vineri, 1 februarie 2008

Bugetul Serbărilor Zăpezii de la Câmpulung Moldovenesc acoperit din sponsorizări


Actualitate



serban Câmpulungenii vor avea parte pe 2 şi 3 februarie, de cel mai „fierbinte” moment al acestei ierni cu ocazia Serbărilor Zăpezii, ediţie care în acest an va reuni la Câmpulung Moldovenesc vedete de talie naţională, printre care la loc de cinste se află Anda Adam, formaţia Holograf şi Ştefan Bănică Jr. Primarul localităţii, Constantin Gabriel Şerban a declarat joi, că se aşteaptă ca în cele două zile cât va ţine evenimentul, să fie prezente la Câmpulung peste 20.000 de persoane, staţiunea fiind deja pregătită să primească turiştii. De altfel programul pentru cele două zile ale Serbărilor este extrem de complex, turiştii putând alege între a-şi petrece ziua pe pârtie, cu concursuri specifice sezonului de iarnă sau a sta în staţiune şi a-şi căuta un loc în restaurante şi baruri. „Suntem pregătiţi din toate punctele de vedere pentru 3 zile de adevărată petrecere. Vrem să facem din aceste Serbări ale Zăpezii un punct de reper al distracţiei de calitate”, a spus Gabriel Şerban.

Noutatea din acest an constă în faptul că întreg bugetul evenimentului este acoperit din sponsorizări. „Nu am cheltuit nici un leu din bugetul local. Ştiu că circulă o serie întreagă de zvonuri cu privire la acest subiect dar adevărul este unul singur: tot ce facem, facem din tot sufletul! Şi fără să cheltuim din banul public. Eu sper ca acest lucru să fie apreciat”, a mai spus primarul oraşului.

Pe scena amenajată în centrul oraşului vor concerta sâmbătă seară ANDA ADAM, SIMPLU, HARA, HOLOGRAF iar duminică seara vor fi pe scenă EVOLUTION, 3 SUD EST, ALEX, DJ PROJECT şi ŞTEFAN BĂNICĂ JR. Serbările se vor încheia duminică seara cu un foc de artificii pe care executivul l-a anunţat a fi unul deosebit.

Transport gratuit pentru cei cu pensii până în 10 milioane de lei

Transport gratuit pentru cei cu pensii până în 10 milioane de lei


Pensionarii din municipiul Suceava care au pensii de până în 10 milioane de lei vor putea circula gratuit cu autobuzele TPL începând de săptămâna viitoare. Aşa a hotărât Consilul Local care a aprobat un proiect iniţiat de consilierii PSD Virginel Iordache şi Ovidiu Donţu. Donţu, care este membru în AGA la TPL, a precizat că acordarea acestor facilităţi, unei categorii de cetăţeni defavorizate de creşterea preţurilor, va însemna acordarea lunară a aproximativ 2 miliarde de lei vechi din bugetul local, ca subvenţii pentru transportul în comun. Abonamentele care le dau dreptul de a circula gratuit pe o linie de transport în comun vor fi eliberate semestrial, de la sediul TPL, iar contravaloarea acestora va fi decontată din bugetul municipiului Suceava. “Un lucru foarte important pe care pensionarii trebuie să îl ştie este că aceste legitimaţii nu sunt transmisibile şi sunt valabile numai însoţite de actul de identitate. Mi se pare corect să se procedeze aşa, să nu ne trezim că se fac tot felul de abuzuri, sau chiar un trafic cu aceste legitimaţii gratuite”, a declarat primarul Ion Lungu. Potrivit estimărilor iniţiatorilor, vor beneficia de transport gratuit circa 22.600 de pensionari.

Americanii vor să producă la Suceava bio-diesel din rapiţă

Americanii vor să producă la Suceava bio-diesel din rapiţă


Compania americană, Saving Energy Corporation, ar putea să investească într-o instalaţie de fabricare a bio-dieselului (combustibil sintetic) în judeţul Suceava. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava, Ovidiu Milici, a declarat că această instituţie a primit o adresă din partea Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est, în care se precizează că Saving Energy Corporation SUA caută parteneri în judeţele Moldovei în vederea realizării acestei investiţii. Milici a precizat că administraţia judeţeană va răspunde favorabil acestei solicitări, adăugând că în judeţul Suceava prezintă o serie de avantaje în vederea atragerii investitorului american. El a spus că CJ Suceava va informa ADR Nord este că este dispus să pună la dispoziţia firmei din SUA suprafaţa de cinci hectare de teren de care are nevoie pentru construcţia instalaţiei de fabricare a biodieselului. „Este vorba de un teren aflat în apropierea Centrului Economic Bucovina, unde firma americană are acces la apă curentă, electricitate, gaz metan şi căi de acces. Demn de remarcat este faptul că judeţul Suceava are şi avantajul că este aproape de graniţa, în condiţiile în care materia primă (rapiţa) care ar urma să fie folosită de firma americană va fi adusă din Rusia şi Ucraina. Iar în aceste condiţii, cheltuielile de transport ar fi minime”, a susţine Milici. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava a mai adăugat că în situaţia în care firma americană va alege judeţul Suceava pentru a construi instalaţia de producere a biodieselului, valoarea investiţiei ar fi de aproximativ 120 milioane de dolari.

Unanimitate la votarea bugetului municipiului Suceava

Unanimitate la votarea bugetului municipiului Suceava


Bugetul municipiului Suceava pe 2008 a fost aprobat joi, 31 ianuarie, cu unanimitate de voturi după circa trei ore de discuţii. Unanimitatea s-a datorat în primul rând faptului că au fost acceptate toate amendamentele propuse de consilieri, amendamente care au însumat o suplimentare a bugetului cu 20 de miliarde de lei vechi. Primii care au depus amendamente au fost cei de la PSD prin Virginel Iordache. Acesta a solicitat repararea unor străzi, care nu erau prinse în lista întocmită de municipalitate. De menţionat că PSD-iştii anunţaseră cu o zi înainte că nu vor vota bugetul dacă nu le va fi acceptat programul lor de reparaţii străzi. Au mai venit cu amendamente PD-L prin Niculai Barbă, PC prin Aurel Vasiliu, PNL prin Vasile Bilius şi Mihai Aurel Steiciuc şi PSD prin Vasile Iosub. Spre exemplu Steiciuc a solicitat alocarea sumei de 350.000 de lei pentru realizarea unui studiu de soluţionare a problemelor de trafic din întreg municipiul Suceava iar Iosub a cerut să fie prinsă în buget o investiţie de 200.000 de lei pentru realizarea unei săli de sport la Liceul de Informatică. Pentru ca toate cerinţele consilierilor să fie îndeplinite, primarul Ion Lungu a luat decizia ca cele peste 20 de miliarde de lei necesare să fie tăiate din bugetul alocat capitolului Combustibil şi energie, din care se acordă şi subvenţiile la căldură pentru populaţie. Bugetul municipiului Suceava pe 2008 se ridică la circa 3.150 de miliarde de lei vechi.

Lungu luptă cu gigacaloria

Lungu luptă cu gigacaloria


Primăria municipiului Suceava va continua în acest an investiţiile în sistemul de termoficare astfel încât preţul gigacaloriei să se menţină la un nivel suportabil pentru populaţie. Primarul Ion Lungu a declarat că în acest an se are în vedere modernizarea a 17 puncte termice, înlocuirea a cinci kilometri de conductă primară şi patru kilometri de conductă secundară. În mare parte, a spus Lungu, fondurile sunt asigurate. În bugetul local au fost prinse cinci milioane de euro, alte cinci speră să fie obţinute de la bugetul de stat prin programul „căldură şi confort 2008-2015” iar 11 milioane de euro ar trebui să vină prin proiectul „utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Noi la Suceava suntem la zi cu strategia aprobată în Consiliul Local, cu indicatorii tehnico-economici, cu studiile de fezabilitate ceea ce ne îndreptăţeşte să credem că vom putea atrage încă 5 milioane de euro de la bugetul de stat şi cu speranţa că vor fi deblocaţi cele aproximativ 11 milioane de euro de la Consiliul Judeţean din utilităţi şi mediu să putem face lucrări de anvergură în Suceava în a reabilita cât mai multe puncte termice”, a declarat Lungu. Primarul speră ca pentru 2009 preţul gigacaloriei livrate de Termica să se menţină măcar la nivelul actual de 155 de lei dacă nu se va putea diminua. „Măcar să păstrăm preţul de astăzi de155 lei care este mai mic decât la Botoşani unde este187 de lei, Vaslui-180 de lei sau Iaşi- 175 de lei. Trebuie să păstrăm acest preţ de referinţă pentru că altfel efortul cade pe Consiliul Local. Facem eforturi imense în acest sens. Numai în ianuarie am achitat 20 de miliarde de lei vechi la Termica din buget în condiţiile în care taxele şi impozitele directe de la populaţie se ridică la 35 de miliarde de lei. Mi se pare un preţ pertinent să putem păstra acest 155 de lei”, a spus primarul. Lungu a mai adăugat că o firmă multinaţională pe nume Suez Eenergy Service recunoscută pe plan mondial este interesată de privatizarea Termica oferta ei urmând a fi supusă atenţiei Consiliului Local.

Terenurile lui Ceauşescu se vând ca pâinea caldă

Terenurile lui Ceauşescu se vând ca pâinea caldă


Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat mai are de vândut doar 8 parcele de teren aflate în apropierea Casei de Oaspeţi Suceava, din totalul de 124 câte au fost scoase la licitaţie. Potrivit spuselor directorului RA-APPS Suceava, Gheorghe Antonovici, cele 8 parcele vor fi scoase la licitaţie la începutul lunii februarie a.c., preţurile de pornire fiind cuprinse între 156.000 şi 178.000 de lei. Potrivit unui bilanţ provizoriu, valoarea terenurilor din apropierea Casei de Oaspeţi vândute până în prezent de RA-APPS se ridică la aproape 30 de milioane de lei (300 miliarde de lei), echivalentul a peste 8 milioane de euro, la cursul actual leu/euro. trebuie spus că sumele nu includ TVA. Cel mai mare preţ plătit pentru o parcelă la Casa de Oaspeţi este de 765.000 de lei, fără TVA, pentru un teren de doar 14,65 ari, şi trebuie plătit de SC Florianca SRL. Preţuri de vânzare record au mai fost înregistrate şi în cazul parcelelor achiziţionate de SC RIFBURG SRL, care pentru o suprafaţă de 1.783 de metri pătraţi are de plătit 877.200 de lei fără TVA. Aceeaşi firmă a supralicitat, până la 670.800 de lei, fără TVA, şi pentru o altă suprafaţă de 1.783 de metri pătraţi, în condiţiile în care preţul de pornire a fost 258.000 de lei. De asemenea, unul din cele mai mari preţuri îl are de plătit AUPCS Moldova, care a achiziţionat 2.032 metri pătraţi, pentru 728.000 de lei, fără TVA, însă pe suprafaţa respectivă se află o clădire de birouri cu suprafaţă de 359 m.p., un depozit, o magazie pentru lemne de 75 m.p., şi o porţiune dintr-o clădire cu regim de înălţime P+E+M, cu o suprafaţă construită de 202 m.p.

Aproape o treime din parcelele vândute au fost cumpărare de Defel Com Suceava

Cele mai multe licitaţii câştigate pentru achiziţionarea de terenuri la Casa de Oaspeţi au fost trecute în contul firmei sucevene Defel Com SRL. Aceasta a reuşit să achiziţioneze nu mai puţin de 38 din cele 116 de parcele de teren vândute până în prezent de casa de RA-APPS Suceava. Pentru achiziţiile făcute firma suceveană are de plătit nu mai puţin de 8,5 milioane de lei, fără TVA, respectiv 85 miliarde de lei vechi. Pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de parcele achiziţionate este firma suceveană Grup KMS, care a reuşit să-şi adjudece licitaţiile pentru 12 parcele aflate în Ferma 1 Brădet. Pentru acestea firma în cauză trebuie să plătească nu mai puţin de 2,133 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Creştere alarmantă a numărului de copii plasaţi la asistenţi maternali profesionişti


Actualitate



Gheorghe Straton De la începutul lunii şi până în prezent, au fost evaluaţi de către Serviciul de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă din cadrul DGASPC Suceava un număr de 45 de copii despre care s-au primit sesizări că sunt în dificultate. Şeful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton precizează într-un comunicat că, pentru 18 dintre aceştia şi familiile lor s-a oferit consiliere, asistenţă şi sprijin, urmând ca serviciul specializat din cadrul Primăriilor de domiciliu al acestora să monitorizeze îndeaproape cazurile.

Situaţia a 10 copii este în curs de evaluare, urmând a se lua cele mai potrivite măsuri pentru fiecare.

Pentru 17 copii situaţia a fost mai gravă, necesitând luarea unei măsuri de protecţie în regim de urgenţă. Astfel, au fost făcute 11 plasamente în regim de urgenţă dintre care 3 la asistenţi maternali profesionişti prin instanţă, 5 plasamente la centre de plasament din judeţ şi 3 plasamente în Centrul de primire minori. Pentru alţi 6 copii Comisia pentru protecţia copilului a dispus plasamentul la asistenţi maternali profesionişti.

Potrivit şefului DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton, cauzele, sunt de cele mai multe ori de ordin social şi material. „Odată cu venirea anotimpului rece multe familii au rămas fără veniturile obţinute din diverse munci ocazionale, alţii s-au întors la munca în străinătate lăsând copii mai mult sau mai puţin la voia întâmplării. De asemenea violenţa în familie sau decesul părinţilor sunt alte cauze care pot duce la necesitatea luării unei măsuri de protecţie pentru copii” a precizat Gheorghe Straton.
copil neglijat
Un exemplu elocvent prezentat de Ghorghe Straton este cazul a trei fraţi cu vârste cuprinse între 2 si 12 ani dintr-o localitate limitrofă municipiului Suceava. Mama acestora, de etnie romă, este plecata la muncă în străinătate din noiembrie 2007, lăsând copiii în grija bunicilor paterni, tatăl fiind plecat şi el la muncă în străinătate. Întrucât existau dificultăţi în ceea ce priveşte creşterea şi îngrijirea copiilor, părinţii au fost contactaţi telefonic şi au declarat că tata se va întoarce în ţară în câteva zile, urmând să întocmească actele pentru a lua copiii în străinătate, unde lucrează. Drept urmare minorii au fost încredinţaţi de către Serviciul de Autoritate tutelară unei vecine, până la întoarcerea tatălui în ţară.

Acesta s-a prezentat la Primăria de domiciliu unde a dat informaţii contradictorii: iniţial că doreşte să îşi ia copiii iar mai apoi declarând că soţia sa nu mai vrea să-şi asume responsabilitatea pentru creşterea şi îngrijirea copiilor din motive personale, drept urmare consideră că singura soluţie este instituţionalizarea acestora, întorcându-se în aceeaşi zi în străinătate, fapt care a dus la plasarea celor trei fraţi la un asistent maternal profesionist.


Un alt caz menţionat de şeful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton s-a înregistrat într-o comună din judeţul Suceava unde cinci fraţi au fost plasaţi în regim de urgenţă datorită abuzurilor fizice la care erau supuşi de către tată.

Acesta, pe fondul consumului de alcool, devenea foarte agresiv şi îşi lovea atât soţia cât şi cei cinci copii, după cum au atestat şi certificatele medico-legale eliberate de către Serviciul de Medicină Legală Suceava.

tigani.scheia Acestuia i-a fost întocmit dosar penal şi a fost sancţionat contravenţional cu amendă în numeroase rânduri. Specialişti ai DGASPC au încercat să consilieze tatăl însă au fost întâmpinaţi cu ostilitate, mai mult, devenind agresiv. Acesta recunoaşte că îşi abuzează fizic copiii şi soţia dar consideră că aceasta este o metodă eficientă de educare. Nu are nici un fel de remuşcări că în luna decembrie a fracturat în mod intenţionat mâna unuia dintre copii, considerând că acesta merita pedeapsa.

Având în vedere faptul că minorii prezintă semne evidente ale abuzului emoţional si fizic şi că tatăl copiilor este agresiv în continuare precum şi faptul că mama copiilor nu are o locuinţă unde să poată sta cu copiii până la rezolvarea situaţiei familiei, s-a hotărât plasamentul în regim de urgenţă la un centru de plasament din judeţ.

„Având în vedere creşterea numărului de copii aflaţi în situaţie de risc trebuie să reamintim că este esenţială monitorizarea acestor cazuri de către comunităţile locale, acestea nereducându-se la personalul din cadrul primăriilor ci şi la vecini şi cunoştinţe care pot semnala existenţa acestor situaţii. O comunitate puternică şi unită, care îşi cunoaşte membrii şi nevoile acestora va găsi modalităţi eficiente pentru sprijinirea părinţilor şi prevenirea separării copilului de familie. Cea mai buna metodă de a sprijini un copil este de a ajuta familia să poată avea grijă de el. Resursele pentru depăşirea unor situaţii dificile trebuie căutate, pe rând, în familia extinsă, la prieteni, vecini, persoane apropiate, în rândul profesioniştilor care intervin la un moment dat în viaţa copilului, în comunitate prin intervenţia serviciilor sociale de prevenire şi, în ultimă instanţă, se va face apel la intervenţia specializată” a concluzionat şeful DGASPC Suceava Suceava, Gheorghe Straton.

Tinerii care au solicitat Primăriei Suceava locuinţe, nu s-au înghesuit să actualizeze dosarele depuse


Administratie



LUNGU Primarul Sucevei, Ion Lungu a declarat joi, în cadrul unei conferinţe că doar o parte dintre tinerii care au solicitat Primăriei Suceava să le repartizeze un apartament ANL au rămas în cursa de obţinere a unei astfel de locuinţe luna viitoare. La sediul municipalităţii au fost depuse iniţial 1.200 de dosare cu cereri pentru obţinerea unei astfel de locuinţe, însă, până joi, ultima zi din luna ianuarie- termen limită de actualizare a dosarelor, doar 300 de titulari au îndeplinit această condiţie.

