vineri, 4 aprilie 2008

Carrefour Romania deschide al 12-lea hipermarket, la Suceava

carrefour


Carrefour Romania va inaugura pe 17 aprilie, la Suceava, al 12-lea hipermarket din tara, urmand ca pana la finele lui 2008 sa mai deschida 5 magazine, investitia medie pentru o unitate fiind de circa 20 mil. euro.

Hipermarketul Carrefour din Suceava va functiona intr-un spatiu din centrul comercial Bucovina Shopping City, dezvoltat de fondul britanic de investitii North Real Estate si care include, printre altele, un magazin Mobexpert.

Carrefour Romania vrea sa mai deschida in acest an hipermarketuri in Arad, Oradea, Bucuresti (Vitantis), Iasi (al doilea) si unul in Pitesti.

Grupul francez se va concentra pe promovarea si rebrandingul celor 21 de magazine Artima, preluate in 2007, pe care le va redenumi Carrefour Express.

Carrefour Romania si-a indeplinit previziunile pentru 2007, raportand afaceri in crestere cu 42,2%, la 866 milioane euro, fata de anul precedent cand acumulase 609 milioane euro. Pentru anul in curs compania vizeaza afaceri de peste 1 miliard euro, doar pe segmentul de hipermarketuri.

Barbă este chemat în faţa instanţei

Proces



Directorul Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap de la Sasca, Gheorghe Fron, candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Cornu Luncii, a anunţat că-l va da în judecată pe vicepreşedintele PD-L Suceava, Niculai Barbă, pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la adresa sa şi a partidului pe care-l reprezintă. Este vorba de declaraţiile lui Barbă potrivit cărora PSD s-ar face vinovat „într-un fel sau altul” de moartea unui asistat care a fugit din Centrul Sasca în ziua în care Fron îşi lansa candidatura la primărie. Gheorghe Fron a catalogat drept „aberaţii” declaraţiile lui Barbă şi a precizat că lansarea candidaturii sale a avut loc pe data de 20 martie, ora 16.00, în timp ce asistatul a fugit din Centru în ziua de 23 martie. Fron a spus că incidentul de la Sasca a fost raportat atât forului superior al instituţiei, cât şi Poliţiei, „aşa cum se face de obicei”. „Aşezămintele gen Sasca nu sunt puşcării. Noi tratăm acele persoane în stare de libertate, deci ducem o muncă destul de grea ca să le recuperăm şi să le reabilităm şi avem rezultate foarte bune”, a declarat Fron.

El consideră că în spatele acuzaţiilor lui Barbă se află de fapt şeful politic al acestuia, preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur. Fron a spus că Flutur s-a întors împotriva sa după ce a refuzat să candideze la primărie din partea PD-L. El susţine că liderul democrat-liberal i-a promis „foarte multe miliarde” ca să candideze pentru PD-L, iar după ce l-a refuzat a început cu ameninţările.

Pardău cere comisie parlamentară de anchetă pentru Vatra Dornei

ontrol

Deputatul PDL de Suceava, Dumitru Pardău, a anunţat că va cere, luni, în Camera Deputaţilor, constituirea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care o firmă din Iaşi a câştigat licitaţia organizată de Casa Naţională de Pensii pentru a presta activitate balneoclimaterică din staţiunea Vatra Dornei, deşi nu are nici un fel de autorizaţii în acest sens. Dumitru Pardău a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că măsura de sistare a activităţii firmei ieşene în staţiunea Vatra Dornei, dispusă de OJPC săptămâna trecută, nu este suficientă; el vrea să afle cine a sprijinit această firmă în prestarea unei activităţi pentru care nu are autorizare şi condiţii. În opinia sa, firma Incom SRL Iaşi a adus prejudicii de imagine staţiunii deoarece un număr mare de pensionari şi-a exprimat nemulţumirea faţă de condiţiile de cazare şi de dotarea necesară pentru tratament, ceea duce la scăderea numărului de turişti, şi aşa descurajaţi de drumurile proaste să vină la Vatra Dornei. Pardău a precizat că firma menţionată a avut doar o autorizaţie provizorie, valabilă numai pentru perioada întocmirii documentaţiei. “Voi solicita constituirea unei comisii parlamentare care să verifice modul de organizare a licitaţiei deschise de către Csa Naţională de Pensii. Să vedem cum s-a ajuns la această situaţie care aduce prejudicii de imagine staţiunii Vatra Dornei. Este o bătaie de joc de banul public, de pensionari, de Vatra Dornei”, a mai spus deputatul Dumitru Pardău.

Ghilea şi Vitcu deschid lista de candidaţi PSD pentru Consiliul Local Fălticeni

Listă



Preşedintele organizaţiei municipale Fălticeni a PSD, deputatul Ioan Stan, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că PSD a definitivat lista de candidaţi pentru Consiliul Local la alegerile locale din iunie. Potrivit lui Stan, lista este deschisă de Sabin Ghilea, viceprimarul în exerciţiu şi totodată candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului. El a precizat că la poziţia a doua va figura fostul deputat şi şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean, consilierul judeţean Mihai Vitcu, care va fi urmat de tânărul Cătălin Coman. Deputatul Stan mai a spus că PSD Fălticeni şi-a propus câştigarea postului de primar şi a unui număr de 10 mandate de consilier local.

Deputatul Andreica acuză proasta funcţionare a sistemul informatic de la APIA

Atitudine



Deputatul PDL de Suceava Romică Andreica şi-a exprimat, vineri, nemulţumirea faţă de calitatea sistemului informatic de la filiala Suceava a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. Deputatul a declarat, într-o conferinţă de presă, că foarte mulţi angajaţi ai APIA se plâng de proasta funcţionare a programului informatic, implementat de firma Siveco, cea care a câştigat licitaţia. „Programul prin care se gestionează fondurile, câştigat de Siveco, nu este deloc competitiv, se blochează foarte des, iar oamenii au ajuns să lucreze noaptea. Voi face interpelare şi voi solicita lărgirea benzii de transmisie”, a declarat deputatul. El a afirmat că, deşi „toată lumea” îi blamează pe angajaţii de la APIA, realitatea este că aceştia muncesc foarte mult, inclusiv peste orele de program. „Se munceşte foarte mult, numărul de angajaţi este insuficient şi nu se plătesc orele suplimentare. Doar 30 la sută se plătesc şi se munceşte foarte foarte mult. Voi solicita lămuriri la conducerea APIA”, a afirmat Romică Andreica.Licitaţia organizată de APIA în vara anului 2006 pentru selectarea firmei care să realizeze soft-ul instituţiei a fost câştigată de Siveco-ABC Streprojekt Polonia. Costurile aferente implementarii soft-ului sunt de 4 milioane de euro fără TVA şi sunt suportate de la bugetul de stat. Cu TVA, suma se ridică la 4,7 milioane euro. Contractul s-a semnat în iulie 2007.

Pană: “Suntem într-o scădere de formă”


După o prima parte a sezonului in care rezultatele pozitive i-au atribuit titlu de “singura echipă neinvinsa din fotbalul romanesc”, Cetatea Suceava şi-a intrerupt şirul succeselor odată cu debutul returului. “Este evident că atât din punct de vedere al rezultatelor cât şi al jocului, echipa este intr-o scădere de formă. Lotul subţire de jucători, lipsa lui Dicher, starea de oboseală a celor doi juniori, numărul mare de absenţi pe care ii avem la fiecare meci din pricina accidentărilor sau suspendărilor m-au obligat să schimb sistemul de joc de la o etapă la alta, iar acest lucru se resimte in evoluţia echipei. Ne-am propus să forţăm la maxim promovarea incă din tur, deoarece ştiam că pe final, adversari noştri vor intra pe teren ca şi cum ar juca meciul campionatului”, a declarat antrenorul Marian Pană. Intr-un clasament al returului, Cetatea ocupă in acest moment locul 4, cu 14 puncte strânse in şapte etape. Formaţia suceveană este devansată la acest capitol de Willy, Aerostar şi Oţelul II, ultima echipă urmând să poposească vineri pe Areni.

Cetatea, decimată de absenţe


Antrenorul Marian Pană se confruntă cu numeroase probleme de efectiv in cadrul lotului inaintea partidei de vineri, pe care Cetatea Suceava o va susţine pe teren propriu in compania formaţiei Oţelul Galaţi II. După atacantul Vasilică Dicher şi mijlocaşul Cristian Pandele care sunt ieşiţi din calculele tehnicianului de pe Areni din pricina unor accidentari mai vechi, ultima etapă a completat lista absenţelor cu alte patru nume. Astfel, fundaşul Dorel Bernard (foto) este suspendat in urma cartonaşului roşu primit in partida de la Roman, Andrei Ailenei nu are drept de joc din pricina celor şapte avertismente adunate in actuala ediţie de campionat, Ovidiu Halip este ţinut departe de gazon din cauza unei sinuzite, in timp ce Bogdan Lupu s-a accidentat in meciul disputat de echipa secundă a clubului la finele săptâmânii trecute. “La majoritatea jocurilor din retur ne-am confruntat cu probleme în cadrul lotului. Spre exemplu, pentru meciul cu Oţelul II avem la dispoziţie un lot de 16 fotbalişti dintre care 4 sunt juniori. Sper insă să trecem de acestă situaţie cu jucătorii pe care îi avem la dispoziţie deoarece nu avem voie să mai facem vreun pas greşit”, a declarat tehnicianul Marian Pană. Intâlnirea dintre Cetatea şi Oţelul II este programată cu incepere de la orele 17.00 şi va fi arbitrată de Ionuţ Zmeu (Brăila) la centru, ajutat la cele două tuse de Florin Danciu (Focşani) şi Lucian Stănilă (Dumitreşti). In meciul tur, elevii lui Marian Pană s-au impus pe terenul gălăţenilor cu 1-0, printr-un gol splendid reuşit de Ionel Celpan.

Târgul apicultorilor, o nouă ediţie, aceleaşi nemulţumiri

Probleme



În jur de 250 de apicultori din ţară s-au adunat ieri la Casa de Cultură Suceava la ediţia cu numărul trei a „Târgului Apiculturii Bucovinene”.

Oameni din Bistriţa, Suceava, Focşani, Neamţ, Botoşani, Bacău, Buzău şi Iaşi au venit la târg pentru a vedea utilajele moderne expuse de 14 firme de profil din ţară şi pentru a afla de la specialişti cum pot accesa fonduri europene şi cum pot primi subvenţii.

De la apicultorii din judeţ care au vândut miere pe esplanadă am aflat că nemulţumirile şi problemele lor au rămas aceleaşi din ultimii ani.

Produc miere, dar nu prea au unde să o vândă la un preţ care să le asigure acoperirea cheltuielilor şi obţinerea unui mic profit. Aceştia ne-au spus că nu au mai schimbat preţul mierii de ani de zile, însă chiar şi aşa cumpărătorii sunt puţini.

„Românii consumă în medie 350 de grame de miere de albine pe an, în timp ce în străinătate consumul este de zece ori mai mare. La noi lumea nu este învăţată să consume miere de albine, nu cunoaşte cât de sănătoasă este aceasta”, ne-a spus Ştefan Bunzeac, apicultor din Rădăuţi, care creşte albine la fel cum a făcut tatăl şi bunicul său.

Mierea de albine vândută ieri pe esplanadă avea un preţ cuprins între 12 şi 15 lei, cea de salcâm fiind cea mai scumpă.

„Oamenii vin, se uită, şi pleacă fără să cumpere mierea”, s-au plâns mai toţi apicultorii, care nu consideră deloc exagerat preţul mierii.

„Târgul Apiculturii Bucovinene” din acest an a fost organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine Suceava şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Suceava.

După cum ne-a spus preşedintele apicultorilor din judeţ, Cristian Purţuc, în judeţ se găsesc în jur de 600 de apicultori, dintre care 496 sunt membri ai asociaţiei.

Primăria Suceava se ia “la trântă” cu firmele lui Carabulea

Lupte pe sediul TPL



Executare silită pentru societatea de transport public local din municipiul Suceava. În baza unei hotărâri judecătoreşti, TPL Suceava va fi evacuată marţi din clădirile în care îşi desfăşoară activitatea. Clădirile respective, ce au aparţinut falimentarului TPS, au fost cumpărate la licitaţie de firmele de transport ale miliardarului Ilie Carabulea. După ce varianta de colaborare în privinţa realizării unei societăţi de transport public în comun, prin parteneriat între firmele lui Ilie Carabulea şi Primăria Suceava, nu a fost realizată, a început o luptă acerbă pentru clădirile, dar mai ales terenurile bazei auto a TPS, de aproape două hectare.

Primarul Ion Lungu a făcut public faptul că în cursul zilei de marţi, 8 aprilie, un executor judecătoresc va merge la sediul societăţii de transport în comun, pentru a o evacua din clădirile pe care le ocupă.

“Am primit de la executorul judecătoresc Cezar Ţugui o somaţie prin care ni se spune că în data de 08.04.2008, între orele 11 şi 14.00, va avea loc evacuarea TPL din imobilele TASA. Totuşi, cei de la TASA s-au intabulat pe clădirile pe care le-au cumpărat, cât şi pe cele pe care nu le-au cumpărat. Noi am depistat acest lucru, avem corectura făcută la Cadastru, încât cei de la TASA au 4059 de metri pătraţi, aferent celor 10 clădiri pe care le-au cumpărat, iar municipalitatea are aproximativ un hectar şi jumătate de teren. Aşadar, într-o situaţie de criză, putem să ne extindem acolo, să construim şi să ne desfăşurăm activitatea în continuare”, a declarat Ion Lungu.

O situaţie asemănătoare a avut loc în 2006, când TASA a pus sechestru pe clădiri şi a interzis ca autobuzele să mai fie ţinute în curtea întreprinderii, baricadând intrarea cu porţi de fier şi angajaţi ai unei firme de pază.

“Nu au decât să ajungă la clădiri cu elicopterul”

Făcând referire la acea perioadă tulbure, în care autobuzele erau scoase în stradă, iar angajaţii TPL ţinuţi la poartă, în frig, primarul Sucevei a spus că situaţia se poate inversa acum, când Primăria are dovada faptului că e proprietară pe cea mai mare parte a terenurilor.

“Ei s-au intabulat doar pe terenul de sub clădiri, nu şi din curte. Dacă vor să-l folosească, trebuie să ne plătească chirie. Oricum avem un atu în acest conflict dintre noi. Dacă vor să fie dificili şi să ne pună beţe în roate, şi noi putem să le interzicem accesul în curte. Nu au decât să ajungă la clădiri cu elicopterul”, a adăugat Ion Lungu, arătând actele prin care Primăria Suceava este intabulată pe terenurile folosite de către fostul TPS.

În concluzie, TPL poate fi evacuat din birouri, dar nu şi din curtea societăţii, unde va putea fi construit un nou sediu, precum şi hale pentru desfăşurarea activităţii societăţii de transport public în comun, conflictul dintre Primărie şi firmele lui Carabulea ajungând într-un punct în care unul din ei e scos din nişte clădiri la care celalalt nu va avea acces.

Apă colorată pentru fântânile arteziene din Suceava

Pată de culoare



Fântânile arteziene din municipiul Suceava vor fi pornite curând, numai că şuvoaiele de apă care vor ţâşni vor fi de diferite culori, de la o fântână la alta.

Primarul Ion Lungu, a anunţat ieri că acest sistem de colorare a apei fântânilor arteziene va fi pus în practică pentru prima dată la Suceava înaintea sărbătorilor de Paşti.

Apa va fi colorată în culori precum roşu, albastru, portocaliu, folosind o substanţă chimică, a cărei prezenţă va descuraja unele persoane să se mai îmbăieze în aceste fântâni, mai ales pe timp de vară.

Primarul a adăugat că această măsură de înfrumuseţare a Sucevei va fi luată în paralel cu cea de reparare a esplanadei din Centru, unde, din cauza camioanelor grele care au circulat pe acolo ocazional, a fost distrus pavimentul.

De asemenea, tot în programul de înfrumuseţare a centrului Sucevei, vor fi înlocuite toate băncile vechi, din beton, locul acestora urmând să fie luat de 50 de bănci noi.

Piaţa imobiliară, aproape de blocaj

Aşteptând clienţi



O piaţă în suferinţă. Acesta este diagnosticul pe care experţii l-au pus pentru piaţa imobiliară suceveană. Dacă acum câteva luni tranzacţiile se derulau într-un ritm ameţitor, de la începutul anului actele perfectate pentru vânzarea unor apartamente sau vile s-a redus substanţial. Nimeni nu poate şti când se va sfârşi această criză, dar analiştii şi consultanţii imobiliari nu cred că preţurile o vor lua în jos, aşa cum se aşteaptă cei care au de gând să-şi cumpere o locuinţă.

6 apartamente în 3 luni. Un număr insignifiant de tranzacţii intermediate de o agenţie imobiliară pe o piaţă care în urmă cu doar 4-5 luni avea o dinamică de câteva ori mai mare. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din Suceava au câteva explicaţii pentru această scădere, dar cu toţii spun că semnalele pieţei nu prevesteau această criză.

„Avem zeci de imobile scoase la vânzare, dar clienţi foarte puţini. Statistic, cred că sunt mai puţin de jumătate de cereri, comparativ cu oferta”, a precizat Bianca Guină, reprezentant al Agenţiei Imobiliare Extrem.

Situaţia este identică şi la celelalte agenţii imobiliare din municipiul Suceava. Din acest motiv, cei care doresc într-adevăr să vândă un apartament au fost nevoiţi să mai reducă din preţ.

Mihael Avărvăroaie, reprezentant al Agenţiei Imobiliare AITI, a făcut o succintă radiografie a preţurilor, comparativ cu perioada de vârf a pieţei, din noiembrie-decembrie anul trecut.

Astfel, un apartament nedecomandat, cu o suprafaţă de 36 mp, situat în cartierul George Enescu, se vindea în toamna anului trecut cu aproximativ 47.000 de euro. Între timp, cumpărătorii oferă doar 44.000 - 45.000 de euro, dar şi aşa clienţii sunt rari.

Tendinţa de scădere cu 2.000 - 3.000 de euro pentru un apartament se menţine pentru toate zonele municipiului Suceava, inclusiv Centru.

Condiţiile de creditare, cauză a scăderii tranzacţiilor imobiliare

Creşterea dobânzilor şi garanţiile suplimentare solicitate de bănci în acordarea de credite imobiliare pare a fi unul dintre factorii importanţi care a dus la criza actuală de pe piaţa suceveană.

„Restricţiile pe care le întâmpină oamenii la bănci în contractarea unui împrumut are ca efect această scădere a numărului de clienţi. Din punctul meu de vedere s-a ajuns la un nivel maxim al pieţei şi cred că, dacă vor mai fi creşteri, acestea vor fi punctuale. De altfel, şi la nivel naţional se constată o stagnare sau chiar o uşoară scădere a preţurilor pentru metrul pătrat de construcţie”, a specificat Viorel Humeniuc, reprezentantul Agenţiei Imobiliare Domus.

O altă problemă este tendinţa de achiziţionare a unor imobile noi. Potrivit agenţilor imobiliari suceveni, cazurile în care oamenii preferă să mai aştepte pentru a reuşi să cumpere un apartament nou au devenit tot mai frecvente, în ciuda faptului că preţurile sunt mai mari decât în cazul unui apartament situat într-un bloc cu o vechime de 30 de ani.

Experţii imobiliari îi liniştesc pe cei care vând

Experţii în domeniu nu cred însă că se poate vorbi de o criză în adevăratul sens al cuvântului pe piaţa imobiliară. Bogdan Georgescu,

consultant imobiliar al firmei Colliers din Bucureşti, cea mai mare companie de consultanţă imobiliară din România, a precizat că termenul corect care se poate folosi pentru a defini piaţa este cel de „încetinire a ritmului de investiţii”.

„Preţurile au crescut foarte mult anul trecut şi cred că oamenii încă nu s-au obişnuit cu noile preţuri. Atâta timp cât nu există mari proiecte imobiliare, aşa cum este şi cazul Sucevei, preţurile nu au cum să scadă. În momentul în care cumpărătorii se vor lămuri de acest lucru piaţa imobiliară va reveni la dinamica de anul trecut”, a spus Bogdan Georgescu.

Preţurile la chirii, în creştere

Dacă în privinţa tranzacţiilor putem vorbi de o scădere alarmantă, pentru apartamentele scoase la închiriere se dau adevărate lupte. Agenţii imobiliari suceveni spun că un apartament total utilat şi mobilat la standarde normale, din zona centrală, se închiriază cu 200-250 de euro/lunar, în timp ce în Burdujeni preţul mediu este de 180 de euro/lunar.

„Prin apariţia marilor lanţuri de magazine care urmează să se deschidă în cursul acestui an, preconizez că ne vom confrunta cu o adevărată criză a chiriilor. Vor fi cereri numeroase şi oferte puţine, ceea ce va duce la creşterea cuantumului chiriilor”, a declarat Mihael Avărvăroaie.

Poliţiştii de la Circulaţie şi-au dat jos foliile aplicate ilegal pe geamuri

Efect



Articolul din numărul de ieri al cotidianului nostru, în care prezentam sfidarea pe faţă pe care o practică unii agenţi de circulaţie, sancţionând şoferi pentru că au aplicate pe geamurile maşinii folii de culoare închisă, asta deşi ei înşişi au astfel de folii pe maşinile personale, nu a rămas fără ecou. Toţi cei trei agenţi de circulaţie despre ale căror maşini am scris ieri s-au prezentat deja la Registrul Auto Român şi au intrat în legalitate.

Împinşi de la spate, şi-au dat foliile jos

Agentul Ionuţ Colibaba, posesorul autoturismului Audi cu numărul de înmatriculare SV-99-CID, care era camuflat cu folii negre, cu vizibilitate minimă, pe toate geamurile laterale, pe lunetă şi chiar pe o parte a geamului din faţă, a intrat în legalitate.

Foliile de pe geamurile lateral faţă, cele care obturau câmpul de vizibilitate principal, au fost îndepărtate, la fel şi folia aplicată pe partea de sus a geamului din faţă. Acesta a păstrat doar foliile de pe lunetă şi pe geamurile laterale din spate, unde este permisă aplicarea de folii cu grad de transparenţă redus.

Ceilalţi doi agenţi aflaţi în aceeaşi situaţie, Iulian Tărcăuanu, posesor al unei maşini marca Opel, cu numărul de înmatriculare SV-21-ULY, şi Constantin Păşcănuţ, posesor al autoturismului Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare SV-22-PAS, au renunţat la toate foliile de pe geamuri.

Comisarul şef Laurenţiu Hermeniuc, şeful celor trei agenţi, ne-a spus că ultimii doi au ţinut să-şi îndepărteze toate foliile pentru a nu mai putea fi „agăţaţi” în nici un fel de şoferi sau de presă.

„Avem în atenţie aceste probleme cu foliile aplicate pe maşinile colegilor noştri. Toţi lucrătorii poliţiei vor fi verificaţi în acest sens, cei care au folii urmând a se deplasa la Registrul Auto Român pentru a se stabili dacă sunt sau nu în legalitate”, a explicat comisarul şef.

Tupeu dus la extrem

Mai mulţi şoferi din Suceava s-au plâns că agenţi de circulaţie i-au tras pe dreapta şi le-au cerut să-şi cureţe imediat geamurile maşinii de foliile de culoare închisă aplicate pe acestea. Oamenii legii erau drastici cu şoferii, asta deşi şi ei aveau aplicate folii cu o vizibilitate cu mult sub limitele legale pe geamurile propriilor maşini, încălcând, la rândul lor, legea.

Mai mult, dacă marea majoritate a şoferilor „civili” îşi permite să-şi ataşeze folii doar pe lunetă şi pe geamurile laterale spate, toţi poliţiştii despre care am scris aveau aplicate folii închise la culoare şi pe geamurile laterale din faţă, obturând astfel câmpul de vizibilitate principal.

Astfel, şoferul nu poate fi observat dacă are ataşată centură de siguranţă ori dacă vorbeşte la telefonul mobil.

Conform legislaţiei în vigoare, geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al şoferului, adică cele laterale şi cel din faţă, trebuie să asigure o transparenţă de 75%, asta însemnând că şoferul poate fi văzut cu uşurinţă din afara autoturismului. În cazul maşinii lui Colibaba, de exemplu, foliile ataşate inclusiv pe geamurile laterale din faţă aveau un grad de transparenţă de doar 5%, de 15 ori sub limitele legale.

Ancheta în cazul fetiţei moarte în condiţii suspecte, preluată de procurori

Dosar penal



Ancheta în cazul minorei în vârstă de cinci luni care a murit la câteva ore după ce un medic din cadrul Spitalului Broşteni le-a spus părinţilor că fata lor nu are nimic, a fost preluată de procurori.

Cea de-a doua necropsie făcută în urmă cu două zile, cu câteva ore înainte de înmormântarea Rebecăi Alexandru, s-a efectuat sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Şeful Poliţiei Broşteni, comisarul şef Ion Bogea, a confirmat, ieri, faptul că s-a întocmit un dosar penal în această cauză, ancheta fiind coordonată de procurorii dorneni.

„Se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, însă încadrarea juridică se poate schimba în funcţie de concluziile pe care le vom primi de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală”, a precizat Bogea.

Şefa medicilor legişti din judeţ, doctorul Lăcrămioara Bălan, a declarat că rezultatele celei de-a doua necropsii făcute în acest caz vor fi finalizate în cel mai scurt timp posibil.

„Mi-aş fi dat seama cu siguranţă dacă era vorba de pneumonie”

În urma primei necropsii, medicul legist de la Câmpulung Moldovenesc, care răspunde şi de zona Broşţeni, a stabilit că Rebeca Alexandru a murit din cauza unei pneumonii, lucru însă contrazis de doctorul care a consultat-o pe minoră cu câteva ore înaintea decesului.

„Mi-aş fi dat seama cu siguranţă dacă era vorba de pneumonie”, a declarat medicul acuzat, Ion Costaş.

Pentru a înlătura orice dubiu, s-a făcut o a doua necropsie, de data aceasta de către legiştii de la Suceava, fiind recoltate mai multe probe biologice care vor fi analizate în laboratoarele Serviciului Judeţean de Medicină Legală.

Rebeca Alexandru a fost dusă sâmbătă, 29 martie a.c., la Spitalul din Broşteni, părinţii micuţei spunându-i medicului de gardă (n.r. –Ion Costaş) că minora a făcut febră şi i-au apărut câteva bubiţe pe corp. După ce a consulat-o, doctorul le-a spus soţilor Alexandru că fata lor nu are nimic grav şi că se pot întoarce liniştiţi acasă. Câteva ore mai târziu, minora a decedat.

Activitatea medicului, analizată de responsabilii din Sănătate

Cazul Rebecăi Alexandru a ajuns şi în atenţia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, care a anunţat că va declanşa o anchetă la faţa locului. Directorul adjunct al instituţiei, dr. Alexandru Lăzăreanu, a arătat că din punct de vedere administrativ medicul Ion Costaş nu poate fi sancţionat deoarece acesta şi-a făcut treaba, în sensul că a acordat consultaţia.

„Dacă refuza să ofere asistenţă sanitară atunci era o problemă, aveam dreptul să luăm măsuri împotriva lui”, a explicat reprezentantul ASP, cu precizarea că o eventuală culpă medicală nu poate fi stabilită decât de Colegiul Judeţean al Medicilor, singurul organ abilitat să facă cercetări în această privinţă.

Lăzăreanu a mai spus că în cursul zilei de ieri a purtat discuţii cu doctorul Ion Costaş pe marginea celor întâmplate, care a negat însă că ar fi vinovat de moartea Rebecăi Alexandru.

„A venit la sediul ASP şi mi-a expus situaţia din punctul său de vedere. Mi-a explicat că fetiţa nu avea respiraţia greoaie şi nici cianoză, semne specifice unei pneumonii, ci doar febră şi o bubiţă pe corp. În acest context, doctorul a luat în calcul posibilitatea ca micuţa să facă varicelă şi a recomandat părinţilor să o supravegheze, însă din câte am înţeles aceştia nu au ţinut prea mult cont de recomandare. De asemenea, doctorul susţine că părinţii nu i-au cerut bilet de trimitere şi ca atare, având în vedere situaţia copilului care nu părea gravă, nu s-a pus nici un moment problema transferării lui la o altă unitate medicală”, a punctat adjunctul ASP, adăugând că în cursul săptămânii viitoare se va deplasa la Broşteni pentru a analiza la faţa locului activitatea medicului Ion Costaş şi a celorlalţi angajaţi.

Flutur este sfătuit să realizeze proiectele turistice promovate de fostul PLD


Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava, Ovidiu Milici, i-a transmis preşedintelui PD-L Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, că până la punerea în practică a proiectului de promovare turistică a judeţului, intitulat „Athos-ul din Carpaţi”, să realizeze proiectele iniţiate de unii membri ai fostului PLD şi să-şi respecte promisiunile cu privire la urgentarea modernizării DN 17. Milici a făcut referire la proiectul „Inima Bucovinei”, propus de actualul vicepreşedinte al PD-L Suceava, fostul consilier judeţean Dan Cadariu, dar şi la declaraţiile lui Gheorghe Flutur din anul 2006, când acesta anunţa că intenţionează să promoveze un proiect prin care o statuie a domnitorului Ştefan cel Mare ar fi urmat să fie amplasată pe vârful Toaca din Gura Humorului. „Până să facă megaproiecte, care sunt utopice, poate ar trebui ca domnul Flutur să-şi respecte promisiunile şi proiectele anterioare. Unul din motivele pentru care turismul în judeţul Suceava are de suferit este starea DN 17. De ce nu se mai termină odată reabilitarea acestui drum, de care dumnealui a susţinut, încă din 2004, că se va ocupa personal? Unde este autostrada pe care tot domnul Flutur a tot promis-o sucevenilor? Poate după ce va răspunde la aceste întrebări, dumnealui poate să lanseze alte <proiecte> măreţe”, a declarat Ovidiu Milici. În acelaşi timp, el i-a transmis preşedintelui PD-L Suceava că în cadrul Consiliului Judeţean Suceava funcţionează un serviciu de promovare turistică, InfoTurism, astfel încât nu ar fi necesară modificarea organigramei acestei instituţii pentru a crea un compartiment specializat care să se ocupe de acest domeniu de activitate, aşa cum anunţase Gheorghe Flutur.

CJ Suceava organizează târgul Produs în Bucovina


Consiliul Judeţean Suceava a obţinut aprobarea preliminară a obţinut aprobarea preliminară pentru două proiecte depuse spre finanţare prin intermediul Programului de Vecinătate România – Ucraina. Şeful administraţiei judeţene sucevene, Gavril Mîrza că proiectele vizează reabilitarea unui drum judeţean, precum şi acordarea de sprijin pentru mediul de afaceri sucevean. Mîrza a precizat că unul din proiecte, „Centrul Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri”, are o valoare de 211.000 euro, iar realizarea lui va contribui la îmbunătăţirea colaborării în plan economic între firmele din Suceava şi din Cernăuţi, Ucraina.

În cadrul acestui proiect, va fi organizat Târgul „Produs în Bucovina”, la care ar urma să participe 100 de firme, 50 din România şi 50 din Ucraina. Gavril Mîrza a precizat că prin organizarea acestui târg se doreşte promovarea produselor specifice zonei Bucovina. De asemenea, proiectul îşi propune amenajarea unui Centru Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri, în incinta Centrului Economic Bucovina. Preşedintele CJ Suceava a mai adăugat că proiectul presupune amenajarea a patru săli din pavilionul expoziţional al Centrului Economic Bucovina, fiecare dintre acestea necesitând dotări corespunzătoare. Totodată vor fi organizate mai multe sesiuni de instruire a agenţilor economici participanţi, având ca teme de discuţii iniţierea unei afaceri, transferul tehnologic, modalităţi de protejare a mărcilor şi invenţiilor; modalităţi de relansare a activităţii economice tradiţionale în Bucovina, precum şi elaborarea unui proiect cu finanţare externă.

Gavril Mîrza a arătat că cel de-al doilea proiect care ar urma să fie finanţat din fonduri europene vizează reabilitarea drumului judeţean Siret – Frătăuţii Noi, pe o porţiune de 1,45 kilometri şi reabilitarea unui pod de 16 metri. El a mai spus că implementarea acestui proiect va asigura accesul direct a locuitorilor şi agenţilor economici din localităţile Straja, Vicovu de Sus, Bilca, Frătăuţii Noi la punctul de trecere a frontierei Siret – Porubnoe, sar şi facilitarea accesului la coridorul european E85. Valoarea acestui proiect este de aproape 670.000 de euro.„În cadrul parteneriat pe care îl avem cu oraşul Cernăuţi, mai promovăm încă 10 proiecte de finanţare, cu o valoare totală de 2,5 milioane de euro. Sunt lucruri concrete, pe care reuşim să le face, nu aşa cum încearcă unii să inducă ideea că aici nu se face nimic”, a mai precizat preşedintele CJ Suceava.

Parteneriat pentru protecţia mediului


Primăria şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava au semnat, ieri, un parteneriat cu eco-şcolile sucevene în vederea realizării unor acţiuni comune de protecţie a mediului. Întâlnirea a avut loc la Primăria Suceava, fiind condusă de viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, care a declarat că semnarea unui astfel de protocol reprezintă un pas important în vederea implicării tinerilor în acţiuni de ecologizare şi de protecţie a mediului. „Una din problemele semnalate de suceveni a fost şi luarea unor măsuri pentru protecţia mediului. Iar în acest sens, trebuie să spun că este nevoie şi de o implicare mai puternică din partea locuitorilor Sucevei în acţiuni de ecologizare. Şi sperăm că elevii vor fi un exemplu în acest sens”, a declarat Angela Zarojanu, care a adăugat că protocolul de colaborare pentru protecţia mediului a fost semnat cu 14 eco-şcoli din municipiul Suceava.Angela Zarojanu a precizat că tot în cadrul întâlnirii de ieri s-a stabilit ca în zilele de 18-19 aprilie a.c., să fie organizată o acţiune de amploare, la care să participe elevi din toate cele 14 eco-şcoli sucevene. Ea a precizat că în cele două zile vor fi organizate acţiuni de ecologizare în toate zonele municipiului Suceava, inclusiv în parcurile Şipote şi Zamca. Viceprimarul Sucevei a mai spus că în cadrul parteneriatului cu eco-şcolile sucevene vor fi iniţiate acţiuni de educaţie ecologică în vederea atragerii tinerilor în activităţi de protecţia mediului, şi se va încerca conştientizarea opiniei publice privind problemele de mediu la nivel local.

Primăria Suceava nu găseşte constructor pentru piaţa mică


Primăria municipiului Suceava nu găseşte un constructor care să realizeze lucrările de modernizare a pieţei din cartierul George Enescu, sau a pieţei mici cum i se mai spune. Primarul Ion Lungu a declarat că cele două licitaţii organizate până acum de municipalitate nu au avut nici o finalitate nefiind adjudecate din cauză că firmele participante au prezentat oferte mult mai mari decât indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin hotărâre de consiliu local care se cifrează în jurul a 7 miliarde de lei vechi. Lungu a arătat că la ultima licitaţie desfăşurată în această săptămână s-au prezentat firmele Timprod, Agacon şi Soconi Grup, ale căror oferte au fost de 10 miliarde de lei vechi, 8,8 miliarde respectiv 12 miliarde de lei vechi. Primăria va organiza o nouă licitaţie în perioada următoare.

"Războiul apei" între PSD şi PD-L


Candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Suceava, vicepreşedintele organizaţiei judeţene Ovidiu Donţu, i-a cerut ieri demisia primarului în exerciţiu, Ion Lungu, candidatul PD-L la un nou mandat, pe motiv că a minţit populaţia în legătură cu investiţia de aducţiune a apei din sursa Berchişeşti în cartierul Burdujeni. Donţu susţine că la robinetele burdujenenilor nu curge apă 100% din sursa Berchişeşti aşa cum a spus primarul ci un amestec de apă de Berchişeşti cu apă din sursa de suprafaţă Mihoveni. Social democratul a adus în sprijinul afirmaţiilor sale buletine de analiză a apei prelevate din trei zone şi anume rezervorul din Sf. Ilie care stochează apă de Berchişeşti, zonele Jean Bart şi Calea Burdujeni colţ cu Calea Unirii. Analizele efectuate de Autoritatea de Sănătate Publică arată diferenţe mari între calitatea apei de la Sf. Ilie faţă de apa din zonele Jean Bart şi Calea Burdujeni. Parametrul cel mai relevant, în opinia lui Donţu, este conductivitatea, analizele indicând şi aici diferenţe sensibile. Or, susţine Donţu, apa care provine din aceeaşi sursă trebuie să aibă aceeaşi conductivitate.

„S-au risipit 70 de miliarde de lei vechi şi nu s-a rezolvat problema apei în Burdujeni”

Concluzia în opinia vicepreşedintelui PSD Suceava, formulată cu ajutorul specialiştilor, este cât se poate de clară: apa care curge acum la robinetele locuitorilor din cartierul Burdujeni nu este apă 100% din sursa Berchişeşti. Mai mult, Donţu spune că nici din punct de vedere tehnic cartierul Burdujeni nu poate beneficia de apă doar dintr-o singură sursă. Şi asta din cauza capacităţii pompelor care este limitată faţă de consum şi a conductelor subdimensionate. „Iată că avem trei surse, avem analizele chimice ale apei şi analiza din punct de vedere tehnic făcută de specialişti care ne duc la concluzia că apa din Burdujeni are altă sursă, este amestecată cu altă sursă decât cea de la Berchişeşti. De altfel în buletinele de analiză din Burdujeni concluziile ASP sunt clare: apa nu se încadrează în prevederile legii 458 şi 311. Apa de Berchişeşti se încadrează. Faţă de această situaţie rezultă în mod evident că apa de Berchişeşti este amestecată cu apa de Mihoveni în Burdujeni şi că domnul primar a încălcat o altă poruncă şi anume aceea să nu minţi. Faţă de faptul că s-au risipit 70 de miliarde de lei vechi şi nu s-a rezolvat problema apei de Berchişeşti în Burdujneni solicit public demisia primarului Ion Lungu”, a declarat Donţu. Social democratul consideră că acţiunea primarului care s-a grăbit să inaugureze aducţiunea de apă în Burdujeni arată „disperare electorală”. „Dacă domnul primar era un primar pe care-l interesa problemele cetăţenilor şi să informeze corect opinia publică venea în faţa sucevenilor spunând adevărul. Iată că domnul primar încearcă pe ultima sută de metri să modifice voinţa electoratului încercând să-l păcălească pentru a obţine voturi”, a spus Donţu.

Groza: „Locuitorii din Burdujeni au apă numai din sursa Berchişeşti”

Ştefan Groza, directorul operatorului regional de apă, ACET, infirmă cele susţinute de Donţu. Groza a garantat că apa care curge acum în cartierul Burdujeni provine numai din sursa Berchişeşti şi că parametrii de calitate se încadrează în limitele legale. Mai mult el a declarat că Burdujeniul nu a fost niciodată alimentat din sursa Mihoveni ci doar din sursa Dragomirna. „Vana de alimentare cu apă din sursa Dragomirna este închisă iar conducta de la această sursă nu se intersectează cu cea de la Berchişeşti. În legătură cu valoarea conductivităţii care apare în buletinele de analiză ale ASP nu pot să mă pronunţ deocamdată. Voi lua legătura să văd despre ce este vorba şi de ce apar aceste diferenţe”, a declarat Groza.