luni, 16 iulie 2007

Circa 40.000 de cai din judet vor primi pasaport

Circa 40.000 de cai din judet vor primi pasaport

16 Iulie 2007

Unitatea pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UARZ) Suceava, ce are misiunea de a coordona la nivelul judetului procesul de asigurare a evidentei cailor, a primit 41.000 de pasapoarte, care urmeaza sa fie distribuite pana la sfarsitul acestui an, informeaza corespondentul ROMPRES. Seful UARZ Suceava, Dorel Lucaciu, a declarat ca ultimele evidente ale unitatii aratau ca, in judet, ar fi in jur de 37.500 de cabaline, dar din cauza reticentei oamenilor, precum si a lipsei dotarilor necesare din partea veterinarilor, doar aproximativ 27.500 de cai au fost identificati. Lucaciu a spus ca, de la mijlocul anului trecut, prin intermediul medicilor veterinari din comune, a fost demarata o campanie de identificare a cailor, animalelor fiindu-le implantate microcipuri. "Conform reglementarilor legale, pasapoartele nu pot fi emise decat pentru caii inregistrati cu microcipuri. Cum este obligatoriu ca toti caii sa aiba pasaport, avem obligatia ca, in cel mai scurt timp, sa inregistram toate animalele. Vom primi, in curand, de la Bucuresti dotari si instructiuni cu privire la modul de implantare", a spus Lucaciu, adaugand ca pentru cei 27.000 de cai ce au deja microcipuri, pasapoartele se pot emite imediat.

Lucaciu a explicat ca cea mai importanta data din pasaportul calului este seria microcipului, cu ajutorul careia, in doar cateva minute, poate fi aflat proprietarul animalului. Printre altele, in pasaport va fi trecuta data nasterii animalului, tara de origine, rasa, sexul si culoarea, analizele la zi, certificatul de sanatate, medicamentele prescrise pentru diferite tratamente si datele referitoare la fiecare vaccinare, obligatoriu insotite de prenumele, semnatura si stampila veterinarului care le-a intocmit.

Pasaportul trebuie sa aiba viza pe anul respectiv, iar, daca animalul este transportat pentru a fi vandut, pasaportul trebuie sa fie stampilat de autoritatea sanitar-veterinara la sectiunea "bun pentru consum". Numai pe baza carnetului, proprietarii vor primi despagubiri in cazul sacrificarii cailor pentru eradicarea unor boli majore. Proprietarii a trei cai din zona Radauti au solicitat si primit deja pasapoarte, pentru ca si-au vandut caii peste hotare, iar o asemenea operatiune nu se poate face decat daca exista garantii ca animalul este perfect sanatos.

Cantinele manastirilor din judet, verificate de sanitari

Cantinele manastirilor din judet, verificate de sanitari

16 Iulie 2007

Cantinele manastirilor din judet, verificate de sanitari

Cantinele manastirilor din judet vor fi verificate, din aceasta luna, de inspectorii sanitari, dupa ce Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a acceptat ca Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Suceava sa efectueze actiuni de indrumare si control privind modul de functionare a acestor unitati. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a salutat deschiderea manifestata de Arhiepiscopie, adaugand ca verificarea activitatilor din cantine este in avantajul acestora, deoarece la manastiri se prepara mancare, atat pentru cei care locuiesc acolo, cat si pentru turistii cazati sau pelerinii veniti cu prilejul diferitelor sarbatori religioase. Orest Onofrei a precizat ca, intr-un lacas de cult, cantina nu are legatura cu activitatea de baza a manastirii, astfel incat trebuie sa respecte normele generale pentru alimentatia publica.

Se impune asanarea discursului politic, sustine deputatul Dumitru Pardau

Se impune asanarea discursului politic, sustine deputatul Dumitru Pardau

16 Iulie 2007

Proaspat ales presedinte al liberal democratilor suceveni, deputatul Dumitru Pardau si-a fixat printre obiective schimbarea structurii clasei politice si asanarea discursului politic, atat ca ton, cat si ca vocabular, transmite corespondentul ROMPRES. "Vom fi permanent alaturi de oameni, nu doar din patru in patru ani. Trebuie sa dispara linguseala din campaniile pentru alegeri, precum si aroganta de dupa.

Trebuie sa fim corecti cu alegatorii, sa vorbim deschis cu ei, sa gasim solutiile cele mai bune, dar sa le spunem si ce inseamna modernizarea Romaniei. Sa lasam deoparte populismul desantat gen PSD, cu mici, bere, cremvursti gratuiti, sau populismul guvernamental fara acoperire manifestat de PNL si Guvernul Tariceanu", a spus Dumitru Pardau.

Liderul judetean al PLD isi propune ca formatiunea pe care o reprezinta sa devina "partidul numarul 1-2 in judetul Suceava", obtinerea unui procent de minim 15% la alegerile pentru Parlamentul European, a unui numar cat mai mare de mandate de consilier judetean si local, minim 30 de mandate de primar precum si obtinerea, impreuna cu PD, a jumatate din numarul de parlamentari ce revin judetului Suceava. PLD Suceava are in evidente 6.400 de membri si si-a ales deja structurile de conducere in 73 dintre cele 114 localitati din judet.

Ioan Oltean: PLD este partenerul PD in viitoarea guvernare

Ioan Oltean: PLD este partenerul PD in viitoarea guvernare

16 Iulie 2007

Deputatul Ioan Oltean, vicepresedinte al Partidului Democrat (PD), a declarat, duminica, la Suceava, ca "nasterea" Partidului Liberal-Democrat (PLD) a creat partenerul democratilor in viitoarea guvernare, transmite corespondentul ROMPRES, Viceliderul PD a afirmat ca protocolul semnat cu PLD reprezinta premisa unei colaborari serioase "mai ales postelectorale".

Ioan Oltean a afirmat ca PD va fi alaturi de PLD si doreste ca ambele formatiuni sa se consolideze in perspectiva intrarii la guvernare in 2008, pentru ca Romania sa fie condusa de oameni responsabili, care pun pe primul plan interesul de partid si nu cel grup. Vicepresedintele democrat a facut declaratiile in deschiderea conferintei judetene de alegeri a PLD Suceava. Ioan Oltean va participa, tot duminica, la sedinta Consiliului local de coordonare al PD Suceava.

PNL este a 43-a filiala a PSD, afirma Gheorghe Flutur Suceava

PNL este a 43-a filiala a PSD, afirma Gheorghe Flutur Suceava

16 Iulie 2007

Presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a declarat duminica, la Suceava, ca, in prezent, "asistam la un curent ultrapopulist ce vine din tandemul PNL-PSD", adaugand ca in acest fel ''se confirma faptul ca PNL este a 43-a filiala a PSD", transmite corespondentul. Flutur, prezent la conferinta judeteana a PLD Suceava, a apreciat numarul mare de participanti care, in opinia sa, arata ca ''liberal-democratii sunt pe un drum bun, ca directia aleasa de PLD este cea corecta si exista sanse reale sa se faca un scor bun la alegeri''. "Numai ca politica si procentele se fac muncind, nu dandu-ne cu presupusul intre doua posturi de televiziune", a spus Flutur.

El sustine ca PLD trebuie sa obtina minimum 10% la alegerile europarlamentare, dupa care vor discuta formule si solutii ca sa vina la guvernare. "Din pacate, procentele facute in 2004 de mine, de Theodor Stolojan, de Mona Musca le folosesc acum Ludovic Orban, Adomnitei, Chiuariu si altii. PNL a devenit a 43-a filiala a PSD. Am vazut ca nu stiu ce doamna invita PNL-istii rataciti sa se intoarca acasa. Intr-un PNL cotropit de stanga noi nu ne intoarcem. Suceava este un judet capitalist si nu are nevoie sa fie condus de un presedinte de colhoz", a spus Gheorghe Flutur.

Zeci de candidati pentru un post la titularizare

Zeci de candidati pentru un post la titularizare

16 Iulie 2007

Inspectoratul scolar judetean (ISJ) Suceava a scos 307 posturi la examenul de titularizare care incepe luni, pentru care vor concura 1.226 de dascali, transmite corespondentul ROMPRES. Cea mai mare concurenta va fi pentru posturile de invatatori, unde sunt 262 de candidati pe doar zece locuri, cele de Geografie cu 65 de candidati pe un singur loc si la Istorie - 66 de candidati pe un post scos la concurs.

La cealalta extrema a posturilor didactice vacante scoase la titularizare se situeaza posturile pentru care nu a optat nici un candidat - la Alimentatie publica si turism cu 8 locuri la cele trei specializari incluse, 2 locuri la arhitectura, 1 loc la arta-vocala canto, 1 loc la ceramica, 1 loc la cultura civica-studii sociale, 2 locuri la dans modern, 4 locuri la economie si educatie antreprenoriala, 1 loc la educatie tehnologica, 1 loc la electronica, automatizari, telecomunicatii (maistri), 1 loc la electrotehnica, electromecanica (maistri), 1 loc la industrie alimentara (maistri), 1 loc la limba rusa materna, 2 locuri pentru profesor psihopedagog si 1 loc la sculptura ornamental.

Astfel, cele 27 de locuri pentru care nu s-au prezentat candidati vor fi scoase la suplinire, dupa examenul de titularizare. Examenul se va desfasura in cinci centre de evaluare din municipiul Suceava, fiind desemnati 234 de profesori supraveghetori. La acest examen, ca si la bacalaureat, candidatii au voie sa intre in sala numai cu dictionar latin-grec sau planuri de conturi pentru disciplinele de contabilitate.

Deseurile din lemn de la Ambro, luate in calcul la producerea energiei termice

Deseurile din lemn de la Ambro, luate in calcul la producerea energiei termice

16 Iulie 2007

Societatea Termica din Suceava analizeaza posibilitatea folosirii de combustibili alternativi pentru producerea energiei termice, una dintre variantele luate in calcul fiind utilizarea deseurilor din lemn, a declarat consilierul local Mihai Aurel Steiciuc, membru al Adunarii Generale a Actionarilor firmei. Un argument prezentat de Steiciuc a fost faptul ca fabrica de celuloza si hartie Ambro Suceava produce, zilnic, circa 2,5 tone de rumegus, deseu din lemn, ce poate fi folosit la producerea energiei termice, specialisti ai societatii Termica lucrand, in prezent, la un studiu de fezabilitate in acest sens.

Potrivit sursei citate, societatea de termoficare ia in calcul toate variantele posibile care sa conduca la diminuarea pretului de cost al gigacaloriei, precizand, insa, ca cea mai importanta reducere a cheltuielilor poate fi facuta doar prin reabilitarea sistemului de distributie a agentului termic. Declaratiile lui Steiciuc vin in contextul in care pretul gigacaloriei platit de populatie ar putea creste cu 12%, potrivit unei propuneri a conducerii societatii Termica, fara sa fie modificat, insa, pretul de productie a acesteia. In acest sens, Aurel Steiciuc a aratat ca gigacaloria va avea acelasi pret de cost, de circa 200 de lei, iar pretul platit de populatie va fi de 155 de lei, fata de 140 de lei, cat este stabilit in prezent.

PC s-ar putea alia din nou cu PSD la alegerile generale Suceava

PC s-ar putea alia din nou cu PSD la alegerile generale Suceava

16 Iulie 2007

Senatorul Partidului Conservator (PC) Sabin Cutas a declarat, duminica, la Suceava, ca formatiunea din care face parte si-a propus sa obtina la euroalegeri 7% din voturi, un astfel de procent marind creditul PC in cazul realizarii unor aliante pentru alegerile generale. Sabin Cutas a precizat ca PC va merge singur pe liste la alegerile pentru Parlamentul European (PE) si la alegerile locale din 2008, dar la alegerile generale, cel mai probabil, vor face o alianta electorala.

Senatorul a mai spus ca nu exclude ca la alegerile parlamentare de anul viitor PC sa se alieze cu PSD, mergand pe principiul ca "in politica orice e posibil". Sabin Cutas a spus ca la alegerile locale din 2008, conservatorii vor sa obtina 10% din voturi.

Şeful Poliţiei de Frontieră Siret a demisionat

După ce un subaltern a fost prins cu portbagajul plin

Şeful Poliţiei de Frontieră Siret a demisionat
16 IULIE 2007

Şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul Gheorghe Ieremie, a demisionat din funcţie din motive „personale”, după un incident în care un inspector de poliţie de frontieră a fost prins în timpul serviciului cu portbagajul maşinii plin cu mărfuri din magazinul duty-free din PTF Siret.

Noul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret este, începând de duminică, comisarul-şef de poliţie Mihai Prisacari, şeful biroului cabinet din cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, transmite corespondentul Mediafax.

Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava a precizat, duminică, într-un comunicat de presă remis agenţiei de presă Mediafax, că, în cursul zilei de vineri, comisarul de poliţie Gheorghe Ieremie a solicitat directorului DPF Rădăuţi, comisar-şef de poliţie Ion Pop, printr-un raport scris, eliberarea sa din funcţia de şef al SPF Siret, invocând „probleme strict personale, fără nici o legătură cu faptele săvârşite de inspectorul Chira Gabriel din cadrul SPF Siret”.

Demisia lui Ieremie vine la o săptămână de la producerea unui incident în care a fost implicat un ofiţer de poliţie de frontieră, inspectorul Gabriel Narcis Chira, care a fost surprins că a făcut, în timpul serviciului, mai multe achiziţii din magazinul duty-free aflat în incinta PTF Siret.

O echipă operativă a IJPF Suceava s-a deplasat la PTF Siret, iar inspectorul de poliţie ar fi avut „o atitudine necooperantă, nesinceră şi recalcitrantă”, refuzând să pună la dispoziţie autoturismul pentru verificare şi să ofere detalii privind situaţia înregistrată.

Ulterior, la sediul SPF Siret a ajuns şi tatăl inspectorului, Gheorghe C., agent de poliţie de frontieră în cadrul SPF Vicov, care a declarat că produsele din portbagajul maşinii le cumpărase el, cu o zi înainte, din Bazarul Suceava, precizează IJPF Suceava, care susţine că acesta a încercat astfel să-i inducă în eroare pe cei care cercetau cazul.