Şeful executivului local sucevean, a menţionat că actualizarea acestor dosare este necesară în contextul în care, în luna noiembrie 2007, criteriile de stabilire a punctajului în vederea obţinerii unei locuinţe ANL au fost modificate. Acesta a mai precizat că, din dosarele actualizate, cel mai mare punctaj obţinut este de 60 de puncte, iar cele mai mici oscilează între 30 şi 32 de puncte. „Cele mai multe dosare au acumulat între 45 şi 53 de puncte”, a declarat primarul de Suceava, Ion Lungu.
Acesta a mai atras atenţia că tinerii solicitanţi care au împlinit deja 36 de ani sau vor împlini această vârstă până la data repartizării locuinţelor nu vor mai putea beneficia de o locuinţă ANL.

O primă repartiţie ar putea avea loc în luna martie a acestui an, fiind vorba despre 72 de locuinţe din ansamblul Privighetorii, din cartierul Burdujeni, o parte dintre acestea fiind la mansardă.
Ion Lungu a mai spus că în acest an, a început construirea a 80 de apartamente ANL în zona Metro, Primăria Suceava având deja aprobarea pentru ridicarea a încă 80 de astfel de locuinţe, în aceeaşi zonă, lucrări care vor începe, cel mai probabil tot în 2008.

Tinerii care nu şi-au actualizat dosarele până joi pot să o facă de acum înainte pentru viitoarele apartamente din zona Metro. „Vom mai construi 160 de locuinţe în zona Metro pentru a mai acoperi din nevoi” a afirmat Ion Lungu.

Transformarea României rurale este o mare provocare


Actualitate



Mulţi suceveni cred că în ziua de astăzi nu există decât două clase sociale: bogaţi şi săraci, clasa de mijloc fiind aproape inexistentă. Sociologul sucevean Adrian Botezatu susţine că totuşi, de câţiva ani a început să se contureze şi clasa de mijloc. „La categoria clasei de mijloc aş include funcţionarii din administraţie, care mai au şi mici afaceri, cei care lucrează în firme private şi corporaţii, inteprinzătorii mici şi mijlocii” a spus Adrian Botezetu, care a adăugat că, totuşi cea mai numeroasă populaţie trăieşte în localităţi rurale, unde nivelul de trai este încă unul destul se căzut, dar au început să apară micii fermieri.

„Şi în mediul urban există populaţie rurală. Nu trebuie să uităm că există cartiere unde se mai cresc animale în curte. Această categorie se caracterizează printr-un nivel de instruire, educaţie redus iar infrastructura este rudimentară. Transformarea României rurale este o mare provocare” a declarat sociologul Botezatu, care nu a evitat nici clasa de vârf, a îmbogăţiţilor ce au acumulat averi în timp scurt, şi care în opinia sa provin din administraţia de stat şi servicii militarizate- gen securitate, SRI.

„Societate ideală nu există. Ţările nordice, putem spune că au o societate mai echilibrată, unde asistenţa a fost foarte puternică, statul se implică mult, unde populaţia are un comportament public foarte moderat, inclusiv bogaţii. Aici bogaţii merg la serviciu, cu metroul, maşini modeste închiriate sau cu bicicleta, în schimb la noi, maşinile trebuie să fie cât mai scumpe!” a afirmat Adrian Botezatu. Acesta mai spune că pentru o societate echilibrată trebuie realizată şi o dezvoltare regională echilibrată, şi faptul că capitala absoarbe aproape tot, investiţii, forţă de muncă, nu este de bun augur deoarece zone întregi sunt lăsată de izbelişte.

Dinamo Baumit Bucuresti - CS Universitatea Suceava


Dupa o pauza de aproape doua luni, Liga Nationala de handbal masculin isi reintra in drepturi. Duminica, 3 februarie, este programata etapa a XIV-a, prima a returului. Unul dintre capetele de afis ale acestei runde il reprezinta intalnirea dintre Dinamo Baumit Bucuresti si CS Universitatea Suceava, doua formatii vecine de clasament. Bucurestenii, cu o noua conducere tehnica, fostul international Ghita Licu fiind la timona echipei, au incheiat turul de campionat pe locul sapte, fiind la un singur punct distanta de formatia antrenata de Petru Ghervan si Leonard Bibirig, aflata pe locul sase.

În tabăra dinamovistă nu au intervenit modificări majore în pauza competiţională, sigurele noutăţi fiind Roua şi Bota, doi handbalişti transferaţi de la Uztel Ploieşti, una dintre principalele candidate la retrogradare.
CS Universitatea a început pregătirile pentru acest retur încă de pe 3 ianuarie, timp în care sucevenii au disputat şi şapte meciuri amicale în care au obţinut 4 victorii, 1 egal şi 2 înfrângeri.

În perspectiva meciului de duminică, antrenorul Petru Ghervan este optimist. Tehnicianul sucevean nu se confruntă cu probleme medicale. Ioan Tcaciuc, a revenit la antrenamente după ce în ultimul amical nu a evoluat deloc, şi nu se pune problema ca acesta să nu joace. Nu acelaşi lucru poate fi spus despre veteranul Leonard Bibirig, care deşi s-a refăcut după accidentarea din luna decembrie, nu va fi pe teren în meciul cu Dinamo datorită unui protocol încheiat în momentul în care a fost transferat la Suceava.

„Mergem la Bucureştui cu gândul să facem tot posibilul pentru a câştiga puncte. În primele 4 etape avem meciuri grele şi orice rezultat pozitiv este binevenit pentru o clasare favorabilă” a declarat antrenorul Universităţii Suceava.
În altă ordine de idei, Mihai Chira, purtătorul de cuvânt al grupării sucevene, este optimist în privinţa unui rezultat bun în meciul de duminică. „ După evoluţia bună din turul campionatului şi pregătirea care s-a efectuat în acestă iarnă cred că şansele noastre de a prinde locul 6 au crescut cu 20%. Obiectivul nostru râmâne cel pe care l-am anunţat la începutul campionatului şi anume o clasare în prima parte a clasamentului. Dinamo este o echipă puternică şi ambiţioasă care cu siguranţă va dori să se revanşeze în faţa nostră după înfrângerea suferită la Suceava” a declarat Mihai Chira.
În meciul tur, CS Universitatea Suceava a învins Dinamo Baumit cu 32-31.

Delegaţia suceveană va ajunge la Bucureşti cu o zi înaintea meciului şi se va caza la Hotel Confort. Întâlnirea dintre cele două formaţii de va disputa în Sala Floreasca, din Capitală.

Meciul Dinamo Baumit – CS Universitatea Suceava se va disputa mâine de la ora 11 şi va fi transmis în direct de postul de televiziune Sport.ro.

O recesiune mondială pe termen lung va readuce românii in ţară

foto_suceava_de_sus_1_2.jpgRomânii care lucrează in străinătate vor reveni in ţară in condiţiile in care economia la nivel global se va confrunta cu o lungă perioadă de recesiune, a declarat, marţi, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanică, Brian Davies.
Preşedintele CCRB a participat la o intâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din ţară, români şi englezi.
‘Dacă va fi o perioadă lungă de recesiune economică la nivel global, românii care lucrează in străinătate vor reveni in ţară. şi pot spune că ei vor găsi locuri de muncă pe piaţa românească, pentru că, pe termen scurt, consider că actuala criză a personalului din piaţă se va accentua’, a afirmat Brian Davies.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri au punctat faptul că, in România, costurile unei companii pentru susţinerea salariilor angajaţilor au manifestat tendinţe crescătoare in ultimii ani, mult peste aşteptările investitorilor străini. Concluzia acestora a fost că, in prezent, principalele probleme ale angajatorilor sunt fluctuaţia de personal şi lipsa unei culturi organizaţionale eficiente.
‘Investitorii din Marea Britanie sunt in continuare interesaţi să pătrundă pe piaţa românească din domeniul serviciilor financiare, in special pe piaţa pensiilor, precum şi in domeniul IT’, a adăugat preşedintele CCRB.
De asemenea, Davies a precizat că in privinţa forţei de muncă in domeniul prelucrării, România a pierdut teren in faţa Chinei şi Indiei.
‘In privinţa forţei de muncă, investitorii din Marea Britania au inceput să fie tot mai interesaţi de muncitorii chinezi şi de cei indieni’, a menţionat acesta.

Ideea Moldovei Unite – erezie, utopie sau piatră de temelie?


Materialul în cauză aparţine lui Dorian Furtună şi a apărut astăzi pe portalul Unimedia. Sunt sigur că ideile inserate în artocol vor provoca reacţii diferite, de la cele mai agresive şi negative, la aprecieri exaltate. Dorian va primi calificări de care îi va fi greu să scape. Este totuşi un punct de vedere, pe care îl reproduc integral, fără a mă alinia la această poziţie ori a o critica. Fiecare urmează să judece prin prisma propriei optici de valori şi după cum îi permite logica, cunoştinţele generale, doleanţel personale etc.


„To be or not to be?
That is the question”
(Shakespeare)

Destinul unei ţări nu se face de o singură generaţie, şi nici nu se face de dragul unei singure generaţii, oricât de tentantă ar fi această dorinţă. Lucrurile trebuiesc privite în perspectivă, într-o perspectivă la fel de îndepărtată ca şi saltul în timp al imaginaţiei. Şi doar atunci, când vom şti cum şi unde vrem să fie poziţionată ţara noastră peste decenii, peste secole, doar atunci vom înţelege traseul pe care trebuie să i-l impulsionăm acum, astăzi. Să ştii exact ce vrei să ajungi şi ce rol vrei să joci în viitor – acesta e ghidul pentru acţiunile din prezent.
Într-o asemenea cheie, chibzuind la limita ipoteticului, se pot formula viziuni şi se pot proiecta strategii prin care îţi poţi permite să treci dincolo de „normele” momentului şi poate chiar să sfidezi rigorile unei „corectitudini politice”, rigori impuse de cei care ei înşişi nu sunt străini de un anumit machiavelism în promovarea propriilor interese.
Voi trece direct, fără ocolişuri, la ideea care ar putea să reprezinte unica opţiune strategică fundamentală pentru Republica Moldova pentru mulţi ani înainte, până în clipa înfăptuirii ei. Este unica opţiune care, fiind acceptată spre realizare, poate plasa această ţară în albia unei perspective de proporţii – opţiunea independenţei, a suveranităţii şi a extinderii teritoriale. Repet, a extinderii teritoriale. Altfel zis, mă refer la ideea de Moldovă Unită.
Am pus în titlul acestui articol trei dintre posibilele calificative cu care poate fi tratată această orientare conceptuală: erezie, utopie şi piatră de temelie. Voi încerca în cele ce urmează să abordez unele din invectivele care pot fi aduse conceptului, dar şi unele replici ca răspuns acestor invective.

Erezia
Afirmând astăzi că eşti pentru refacerea teritorială a Moldovei medievale înseamnă să rişti foarte serios să fii etichetat în cele mai indiscrete moduri posibile. Iar eticheta de „eretic” ar fi probabil una încă destul de indulgentă. Mentalul socio-politic la zi din Republica Moldova este dominat de trei-patru concepte fixe care se prestează a fi dogmatice. Ele, aceste „dogme conceptuale”, sunt înrădăcinate de o vreme şi sunt neîncetat alimentate de diverse influenţe, în mare parte venite din exterior. Din perspectiva lor, orice idei, sau viziuni care nu le respectă tiparul sunt automat catalogate drept „eretice”.
Una din „dogme” susţine că Republica Moldova este un stat artificial, mic şi incapabil să supravieţuiască dacă nu aderă, de jure sau de facto, la o entitate statală mai mare. Adepţii respectivei „dogme” sunt, de regulă, încurajaţi din afară, înarmaţi „ideologic” şi cultivaţi în spiritul „revenirii în Eden-ul” de altădată.
„Dogma” însă poate fi răsturnată printr-o constatare ridicol de simplă şi evidentă – în ciuda tuturor „apocalipselor” prognozate, Republica Moldova totuşi există. Timid, lent, făcând cucuie, păşind peste piedici plasate de „vechi prieteni”, de mai bine de un deceniu şi jumătate Republica Moldova îşi scrie istoria, trecând prin chinurile devenirii sale. Şi cu cât aceste chinuri sunt mai teribile, cu atât mai mare e dorinţa de a supravieţui. În ceea ce ţine de „artificialitatea” acestui proiect de ţară, aici suntem nevoiţi să acceptăm o parte din argumente, dar cu precizarea imediată că această nedreptate poate fi îndreptată printr-un singur mod, nu a-l aderărilor şi integrărilor, ci al întregirii şi al înglobării celorlalte porţiuni natale. Dar despre aceasta ceva mai încolo.
A doua „dogmă” se referă la statutul identitar al poporului Republicii Moldova, care ar fi chipurile incert, gelatinos şi duplicitar. Nici nu avea cum să fie identitatea poporului tratată altfel, odată ce, pe diferite căi, se induceau idei care, fiecare în parte şi toate la un loc, fărâmiţau „scheletul identitar” originar al ţării. Pe de o parte, s-a promovat cu insistenţă teza, foarte seducătoare, precum că populaţia situată între Prut şi Nistru ar fi componentă a „naţiunii române”, deci „români”. Pe de altă parte, s-a tot vorbit că populaţia din Republica Moldova este una „polietnică”, mozaicată şi diluată identitar. În mijlocul unor asemenea confruntări şi opoziţii de convingeri, propagate cu măiestrie, era firesc să se înregistreze un dezechilibru şi o confuzie identitară, această situaţie fiind speculată în plan politic; şi e încă susceptibilă de a fi speculată.
Lucrurile, parţial, au fost clarificate de datele recensământului efectuat în 2004, potrivit cărora, populaţia băştinaşă constituie circa 80% din totalul locuitorilor intervievaţi. Această constatare, alături de procentajul destul de modest care le-a revenit celorlalte etnii conlocuitoare, atestă clar faptul că ideea de „stat polietnic” nu-şi găseşte un suport justificat şi nu reflectă situaţia reală din ţară. O altă constatare este că, dincolo de eventualele manipulări în operarea cu datele, majoritatea covârşitoare a populaţiei băştinaşe totuşi s-a autoidentificat ca „moldoveni”. Deci, la modul practic, Republica Moldova este un stat moldovenesc sau al moldovenilor; o observaţie certă, dar necesară în contextul a ceea ce va urma.
Pe timpuri, aflându-ne în componenţa Uniunii Sovietice, consideram că aveam o oarecare identitate, dar nu aveam libertate. Şi nu ne puteam proiecta dezvoltarea. În prezent însă, considerăm că avem o oarecare libertate, dar ni se spune că nu avem identitate. Şi iarăşi nu ne putem proiecta dezvoltarea.
Acum, odată determinându-se că există o populaţie categoric majoritară, ai cărei exponenţi se autodefinesc ca fiind „moldoveni”, ne apropiem de miezul chestiunii care reprezintă „nucleul dur” şi punctul de referinţă principal şi principial la care trebuie să ne raportăm ori de câte ori punem în discuţie trecutul, prezentul şi viitorul nostru. Pornind de la „cine suntem”, înţelegem ce urmează „să facem”.
Etnicul unui popor este referinţa naturală, indiscutabilă şi fundamentală în definirea sa. În marea lor majoritate, statele s-au creat pe principiu etnic, adică în baza „sângelui comun”, dar şi a „teritoriului comun” şi această formă de creare a unui stat este unica valabilă şi legitimă în termeni de istorie, drept natural şi destin.
Pornind de la acest considerent, populaţia majoritară din Republica Moldova este succesoarea directă a poporului moldovean care a format statul originar Moldova şi care şi-a dezvoltat o constituţie etnică distinctă în arealul geo-politic în care a existat. Victimă însă a intemperiilor istorice, dar şi a diferitelor „înţelegeri”, poporul moldovean a fost fragmentat în trei porţiuni, repartizate pe teritoriile a trei state: Republica Moldova, România şi Ucraina.
Revenind la „dogma” [sau „dogmele”] care condamnă revendicarea identităţii etnice moldoveneşti, această reacţiune din partea „dogmaticilor” nu poate trezi decât nedumerire şi suspiciune. A spune că eşti moldovean înseamnă oare a greşi cu ceva? De ce atâta opoziţie şi atâta înverşunare faţă de cei care îndrăznesc, oriunde ar fi ei, să-şi declare şi să-şi afirme identitatea nativă şi originară de etnic moldovean?
E simptomatică în acest sens reacţia categorică a instituţiilor române faţă de intenţia unui grup de cetăţeni români de la Iaşi de a înregistra Asociaţia „Comunitatea Moldovenilor din România”. Învinuiţi de activitate anti-constituţională şi numiţi „cozi de topor”, fondatorii asociaţiei au fost puşi la „stâlpul infamiei” şi declaraţi aproape „trădători de neam”. O reacţie, deci, foarte emoţională, panicardă chiar. De ce oare? De ce să se teamă România de înfiinţarea unei „comunităţi a moldovenilor”, dacă se tot declară că etnie moldovenească nu există şi, deci, nu ar avea de unde să existe şi susţinători? Sau poate ar avea?
Să ne amintim că în 2000 în România a fost creat Partidul Moldovenilor, prezidat de Constantin Simirad, ex-primar de Iaşi. Formaţiunea a fost însă rapid înglobată în componenţa PSD-ului.
Mai recent, în discursul său din 24 ianuarie a.c., la Iaşi, preşedintele României, Traian Băsescu, iată că a menţionat de trei ori etnonimul „moldoveni”, în timp ce se adresa mulţimii. Deci, o delimitare totuşi există?
Cea de-a treia „dogmă” susţine că în Republica Moldova nu pot exista interese politice separate de un anumit angajament în exterior. Aici, fie că eşti pro-occidental, implicit pro-român, fie că eşti pro-rus. A treia poziţie nu e recunoscută. Alb şi negru; est şi vest; controlat de Kremlin sau curtat de Bucureşti; sau te dai sub NATO, sau te culci sub Moscova; sau eşti cu „noi”, sau eşti cu „ceilalţi” ş.a.m.d. Acestea sunt nişte distincţii şi divizări destul de manipulatorii, inclusiv prin primitivismul lor.
Consider că această limitare la dualitate este una greşită şi în fond artificială. Ne-am obişnuit să privim lucrurile prin această prismă şi această obişnuinţă le ajută unor forţe din interior şi din exterior să ne dirijeze şi să ne intoxifice. De exemplu, dacă cineva încearcă să-şi afirme identitatea de moldovean şi să revendice fosta unitate de „sânge şi pământ”, agenţii dualismului primitiv imediat încep să-l asocieze cu anumite structuri oculte. Logica lor e naiv de simplă: moldovean = moldovenism = concept al guvernanţilor comunişti = interesele ruşilor. Aşa ajungi, din poziţia de promotor al propriei origini etnice în cea de „agent al Kremlinului”. Aberant. Dar asta e consecinţa reflexelor denaturate care ni s-au inoculat cu grijă de diverşi „prieteni”, reflexe şi referinţe în baza cărora destui falşi „patrioţi” înţeleg să ne clasifice.
Exista o a treia cale, o a treia opţiune, cea de mijloc, care nu ţine de dreapta şi de stânga, de vest şi de est, de Zeus şi de Satan. Calea de mijloc presupune că centrul de greutate şi de referinţă al unui popor nu se află la vecinii din dreapta sau la cei din stânga, ci se află exact în mijlocul teritoriilor sale. Opţiunea de mijloc înseamnă că există un singur interes – cel naţional; înseamnă să fii dincolo de reverenţele „dictate de împrejurări” şi să urmăreşti propriile scopuri, chiar dacă la o etapă ele coincid cu ale unui „aliat”, iar la altă etapă – cu ale altuia. A treia cale înseamnă să existe o doctrină naţională clară, o doctrină a statalităţii.
A patra „dogmă”, care o completează pe precedenta, şi care încorsetează în felul său aspiraţiile Republicii Moldova, este că acest stat, acest popor este un „veşnic ostatic al intereselor străine”. Ni s-a cultivat complexul de inferioritate, ni l-am cultivat noi înşine cu un fel de patimă bolnăvicioasă. Ne-am tot autobiciuit, ne-am tot umilit şi gudurat la „picioarele coloşilor”, reamintind în permanenţă unii altora vorba veche despre „înţelepciunea capului plecat”. De fiecare dată, când ne supunea o putere sau alta, primul lucru care ni se întâmpla era că elitele erau fie decimate, fie cumpărate, fie deportate şi spulberate în afară.
La acutizarea tuturor acestor complexe, pierderi şi frustrări au contribuit, în zilele noastre, şi problemele economice, şi divergenţele sociale, şi conflictele induse, şi guvernările profitoare şi incompetente, toate ca una.
Mă întreb uneori: circumstanţele impun starea de spirit, sau totuşi starea de spirit creează circumstanţe? Ni s-a înrădăcinat, aproape arhetipal, mitul „viţelului blând”, care suge la două vaci; mitul de ţară-„papă lapte”. Cât e de avantajos acest comportament? Mi se pare că am păţit-o ca acel emblematic soldat „indecis” care, hotărât să se pună bine cu ambele tabere beligerante, s-a îmbrăcat mixt, cu tunică roşie, dar cu pantaloni albaştri şi a coborât pe câmpul de luptă. Ce a câştigat? Au tras în el din ambele direcţii! Istoria arată că obţine nu cel care cerşeşte, ci doar cel care cere, care pretinde, care smulge.
Au mai avut şi alte ţări „mari depresii”. Însă, s-au mai schimbat lucrurile, s-au mai schimbat vremurile şi, când a venit momentul oportun, au ştiut să se refacă. Totul este trecător. Se dezumflă, mai devreme sau mai târziu, şi unii „coloşi”, se mai destramă unele „puteri”, tot aşa cum se mai cicatrizează rănile, se reformează elitele, se mai rezolvă conflictele, se mai consolidează năzuinţele. Sună utopic? Fireşte. Dar arătaţi-mi un singur proiect de anvergură care să nu fi părut iniţial utopic?

Utopie sau piatră de temelie?
Pentru Republica Moldova există o singură cale să rămână în istorie şi să facă istorie. Aceasta este calea revenirii în timp în parametrii săi teritoriali originari, prin restabilirea comunităţii etnice. Pământ şi Sânge – acestea sunt fundamentele reale şi naturale, care asigură naşterea şi trăinicia unui stat. Restul sunt ficţiune, simboluri şi instrumentări politice.
Noi nu suntem o provincie, o gubernie sau partea rătăcită a vreunei naţiuni. Atât timp cât ne vom considera aşa, un fragment orfan, atât timp vom rămâne incapabili să trecem dincolo de limitele înguste pe care noi înşine ni le-am trasat.
Dezideratul unităţii etnice şi teritoriale, inteligent cultivat şi proiectat, este capabil să catalizeze procesele din interiorul Republicii Moldova. Numai astfel poate fi realizată coeziunea poporului, în jurul unei idei care să-l reprezinte şi care să-i redea demnitatea de sine. Poate sună cinic, iar pentru unii chiar tulburător, dar moldovenii, pentru a se realiza în deplinătatea talentelor şi a năzuinţelor sale trebuie să-şi restabilească „spaţiul vital”. Nu în înţelesul profanat pe care îl mai comportă acest termen, nu prin smulgerea unor teritorii care nu ne aparţin, ci prin alipirea pământurilor care ne-au aparţinut.
Înţeleg prea bine că aceste idei sună poate fără ecou în vitregia zilelor de azi şi de mâine. Însă ceea ce se poate face acum, este să se dea impulsul corect orientat. Perspectiva şi progresul nu au de a face cu viteza, ci cu direcţia. Viitorul e creat de noi, dar nu pentru noi.
Primele condiţii cărora trebuie să le corespundă Republica Moldova este să-şi reliefeze foarte clar aspiraţiile, să-şi promoveze o imagine bine lucrată, să se dezvolte continuu şi accelerat, în plan economic, cultural, ştiinţific, politic, social. Republica Moldova trebuie să devină un stat foarte atractiv, atractiv în primul rând pentru moldovenii de pretutindeni. Pentru a purcede spre realizarea acestor condiţii trebuie să existe nişte valori clare şi acceptate de către populaţia majoritară şi o conducere competentă, modernă, care ar urma doar interesele propriului stat.
Trebuie pus accentul pe ceea ce ne defineşte, pe ceea ce ne uneşte, pe tradiţii şi cultură. Obligatorie pentru toţi trebuie să fie însuşirea şi practicarea limbii de stat, ca unică limbă oficială şi de administrare pe teritoriul republicii. Denumirea limbii este limba română şi aceasta este o realitate pe care trebuie să o acceptăm. Cu cât e mai vast arealul de utilizare a limbii cu atât e mai bine.
Guvernarea comunistă a fost pentru Republica Moldova un „rău necesar” şi asta pentru că ei, comuniştii, au fost primii care într-un mod tranşant au repus în agenda politică chestiunea identităţii moldoveneşti. Problema lor este că au procedat de cele mai multe ori brutal şi au asociat această idee cu propriile interese şi orientări politice, discreditând-o în cele din urmă. Dar diamantul, din câte se ştie, rămâne diamant chiar dacă e aruncat în noroi. Dacă îl cureţi, străluceşte din nou. Aşa e şi cu ideea respectivă. În mâinile unei alte conduceri ar putea să fie promovată cu mai mult tact şi inteligenţă.
Conducerea comunistă însă, pentru a nu rămâne în istoria Republicii Moldova ca o conducere care a fost pe „jumătate gravidă”, trebuie să-şi ducă până la capăt stindardul pe care l-a afişat. Aluziile revendicative lansate de către comunişti dincolo de Prut sunt inexacte, fie şi din considerentul că, la urma urmei, moldoveni sunt şi dincolo de Nistru. Şi nu mă refer la regiunea transnistreană, ci la teritoriile acum ucrainene, dar într-un trecut istoric care au aparţinut Moldovei şi pe care încă locuiesc comunităţi de moldoveni. Moldovenii din Republica Moldova urmează să evalueze foarte serios oportunitatea de a-şi revendica teritoriile sale din Ucraina, din regiunea Cernăuţi, Bucovina, Bugeac. Acest lucru nu poate fi lăsat la discreţia altora, pentru că nimeni nu va ceda teritorii din proprie iniţiativă. Actuala conducere încă mai poate, şi trebuie, să pună pe tapet acest subiect.
Totodată, trebuie intensificat schimbul cultural dintre Republica Moldova şi comunităţile etnice respective, pentru dezinhibarea identitară a moldovenilor din regiuni. Trebuie să fim consecvenţi şi în intenţiile noastre de a beneficia de ieşirea la Marea Neagră, terminalul de la Giurgiuleşti fiind, în prezent, unica modalitate prin care această intenţie poate fi realizată.
Soarta de viitor a Ucrainei, în fond, nu este una cu prognoze foarte optimiste. Acest megaproiect politic care se numeşte Ucraina, fiind croit din fragmente aparţinând altor state, ar putea să se dezmembreze la o adică, fie şi peste decenii. Dacă i se întâmplă, legăturile cu pământurile noastre de acolo trebuiesc fortificate de pe acum.
Când vom lua, ca stat, o poziţie hotărâtă şi revendicativă în raport cu statele vecine, imaginea noastră în plan extern ar putea suporta o metamorfoză favorabilă.
Transnistria se simte importantă pentru că noi îi acordăm importanţă excesivă. Cei din stânga Nistrului trebuie să înţeleagă că scopul Republicii Moldova este să-şi consolideze statalitatea şi reîntregirea teritorială. Mai mult, scopul nostru cu bătaie lungă este alipirea teritoriilor istorice. Când vor înţelege că toate conducerile de la Chişinău sunt ferme în decizia lor de a nu-şi schimba adresa politică şi îşi propun să formeze un stat solid în regiune, atitudinea lor faţă de noi s-ar putea modifica. Şi schimbarea atitudinii e un prim pas, unul foarte important.
Păstrarea neutralităţii şi excluderea oricărui element militar străin de pe teritoriul nostru trebuie să fie un alt obiectiv asupra căruia urmează să se insiste în mod categoric. Chiar şi cu Federaţia Rusă negocierile pot fi purtate într-un mod mai încrezător şi mai pragmatic. Noilor conduceri poate le va reuşi mai bine.
Cei care duc o „politică de ierbivore” în relaţiile cu alte state, sunt priviţi ca nişte „ierbivore”. Noi practic nu mai avem ce pierde. Iar când nu mai ai unde să faci un pas înapoi, nu îţi rămâne decât să faci paşi înainte.
În dezvoltarea sa, în cucerire sau extindere, un popor are o singură limită – limita propriei cutezanţe.

