luni, 22 septembrie 2008

Biserica Alba - Baia- Suceava


Biserica Albă din Baia este o biserică ctitorită de Ştefan cel Mare după bătălia din 14-15 decembrie 1467 cu Matei Corvin din apropierea localităţii Baia.

Legenda spune că Ştefan a dat foc la localitate, mare parte din trupele maghiare găsindu-şi sfârşitul aici. Chiar Matei Corvin, se zice că ar fi fost rănit în luptă în partea dorsală de o săgeată cu trei vârfuri şi din învălmăşeala care s-a creat, a putut fugi călăuzit de un trădător moldovean care l-a trecut munţii în Ardeal. Se pare că trădătorul nu a scăpat şi, prins fiind, a fost închis într-o mină părăsită din apropierea localităţii Bogata (sat din actuala comună Baia) cunoscută sub denumirea de Groapa lui Hârjap (sau Borta lui Hârjap). Cheia cu care a fost încuiată uşa de la gura minei, zice legenda, a fost aşezată pentru vecie sub altarul Bisericii Albe.

Biserica este construită în plan dreptunghiular din piatra brută şi cioplită. Bolţile şi turla sunt refăcute din cărămidă în vremea domniei regelui Carol I. Sistemul de boltire al naosului este cel obişnuit în arhitectura bisericească moldovenească. I se spune Biserica Albă pentru că, în contradicţie cu tradiţia bisericească moldovenească, nu a fost pictată.

sursa textului : wikipedia

Biserica Alba nu mai aste alba !