joi, 15 mai 2008

Elevi bătuţi şi dezbrăcaţi de haine, în şcoală

Tâlhărie la liceu



Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus zilele trecute trimiterea în judecată a unui tânăr din cartierul Burdujeni, care, spre sfârşitul anului trecut, a intrat într-o sală de clasă a unui liceu sucevean şi, împreună cu alţi trei amici, au tâlhărit mai mulţi elevi, pe care i-au dezbrăcat pur şi simplu de haine.

Petru Liviu Bârgăuan, în vârstă de 19 ani, a fost dat pe mâna judecătorilor şi pentru alte fărădelegi comise tot asupra unor elevi, tânărul urmând să răspundă în faţa judecătorilor pentru nu mai puţin de şase infracţiuni de tâlhărie, o tentativă de tâlhărie, precum şi pentru o infracţiune de furt calificat în formă continuată.

Tâlhăriţi în sălile de clasă

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, inculpatul (n.r. - în prezent încarcerat în arestul Poliţiei) este cunoscut ca fiind o persoană violentă, recalcitrantă, recurgând nu o dată la intimidarea victimelor după ce acestea au depus plângere la Poliţie.

Lista infracţiunilor pentru care Bârgăuan riscă să înfunde puşcăria vreme îndelungată începe cu fapta comisă la 23 noiembrie 2007, în jurul orei 10:00, atunci când tânărul, împreună cu alţi trei amici (Andrei Bivol, Florin Grecu şi Dumitru Năstase), a intrat în incinta Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” (n.r. - fostul Grup Şcolar nr.1), într-una din sălile de clasă.

Petru Liviu Bârgăuan, susţin anchetatorii, a început să-i lovească cu picioarele pe doi dintre elevi, unul dintre aceştia fiind dezbrăcat pur şi simplu de hanorac de un amic de-al inculpatului. Nici Bârgăuan nu s-a lăsat mai prejos şi i-a luat hanoracul unui alt elev, pe care l-a ameninţat cu bătaia.

Isprava lui Bârgăuan şi a amicilor săi la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” nu s-a terminat decât după ce aceştia au dezbrăcat una dintre victime şi de pantalonii de trening. Bârgăuan şi amicii săi au plecat din incinta fostului Grup Şcolar Nr. 1 şi cu o geacă şi o pereche de blugi, pe care le-au luat tot de la elevi, prin ameninţarea cu acte de violenţă.

Tâlhărea elevii de telefoane mobile

În seara zilei de 10 decembrie 2007, se arată în actele de sesizare a instanţei, Bârgăuan a comis o nouă faptă. De data aceasta, a atacat un tânăr care se afla în faţa Catedralei din municipiul Suceava.

Victima a declarat ulterior poliţiştilor că Bârgăuan (pe care l-a recunoscut în planşele foto ale Poliţiei) a venit pe la spate, l-a prins de gât şi l-a trântit la pământ, luându-i din buzunarul de la geacă un telefon mobil, în valoare de 1000 de lei.

La 12 februarie 2008, Bârgăuan a acostat în cartierul Burdujeni un tânăr care se îndrepta spre şcoală. Elevul a fost lăsat să plece abia după ce tânărul în vârstă de 19 ani l-a percheziţionat şi i-a luat telefonul mobil.

La 20 februarie a.c., poliţiştii primeau o nouă plângere împotriva lui Petru Liviu Bârgăuan. Reclamantul era tot un elev al Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza”, care susţinea că Bârgăuan şi un amic al acestuia l-au acostat în curtea şcolii şi i-au furat telefonul mobil. Inculpatul i-a cerut telefonul, chipurile pentru a-şi suna o cunoştinţă, după care i l-a dat amicului său, care a rupt-o la fugă.

L-a descălţat de adidaşi în plină stradă

Trei zile mai târziu, Bârgăuan a fost prins de către o patrulă de jandarmi, la scurt timp după ce, în faţa unui magazin din Burdujeni, l-a descălţat, sub ameninţare, de adidaşi pe un tânăr. Pentru a nu-l lăsa desculţ pe stradă, Bârgăuan i-a oferit păgubitului pantofii cu care era el încălţat, însă a fost nevoit să facă din nou schimbul, puţin mai târziu, la sediul Jandarmeriei.
Petru Liviu Bârgăuan va trebui să le explice judecătorilor şi de ce i-a furat telefonul mobil unui alt elev, faptă petrecută la 7 martie a.c., în incinta unui bar din Burdujeni, şi de a încercat să tâlhărească în plină stradă un alt tânăr.

În privinţa amicilor lui Bârgăuan, procurorii au decis scoaterea lor de sub urmărire penală şi aplicarea unei sancţiuni administrative (500 de lei fiecare), ţinând cont de faptul că aceştia şi-au recunoscut faptele, nu au antecedente penale şi sunt infractori primari.