joi, 2 august 2007

Politist sucevean, afacerist ilegal de cherestea

Politist sucevean, afacerist ilegal de cherestea

02.08.2007 Politist sucevean, afacerist ilegal de cherestea

Un depozit clandestin de cherestea a fost descoperit zilele trecute in curtea casei unui politist din Suceava. Totul a plecat de la unele informatii care au ajuns la urechile mai marilor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Suceava.

Potrivit informatiilor politiei, agentul sef adjunct Constantin Aanitei facea afaceri cu lemn de ani buni. Totul se derula in curtea casei sale din orasul Liteni, una dintre cele mai somptuoase locuinte din localitate.
In momentul controlului, oamenii legii au gasit in curtea politistului o caruta a unor sateni care tocmai cumparasera cherestea si se pregateau sa plece. Pe ulita din fata vilei subofiterului de politie, era trasa o alta caruta si ea incarcata cu cherestea. Cea care vindea materialul lemnos era chiar sotia agentului, Mihaela Aanitei. Femeia a sustinut ca depozitul si-a inceput activitatea doar de câteva zile, insa nu a putut prezenta nici un act care sa demonstreze ca este autorizata sa vânda cherestea. Intrebata de unde are lemnul, sotia subofiterului Aanitei nu a oferit prea multe amanunte, indicând o societate din Câmpulung Moldovenesc, municipiul in care sotul ei isi desfasoara activitatea. Politistii banuiesc ca lemnul provine tot de pe o filiera necurata, fiind cel mai probabil taiat ilegal si debitat „la negru“. Femeia a fost amendata cu 500 de lei in timp ce toata cheresteaua i-a fost confiscata.

Vila imensa din salariul de politist

Ancheta oamenilor legii, care vor trebui sa stabileasca daca colegul lor mai merita sa fie politist, va viza si modul in care subofiterul, cu un salariu de aproximativ 1.600 de lei, a reusit sa-si ridice o vila care i-a lasat cu gura cascata pâna si pe ofiterii de la Suceava. Imediat dupa ce au aflat ca politistul a fost luat in colimator de sefii sai, localnicii au inceput sa-si dea si ei drumul la gura.
Agentii economici care detin depozite autorizate de debitare a lemnului s-au plâns anchetatorilor ca politistul le face concurenta neloiala de 4 ani de zile, primind lemn taiat fara forma legale si valorificându-l sub pretul pietei. Se pare ca toata afacerea se derula de patru ani.

PSD cere justificarea banilor cheltuiti cu gripa aviara

PSD cere justificarea banilor cheltuiti cu gripa aviara

02 August 2007

PSD cere justificarea banilor cheltuiti cu gripa aviara

PSD Suceava va solicita in scris premierului Tariceanu constituirea unei comisii care sa verifice modul in care au fost cheltuiti banii alocati pentru combaterea gripei aviare in mandatul ministrului Gheorghe Flutur.
Purtatorul de cuvant al PSD Suceava, Ovidiu Dontu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca se impune justificarea celor 40 de milioane de euro cu aceasta destinatie, intrucat sunt bani publici.
Dontu a motivat demersul PSD prin faptul ca declaratiile recente ale actualului ministru de resort, Decebal Traian Remes, au aratat ca nu exista, in evidentele institutiei, nicio dovada scrisa ca in Romania ar fi existat gripa aviara.
"Afacerea 'Aviaragate', ce a pagubit bugetul de stat cu 40 de milioane de euro, trebuie clarificata", a spus Dontu. Totodata, el cere sa se verifice legalitatea platilor cash mai mari de 5.000 de lei, pe care, potrivit informatiilor primite la partid, le efectueaza Gheorghe Flutur in judet si in ce masura acestea ar putea avea legatura cu modul in care au fost cheltuiti banii pentru gripa aviara.

PSD le cere liberalilor si democratilor sa recunoasca guvernarea in parteneriat

PSD le cere liberalilor si democratilor sa recunoasca guvernarea in parteneriat

02 August 2007

PSD le cere liberalilor si democratilor sa recunoasca guvernarea in parteneriat

Liderul filialei PSD Suceava, Gavril Marza, le-a solicitat miercuri liberalilor si democratilor sa-si declare transparenta colaborarea la nivelul judetului, apreciind ca atat PNL, cat si PD trebuie sa recunoasca faptul ca guverneaza impreuna.
"Solicit public sa lucreze transparent cei de la PNL cu PD, deoarece lucreaza impreuna si trebuie sa-si asume responsabilitatea a tot ce se intampla in acest judet", a spus Marza. In opinia liderului social-democrat sucevean, guvernarea "este proasta", iar PD trebuie sa-si assume o parte din esec, deoarece inca mai detine functii de conducere in institutii deconcentrate ale judetului si in tara.
"Numai ce circ este cu acel Casuneanu de la PD care da afara pe un subordonat liberal, iar la randul lui este sanctionat de ce pune pe altcineva in functie", a spus Marza. Liderul judetean al PSD a inventariat mai multe institutii ce au la conducere oameni ai PD. Totodata, Marza a atras atentia ca sunt mari probleme la nivelul unitatilor scolare din judet, neajunsuri cauzate si de schimbarile succesive ce au avut loc la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, institutie condusa in prezent de un fost liberal, actualmente vicelider al PLD Suceava.
"Vor fi mari probleme incepand cu aceasta toamna, motiv pentru care solicit public transparenta actului de guvernare la nivelul judetului Suceava", a spus liderul PSD Suceava.

Agrement in salina

Agrement in salina


SUCEAVA. Sute de suceveni vin saptamanal la salina Cacica, unde exista o baza de înot si s-au facut investitii pentru amenajarea cabinelor de dus cu panouri solare si asigurarea unor conditii bune.


Apa din bazinul respectiv, cu o concentratie de sare de 200 de grame la litru, are efecte terapeutice in special in cazul unor afectiuni reumatice si respiratorii.

Licitaţia pentru programul "Cornul şi laptele" a adus CJ Suceava o economie de aproape o jumătate de milion de lei

Licitaţia pentru programul "Cornul şi laptele" a adus CJ Suceava o economie de aproape o jumătate de milion de lei


(ASIS) - În urma licitaţiei electronice privind derularea programului guvernamental "Cornul şi laptele" de săptămîna trecută, cîştigător pentru livrarea produselor lactate în ambele zone a fost declarată firma Dorna Vatra Dornei.

Aceasta va furniza produse din lapte la preţul de 0,59 lei fără TVA, pe o singură porţie. Valoarea contractului semnat de Consiliul Judeţean cu Dorna pentru anul şcolar 2007-2008 este de 6,96 milioane lei cu TVA. La produse de panificaţie, prima zonă a fost adjudecată de Parisienne a la Vys, în asociere cu Buzdea Com, ambele din Fălticeni, cele două livrînd pachetul elevilor la preţul de 0,23 lei fără TVA. Asociaţii au parafat cu executivul judeţean un contract pentru suma de 2,02 milioane lei cu TVA. Zona întîi este cea care ţine de Suceava-Fălticeni-Rădăuţi-Siret, iar a doua de Gura Humorului-Solca-Cîmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei. Programul se adresează la 9.144 elevi şi 5804 preşcolari, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Stela Acatrinei, declarînd că economia totală realizată în urma licitaţiei electronice este de 450.000 lei cu TVA. (L.D.)

Administraţia locală a Sucevei se modernizează după regulile europene

Administraţia locală a Sucevei se modernizează după regulile europene


(ASIS) - Municipiul Suceava va participa, în calitate de partener principal, la linia de finanţare lansată de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi intitulată "Fondul de modernizare pentru dezvoltarea administraţiei la nivel local".

În cadrul acesteia, Primăria Suceava a elaborat trei propuneri de proiecte. Este vorba despre SELECTA - "Sistem integrat de management al deşeurilor solide", SIVECO B "Soluţii informatice performante pentru o administraţie europeană" şi HELP - "Serviciul de voluntariat pentru situaţii de urgenţă". Acestea au în vedere eficientizarea şi îmbunătăţirea gestionării fondurilor existente la nivelul bugetului local. Valoarea totală a proiectelor este de 362.518 euro, fonduri nerambursabile oferite de MIRA, contribuţia municipiului Suceava fiind de 36.253 euro, sumă ce reprezintă 10 la sută din totalul cheltuielilor. (L.D.)

Două discoteci din Salcea au fost închise din cauza mizeriei

Două discoteci din Salcea au fost închise din cauza mizeriei


Două discoteci din localitatea Salcea au fost închise de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) pentru că nu au apă curentă.

Şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP, Ludovic Abiţei, a efectuat un control la cele două discoteci aparţinînd SC Super Sonic SRL şi a constatat că acestea nu dispun de apă caldă şi rece, deşi ambele vînd clienţilor băuturi la pahar şi cafea, pentru spălare fiind folosită apă păstrată într- un bidon. În lipsa apei, grupurile sanitare reprezintă, de asemenea, un adevărat focar de infecţie.

Proteste oficiale pentru dezastrul de pe străzile din Cîmpulung Moldovenesc

Proteste oficiale pentru dezastrul de pe străzile din Cîmpulung Moldovenesc


(ASIS) - Starea drumurilor din municipiu şi imposibilitatea reparării lor au constituit din nou subiect de discuţii aprinse în plenul Consiliului Local. Consilierii s-au declarat indignaţi de ce se întîmplă pe DN 17, în centrul municipiului, iar consilierul judeţean Teodor Sologiuc, prezent şi el la şedinţă, a avertizat că "în septembrie se termină finanţarea şi, dacă nu se prelungeşte, rămînem în aer cu lucrările".

Problemele nu sînt cauzate de SCCF Grup Colas Iaşi, care a subcontractat reabilitarea drumului pe tronsonul ce străbate municipiul, ci de alt executant al lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă în cadrul programului SAMTID. Lucrările au fost cîştigate de renumita firmă Strabag, dar au fost subcontractate, iar în Cîmpulung Moldovenesc au revenit spre execuţie firmei sucevene Muha. Lucrările nu numai că nu progresează, dar organizarea de şantier încurcă activitatea firmei care se ocupă de drum şi face imposibilă finalizarea lucrărilor. Circulaţia rutieră este infernală şi nici cu reţeaua de apă nu s-a rezolvat nimic. "Este adevărat că s-a exprimat de către consilierii locali nemulţumirea pentru că străzile sînt afectate de lucrări, se întîrzie aducerea lor la starea iniţială, există probleme şi la modul de executare a branşamentelor şi conexiunilor la consumator şi proiectarea întîrzie. Le-am adus la cunoştinţă că noi, Primăria, am făcut nenumărate adrese şi ne-au spus că nu au de ce să dea socoteală primăriei, pentru că au contract cu Ministerul Integrării, nu cu noi. În consecinţă, ni s-a recomandat să ne adresăm oficial Consiliului Judeţean, Prefecturii Suceava, ministerului mereu invocat ca parte în contract şi firmei-mamă Strabag, care se doreşte cu reputaţie serioasă. Situaţia trebuie rezolvată, pentru că municipiul nu mai poate pierde la infinit, fie şi doar pe linie turistică, din cauza acestor întîrzieri nejustificate", ne-a spus primarul Gabriel Constantin Şerban. (I.P.)

Adjunctul Complexului Muzeal Bucovina este acuzat de hărţuire sexuală

Adjunctul Complexului Muzeal Bucovina este acuzat de hărţuire sexuală


(ASIS) - Şeful Complexului Muzeal Bucovina (CMB), Emil Ursu, va decide care va fi soarta subalternului său, adjunctul Mugur Andronic, după ce acesta a fost implicat într-un scandal sexual.

Ieri, Consiliul de Administraţie al CMB s-a întrunit în şedinţă, cu un singur punct pe ordinea de zi - scandalul sexual provocat de directorul adjunct al Complexului, Mugur Andronic. El este acuzat că i-a făcut avansuri sexuale unei angajate, pe care a chemat-o la serviciu în dimineaţa zile de 29 iunie, în perioada în care directorul CMB, Emil Ursu, se afla în Germania cu o expoziţie de promovare a imaginii României. Inspirată, femeia a înregistrat toată convorbirea, care arată clar ce intenţii avea directorul adjunct, după care a dat-o publicităţii. Consiliul de Administraţie al CMB a decis ca directorul general al instituţiei, Emil Ursu, în virtutea prerogativelor legale prevăzute de Codul Muncii, să dispună cercetarea în cauză, iar în funcţie de rezultatul acesteia să propună măsurile legale. În privinţa procedurii, Emil Ursu a explicat că trebuie să realizeze o anchetă administrativă cu ambele părţi implicate şi apoi, în funcţie de rezultate, va dispune suspendarea sau nu din funcţie a directorului Andronic, deoarece acest episod este o lovitură de imagine destul de serioasă la adresa insituţiei. Dl Ursu a mai precizat că în cazul în care angajata deschide acţiune în instanţă, Mugur Andronic va fi suspendat din funcţie. În acest caz, adjunctul CMB riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă pentru hărţuire sexuală. "Oricum o decizie clară se va putea lua doar săptămîna viitoare, atunci cînd Mugur Andronic va reveni din străinătate, acolo unde îşi petrece concediul", a spus directorul CMB Suceava. (I.B.)

Scrisoare deschisă pentru salvarea unui mozaic

Scrisoare deschisă pentru salvarea unui mozaic


(ASIS) - Ieri, 11 iubitori de lucrări artistice au transmis o scrisoare deschisă autorităţilor sucevene, prin care solicită să facă toate demersurile pentru a salva una dintre cele mai importante lucrări de for public din Suceava, "Cinstire omului şi muncii", creaţie a reputaţilor artişti plastici Traian Brădean şi Iacob Lazăr.

Aceasta se află pe faţada fostei IUPS Suceava, lîngă pasarela CFR Burdujeni. Prin intermediul scrisorii se semnalează pericolul dispariţiei unei astfel de lucrări de artă monumentală din patrimoniu artistic sucevean. "Menţionăm că lucrarea, dincolo de valoarea artistică, are şi o valoare tehnică (suprafaţa de 456 metri pătrăţi, realizată din cărămidă glazurată), fiind practic cel mai mare lucrare din mozaic de for public din judeţ. A a fost realizată în 1983, cu fonduri de la fostul Comitet pentru Cultură Suceava, pe faţada special amenajată a IUPS Suceava, devenită după anii 1990 ROMUPS", se precizează în scrisoarea semnată de Gabriel Baban (preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Suceava), Valentin Ciucă (critic de artă), Tiberiu Cosovan (ziarist), conf.univ.dr. Aurel Buzincu (director DCCPNC Suceava), Constantin-Emil Ursu (director general CMB Suceava), Sever Dumitrache (director adjunct Liceul de Artă), Pavel Blaj (director Centrul de Creaţie), Emil Havriliuc (director Ansamblul Artistic "Ciprian Porumbescu"), Gabriel Cărăbuş (director biblioteca "I.G. Sbierea"), Mircea Dăneasa şi Lucia Puşcaşu (profesori la Liceul de Artă). În prezent construcţia urmează a fi demolată, iar autorizaţia nu prevede protejarea sau conservarea lucrării. În opinia semnatarilor scrisorii, singura soluţie în acest monument ar fi demontarea şi preluarea lucrării de către Complexului Muzeal Bucovina, urmînd ca în momentul identificării unei suprafeţe adecvate, acesta să fie reamplasată. (I.B.)

Epitropul unei mănăstiri din Botoşana a căzut de pe schele

Epitropul unei mănăstiri din Botoşana a căzut de pe schele


(ASIS) - Epitropul unei mănăstiri aflate în construcţie la Botoşana a căzut ieri, de pe schele, de la circa 8 metri înălţime. Niculai Grigorovici, care superviza lucrările, a alunecat pe bîrne şi s-a lovit la coloană.

El a fost internat la Spitalul Clinic de Neurochirurgie din Iaşi cu plăgi multiple. "Se fac cercetări amănunţite în vederea stabilirii cauzei accidentului, despre care la ora actuală nu putem spune dacă este unul de muncă sau nu. Responsabilii, dacă există, în cazul în care e vorba de un accident de muncă, vor fi chestionaţi şi vor suporta rigorile legii", ne-a spus şeful Serviciului Control Securitate şi Sănătate a Muncii, dl Florin Moisa, din cadrul ITM Suceava.

Preotul paroh Viorel Ilişoi, de la Biserica "Sf. Dumitru", din Botoşana, care supervizează şi construcţia mănăstirii, a declarat: "Am luat legătura cu victima. Mi-a spus că se simte bine şi că nu e vorba de o leziune prea gravă. Aşteptăm ca organele în drept să definitiveze ancheta. Epitropul nu era angajat la această construcţie, presta o muncă voluntară. Un accident nefericit, bineînţeles, dar care din cîte se pare nu s-a soldat cu urmări grave". Martorii oculari spun că bîrnele pe care se urcase epitropul erau putrede. ITM Suceava, Poliţia şi Parchetul de pe lîngă Judecătoria Suceava au demarat o anchetă. (B.B.)

Afaceri cu cherestea şi o vilă ridicată din 17 milioane pe lună

Afaceri cu cherestea şi o vilă ridicată din 17 milioane pe lună


(ASIS) - Pe 31 iulie, poliţişti din cadrul SIFBIPJ Suceava, împreună cu un lucrător al ITRSV şi doi comisari ai Gărzii Financiare Suceava au descins în urma unei informaţii, în curtea casei unui poliţist cu salariu de 17 milioane pe lună şi vilă în Liteni.

Locuinţa aparţinea subofiţerului din cadrul Poliţiei Rutiere de la Cîmpulung Moldovenesc, Constantin Aaniţei, agentBşef adjunct. Potrivit surselor noastre, Aro-ul Poliţiei a intrat pe poarta casei mamei poliţistului (curtea fiind comună), oprind în dreptul căruţei unor săteni care abia încărcaseră cherestea şi se pregăteau să plece. Cea care vindea materialul lemnos era chiar soţia agentului Constantin Aaniţei, Mihaela Aaniţei. Aceasta le-a spus investigatorilor că şi-a înfiinţat de curînd un PF şi că a început să vîndă cherestea doar de cîteva zile. Deşi susţine că s-a apucat să vîndă cherestea de la sfîrşitul săptămînii trecute, Mihaela Aaniţei a fost pîrîtă chiar de unul dintre poliţiştii din Liteni, care le-a spus colegilor veniţi de la Suceava că el ar fi ştiut de afacerile necurate cu materialul lemnos. Serviciul de Investigaţii Criminale a stabilit că Mihaela Aaniţei, administratorul depozitului cu pricina, nu deţine nici un fel de autorizaţie în acest sens, motiv pentru care a dispus inventarierea şi confiscarea întregii cantităţi de cherestea găsită la faţa locului. Întrebată de unde are cheresteaua, soţia subofiţerului Aaniţei nu a oferit prea multe amănunte, indicînd doar o societate din Cîmpulung Moldovenesc, municipiul în care soţul ei îşi desfăşoară activitatea. Poliţiştii bănuiesc că lemnul provine de pe o filieră ilicită, fiind cel mai probabil tăiat ilegal şi debitat "la negru". O altă suspiciune a poliţiştilor este aceea conform căreia în spatele acestor afaceri s-ar ascunde tocmai colegul lor de la Cîmpulung Moldovenesc, cu vilă şi salariu de bugetar de 17 milioane de lei. (B.B.)

Stejarul prieteniei regiunilor partenere

Stejarul prieteniei regiunilor partenere


(ASIS) - Începînd de astăzi, judeţul Suceava este gazda Turneului internaţional de fotbal de juniori sub 16 ani, "Patru regiuni pentru Europa".

Competiţia se află la a şasea ediţie şi se desfăşoară, anual, în cîte o regiune parteneră. Turneul are loc în intervalul 3-6 august, acesta urmînd a fi onorat de peste 100 de sportivi şi oficiali. Delegaţiile sînt conduse de şefi sau adjuncţi ai acestora, din Departamentul Mayenne (Franţa), Regiunea Schwaben (Germania), Regiunea Cernăuţi (Ucraina) şi judeţul Suceava. Totodată şi-a anunţat prezenţa şi oaspeţi din Silezia (Polonia), voievodat cu care judeţul Suceava are semnat un acord de colaborare. Preşedintele executivului judeţean, Gavril Mîrza, a declarat într-o întîlnire cu presa, că Universitatea "Ştefan cel Mare" s-a oferit să asigure participanţilor cazare şi masă şi că meciurile se vor desfăşura pe stadionul Areni. Domnia sa a precizat că, de la anul, aria de cuprindere a acestei manifestări sportive va fi extinsă, urmînd a fi cooptaţi şi partenerii din Silezia, Abruzzo (Italia) şi Departamentul de Nord (Franţa). Vineri după masă, reprezentanţii regiunilor participante vor planta un stejar al prieteniei în parcul din preajma Palatului Administrativ. Cheltuielile legate de organizarea evenimentului sînt estimate la 60 de mii de lei. (L.D.)