vineri, 10 august 2007

Primaria a obtinut prin transfer parcul dendrologic din municipiu

Primaria a obtinut prin transfer parcul dendrologic din municipiu

10 August 2007

Primaria Suceava s-a imbogatit cu 30 de hectare de teren dupa ce Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si-a dat acordul in privinta transferului unei suprafete de aproximativ 20% din parcul dendrologic din municipiu.

Primarul Ion Lungu a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca in maxim o luna sau doua va fi emisa o hotarare de guvern in acest sens, iar pana la sfarsitul acestui an parcul dendrologic va intra in posesia municipalitatii. Potrivit primarului, conditia de baza pentru acest transfer funciar a fost pastrarea suprafetei cu destinatie de parc dendrologic.

Ion Lungu a spus ca, dupa indeplinirea formalitatilor, parcul va fi inclus in strategia de dezvoltare a turismului in municipiu si va face parte din proiectul de reamenajare a Cetatii de Scaun a Sucevei, avand in vedere ca se afla in imediata vecinatate a obiectivului istoric.

Parcul dendrologic are o suprafata totala de 170 de hectare si se afla in proprietatea Directiei Silvice Suceava.

Suprafata de 30 de hectare transferata Primariei se afla in zona centrala a Sucevei si reprezinta cel mai mare parc din municipiu. Primarul spera ca prin preluarea si amenajarea acestui parc sa creasca potentialul turistic al zonei.

MAE analizeaza posibilitatea deschiderii unor puncte internationale de trecere a frontierei la granita cu Ucraina

MAE analizeaza posibilitatea deschiderii unor puncte internationale de trecere a frontierei la granita cu Ucraina

10 August 2007

MAE analizeaza posibilitatea deschiderii unor puncte internationale de trecere a frontierei la granita cu Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) analizeaza posibilitatea deschiderii unor noi puncte internationale de trecere a frontierei la granita Romaniei cu Ucraina, de pe raza judetului Suceava, dupa ce administratia judeteana a inaintat o solicitare in acest sens, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Catalin Nechifor.

Potrivit acestuia, intr-o adresa a MAE se explica faptul ca deschiderea acestor puncte reprezinta "o utilitate majora" si ca directiile de specialitate din cadrul ministerului lucreaza la documentatia necesara.

CJ Suceava a solicitat transformarea punctelor de trecere pentru persoane de la Vicovu de Sus, Ulma si Izvoarele Sucevei in puncte internationale de trecere a frontierei pentru a crea noi coridoare de legatura cu Ucraina, avand in vedere ca granita Romaniei cu aceasta tara a devenit granita Uniunii Europene cu Ucraina.

Nechifor a explicat ca prin aceste noi coridoare se va facilita transferul de persoane, va creste traficul de marfa si va conduce pe viitor la dezvoltarea mai multor proiecte de infrastructura cu fonduri de la UE.

Oficiile pentru protectia consumatorilor si-au pierdut personalitatea juridica

Oficiile pentru protectia consumatorilor si-au pierdut personalitatea juridica

10 August 2007

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Suceava si-a pierdut personalitatea juridica, iar seful institutiei, Vasile Latis, functia de director.

Potrivit acestuia, in urma unei hotarari de guvern, structura Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a fost reorganizata, iar cele 42 de oficii judetene si-au pierdut personalitatea juridica, fiind create 12 inspectorate regionale pentru protectia consumatorilor (IRPC), care grupeaza oficiile judetene din cate trei sau patru judete.

OJPC Suceava a trecut in subordinea IRPC Iasi, alaturi de cele din Neamt, Botosani si Iasi. Noutatea consta in faptul ca oficiile judetene si-au pierdut personalitatea juridica, pe care o detin doar inspectoratele regionale, si vor fi conduse de adjuncti ai inspectorului sef regional.

Astfel, adjunctii oficiilor regionale vor ocupa functii de executie, fara sa mai fie ordonatori de credit, iar posturile de jurist si contabil dispar din organigrama.

Cu toate acestea, Latis a spus ca nu se vor face disponibilizari, juristii si contabilii urmand sa intre in subordinea inspectoratelor regionale. Actualii directori de oficii urmeaza sa dea concurs, in urmatoarele sase luni, pentru functiile de adjuncti ai sefilor de inspectorate regionale.

Primaria vrea sa modernizeze Cetatea de Scaun a Sucevei

Primaria vrea sa modernizeze Cetatea de Scaun a Sucevei

10 August 2007

atestare documentara a Sucevei, iar Primaria in colaborare cu Consiliul Judetean si prin Muzeul de Istorie a Bucovinei va organiza "Zilele Cetatii". Ion Lungu considera ca aniversarea va constitui un prilej de manifestari ample, la care vor participa si Ministerul Culturii si Cultelor si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, iar pana la acea data spera sa fie aprobat proiectul de reabilitare a Cetatii.

Primarul doreste lucrari de amenajare, respectiv inaltarea zidurile existente cu un metru, ridicarea unor ziduri interioare, precum si o cupola de sticla.

El a precizat ca pentru studiul de fezabilitate va fi solicitata consultanta de la Ministerul Culturii si Cultelor, toate modificarile urmand a fi efectuate doar cu avizul specialistilor.

Totodata, Lungu a explicat ca ministerul de resort va putea contribui financiar la acest proiect, dar numai pentru amenajari interioare. Pana in prezent, ministerul nu a alocat sume importante pentru restaurarea Cetatii, suma totala alocata anul trecut pentru consolidare nedepasind 50.000 de lei.

In ceea ce priveste patrimoniul, Guvernul a aprobat printr-o hotarare ca Cetatea sa fie preluata in administrare de Consiliul Judetean Suceava, dar faptic predarea nu s-a realizat.

Potrivit primarului, in prezent, Cetatea de Scaun a Sucevei, obiectiv din patrimoniul national, nu apartine nimanui, deoarece membrii unei comisii de specialitate din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor nu au gasit timp, in ultimii sase ani, sa ajunga la Suceava pentru a semna procesul verbal de predare-primire a patrimoniului cu administratia judeteana.

De aceea, primarul spera ca pana la sfarsitul acestui an sa fie clarificata problema situatiei patrimoniale.

Operatiunea «Gramofonul» la Vatra Dornei: DVD-uri pirat, confiscate

Sute de CD-uri si DVD-uri pirat au fost ridicate, miercuri, dintr-un apartament din localitatea suceveana Vatra Dornei, in urma unei descinderi a politistilor. „Marfa“ se afla in casa unui tânar care isi dezvoltase la domiciliu o adevarata afacere.

Sute de CD-uri si DVD-uri pirat au fost ridicate miercuri dintr-un apartament din localitatea suceveana Vatra Dornei, in urma unei descinderi a politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava. „Marfa” se afla in casa unui tânar in vârsta de 29 de ani, care isi dezvoltase la domiciliu o adevarata afacere, servind numerosi clienti cu filme si muzica pe care le „fura” de pe internet. Oamenii legii au batut la usa dorneanului Vasile Blot, miercuri dimineata, cu o autorizatie de perchezitie emisa de Tribunalul Suceava. Dupa câteva ore in care au scotocit prin toata casa, politistii au plecat cu o unitate centrala de calculator, nu mai putin de 742 DVD-uri si CD-uri inscriptionate cu filme si muzica, carcase din plastic cu coperte color si trei ordine de incasare pentru diverse sume de bani. „Cercetarile sunt continuate de ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub supravegherea procurorului, in cauza urmând a se solicita instantei autorizatie de perchezitie pentru sistemul informatic si efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice de catre specialisti din cadrul ORDA (n.r. –Oficiul Român pentru Drepturile de Autor)”, a precizat inspectorul principal Alin Botezatu, purtatorul de cuvânt al inspectoratului de Politie judetean Suceava. Individul este cercetat pentru savârsirea infractiunilor de „realizare in vederea distribuirii si in scop comercial de marfuri pirat”, „detinere sau depozitare in scop comercial de marfuri pirat” si „promovare prin orice mijloace si in orice mod de marfuri pirat”, toate la legea drepturilor de autor. Actiunea de miercuri nu este una singulara in judetul Suceava. In urma cu câteva luni, un alt tânar din Suceava, Marian Claudiu, de 28 de ani, a fost dat pe mâna judecatorilor dupa ce a fost prins ca a piratat peste 1.000 de filme si jocuri pe calculator, pe care le-a oferit spre vânzare prin intermediul unei pagini web. Tânarul le oferea doritorilor peste 1.300 de titluri de filme si jocuri de calculator.

Un cetatean din Vatra Dornei este cercetat penal pentru incalcarea drepturilor de autor

Un cetatean din Vatra Dornei este cercetat penal pentru incalcarea drepturilor de autor

10 August 2007

Politisti de la Serviciul de investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Suceava au retinut in vederea expertizarii aproximativ o mie de bunuri si inscrisuri de la domiciliul unui cetatean din Vatra Dornei.

B.V., de 29 de ani, este cercetat penal pentru savarsirea infractiunilor de "realizare in vederea distribuirii si in scop comercial de marfuri pirat", "detinere sau depozitare in scop comercial de marfuri pirat", "promovare prin orice mijloace si in orice mod de marfuri pirat, inclusiv prin utilizarea anunturilor publice sau a mijloacelor electronice", a informat, joi, IJP Suceava.

Potrivit sursei citate, au fost ridicate si sigilate, in urma perchezitiei domiciliare autorizata de Sectia penala a Tribunalului Suceava, o unitate centrala cu o unitate optica de inscriptionare; 742 DVD- uri si CD-uri inscriptionate cu filme si muzica; 119 carcase din plastic cu coperti color si 1-2 DVD-uri in interior, inscriptionate cu muzica si filme; 8 coperti color cu diferite titluri; trei ordine de incasare pentru diverse sume de bani, chitante si mandate postale. Cercetarile sunt continuate de ofiteri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub supravegherea procurorului, in cauza urmand a se solicita instantei autorizatie de perchezitie pentru sistemul informatic si efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice de catre specialisti din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor.

In functie de rezultatul constatarii, urmeaza sa se stabileasca valoarea prejudiciului cauzat titularilor de drepturi.

Parc dendrologic în Suceava

Parc dendrologic în Suceava

Municipiul Suceava va avea o suprafaţă mai mare de vegetaţie după ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi-a dat acordul pentru transferul unei suprafeţe de 30 de hectare din proprietatea ocolului silvic în proprietatea primăriei. Potrivit primarului Ion Lungu, parcul va fi inclus în strategia de dezvoltare a turismului şi va face parte din proiectul de reamenajare a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Intenţia primăriei este de a oferi turiştilor o zonă verde în jurul ruinelor cetăţii, unde să poată fi amenajate expoziţii sau festivaluri.

Italienii reabiliteaza scoli din cinci localitati rurale

Italienii reabiliteaza scoli din cinci localitati rurale

10 August 2007

Italienii reabiliteaza scoli din cinci localitati rurale

Cinci localitati sucevene din mediul rural au primit ajutoare in bani din partea regiunii italiene Abruzzo, in baza unui parteneriat semnat intre cele doua parti, transmite corespondentul ROMPRES.

Potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, italienii au alocat cate 10.000 de euro fiecarei localitati, banii avand ca destinatie reabilitarea unor scoli si amenajarea unor terenuri de sport.

Catalin Nechifor a precizat ca la Galanesti si Voitinel s-au construit terenuri de sport, iar in Horodnicu de Sus, Fratautii Noi si Vicovu de Jos se lucreaza la reabilitarea acoperisurilor si a structurii de rezistenta a scolilor, investitiile urmand a se finaliza pana la 15 septembrie.