CJ Suceava a impartit bugetul pe acest an


Plenul Consiliului Judetean Suceava a aprobat, cu 31 de voturi pentru si cinci impotriva, apartinand membrilor PD-L, repartizarea fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba despre 103 milioane de lei provenite din cotele defalcate din TVA si impozitul pe venit.

Dintre municipiile conduse de primari liberali, Suceava a primit de la judet 3,47 de milioane de lei, Campulung Moldovenesc 2,1 milioane de lei, Falticeni 1,77 milioane de lei, Gura Humorului 855.000 de lei, iar municipiul Radauti, care are primar PSD, va primi 2,88 milioane de lei.
Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, a declarat ca banii au fost repartizati dupa o analiza in Comisia pentru buget finante, in functie de solicitarile consiliilor locale privind finantarea programelor de infrastructura si cofinantarea proiectelor de dezvoltare cu fonduri europene. Marza a spus ca s-a avut in vedere si asigurarea de bani pentru functionarea normala a primariilor.
Imediat dupa sedinta deliberativului, la care au participat mai multi membri ai PD-L, senatorul democrat-liberal Constantin Gheorghe a declarat ca repartizarea bugetului a fost ''partial politizata''. Gheorghe a spus ca sumele prevazute initial pentru localitati cu primari de la alte partide decat PSD, precum Suceava, Falticeni, Gura Humorului, Ciocanesti, Rasca si Scheia, au fost diminuate si repartizate unor primarii conduse de edili PSD.