luni, 25 august 2008

Un sucevean a fost adormit de doua femei "agatate" in Gara CFR Baia Mare

Un barbat din judetul Suceava a reclamat la politie ca in timp ce se afla in Gara CFR Baia Mare a fost acostat de doua femei care s-au oferit sa il cazeze peste noapte la ele. In drum spre locuinta uneia dintre femei, reclamantul Ioan B. a consumat doua pahare de bere, dupa care a adormit si nu isi mai aduce aminte ce s-a intamplat.

S-a trezit a doua zi dimineata in strada si a constatat ca ii lipsesc doua telefoane mobile, 400 lei, 200 euro, cartea de identitate si permisul de conducere. Prejudiciul reclamat este de 2.500 lei.

Politistii au dat dovada de operativitate si in doar cateva ore de la reclamarea faptei le-au identificat pe cele doua suspecte. Este vorba despre Fatima B. (40 ani), cunoscuta cu antecedente penale, si Simona C. (33 ani), ambele din Baia Mare. Din pacate pentru sucevean prejudiciului nu a fost recuperat. Cele doua femei sunt cercetate pentru documentarea intregii lor activitati infractionale.

Trupul unui baiat inecat in raul Suceava, de negasit


O armata de oameni cauta cu disperare trupul unui baiat de 16 ani, care a pierit in raul Suceava, in urma cu o luna.

Militarii de la ISU au strabatut pana acum apele cu barcile, in speranta ca il vor gasi. Astazi au venit si patru scafandri, care incearca sa scoata din rau daramaturile unei statii hidrologice, sub care se presupune ca s-ar afla trupul baiatului.

In urma cu o luna, baiatul de 16 ani s-a dus sa-si ia niste undite, pe care le lasase intr-o statie dezafectata de masuratori hidrologice. Abia a intrat in cladire, cand peretii de beton s-au prabusit. Apa Sucevei sapase sub constructie si i-a macinat temelia.

Mama copilului a murit de ani buni, iar tatal lui este paralizat. Singurul care s-a chinuit sa-i gaseasca trupul a fost bunicul sau.

"Poate e vreme buna si reusim sa scoatem pietroaiele sa dam de el, sa nu-l lasam sa putrezeasca in apa", spera bunicul baiatului.

PSD reclamă epurări politice în Consiliul Judeţean


În Consiliul Judeţean Suceava se practică epurarea politică. Cel puţin aşa susţine purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache. Iordache a declarat ieri într-o conferinţă de presă că angajaţi simpli ai Consiliului Judeţean membri PSD sunt chemaţi la interviuri de oameni ai şefului administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, şi li se recomandă să-şi caute alte slujbe. Mai mult, spune Iordache, angajaţii social democraţi sunt luaţi şi la mişto. „Li se spune ironic că poate o să găsească servicii cu salarii mai mari”, a menţionat Iordache. El a arătat că printre cei care se ocupă cu astfel de metode se numără Dragoş Juravle- coordonatorul Serviciului de dezvoltare rurală şi Margareta Isăilă- director la Direcţia de administrare a domeniului public şi privat. Potrivit lui Iordache, epurarea politică în Consiliul Judeţean este practicată şi de consilieri judeţeni PD-L. „Este inadmisibil ca în 2008 consilieri personali ai preşedintelui Gheorghe Flutur şi consilieri judeţeni să se ocupe de încadrarea pe diferite funcţii într-un cuvânt de epurare politică. Vreau să le reamintesc acestor domni că dreptul la opinie nu este un delict că dreptul de a alege şi de a fi ales este un lucru elementar pentru un stat de drept şi nu în ultimul rând este un drept care este stipulat în Constituţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Suceava.

„Dacă domnul Flutur ştie este un lucru extrem de grav”

Iordache se întreabă dacă Gheorghe Flutur are cunoştinţă de practicile oamenilor săi. „Dacă domnul Flutur nu ştie despre aceste presiuni politice este un lucru grav pentru că domnia sa în loc să se ocupe de administrarea judeţului în ultimul timp apare tot mai des pe televiziunile centrale. Dacă ştie este şi mai grav pentru că se complace şi instigă subalternii la epurare politică”, a spus Iordache. El a solicitat conducerii Consiliului Judeţean să renunţe la astfel de practici care nu au de a face cu statul democratic. Iordache a ţinut să amintească faptul că directorii PSD din Consiliul Judeţean „au fost siliţi” să-şi dea demisia încă de la instalarea noii conduceri a instituţiei.

Furia comisarilor de mediu ia locul furiei apelor


Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim, le-a transmis autorităţilor din localităţile calamitate că vor fi penalizate financiar, dacă nu vor recurge la salubrizare. El a declarat că termenul acordat pentru rezolvarea problemei va expira pe 1 septembrie. Harasim a avertizat că autorităţile din localităţile în neregulă sunt pasibile de amenzi cuprinse între 3.000 şi 15.000 de lei.

Onofrei începe atacurile la adresa Guvernului


Subprefectul judeţului, Orest Onofrei, a detaliat motivele pentru care a decis să demisioneze din această funcţie, solicitând Guvernului atât încetarea contractului de muncă cu acordul părţilor, cât şi demisia. Principalul motiv invocat de Onofrei a fost refuzul Guvernului de a respecta statutul prefectului, ca înalt funcţionar public, arătând că dor trei din cei 42 de prefecţi numiţi în funcţie la începutul acestui mandat mai sunt în momentul de faţă în aceste posturi. „Guvernul tocmai la acest capitol a greşit şi a eşuat. Pentru că la nivel legislativ nu am dus lucrurile până la capăt. Din 2006, Instituţia Prefectului are o nouă lege, pe care nu am reuşit să o punem în practică, să o respectăm şi să o onorăm. Legea face din prefect înalt funcţionar public, al cărui statut Guvernul nu l-a respectat”, a spus subprefectul Onofrei, care până în apropierea alegerilor locale din acest an a ocupat funcţia de prefect. Mai mult, el a precizat că Instituţia Prefectului funcţionează în momentul de faţă după o lege care nu respectă Constituţia României. Subprefectul a exemplificat cu un articol din lege, preluat din Constituţie, potrivit căruia prefectul conduce serviciile publice deconcentrate. Asta în condiţiile în care, spune Onofrei, în prezent nu există nici un act normativ care să stabilească exact care sunt aceste instituţii.

„De asemenea, cum poţi să conduci un serviciu deconcentrat când nu ai dreptul nici la decizie nici la numire, nici la sancţionare, evaluare sau destituire? Practic legea noastră este pe hârtie cu un articol preluat din Constituţie pentru că era obligatoriu, dar care nu se respectă sub nici o formă”, a adăugat subprefectul judeţului.

Dezvoltarea turismului, o altă supărare a lui Orest Onofrei

Un alt motiv invocat de Orest Onofrei a fost lipsa de interes din partea Guvernului pentru promovarea şi dezvoltarea din punct de vedere turistic a judeţului Suceava. El a arătat că în anul 2006, Executivul a declarat Bucovina, alături de Delta Dunării, prioritate turistică la nivel naţional. Cu toate acestea, susţine Onofrei, această denumire a rămas doar la statutul de declaraţie de presă, în condiţiile în care sprijinul Guvernului a fost inexistent. „Eu vreau să vă spun că în această perioadă, nici un ministru al Guvernului nu a venit să facă măcar un concediu în Bucovina, pe care Guvernul a declarat-o zonă turistică de interes naţional”, a declarat subprefectul. El a acuzat şi lipsa de implicare a Guvernului, şi în special a Ministerului Transporturilor, în urgentarea lucrărilor de modernizare a DN 17, precizând că întârzierile înregistrate au afectat direct turismul din judeţul Suceava. Orest Onofrei a arătat că atât el, cât şi actualul prefect, Alexandru Băişanu, au avut numeroase întâlniri cu firmele care execută lucrările şi intervenţii la Guvern, care au rămas fără rezultate, „iar reabilitarea e lăsată în ritmul impus de constructori”.

Onofrei aşteaptă corectitudine din partea Guvernului

Orest Onofrei a precizat că aşteaptă ca Executivul să fie corect şi să-i aprobe fie cererea de încetare a contractului de muncă cu acordul părţilor, fie demisia. „Eu am cerut o chestiune de bun simţ, lucru care s-a întâmplat cu toţi cei care au vrut să plece din această funcţie. Şi lucru care se va întâmpla cu toţi cei care vor pleca din această funcţie şi vor candida din partea PNL”, a subliniat subprefectul. El a arătat că potrivit legii, dacă Guvernul îl demite va ieşi sin corpul înalţilor funcţionari publici, şi nu va putea ocupa o funcţie publică pe o perioadă de şapte ani. Onofrei a precizat că dacă i se va cere, şi este legal, va plăti până şi cursurile de înalt funcţionar public pe care le-a urmat pe perioada cât a fost prefect. „Eu am făcut un curs de înalt funcţionar public, nu neapărat la cererea mea, ci pentru că era obligatoriu. Din acest motiv eu am cerut să încetăm raportul de lucru în forma corectă. Pentru că prin încetarea raportului prin acordul părţilor, sau prin demisie, înseamnă că eu rămân în cadrul corpului înalţilor funcţionari publici”, a mai spus Onofrei.

Cinci gospodării incendiate de trăsnete


În cursul zilei de duminică, cinci gospodării din mai multe localităţi ale judeţului au fost cuprinse de flăcări din cauza trăsnetelor. Incendiile s-au înregistrat în Poieni Solca, unde flăcările au cuprins adăpostul de animale din curtea unui localnic, în Gura Humorului, unde focul a distrus un grajd, o anexă a unei cază, cinci metri cubi de cherestea şi nouă tone de furaje. Trăsnetele au mai provocat incendii în localităţile Stroieşti, Boroaia şi Vadu Moldovei.

Cele mai mari pagube de 50.000 de lei, au fost înregistrate în urma incendiului din comuna Stroieşti, unde flăcările au cuprins adăpostul de animale, anexele gospodăreşti şi acoperişul casei unul localnic.

Potrivit avaluărilor făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, pagubele înregistrate în urma acestor incendii sunt de peste 100.000 de lei. În urma intervenţiei pompierilor suceveni, în niciunul dintre aceste incendii nu s-au înregistrat victime.

La 8 ani, divorţează de un soţ de 50 de ani





O fetiţă din Arabia Saudită, în vârstă de doar 8 ani, a depus cerere de divorţ faţă de soţul ei, care are 50 de ani. Susţinută de mama ei, fetiţa pretinde că tatăl ei a dat-o de nevastă acelui bărbat fără ca măcar ea să fi ştiut lucrul acesta. Cazul ei se aseamănă izbitor cu al unei fetiţe de aceeaşi vârstă din ţara învecinată, Yemen, care a reuşit să obţină divorţul de un bărbat de 28 de ani. În ţările arabe, dar cu precădere în Arabia Saudită, care e cea mai conservatoare dintre acestea, practica de a căsători fetiţe de la cele mai fragede vârste este frecventă.

Mîrza cere Guvernului bani pentru şcolile din Suceava

Solicitare



Majoritatea şcolilor din judeţul Suceava nu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar, a declarat, luni, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava, Gavril Mîrza. Gavril Mîrza a afirmat, într-o conferinţă de presă, că situaţia este şi mai gravă la unităţile şcolare din zonele care au fost afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie, pentru refacerea cărora Guvernul încă nu a alocat bani. Conform liderului PSD, deşi aceste şcoli nu au fost încă reabilitate, Ministerul Educaţiei a alocat bani pentru alte instituţii de învăţământ, în vederea efectuării altor categorii de lucrări şi s-a întrebat dacă aceste sume nu au fost cumva acordate pe raţiuni electorale. „Am sentimentul că judeţul Suceava este văduvit atât în ceea ce priveşte alocarea fondurilor pentru reabilitarea infrastructurii, cât şi pentru buna funcţionare a instituţiilor aflate sub autoritatea primăriilor. Este foarte afectată infrastructura din învăţământ, majoritatea şcolilor nu îndeplinesc condiţiile pentru autorizarea sanitară. Singura şansă este ca în această săptămână Guvernul să aloce fonduri pentru învăţământ”, a arătat Mîrza. El a făcut apel la „factorii guvernamentali” să prezinte public situaţia financiară a instituţiilor de învăţământ din judeţul nostru şi le-a cerut „să trateze Suceava în mod egal cu celelalte judeţe din ţară”.Inundaţiile din această vară au afectat 26 de şcoli din judeţ pentru reabilitarea cărora este nevoie de 3,3 milioane de lei.

România locul al 17-lea în clasamentul pe medaliil la Beijing

România a terminat ediţia a 29-a a Jocurilor Olimpice de la Beijing pe locul al 17-lea în clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii, 4 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz.

Delegaţia României a câştigat opt medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, dintre care patru de aur (judoka Alina Dumitru la categoria 48 kg, canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu la dublu rame fără cârmaci, Constantina Diţă Tomescu la maraton şi Sandra Izbaşa la sol), una de argint (Ana Maria Brânză la spadă) şi trei de bronz (echipa feminină de gimnastică, sabrerul Mihai Covaliu şi echipajul feminin de 8+1 la canotaj).


La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, la Atena, în 2004, bilanţul delegaţiei României a fost de 19 medalii, dintre care opt de aur, cinci de argint şi şase de bronz.

Tabloul final al medaliilor de la Jocurile Olimpice de la Beijing, după 16 zile de competiţie, perioadă în care au avut loc 302 finale, pe primele 20 de poziţii s-au clasat în ordine:




China 51 (medalii de aur) 21 (medalii de argint) 28 (medalii de bronz) 100 (total)


SUA 36 38 36 110


Rusia 23 21 28 72


Marea Britanie 19 13 15 47


Germania 16 10 15 41


Australia 14 15 17 46


Coreea de Sud 13 10 8 31


Japonia 9 6 10 25


Italia 8 10 10 28


Franţa 7 16 17 40


Ucraina 7 5 15 27


Olanda 7 5 4 16


Jamaica 6 3 2 11


Spania 5 10 3 18


Kenya 5 5 4 14


Belarus 4 5 10 19


România 4 1 3 8


Etiopia 4 1 2 7


Canada 3 9 6 18


Polonia 3 6 1 10

"A fost o participare onorabilă, România pleacă acasă cu capul sus"

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, prezent la închiderea Casei României la Jocurile Olimpice de la Beijing, a declarat că participarea românească la competiţia din China a fost una onorabilă, iar delegaţia se întoarce acasă cu capul sus.

A fost o participare onorabilă. România pleacă acasă cu capul sus. Am reuşit să depăşim Polonia, care a avut o delegaţie de peste două sute de sportivi, pe când noi am fost numai 102. Nu ne-am făcut de râs. Nu mă aşteptam să obţinem atâtea medalii de aur. Mă aşteptam la mai multe medalii, dar nu la atât de mult aur. Nu mă aşteptam ca Diţă Tomescu să ia aur, dar o medalie de la maraton tot aşteptam. Marile mâhniri sunt echipa de handbal, gimnastul Marian Drăgulescu şi atleta Nicoleta Grasu. Sunt foarte amărât şi pentru Camelia Potec, care ar fi meritat o medalie după ce a participat la trei finale şi a fost atât de aproape", a afirmat Octavian Morariu.


Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, menţionează printre surprize titlurile olimpice câştigate de judoka Alina Dumitru şi de maratonista Constantina Diţă Tomescu. "Medalia Constantinei Diţă Tomescu nu este o surpriză uriaşă, este un dar de la Dumnezeu. Surpriză mare a fost titlul Alinei Dumitru, care şi-a revenit după şocul de la Atena, când a ratat obţinerea unei medalii", a spus Dobrescu.


La festivitatea de închidere a Casei României la JO-2008 au participat toţi medaliaţii din delegaţia română. Fetele de la canotaj au pus muzică românească şi au întins o horă.


Delegaţia României a câştigat opt medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, dintre care patru de aur (judoka Alina Dumitru la categoria 48 kg, canotoarele Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu la dublu rame fără cârmaci, Constantina Diţă Tomescu la maraton şi Sandra Izbaşa la sol), una de argint (Ana Maria Brânză la spadă) şi trei de bronz (echipa feminină de gimnastică, sabrerul Mihai Covaliu şi echipajul feminin de 8+1 la canotaj).
La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, la Atena, în 2004, bilanţul delegaţiei României a fost de 19 medalii, dintre care opt de aur, cinci de argint şi şase de bronz.

Remiză în derbiul sucevean din Liga a III-a

Într-o partidă din etapa a II-a a seriei I a Ligii a III-a, Rarăul Câmpulung a primit pe teren propriu vizita colegei ei de serie, Rapid CFR Suceava. La capătul unui joc extreme de disputat scorul a fost 1-1, pentru gazde marcând Sârbu din penalty, iar pentru oaspeţI Romaniuc. După două runde Rarăul Câmpulung are un singur punct, în timp ce Rapid CFR Suceava are două.

Alte rezultate înregistrate în etapa a II-a a seriei I a Ligii a III-a: CFR Paşcani – CS Luceafărul 1-0, CSM Râmnicu Sărat – CSM Focşani 3-0, FC Willy Bacău – Aerostar Bacău 1-1, Petrolul Berca – FCM Bacău II 3-0, Poli II Iaşi – Petrolul Moineşti 1-1, FC Bârlad – Ceahlăul II Piatra Neamţ 2-3, Pambac Bacău – Laminorul Roamn 2-1.

Andreea Raicu, gonită de acasă de vecini

Andreea Raicu este stresată de zgomotul din Bucureşti, informează cotidianu Atac. Vedeta se plânge pe blogul ei că zona în care locuieşte este una poluată fonic din pricina lucrărilor de asfaltare. Nici acasă Andreea nu are parte de linişte, pentru că vecinii care încearcă să îşi reamenajeze apartamentul produc mult zgomot. Din această cauză, vedeta nu se putea odihni noaptea, motiv ce a determinat-o să plece în vacanţă. Şi blocajele din trafic o nemulţumesc pe Andreea, dar totuşi, ea se bucură de faptul că Bucureştiul nu este foarte aglomerat, iar asta pentru că nu a venit toată lumea din concediu, dar până când centrul oraşului va fi blocat iar de şoferii ce stau ore în şir la volan prinşi în intersecţii mai este, într-adevăr, puţin.

Alex Erbaşu se însoară

Conform cotidianului Atac, unul dintre cei mai râvniţi burlaci din România se pregăteşte de însurătoare. Alex Erbaşu e un bărbat bine, iar domnişoarele se dau în vânt după el. Numeroase au fost femeile şi aventurile care i s-au atribuit băiatului de bani gata. De ceva vreme, brunetul care moşteneşte una dintre cele mai fabuloase averi din România, are o relaţie cu un manechin. Fata se numeşte Raluca, iar intenţiile lui sunt mai mult decât serioase. Brunetul se gândeşte din ce în ce mai mult la însurătoare, şi, astfel, zilele trecute a cerut-o de soţie pe iubita sa.
Se pare că domnişoara l-a cuminţit din moment ce el nu mai are ochi pentru alte femei şi iese din ce în ce mai rar prin cluburi. Alături de alţi domni cu dare de mână şi care se laudă cu maşinile din dotare, Erbaşu se poate mândri şi cu un palmares de invidiat în ceea ce priveşte legenda sa de cuceritor. Nunta doreşte să o facă în afara graniţelor ţării ca să fie cât mai departe de ochii paparazzilor şi să nu se tot vorbească despre viaţa lui personală. Petrecerea va fi una simplă, elegantă, cu multe personalităţi invitate, dar şi cu toalete şi fiţele de rigoare. Putem spune că domnişoara din viaţa lui Erbaşu jr. a reuşit să îl convingă să o ia de nevastă şi să îi dea statutul de femeie măritată.

Lungu copleşit cu funcţii în PD-L

PD-L îl gratulează pe primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, cu o nouă funcţie după ce în urmă cu câteva zile preluase conducerea organizaţiei municipale Suceava a partidului de la doctorul Dan Gabriel Gopodaru. De această dată Lungu a primit o funcţie la nivelul organizaţiei judeţene. Este vorba de unul din cele două fotolii de vicepreşedinte rămase vacante după fuziunea PD-PLD. Cel de-al doilea fotoliu de vice la judeţ a fost oferit primarului municipiului Fălticeni, Vasile Tofan. Este de remarcat faptul că la vârful organizaţiei judeţene a PD-L cele mai importante funcţii sunt deţinute de persoane din afara fostului PD aici fiind vorba de posturile de preşedinte ocupat de Gheorghe Flutur (ex PLD) şi de cele de prim vicepreşedinte ocupate de Dumitru Pardău (ex PLD) şi Orest Onofrei (ex PNL).

Dezbatere publică pentru a găsi soluţii de prevenire a inundaţiilor

Prim vicepreşedintele PSD Suceava, europarlamentarul Cătălin Nechifor, propune o dezbatere publică pentru a se găsi soluţii în vederea prevenirii inundaţiilor. Nechifor a declarat că guvernul nu are un plan foarte serios de prevenire a inundaţiilor şi nici o strategie pe termen lung situaţie alarmantă, spune el, în condiţiile în care schimbările climaterice se petrec zi de zi iar inundaţiile apar an de an. Europarlamentarul social democrat a ţinut să remarce că printre puţinii oameni politici din ţară care discută despre aceste soluţii de prevenire a inundaţiilor este Ion Iliescu „un om preocupat de dezvoltarea durabilă”. „Rezolvarea ar trebui să constea într-o dezbatere publică la nivel naţional pentru a găsi o soluţie de prevenire a inundaţiilor pentru că România nu este un stat atât de bogat încât să plătească pagubele produse de inundaţii. PSD susţine acordarea de ajutoare pentru sinstraţi a demonstrat acest lucru însă suntem preocupaţi ca România să găsească soluţia corectă ca inundaţiile să fie limitate în viitor şi chiar să nu mai apară”, a declarat Nechifor. El a ţinut să dea şi un sfat acela de a se finaliza lucrările canalului de irigaţii spre Bărăgan începute înainte de 1990 canal care ar putea prelua o parte din debitul râului Siret. „Ştiu că în vremea odioasei dictaturi s-a creat acel canal de irigaţii spre Bărăgan canal care ar fi trebuit să absoarbă o parte importantă din debitul râului Siret canal şi care stă neterminat şi nefolosit de 19 ani. Acesta ar putea rezolva o parte din presiunea exercitată de apele care vin în fiecare vară”, a spus Nechifor.Dezbatere publică pentru a găsi soluţii de prevenire a inundaţiilor

Prim vicepreşedintele PSD Suceava, europarlamentarul Cătălin Nechifor, propune o dezbatere publică pentru a se găsi soluţii în vederea prevenirii inundaţiilor. Nechifor a declarat că guvernul nu are un plan foarte serios de prevenire a inundaţiilor şi nici o strategie pe termen lung situaţie alarmantă, spune el, în condiţiile în care schimbările climaterice se petrec zi de zi iar inundaţiile apar an de an. Europarlamentarul social democrat a ţinut să remarce că printre puţinii oameni politici din ţară care discută despre aceste soluţii de prevenire a inundaţiilor este Ion Iliescu „un om preocupat de dezvoltarea durabilă”. „Rezolvarea ar trebui să constea într-o dezbatere publică la nivel naţional pentru a găsi o soluţie de prevenire a inundaţiilor pentru că România nu este un stat atât de bogat încât să plătească pagubele produse de inundaţii. PSD susţine acordarea de ajutoare pentru sinstraţi a demonstrat acest lucru însă suntem preocupaţi ca România să găsească soluţia corectă ca inundaţiile să fie limitate în viitor şi chiar să nu mai apară”, a declarat Nechifor. El a ţinut să dea şi un sfat acela de a se finaliza lucrările canalului de irigaţii spre Bărăgan începute înainte de 1990 canal care ar putea prelua o parte din debitul râului Siret. „Ştiu că în vremea odioasei dictaturi s-a creat acel canal de irigaţii spre Bărăgan canal care ar fi trebuit să absoarbă o parte importantă din debitul râului Siret canal şi care stă neterminat şi nefolosit de 19 ani. Acesta ar putea rezolva o parte din presiunea exercitată de apele care vin în fiecare vară”, a spus Nechifor.

PD-L pregăteşte o ofertă electorală unitară pentru parlamentare

Democrat liberaţii suceveni pregătesc o ofertă electorală unitară şi viabilă pentru alegerile parlamentare din toamnă, a anunţat secretarul general adjunct al organizaţiei judeţene a PD-L, Ioan Bălan(foto). Bălan a declarat că toţi candidaţii PD-L realizează în această perioadă o cartografiere a problemelor economice şi sociale în colegiile unde vor candida pe care le vor prezenta apoi într-o şedinţă a Biroului Permanent Judeţean. “Vrem ca în jurul datei de 15 septembrie să fie prezentată o situaţie completă a zonelor în Biroul Permanent Judeţean şi împreună vom căuta soluţiile pentru rezolvarea problemelor astfel încât să putem veni în faţa electoratului cu o ofertă unitară şi viabilă. Nu dorim ca cei care candidează din partea PD-L pentru Parlament să vină cu soluţii neviabile pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor din judeţ. Vom ţine cont de situaţia geografică a judeţului care are colegii concentrate dar şi colegii care se întind pe arii mari cum ar fi zona Dornelor. De asemenea, vom ţine cont de particularităţile fiecărui colegiu şi vom adapta strategia campaniei după aceste criterii”, a declarat Bălan, care candidează la Camera Deputaţilor în colegiul Suceava 2 ce include şi cartierul Burdujeni. Ioan Bălan a precizat că în condiţiile actuale PD-L are şanse să obţină la alegerile din toamnă şapte mandate de deputat şi trei de senator. „PD-L este în momentul de faţă cel mai puternic partid din România. A dovedit-o în alegerile locale şi va convinge şi la generale”, a conchis secretarul general adjunct al PD-L Suceava.

217 milioane de lei, reabilitarea a 40 de puncte termice

Consiliul Local al municipiului Suceava va aproba în şedinţa din 29 august indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea şi modernizarea a 40 de puncte termice, a anunţat primarul Ion Lungu. El a spus că investiţia costă 217,9 milioane de lei noi (2.170 de miliarde de lei vechi” şi este prevăzută să se realizeze în cinci ani. Lungu speră să atragă 15 milioane de euro de la Guvern prin programul „Termoficarea 2008-2015” care se vor adăuga celor 10,3 milioane de euro pe care-i va primi de la Consiliul Judeţean în cadrul proiectului „utilităţi şi mediu la standarde europene” şi celor 5 milioane de euro care vor proveni din obligaţiuni municipale. Deci în total 30 de milioane de euro. „Sperăm să dispunem pentru început de aceste 30 de milioane de euro şi să dăm drumul la investiţia atât de necesară locuitorilor municipiului Suceava”, a spus Lungu.

FC Cetatea rămâne cu două "boabe" după examenul din Regie

In runda cu numărul doi a seriei I a Ligii a II-a, FC Cetatea Suceava a întâlnit în Regie fosta divizionară A, Sportul Studenţesc. Ambele formaţii veneau după rezultate destul de bune în prima rundă, gazdele scoţând un egal la FC Snagov, în timp ce sucevenii au depăşit la limită pe FCM Bacău.



În duel direct în jocul disputat în faţa unor tribune dezolant de goale, suporterii suceveni prezenţi la meci dominându-i copios pe cei câţiva bucureşteni aflaţi în tribune, s-au aflat doi antrenori tineri, Falub şi Marian Pană care a dorit fiecare să pregătească o supriză adversarului său. Ştiind stilul de joc al studenţilor bucureşteni, Marian Pană a încercat să-l blocheze pe cel mai periculos fotbalist al gazdelor Curelea, prin introducerea lui Streinu ca un fel de cel de-al treilea fundaş central. Dacă axul central al apărării sucevene părea oarecum asigurat, tehnicianul sucevean a fost ales să-l folosească pe juniorul Stănescu pe dificilul post de fundaş de bandă stângă.

FC Cetatea Suceava nu a jucat rău în prima repriză, având şi câteva ocazii de a înscrie mai ales datorită pătrunderilor tehnicului fundaş dreapta sucevean Cotolan. Studenţii bucureşteni au încercat câteva angajări către vârful de atac Curelea, încercări sortite eşecului pentru că el a fost bine “închis” de fundaşii centrali suceveni, fundaşii laterali descurcându-se şi ei destul de bine. Totuşi, pentru că este dificil să transformi un mijloc ofensiv şi junior, într-un fundaş lateral catre trebuie să nu uite nicio clipă de faza desfensivă şi pentru tehnicienii suceveni a fost greu să se bazeze exclusiv pe tânărul Stănescu. La una din puţine faze în care a uitat că este fundaş stânga, Ferfelea a centrat perfect, Streinu l-a pierdut pe drun pe singurul jucător de care trebuia să aibă grijă, Roheţki nu a încercat nici el să iasă pe centrare şi Curelea a marcat nestingherit cu capul din plonjon.

În mod normal ar fi trebuit să fie score gal la pauză, 0-0, pentru că sucevenii au jucat mult mai combinativ, dar “jocul greşeala aşteaptă” şi a fost 1-0 după primele 45 de minute pentru Sportul Studenţesc.

În debutul reprizei secunde, antrenorul sucevenilor a făcut două schimbări, introducându-i în joc pe Irinel Ionescu şi pe juniorul Zaharie. Schimbările au fost destul de inspirate, sucevenii reuşind să aducă mai multe baloane spre poarta bucureştenilor. Homneac, dar mai ales Colban au fost în situaţii bune de a marca, ultimul fiind chiar ghinionist la vreo două faze. Pe final de meci, odată cu introducerea în teren a vârfului de atac Stângă, gazdele au fost mai periculoşi pe atac, talia superioară a studentţilor bucureşeni fiind au atu incontestabil în faţa mult mai scunzilor mijlocaşi şi atacanţi suceveni. Golul nu a venit totuşi în urma unui atac elaborat, pentru că Bernard şi Roheţki s-au descurcat bine în faţa atacanţilor bucureşteni, ci în urma unei greşeli de apreciere a fundaşului sucevean Ungureanu, deposedarea lui punându-i o minge pe tavă lui Ferfelea, execuţia acestuia, una de clasă, depăşindu-l pe bravul Roheţki.

A fost aşadar 2-0 în favoarea Sportului Studenţesc în faţa celor de la FC Cetatea Suceava în urma unui joc în care oaspeţii nu au jucat deloc rău, gazdele profitând de cele câteva greşeli ivite. Nu trebuie totuşi în niciun fel omis faptul că brigada de arbitri a dazavantajat clar în câteva situaţii formaţia suceveană, obişnuitul procent de 5% în favoarea gazdelor ajungând în mod clar aproape de 20%. O înfrângere clară pentru suceveni, înfrângere din care se poate învăţa pentru că pe ansamblu jocului formaţia pregătită de Marian Pană şi Florin Cristescu nu s-a mişcat deloc rău.

Sportul Studenţesc: C.Samoilă - Dedu, Ghingă, Cazan, A.Lungu – Patriche, Nicola, Postolache, Varga – Ferfelea, Curelea.

FC Cetatea Suceava: Roheţki – Cotolan, Bernard, Ungureanu, Streinu, Stănescu – Cojenel, Onciu, Celpan – Homneac, Colban. Au mai jucat: I.Ionescu, Zaharie şi Guriţă.

În etapa a II-a a seriei I a Ligii a II-a s-au înregistrat rezultatele: Sportul Studenţesc – FC Cetatea Suceava 2-0, FC Botoşani – Prefabricate Modelu 3-1, Ceahlăul Piatra Neamţ – Dunărea Galaţi 1-0, Delta Tulcea – Ştiinţa Bacău 1-1, FC Bacău – Dunărea Giurgiu 1-1, Forex Braşov – CS Buftea 0-1, Concordia Chijna – Dinamo II 0-1, Progresul Bucureşti – FC Snagov 0-0, Petrolul Ploieşti – CSM FC Ploieşti 2-3.



Clasament

1. Ceahlăul P.Neamţ 2 2 0 0 4-0 6

2. FC Botoşani 2 2 0 0 5-2 6

3. CSM FC Ploieşti 2 2 0 0 4-2 6

4. Delta Tulcea 2 1 1 0 6-2 4

5. Sportul Studenţesc 2 1 1 0 3-1 4

6. CS Buftea 2 1 1 0 2-1 4

7. Progresul Bucureşti 2 1 1 2-1 4

8. FC Cetatea Suceava 2 1 0 1 1-2 3

9. Dinamo II 2 1 0 1 2-5 3

10. FC Snagov 2 0 2 0 1-1 2

11. Petrolul Ploieşti 2 0 1 1 3-4 1

12. Forex Braşov 2 0 1 1 2-3 1

13. Dunărea Giurgiu 2 0 1 1 2-3 1

14. FCM Bacău 2 0 1 1 1-2 1

15. Prefabricate Modelu 2 0 1 1 3-5 1

16. Ştiinţa Bacău 2 0 1 1 1-4 1

17. Dunărea Galaţi 2 0 0 2 1-3 0

18. Concordia Chiajna 2 0 0 2 0-2 0

CS Universitatea pierde la limită primul meci din turneul de la Cluj

Handbaliştii de la CS Universitatea Suceava participă în acest zile la Cluj, la cel de-al treilea turneu premergător debutului de campionat după Memorialul “Mihai Mironiuc” şi turneul de la Piteşti. Până la primul joc din competeţia găzduită de Cluj, formaţia suceveană pierduse un singur joc, la Piteşti cu Dinamo.

După ce a învins pe rând pe CSM Oradea, CSM Medgidia, U Cluj, CS H&V Piteşti şi Pandurii Tg.Jiu şi a remizat cu Minaur Baia Mare, sportivii suceveni au cedat în disputa cu această grupare cu 26-27 (11-11).

“Am abordat partida cu superficialitate, lucru care ne-a costat pentru că am fost învinşi în ultima secundă. Sigur, este un joc amical din care trebuie să tragem concluziile potrivite, însă jocul nostrum trebuie să crească până la începutul oficial de campionat. Sper să ne descurcăm mai bine în jocurile cu Dinamo şI U Cluj” a declarat antrenorul echipei CS Universitatea Suceava, Leonard Bibirig.

A murit strivit de buşteanul pe care se juca

A murit strivit de buşteanul pe care se juca. Asta i s-a întâmplat unui copil în vârstă de patru ani dintr-o comunitate de romi din comuna Păltinoasa. Evenimentul s-a petrecut vineri seară, în jurul orei 19.30, pe imaşul din cătunul de romi Schinărie. Potrivit raportului Poliţiei victima se juca împreună cu alţi copii de vârsta într-o zonă în care erau depozitaţi trei arbori de esenţă răşinoasă. La un moment dat, în timp ce copilul se juca pe unul dintre butuci, acesta a luat-o la vale, terenul fiind în pantă. Hainele copilului s-au agăţat de butuc iar acesta nu s-a mai putut elibera, fiind strivit de buşteanul care s-a rostogolit până în vale cu tot cu el. Victima a decedat înainte de sosirea ambulanţei.

Un sfert dintre sucevenii investigaţi în iulie prezintă risc de îmbolnăvire

Aproximativ un sfert dintre sucevenii investigaţi în luna iulie, în baza programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, au fost identificaţi cu risc de îmbolnăvire. Potrivit unui comunicat al Casei Judeţene de Sănătate, în cursul lunii trecute, 12.450 de persoane au fost examinate de medicii de familie în cadrul programului de evaluare, iar 3.050, reprezentînd 24,5% din total, au fost depistate cu risc de îmbolnăvire pentru una, două sau mai multe boli. Cei mai mulţi suceveni investigaţi în iulie, respectiv 2.713, riscă să facă diabet zaharat. Peste 300 de persoane prezintă un risc ridicat pentru o boală cardiovasculară, 106 pentru cancer uterin, 70 pentru cancer de sîn, 42 pentru cancer colorectal, 33 pentru cancer de col uterin, 8 pentru o afecţiune renală cronică şi 4 pentru osteoporoză.

Handbaliştii suceveni în faţa unei noi "provocări"

Handbaliştii de la CS Universitatea Suceava vor participa în acest week-end la un nou turneu premergător sezonului competiţional, turneu organizat la Cluj. Sportivii suceveni au mai jucat în două astfel de întreceri, Memorialul “Mihai Mironiuc” şi turneul găzduit de Piteşti, în care s-au descurcat foarte bine fiind învinşi doar de Dinamo Bucureşti. La acestă competiţie adversarele suceveni, vor vor fi U Cluj, Dinamo şi Minaur Baia Mare.“În mod clar verificarea potenţialului de joc se face în condiţii de , de joc direct, lucru pe care l-am dorit pentru a nu fi surprinşi pe viitor. Nu reprezintă niciun secret faptul că toate partidele jucate sunt înregistrate şi apoi de ambele grupări.

Am oarecum adversarii noştrii din actualul sezon, nu pe toţi, însă avem de discuţie. Vom utiliza şi la acest turneu toţi componenţii lotului de jucători pentru că ne interesează în mod clar aportul sportivilor noştri” a declarat antrenorul principal al formaţiei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.

Suceava prezentă la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu

Cei mai buni sportivi ai României la Olimpiada de la Beijing merită toată atenţia din partea iubitorilor sportului românesc. O confirmare a valorii lor va fi realizată la mijlocul săptămânii viitoare când performerii olimpici vor fi prezentaţi preşedintelui României, Traian Băsescu. Suceava va avea şi ea partea ei de glorie la întâlnirea cu preşedintele Băsescu, Cristina Casandra şi antrenorul ei Silviu Casandra precum şi Alexandru Bodnar fiind cei care au adus glorie Sucevei la JO de la Beijing.

Precizări privind programul de evaluare a stării de sănătate

Conducerea Casei de Sănătate Suceava menţionează într-un comunicat că în cadrul programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, fiecare persoană beneficiază de un singur talon securizat. Şefa interimară a instituţiei, Michaela Pelepco, a ţinut să facă această precizare, după ce numeroase persoane, născute în lunile iulie şi august, şi investigate deja pe baza talonului primit anul trecut, au solicitat un al doilea talon de la Casa de Sănătate. Poşta Română a returnat la Casa de Sănătate Suceava aproximativ 55.000 de taloane pentru analize gratuite, din care 3.000 au fost înaintate persoanelor care le-au solicitat.Taloanele securizate pot fi utilizate pînă pe 31 decembrie 2008. Pentru a veni în sprijinul sucevenilor care nu au primit la domiciliu scrisorile medicale, pe site-ul www.cassv.ro, există posibilitatea de a introduce codul numeric personal şi astfel, persoana interesată poate afla dacă talonul este la sediul Casei Judeţene de Sănătate, de unde îl poate ridica cu o copie a buletinului de identitate, sau a certificatului de naştere, în cazul copiilor. De asemenea, salariatul instituţiei care merge în teritoriu pentru a încasa contribuţiile la fondul de sănătate de la persoanele fizice, va prelua cererile celor interesaţi. Apoi, el va verifica în baza de date, iar dacă taloanele solicitate figurează printre cele returnate, le va înmîna la următoarea deplasare. Un angajat al Casei de Sănătate Suceava merge săptămînal în teritoriu şi încasează banii pentru fondul de sănătate, între orele 9-13. Lunea, el este la casieria Spitalului Municipal Cîmpulung Moldovenesc, marţea şi miercurea la Spitalul Municipal Rădăuţi şi vinerea la Policlinica Municipală Fălticeni.

Oana Zăvoranu avortează puii lui Pepe?

În urmă cu doi ani, Oana şi Pepe s-au căsătorit civil. Toată lumea se aştepta ca îndrăgostiţii să facă cât mai curând şi un copil, dar iată că a trecut ceva timp, iar Oana Zăvoranu nu dă semne că şi-ar dori un pui de om în familie.
Apropiaţii cuplului spun că soţia lui Pepe evită subiectul „bebe”. Mai mult, se pare că vedeta ar fi făcut şi două avorturi, informează cotidianul Atac. În această perioadă, ea are multe probleme pe cap şi nu se vede legănând un copil. Oana este o femeie activă, care vrea să aibă o carieră de succes, nu să stea la cratiţă şi să îl aştepte pe soţul ei Pepe cu mâncarea pregătită şi cu un bebeluş în braţe.
Nu e un secret faptul că Oana Zăvoranu nu se mai bucură de mare succes. Dacă pâ- nă nu demult, ea devenise subiect de interes naţional, de la o vreme, nu mai pare a fi o vedetă la fel de interesantă. Nu îi mai merge la fel de bine ca altădată pe plan profesional. Nu mai apare pe la televizor, prin ziare mai puţin, iar încet, încet lumea o uită. Aşa că, în prezent, vedeta se străduieşte să iasă din nou în faţă.

Ajutoare de la Crucea Roşie pentru 500 de sinistraţi

Peste 500 de persoane din localităţile sucevene Todireşti, Comăneşti şi Cîmpulung Moldovenesc, afectate de inundaţiile din această vară, vor beneficia de ajutoare din partea filialei locale de Cruce Roşie. Directorul filialei, Corneliu Dediu, a declarat că 560 de persoane din cele 3 localităţi vor primi sâmbătă pături, alimente, apă şi săpun. El a spus că în urma apelului lansat de către Crucea Roşie Română, mai multe filiale ale acestei societăţi au organizat transporturi umanitare şi au ajutat persoanele sinistrate din judeţ cu apă, alimente, săpun, detergenţi, îmbrăcăminte, mobilier şi cereale. Donaţiile au fost făcute de filialele de Cruce Roşie din Cluj, Dîmboviţa, Mehedinţi şi sectorul 2 al Capitalei. Ajutoarele acestora au ajuns la Ţibeni, Comăneşti, Straja, Brodina şi Moldoviţa. De asemenea, firma „LAFARGE” a trimis un transport cu 22,4 tone de ciment, detergent şi apă minerală, iar firma „KRAFT” a contribuit cu 6 tone de biscuiţi.