vineri, 4 ianuarie 2008

This Is Outrageous!


Often winters in Romania are terrible. Nobody can forget what happened in 1953 when temperatures dropped to -6 degrees F. This time is happening again. Bucharest, the capital is totally blocked by snow and the authorities have no means to do something.
Romania is a poor country. And still they are spending plenty on things unneccessary. For instance, big churches.
God does not need big churches to be built in his name. Romanians can worship quietly even at home. Why pay millions of Euros for fancy cathedrals? But they do. I just read in a newspaper that a priest from a small city in northern Romania, namely Suceava has purchased from Austria a very sophisticated computerized system of bells which costed him 180,000 Euros.
In my opinion this is an outrage when a quarter of the entire population live under the poverty line and a medical doctor makes no more than $300 per month. The money spent on computerized church bells could have been better spent on improving the roads of Romania which are in big need of repair. Or on road maintenance equipment.

Iarna ’53-’54 a fost poate cea mai cumplită dintre toate. O iarnă teribilă, cu temperaturi mult sub minus 20 de grade. O iarnă care i-a prins pe mulţi români descoperiţi. Care pe unde şi cum l-au apucat vremurile: cu comuniştii şi Securitatea la poartă pentru a-i lua recoltele de peste an, cu fraţi, surori, părinţi sau copii în puşcărie. La Jilava, la Poarta Albă, la Aiud, la Sighet, la Gherla. "Sfârşitul lui ianuarie începuse să fie geros. Mizeria, din cauza lipsei de igienă, îşi arăta colţii. Baie nu mai făcuserăm de multe săptămâni. Eram nevoiţi, cu o batistă şi cu o gamelă de apă, să ne spălăm pe rând, lângă sobă, în timp ce alţii făceau paravan cu păturile. Pe deasupra, ne-am trezit la 30 ianuarie că nu mai puteam ieşi din baracă. Uşa era blocată de zăpadă. Dar ce zăpadă! Se dezlănţuise iarna cea mai grea, care timp de peste o lună a paralizat circulaţia în toată ţara", povesteşte un fost deţinut politic care prin iarna lui ’54 era la Gherla. Şi a supravieţuit. Oricum i-ar fi prins iarna şi gerul năprasnic, cu toţii erau îndemnaţi de politrucii vremii, pe prima pagină a Scânteii, celebrul organ de presă comunist, să iasă la lupta cu zăpada, cu nămeţii. Aceleaşi îndemnuri le regăsim şi în perioa­da lui Ceauşescu - epoca de aur – când, de asemenea, au fost ierni grele: în 1973, în 1980, în 1984. (Christian Levant)

0 comentarii: