vineri, 13 februarie 2009

Criza pe piata de arta

“Man in Blue VI” al pictorului Francis Bacon, estimat la 6 milioane de lire, nu a fost vândut la licitaţia de miercuri a casei Christie’s, întreaga colecţie de artă postbelică şi contemporană înregistrând doar 8,4 milioane de lire, deşi estimările iniţiale erau de 21 de milioane.

Rezultatele licitaţiei demonstrează faptul că cererea pentru lucrări de artă postbelică şi contemporană au scăzut din cauza crizei economice. Această licitaţie a avut loc la câteva zile după ce Christie’s a realizat vânzări de aproape 64 de milioane de lire în cadrul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă, o valoare surprinzător de mare pentru situaţia de nesiguranţă cauzată de criza financiară mondială.

Tot în februarie, principalul rival al Christie’s, casa de licitaţii Sotheby’s, a realizat un total de 17,9 milioane de lire la vânzarea sa de artă contemporană.

Cea mai valoroasă lucrare vândută la licitaţia de miercuri a Christie’s a fost “Monkeys (Ladder)” a lui Jeff Koons, vândută pentru 1,4 milioane de lire. La licitaţie au mai fost vândute lucrări precum ” Combustione plastica” realizat în 1956 de Alberto Burri, “Women Singing I” pictat în 1966 de Willem de Kooning sau “Miss Araignée”, pictat de Jean Debuffet în 1950, vândut pentru 713 mii de lire.

Tabloul lui Francis Bacon, realizat în 1954, estimat la 4-6 milioane de lire, nu a fost vândut. “Man in Blue VI” face parte dintr-o serie de şapte tablouri ale lui Bacon, iar Christie’s l-a scos la licitaţie pentru prima oară, după ce tabloul s-a aflat în posesia aceluiaşi proprietar timp de 40 de ani.

Newsin

0 comentarii: