca, Ulises dispare. Martina se marita cu Sierra, un constructor bogat, iar dupa ce ea se asezase bine in acest mariaj luxos, Ulises reapare pentru ca nu o putuse uita.

Marti 4 Decembrie 2007 ora 21:00 Restaurant Venezia Suceava

Camarón (Regia: Jaime Chavarí, 2005, 119 minute).

Sinopsis: “Camarón” este biografia unui geniu al muzicii flamenco: “Camarón de la Isla”. Filmul despre Camarón face din personajul sau un protagonist absolut. Este o trecere in revista a vietii si operei acestui mare cantautor spaniol care a innovat muzica flamenco, a avut o influenta covarsitoarea asupra noii generatii de artisti si a reusit sa darame bariere sociale si artistice. Dorintele, succesele, problemele protagonistului sunt ingrediente ale unei traiectorii personale care s-a vazut reflectata in modul sau foarte aparte de a face muzica, in viziunea sa despre muzica, in modul in care a predat muzica flamenco. Evolutia lui Camaron este transpusa in film in trei etape: momentul in care a fost descoperit, confirmarea artistica si apoi recunoasterea-disparitia. In fiecare dintre aceste etape, Camarón este insotit de personalitati ale culturii flamenco precum Paco de Lucia, Tomatito, Papo Cepero.

Miercuri 5 Decembrie 2007 ora 19:00 Restaurant Venezia Suceava

Tierra (Regia: Julio Medem, 1996, 125 minute)

Sinopsis: Undeva, în oceanul negru care este cosmosul, Angel soseşte într-o zonă cu culturi de viţă de vie, une avea menirea de a eradica o insectă care face ca gustul recoltei să se schimbe. În comunicarea pe care o are cu oamenii locului, Angel găseşte soluţia pentru a-şi rezolva dedublarea de personalitate alegând între două femei: Ángela, căsătorită ţi blondă şi timidă şi Mari, o tânâră roşcată, îndrăzneaţă şi uşor perversă.

Miercuri 5 Decembrie 2007 ora 21:00 Restaurant Venezia Suceava

0 comentarii: