joi, 17 iulie 2008

Cinci fraţi trăiesc într-un bordei la marginea pădurii

Sărăcie lucie

Cinci fraţi trăiesc într-un bordei din scânduri, acoperit cu nailoane, la marginea unei păduri, din comuna Capu Câmpului. Împreună cu părinţii, minorii se luptă cu sărăcia, mizeria şi boli de tot felul. Cea mai mare dorinţă a lor ar fi să-şi construiască o căsuţă mai trainică, în care să nu-i bată ploaia, vântul, zăpada.

Refugiaţi la marginea pădurii

Cel mai mare copil, Adrian, este în clasa a IV-a, Georgiana a păşit anul trecut în clasa I, ea fiind un copil cu probleme de sănătate (suferă de o afecţiune respiratorie), Daniela este la grădiniţă, iar cei mai mici băieţi – gemeni, au împlinit doar trei ani şi şase luni.

Această familie a locuit, până acum câteva luni, într-un bordei vechi, cu acoperişul spart, cu pereţii înnegriţi de la fumul scos de lampă (opaiţ) sau lumânare (pentru că nu aveau curent electric), situat în curtea unor rude din Capu Câmpului. Ulterior, au fost daţi afară şi, cei cinci minori, împreună cu părinţii, au fost nevoiţi să se refugieze la marginea pădurii.

Umblă desculţi

Părinţii celor cinci minori, Elena Takacs şi Viorel Beghean, şi-au înjghebat un bordei din câteva scânduri şi folii de nailon. Şi-au aşezat trei paturi, pe care le-au primit de la nişte oameni miloşi, şi în aceste condiţii trăiesc zi de zi, noapte de noapte.

Copiii nu au hăinuţe suficiente. Umblă desculţi, fără lenjerie, de multe ori fără pantaloni, pentru a păstra hainele bune de şcoală. Acest caz a fost semnalat şi la începutul acestui an (11 februarie 2008) în paginile Monitorului de Suceava. O parte dintre cititori au înţeles situaţia critică prin care trec aceşti oameni şi i-au ajutat cu alimente şi hăinuţe pentru copii. Au primit şi câteva pături şi un pat. Insuficient, însă.

Singurul venit lunar al familiei este format din alocaţia copiilor şi ajutorul social, circa 400 de lei în total. Este insuficient pentru hrană, medicamentele, haine, rechizite şi toate cele necesare traiului pentru şapte persoane.

Le lipsesc rechizitele

Cei cinci copii sunt slabi, mereu răciţi. Unul dintre gemeni suferă de astm, un altul este suspect de TBC. Ileana Takacs, mama copiilor, ne-a spus că încearcă să le asigure măcar mâncarea şi medicamentele. Lunar, femeia dă câteva sute de lei pe medicamentele necesare copiilor.

Situaţia acestor minori este cunoscută şi de Primăria din Capu Câmpului, dar şi de Protecţia Copilului Suceava. În această săptămână, asistenţii sociali din cadrul Protecţiei Copilului au mers la această familie şi le-au dus câteva hăinuţe şi încălţăminte. Copiii nu au rechizite şi uniforme pentru începutul de an şcolar.

Vor să aibă şi ei o căsuţă

Aceşti oameni din Capu Câmpului au făcut o cerere la Direcţia Silvică pentru a li se aproba lemnul pentru construcţia unei căsuţe, dar încă nu au primit nici un răspuns.

Asistentul social Mirela Acozmei, de la Protecţia Copilului Suceava, a constatat lipsurile cu care se confruntă cei cinci minori. Ea ne-a spus că această familie nevoiaşă a fost purtată pe drumuri de la Primărie, la Direcţia Silvică şi invers, luni de zile, dar încă nu a primit nici un răspuns concret din nici o parte.

O cărămidă sau un sac de ciment nu este „un capăt de ţară” pentru marile firme de construcţii din judeţ, dar pentru aceşti copii poate însemna viitorul. Credem că vor exista întreprinzători care vor ajuta această familie să-şi construiască o cameră, în care să-şi crească copiii în linişte. Pentru orice ajutor puteţi suna la Primăria Capu Câmpului – asistenţă socială - telefon 0230 539 222, la redacţia Monitorul de Suceava 0230 522 993 sau la Protecţia Copilului 0230 520 172 (asistent social Mirela Acozmei).

200 de profesori absenţi de la examenul de titularizare

Evidenţe



La examenul naţional de titularizare susţinut ieri, din cei 1394 de candidaţi înscrişi au fost prezenţi 1186, 208 concurenţi absentând.

O parte dintre concurenţii care nu au susţinut examenul sunt candidaţi care nu şi-au validat în timp util fişele de înscriere la concurs, aşa cum prevede metodologia, şi nu au mai fost primiţi în sălile de examen.

De asemenea, câţiva candidaţi nu au fost primiţi în examen deoarece nu aveau la ei un act de identitate. „Avem câteva situaţii la nivel de judeţ de candidaţi care s-au prezentat la examen fără să aibă la ei un act de identitate, sau au venit cu o copie a actului şi nu au fost primiţi la examen”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Daniel Hrenciuc.

Acesta a mai spus că metodologia de examen prevede clar că accesul candidaţilor în sală se face pe bază de act de identitate.

La istorie, cea mai mare concurenţă

Examenul de ieri a fost susţinut la 48 de discipline de concurs, s-a derulat pe parcursul a patru ore, iar Daniel Hrenciuc a spus că nu s-au înregistrat situaţii deosebite, şi nici un candidat nu a fost eliminat din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Concurenţa la examen a fost foarte mare, iar cei peste 1100 de profesori prezenţi „s-au luptat” să ocupe unul dintre cele 368 de posturi titularizabile.

Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la istorie, unde au fost 80 de candidaţi pe un post titularizabil, dar şi la geografie, unde pentru ocuparea unui post vacant au dat concurs 66 de candidaţi.

Pentru a deveni profesori titulari, candidaţii trebuie să obţină minim nota şapte la acest examen.

Tezele concurenţilor se vor corecta în centrele universitare din ţară, iar rezultatele se vor afişa în cel mult două zile.

Sensul giratoriu de la Galleria, proiectat special să reducă viteza şoferilor

Prudenţă



Sensul giratoriu de la intrarea în municipiul Suceava, dinspre Fălticeni, a fost special gândit aşa pentru a obliga şoferii să circule cu viteză redusă, în condiţii de siguranţă maximă.

Directorul tehnic din cadrul Primăriei Suceava, Florin Cerlincă, a precizat că este demonstrat în practică faptul că sensurile giratorii cresc foarte mult gradul de siguranţă a şoferilor, într-o intersecţie, oferindu-le în plus şi posibilitatea de a face o întoarcere, fără a încurca circulaţia sau a se expune unor pericole suplimentare.

“Ştiu că mulţi se întreabă ce rost avea acel sens giratoriu acolo şi mai ales de ce este atât de mare. E o reacţie normală, pe care o avem cu toţii, deoarece modificarea unei intersecţii dă senzaţia de constrângere, de limitare a opţiunilor de circulaţie. În mod paradoxal, tocmai aceste constrângeri duc la o fluenţă mai mare a circulaţiei şi mai ales la un grad sporit de siguranţă a celor aflaţi în trafic. Mai multe accidente se petrec într-o intersecţie semaforizată, decât în una care are un sens giratoriu”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Suceava.

O singură bandă de circulaţie, pentru un trafic mai civilizat

Practic, sensul giratoriu a fost gândit special să ocupe o rază mai mare, pentru a obliga şoferii să reducă viteza, pentru a face virajul, tot o necesitate fiind şi încadrarea lor pe o bandă de circulaţie, care să nu le ofere alternative de circulaţie, în acest fel fiind mult mai disciplinaţi.

“În orice intersecţie există mai multe puncte de conflict. Noi trebuie să eliminăm aceste conflicte. Tendinţa şoferilor este de a merge de-a dreptul, şi atunci au viteză mare. În toată lumea, s-a demonstrat că intersecţiile cu sensuri giratorii sunt cele mai sigure, pentru că te obligă să ocoleşti, încât automat reduci viteza. Pe de altă parte, cu cât raza e mai mare, cu atât mai uşor este de făcut turul, mai ales în cazul unor maşini mari, precum camioanele. De asemenea, e mai bine să îngustezi strada, în aşa fel încât să încapă doar câte o maşină, pentru că astfel nu mai forţează nimeni trecerea, ci se circulă fluent şi civilizat, evitându-se accidentele”, a adăugat Florin Cerlincă.

Directorul tehnic al Primăriei a precizat că celelalte sensuri giratorii din Suceava, precum cel de la Maraton şi cel din Burdujeni, au fost primite cu ostilitate de şoferi, la început, dar în timp s-a demonstrat că au fluidizat circulaţia, dar mai ales au crescut gradul de siguranţă a şoferilor şi călătorilor aflaţi în trafic.

Care sunt hoţii şi care sunt vardiştii la Siret?

Dilemă



Mai înfloritor ca oricând, traficul de ţigări dintre Ucraina şi România are la Siret un nod de importanţă vitală. Zeci de depozite clandestine sunt alimentate periodic fie de cei care practică micul trafic de frontieră, fie de reţelele mafiote care funcţionează cu complicitatea unor indivizi din diferite instituţii ale statului. În Siret, cu toţii sunt cunoscuţi, la fel cum se întâmplă şi cu cei care se află în spatele reţelelor de trafic cu ţigări. O lume în care se pătrunde greu şi care îşi apără interesele cu o ferocitate ieşită din comun.

Majoritatea celor despre care se vorbeşte că ştiu cum se derulează traficul cu ţigări şi alte produse de contrabandă aduse din Ucraina au sau au avut legături cu Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

Printre aceştia se numără şi angajaţi ai Primăriei Siret. Noua conducere a administraţiei locale din Siret are suspiciuni serioase asupra unor angajaţi, motiv pentru care a cerut Poliţiei să efectueze cercetări.

Principalul vizat este Florin Dorin Fasolă, referent la Registrul Agricol al Primăriei Siret, despre care există date că în loc să-şi facă treaba pentru care era plătit, în timpul programului de lucru ar fi circulat intens în Ucraina, şi nu în scopuri turistice, ci pentru a aduce produse căutate pe piaţa din România.

Prieten bun cu Fasolă se ştie că este Marius Cristian Adochiţei, zis „Măslină”, din Pădureni. Acesta deţine un magazin şi un depozit în acest sat aflat în imediata apropiere a oraşului Siret, unde există informaţii că s-ar afla şi mărfuri la mare căutare pe piaţa liberă. De altfel, lui „Măslină” i-a fost confiscat un transport de 1.400 de kg de zahăr, marfă pentru care nu avea documente şi care din datele de anchetă rezultă că ar fi fost adusă ilegal din Ucraina.

Serele pentru căpşuni

Vecinătatea cu frontiera verde a devenit un atu deloc de neglijat pentru o serie de întreprinzători. Aşa se face că la doar câteva zeci de metri de linia de demarcaţie cu vecinii ucraineni au apărut afaceri cel puţin curioase.

Astfel, la Văşcăuţi, în grădina unei familii se ridică semeţe mai multe sere. Oficial, aici se cultivă căpşuni, în realitate, se pare că serele sunt folosite drept paravan pentru ca traficanţii să poată introduce marfă de contrabandă în România fără prea multe bătăi de cap.

Printre cei care nu ar fi străini de existenţa acestor sere se numără un anume „Haldan”, dar şi un agent al Poliţiei de Frontieră care are rude prin zonă.

Başca faptul că frontiera dintre România şi Ucraina este îngropată în bălării, care sunt locuri perfecte de camuflaj pentru traficanţi. Asta cu toate că între Poliţia de Frontieră şi Primăriile care au teritoriu la graniţa cu Ucraina există un protocol care prevede curăţarea zonei în vederea asigurării unei vizibilităţi cât mai bune.

Mită serioasă pentru un transport clandestin

Amploarea afacerilor cu ţigări pare să copleşească toate instituţiile statului puse să stopeze acest fenomen. Altfel nu se explică sumele mari de bani care se aruncă în joc, mai ales în situaţii limită.

Elocvent ar fi un caz recent, când un sucevean prins în trafic cu peste 4.000 de pachete de ţigări de contrabandă le-a propus poliţiştilor o mită substanţială pentru a închide ochii.

Oferta celui care transporta marfa a plecat de la 3.000 de lei şi s-a oprit la 5.000 de lei, o sumă pe care ar fi recuperat-o cu vârf şi îndesat în câteva zile.

Marfa venea de la Siret, de la un depozit clandestin, şi urma să fie distribuită în mai multe locuri din municipiul Suceava unde ţigările erau vândute la pachet.

„Doar cei proşti nu fac afaceri ilegale”

În Siret se spune că doar cei mai proşti nu fac afaceri cu marfă adusă ilegal din Ucraina. Acest lucru îl ştiu foarte bine şi oamenii legii, în special vameşii, dar şi angajaţii Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.

Îngăduinţa cu care sunt priviţi traficanţii de ţigări are explicaţii poate şi prin aceea că unii şefi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret sunt mână în mână cu cei pe care ar trebui să-i prindă şi să le întocmească dosare penale.

Anumite structuri ale statului ştiu cu exactitate cine coordonează aceste activităţi ilegale şi cine face jocurile murdare.

După câte se pare, unul dintre aceşti capi are o vechime destul de mare în structurile Poliţiei de Frontieră şi cunoaşte ca în palmă terenul, dar şi acţiunile care urmează să se deruleze pe linia combaterii contrabandei.

Ca dovadă a recunoaşterii puterii şi influenţei sale, acestui personaj i se spune „tata F”.

PD-L a intrat în linie dreaptă pentru pregătirea alegerilor parlamentare


Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că această formaţiune politică a intrat în linie dreaptă cu pregătirea pentru alegerile parlamentare programate a se desfăşura la sfârşitul acestui an. Vicepreşedinte la nivel naţional al PD-L, Flutur a precizat că toate filialele judeţene ale acestei formaţiuni politice trebuie să prezinte lista cu propunerile de viitori candidaţi pentru colegiile uninominale. El a explicat că după centralizarea listelor cu candidaţi, conducerea PD-L va analiza propunerile filialelor, selecţia finală a acestora urmând a se realiza în urma unor sondaje prin care se va verifica notorietatea acestora în rândul electoratului. „PD-L tratează cu maximă responsabilitate alegerile generale din toamnă şi sperăm ca ele să fie la termen pentru că avem nevoie ca după ce am câştigat alegerile locale în multe zone din ţară să deţinem şi o majoritate parlamentară ca să putem guverna România”, a declarat Gheorghe Flutur.

El a precizat că PD-L aşteaptă ca parlamentarii din Comisia de cod electoral să definitiveze delimitarea colegiilor uninominale din judeţul Suceava. „Am înţeles că PSD PNL împart colegiile aşa ca la Ialta, cum vor ei, poate vor câştiga. Să facă ce cred ei, nu ne mai interesează cine vine de la Iaşi să ne spună cum se împarte judeţul Suceava. Noi vrem să ştim data alegerilor, pentru că avem candidaţi care vor câştiga în majoritatea colegiilor”, a mai spus Flutur. Liderul PD-L Suceava a mai adăugat că printre membrii acestui partid care şi-au anunţat intenţia de a candida se numără actualii parlamentari Dumitru Pardău, Romică Andreica şi Constantin Gheorghe, dar şi Ioan Bălan, Eugen Uricec, Gabriel Gospodaru sau Marius Vatavu.

„Pe noi ne preocupă problemele oamenilor”

La rândul său, prim-vicepreşedintele PD-L Suceava, deputatul Dumitru Pardău, a declarat că indiferent cum vor fi decupate colegiile electorale democrat-liberalii vor câştiga alegerile din judeţul Suceava. „Nu ne preocupă în mod special decuparea pentru că oricum se observă de la distanţă că aceasta este rodul unei colaborări PSD - PNL. Pe noi ne preocupă problemele oamenilor şi problemele localităţilor din judeţ”, a precizat Pardău. El a adăugat că viitorii candidaţi pentru Parlament din partea PD-L Suceava vor inventaria problemele cu care se confruntă localităţile judeţului, urmând a veni în faţa electoratului cu soluţii concrete pentru rezolvarea lor.

Directorii PSD din CJ Suceava renunţă din funcţii


Doi dintre membrii PSD angajaţi ai Consiliului Judeţean Suceava au renunţat la funcţiile pe care le deţineau în cadrul acestei instituţii. Este vorba aici despre purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Ovidiu Milici şi de şeful Serviciului de Ecologie şi Mediu, Gheorghe Nichiforel. Fost director al Direcţiei Silvice Suceava în perioada ultimei guvernări a PSD, Nichiforel a plecat din CJ Suceava pentru a reveni în sectorul silvic, fiind numit şef al Ocolului Silvic din comuna Vama. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, acesta a declarat că cei doi nu au fost demişi din funcţiile pe care le deţineau, plecarea lor făcându-se cu acceptul ambelor părţi. Pe de altă parte, Flutur a precizat că începând de ieri, fostul şef al Direcţiei Agricole Suceava şi al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Petru Juravle este angajat al Consiliului Judeţean Suceava. Membru al PD-L Suceava, Juravle urmează să ocupe funcţia de şef al Serviciului de Dezvoltare Rurală, structură nou înfiinţată în cadrul Consiliului Judeţean.

Prinţul Paul a premiat un ofiţer de jandarmi din Liteni


Un viitor ofiţer al Jandarmeriei Suceava, din oraşul Liteni, a fost premiat de Prinţul Paul al României cu suma de 1.000 de euro, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Este vorba despre slt. Neculai Oprea, proaspăt absolvent al Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza”- Arma Jandarmi. Acesta, alături de un alt coleg de-al său, sublocotenent Mihai Pană, au fost recompensaţi fiecare cu câte 1.000 de pentru rezultatele foarte bune obţinute, cei doi fiind şefii de promoţie la Arma Jandarmi. Slt. Neculai Oprea este domiciliat în oraşul Liteni şi a desfăşurat activităţile de practică în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, solicitând ca în perioada următoare să lucreze ca ofiţer în cadrul acestei unităţi.Trebuie spus că în baza acordului semnat între Jandarmeria Română şi Fundaţia patronată de Alteţa Sa Regală, timp de 10 ani, elevii şi studenţii jandarmi cu cele mai bune rezultate vor fi recompensaţi cu premii similare, dorindu-se motivarea acestora în ceea ce priveşte pregătirea de specialitate.

Adversare dificile pentru CSM Bucovina Suceava

Sezonul competiţional 2007-2008 al Diviziei Naţionale de rugby a fost unul deosebit pentru CSM Bucovina Suceava, echipa pregătită de antrenorul Constantin Vlad fiind la un pas de a se califica în turneul play-off, pentru ca apoi în turneul play-out să se descurce peste aşteptări. După un campionat destul de reuşit în care tinerii rugbişti suceveni au demonstrat că au potenţial, formaţia suceveană va avea “viaţă” mult mai grea în sezonul 2008-2009.Gruparea suceveană va face parte din seria I a Diviziei Naţionale de rugby alături de Dinamo, Farul Constanţa, U Cluj, Olimpia Bucureşti şi CFR Braşov. Prima etapă de campionat se va disputa în ziua de 20 septembrie.“Ne aşteaptă un sezon extrem de dificil, adversarele noastre fiind echipe foarte puternice. Totuşi, trebuie să-ţi propui un ţel înalt de obicei pentru a putea a-ţi putea verifica exact potenţialul, lucru care-l vom face şi noi. Am făcut partide bune în anii trecuţi împotriva celor de la Olimpia Bucureşti şi U Cluj şi putem repeta acest lucru şi în acest sezon.Dacă nu vom reuşi să ne clasăm pe primele trei locuri în seria noastră, lucru destul de greu trebuie să recunoaştem, ne vom lupta în turneul play-out pentru evitarea retrogradării, până-n cum am făcut-o de fiecare dată” a declarat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.Formaţia suceveană va începe pregătirile pentru noul sezon competiţional în 21 iulie.

Handbaliştii suceveni la primul amical al presezonului competiţional

În primul amical al presezonului competiţional, CS Universitatea Suceava a jucat la Piatra Neamţ cu Ştiinţa Bacău. Partida s-a disputat pe durata a trei reprize, două de 30 de minute şI una de 20 de minute.“Scorul din meciul cu Ştiinţa Bacău nu a contat, mai ales că noi ne aflăm la primul joc amical după doar câteva zile de antrenamente în cantonamentul de la Vatra Dornei. Pentru noi important a fost să vedem cum stăm la capitolul pregătire fizică. Am folosit în întâlnirea cu formaţia băcăuană tot lotul deplasat în stagiul de pregătire centralizată, adică 22 de jucători, jucători care s-au mişcat bine pentru primul amical. Pentru moment continuăm să punem accent pe pregătirea fizică, urmând ca încet, încet să trecem şi la şedinţele de pregătire tehnică specifice sălii. Încercăm în zilele următoare să mai facem un astfel de joc cu HCM Constanţa aflată în cantonament la Bistriţa, pentru ca apoi să ne putem concentra pe Memorialul “Mihai Mironiuc” care se va desfăşura în perioada 7-10 august la Suceava” a declarat antrenorul echipei CS Universitatea Suceava, Leonard Bibirig.

Miki nu se grăbeşte la măritiş

Miki a fost invitată zilele trecute la Cristi Brancu în emisiune. Întrebată când se mărită, ea a mărturisit că a fost cerută de soţie de iubitul ei Răzvan încă de acum trei ani, când a primit şi un inel din partea acestuia, dar deocamdată cei doi nu se grăbesc să facă pasul cel mare, se arată în cotidianul Atac. Miki spune că este timp pentru căsătorie şi că vrea să strângă mai mulţi bani pentru un asemenea eveniment, probabil nu doreşte să fie mai prejos decât celelalte colege de breaslă. După cum singură spune presa s-a grăbit să scrie de mai multe ori că Miki se mărită, chiar dacă nu era chiar aşa, „Eu mă mărit de câte ori spune presa”.



Miki a profitat de faptul că a fost invitată în emisiune pentru a povesti despre planurile ei din carieră, ea vrea să îşi facă trupă live. Pe 18 iulie va avea primul concert cu trupa lui Florin Ionescu la Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului, un adevărat show după spusele lui Miki. Nu mulţi ştiu dar Miki este şi studentă la facultatea de muzică în ultimul an şi ar fi trebuit să îşi dea licenţa luna aceasta. Ea a amânat examenul pentru că a vrut să participe la Milano la un festival de salsa unde concerta şi Mark Anthony unul din preferaţii cântăreţei. Licenţa a lăsat-o pentru luna februarie. Acum ea promovează alături de Jorge melodia „Mami te Quiero”, al cărei videoclip rulează de ceva timp pe posturile muzicale de televiziune.

Andrei Pavel la Suceava

La începutul lunii august Andrei Pavel, unul dintre cei mai mari tenismani ai României , va veni la Suceava. Pavel se va întâlni cu iubitorii tenisului la baza sportivă “Unirea”, fiind interesat de dezvoltarea acestui joc pe aceste meleaguri. Jucătorul român are în vedere în principal tânăra generaţie care a început să joace tenis la Suceava la clubul “Select”.

Cristina Spătar visează la Petre Roman

De când trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu cântăreaţa Silvia Chifiriuc, fostul premier Petre Roman este un bărbat tot mai râvnit de colegele de breaslă ale Silviei. Surse din interiorul postului Naţional TV ne-au dezvăluit faptul că şi Cristina Spătar visează să îl aibă ca invitat pe politician, informează cotidianul Atac. Motivele pentru care îşi doreşte asta pot fi două, ori îl place atât de mult pe Petre încât încearcă pe toate căile să îl aducă în emisiune, ori vrea să se bucure şi ea de o audienţă de bun simţ comparativ cu cea de acum. Petre însă nici nu a vrut să audă de această emisiune şi de această moderatoare unde au refuzat şi mulţi cântăreţi să ia parte din moment ce Cristinica (pentru că îşi plăteşte spaţiul de emisie) pune întrebări puerile şi lipsite de sens.

Tăriceanu sare în apărarea românilor din Italia

“Pentru Guvernul român, ca şi pentru celelalte state europene, respectarea drepturilor omului este o prioritate. Nu putem accepta ca cetăţenii români să fie supuşi unor practici discriminatorii, care nu respectă demnitatea umană”, a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la începutul şedinţei de Guvern de astăzi, referindu-se la iniţiativa italiană de amprentare a persoanelor din taberele nomade.
Şeful Executivului a cerut Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi Ministerului de Justiţie să intensifice contactele pe această temă atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul autorităţilor italiene. Totodată, Premierul Tăriceanu i-a informat pe miniştrii cu privire la întrevederea avută cu ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, căruia i-a solicitat încă o dată “să transmită autorităţilor de la Roma îngrijorarea noastră cu privire la conţinutul deciziilor Guvernului italian privind siguranţa publică”.
Primul-ministru a mai solicitat miniştrilor să facă publice demersurile pe care autorităţile române le întreprind: “o parte importantă a populaţiei române care trăieşte în Italia este îngrijorată, afectată de aceste măsuri ale autorităţilor italiene. Vreau să simtă că Guvernul român este garantul acestor drepturi, pe care autorităţile italiene trebuie să le respecte”, a mai afirmat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Flutur îl vrea pe Onofrei în PD-L

Subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, este dorit de liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, în această formaţiune politică, atât ca membru de partid, cât şi ca viitor candidat la alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an.

„Am avut deja discuţii cu Orest Onofrei şi lucrurile s-au clarificat”, a subliniat Flutur. El a dat ca sigură venirea subprefectului judeţului în PD-L Suceava, precizând că a acesta ar urma să ocupe funcţia politică de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene. Mai mult, Gheorghe Flutur a arătat că va propune ca Orest Onofrei să se numere printre candidaţii PD-L în unul dintre colegiile uninominale din judeţul Suceava. „Sunt convins că vom face echipă bună”, a mai spus Flutur, care a adăugat că Onofrei nu şi-a depus încă adeziunea la PD-L însă aceasta reprezintă doar o problemă de timp.

Gheorghe Flutur a mai spus că după înscrierea lui Orest Onforei în PD-L acesta ar urma să ocupe una dintre cele două funcţii de prim-vicepreşedinţi ai organizaţiei judeţene, deţinută în prezent de avocatul Radu Ursu. Liderul PD-L Suceava a explicat că acesta va renunţa la funcţia de prim-vicepreşedinte, dar va rămâne membru al acestui partid.

„Orest Onofrei a făcut parte din echipa noastră. Nu facem decât să închidem cercul, să întregim această echipă. El este un profesionist, un om care a lucrat alături de noi, iar anvergura de om politic îl recomandă. Dumnealui a fost adus de mine în PNL, promovat la şefia organizaţiei judeţene a PNL, iar apoi în Camera Deputaţilor. Apoi a fost promovat prefect cu sprijinul meu şi a celorlalţi colegi. Şi din acest motiv nu abandonăm astfel de oameni, mai ales că pe vot uninominal aveam nevoie de personalităţi care să câştige un numai tot mai mare de voturi”, a mai spus Flutur.



Onofrei nu confirmă înscrierea în PD-L


Cu toate că din declaraţiile lui Gheorghe Flutur reiese clar că Onofrei ar fi deja membru PD-L sau urmează de devină în cel mai scurt timp, subprefectul judeţului s-a arătat rezervat în a face declaraţii legate de anunţul liderului democrat liberalilor suceveni. „În primul rând nu pot să fac declaraţii politice pentru că sunt înalt funcţionar public, iar legea îmi interzice acest lucru. Iar în al doilea rând, atunci când iau o decizie toată lumea o va afla de la mine şi nu de la altcineva”, a declarat Onofrei. El a adăugat că dacă se va înscrie într-un partid va demisiona din funcţia de subprefect, în condiţiile în care „funcţiile politice şi cea de subprefect se exclud una pe alta”.

Potrivit legislaţiei în vigoare, funcţia de funcţionar public este incompatibilă cu calitatea de membru al unei formaţiuni politice.
În condiţiile în care Onofrei s-ar înscrie într-o formaţiune politică, acesta şi-a pierde funcţia de subprefect pe care o deţine în momentul de faţă, fie prin demisie, fie prin hotărâre a Guvernului României.

Vitcu pleacă din PSD şi se înscrie în PD-L

Fostul şef PSD al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Mihai Vitcu, s-a înscris în PD-L. Anunţul a fost făcut de preşedintele Organizaţiei Judeţene a PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că Vitcu va fi propus ca viitor candidat din partea acestui partid pentru alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an. Considerat unul dintre pretendenţii la şefia PSD Suceava, Mihai Vitcu a plecat din această formaţiune politică din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a social democraţilor. Gheorghe Flutur a declarat ieri, că Mihai Vitcu s-a înscris în PD-L la recomandarea filialei din Fălticeni a democrat liberalilor şi a deputatului Romică Andreica. „Este un profesionist şi a avut destul de multe proiecte tehnice. De asemenea, este o persoană de care noi cei de la PD-L nu ne-a ciocnit în campania de la alegerile locale. Plus că dumnealui a fost destul de marginalizat în PSD. Şi dacă domnul Vitcu crede în programul nostru, şi crede după cum a demonstrat prin adeziunea depusă la noi, noi am fost dispuşi să-l primim în partid”, a explicat Gheorghe Flutur modul în care Mihai Vitcu a ajuns în PD-L.

Flutur a precizat că fostul social democrat ar putea candida din partea PD-L la alegerile parlamentare în unul dintre colegiile uninominale din zona Fălticeni.



Flutur îl va sprijini mai mult pe candidatul PD-L aflat în acelaşi colegiu cu Gavril Mîrza



Preşedintele PD-L Suceava a mai precizat că viitorul candidat al acestui partid la alegerile parlamentare care va concura în acelaşi colegiu cu liderului PSD Suceava, Gavril Mîrza, va beneficia de un sprijin suplimentar. Flutur a arătat că personal va face campanie împreună cu acesta pentru a-i spori şansele de a-l devansa pe Gavril Mîrza. „Dacă vrea Gavril Mîrza, indiferent în ce colegiu va candida, îl voi ajuta mai mult pe candidatul PD-L. Asta pentru că am experienţă şi o să insist mai mult pe colegiul respectiv. Şi dacă va fi nevoie, chiar îmi voi lua câteva zile de concediu pe perioada campaniei electorale”, a declarat Flutur.


„Am avut mari dezamăgiri în PSD”

În ceea ce-l priveşte pe Mihai Vitcu, acesta a precizat că a luat decizia de a se înscrie în PD-L după ce a făcut un bilanţ al activităţii şi statutului său în cadrul PSD. Vitcu a spus că hotărârea de a se înscrie în PD-L nu a fost una uşoară, „mai ales că am avut şansa să colaborez cu oameni de calitate. Cu toate acestea am avut şi mari dezamăgiri în PSD”. Vitcu a acuzat şi „involuţia” PSD la nivelul judeţului Suceava, precizând că aceasta nu ar mai putea fi oprită. „Nu am fost un răsfăţat în cadrul PSD”, a mai spus Vitcu, care în prezent ocupă funcţia de director al Colegiului Agricol din Fălticeni. El a precizat că îşi doreşte să candideze din partea PD-L la alegerile parlamentare.



Mîrza: „Domnul Vitcu era de mult cu sufletul în PD-L”



Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, a precizat că plecarea lui Vitcu în PD-L nu e o surpriză, considerând că acesta „era de mult cu sufletul în PD-L”. Mîrza consideră că Mihai Vitcu s-a considerat obligat să se înscrie în PD-L având în vedere că a fost lăsat în funcţia de director al Colegiului Agricol de către conducerea democrat liberală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava. „E bine că şi-a limpezit situaţia. Însă trebuie spus că domnul Vitcu a fost beneficiarul tuturor funcţiilor posibile în partidul nostru, de la deputat, la şef al IŞJ Suceava. Să vedem cum va explica electoratului care sun adevăratele lui convingeri doctrinare”, a mai spus Gavril Mîrza.

Spitalul reia licitaţia pentru dotarea cu un aparat RMN

Conducerea Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va relua procedurile în vederea închirierii unui spaţiu în incinta acestei unităţi spitaliceşti, care ar urma să fie dotat cu un aparat de rezonanţă magnetică nucleată – RMN. Asta în condiţiile în care contestaţia formulată de SC Prima Medical SRL, la licitaţia anterioară, a fost anulată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. De menţionat că unul dintre asociaţii SC Prima Medical este doctorul Ştefan Puşcaşu, directorul spitalului privat Bethesda. Reamintim că ultima licitaţie pentru închirierea spaţiului respectiv şi dotarea lui cu un aparat RMN programată la sfârşitul lunii iunie 2008 a fost anulată în urma contestaţiei depusă de firma la care este asociaţi doctorul Puşcaşu.

Vasile Andronache, noul director de la SC Drumul şi Poduri SA

SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean are, începând de ieri, un nou director în persoana lui Vasile Andronache. Vicepreşedinte al PD-L Suceava, acesta i-a luat locul în conducerea SC Drumuri şi Poduri SA, social democratului Eugen Girigan, cel care a fost director al firmei începând din anul 2000. Decizia de schimbare a lui Eugen Girigan din funcţia de director al firmei a fost luată de noul Consiliu de Administraţie al „Drumuri şi Poduri”. Astfel, în cursul zilei de ieri a avut loc prima şedinţă a noii Adunării Generale a Acţionarilor a firmei aflate în subordinea CJ Suceava, din care fac parte cinci consilieri judeţeni ai PD-L şi doi ai PSD. Potrivit statutului firmei, AGA a stabilit componenţa noului Consiliu de Administraţie a SC Drumuri şi Poduri SA, din care fac parte Vasile Andronache, Robert Croitoru şi Ghorghe Niga. Din rândul acestora, Vasile Andronache a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie, preluând şi funcţia de director al SC Drumuri şi Poduri SA Suceava. În ceea ce-l priveşte pe Andronache, acesta este specializat în domeniul construcţiilor, ocupând, în perioada 1996 - 2000 funcţia de director al Trust Montaj-Utilaje-Chimic Bucureşti – filiala Suceava. Vasile Andronache ne-a declarat că îşi va prelua funcţia din cursul zilei de astăzi, urmând ca în perioada următoare să fie operate o serie de modificări în organigrama SC Drumuri şi Poduri SA. De menţionat că în perioada 2005 – 2006, firma de drumuri a Consiliului Judeţean Suceava a înregistrat, în fiecare an, un profit ce depăşeşte suma de 20 de miliarde de lei vechi. Cea mai mare sumă înregistrată ca profit a fost în anul 2007, respectiv 47 miliarde de lei vechi. Potrivit rapoartelor depuse la CJ Suceava, începând din 1001, fostul şef al SC Drumuri şi Poduri SA, Eugen Girigan şi-a îndeplinit în fiecare an criteriile stabilite prin contractul de performanţă.