joi, 12 iulie 2007

Anul Bucovina - august 2007

Din 2007, diversele atractii turistice bucovinene vor fi promovate unitar, in cadrul unui program cultural-artistic care poarta denumirea de ANUL BUCOVINA. Initiatorii si organizatorii amplului eveniment sunt ROMEXPO SA Bucuresti si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Prefectura Judetului Suceava, Primaria Municipiului Suceava, Centrul Economic Bucovina, Arhiepiscopia Sucevei si Radautiului, Primaria Vatra Dornei, Primaria Gura Humorului, Primaria Sucevita, Primaria Falticeni, Primaria Radauti, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Suceava, Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) Romania si Asociatia pentru Turism Bucovina, Centrul de Informare Turistica – Info Turism, Complexul Muzeal Bucovina, Directia Silvica, Vacante in Bucovina, Studium IPI Bucovina cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si Ministerului pentru IMM, comert, turism si profesii liberale.

Concret, toate manifestarile care au loc in judetul Suceava, pana in vara anului 2008 au fost centralizate sub umbrela unui singur eveniment de amploare, ANUL BUCOVINA. De mentionat ca cheia de bolta a acestei salbe de manifestari o va reprezenta Targul de Turism al Bucovinei, organizat la noul complex expozitional din Suceava, in perioada 14-16 septembrie 2007.

AUGUST 2007 – ANUL BUCOVINA – CALENDARUL EVENIMENTELOR

10–12 august 2007 - Suceava

Festivalul de Arta Medievala “Stefan cel Mare” din Cetatea Sucevei - editia a II-a

Organizator: Complexul Muzeal Bucovina

14–16 august 2007 - Ciocanesti

“Festivalul National al Pastravului” – editia a V-a

Organizator: Primaria Comunei Ciocanesti, CJCPCT Suceava

17-19 august 2007 - Suceava“Targul Mesterilor Populari” - editia a IX-a

Organizator: Complexul Muzeal Bucovina, CJCPCT Suceava

1. Festivalul de Arta Medievala “Stefan cel Mare” din Cetatea Sucevei editia a II-a



Organizator: Complexul Muzeal Bucovina

10–12 august 2007 - Suceava

Complexul Muzeal Bucovina Suceava in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Primaria Municipiului Suceava, Administratia Fondului Cultural National si SC REZIDENT COMPANY, organizeaza in perioada 10–12 august 2007, la Cetatea de Scaun a Sucevei, cea de-a II-a editie a FESTIVALULUI DE ARTĂ MEDIEVALĂ „STEFAN CEL MARE”.

Ziua 1 - Ceremonialul de Incoronare a voievodului Ţarii Moldovei, Locatia: Cetatea de Scaun Curtea Interioara

Cel mai important ceremonial in epoca medievala a fost incoronarea voievozilor, moment de referinta pentru asumarea puterii politice si militare a conducatorului statului. Ceremonialul avea un caracter complex, care includea momentul „inchinarii”, adica al intampinarii domnului de catre supusi, cel al „ungerii” - moment solemn al primirii coroanei tarii in cadrul unui ceremonial religios, prin care prelua puterea politica si primirea „schiptrului tarii”, adica al steagului Ţarii Moldovei, simbol al preluarii puterii militare, in prezenta sfatului domnesc. La acest ceremonial participa, alaturi de domn, boierii sfatului domnesc, mitropolitul si alti mari reprezentanti ai bisericii, oastea de „curteni”, prezenti fiind la „inchinare” si oameni de rand; participa, in mod deosebit, oaspeti de peste hotare – nobili, boieri, inalti clerici ortodocsi, ambasadori, soli (in 1538 a fost la Suceava, conform datelor istorice, la ceremonia incoronarii, a asistat si sultanul Imperiului Otoman, Soliman Magnificul).

Ziua 2 - Judecata boierilor tradatori, Locatia: Cetatea de Scaun Curtea Interioara

Sistemul juridic medieval romanesc se defineste prin imbinarea elementelor cutumiare – „dupa legea stramoseasca” si „obiceiul pamantului”, cu cele provenite din sistemul juridic bizantin, la care s-au adaugat elemente ad-hoc, rezultate din practica curenta a epocii. In practica medievala „tradarea”, considerata cel mai grav delict, se pedepsea cu moartea si confiscarea averii. Conform izvoarelor documentare, si in Moldova medievala au avut loc judecati si pedepsiri ale tradatorilor, un loc special revenind categoriei boierilor care au fost acuzati de tradare in decursul unor domnii celebre, de exemplu Stefan cel Mare si Petru Rares. Judecata si executarea pedepsei se va desfasura in cadrul Sfatului Domnesc, in capitala Moldovei; se va pune in scena o executie capitala in prezenta oastei, in tabara militara, pentru a pune cel mai bine in evidenta opozitia intre tradatori (in acest caz boierii) si patrioti – oastea tarii. Poporul primea astfel cu mare satisfactie aceste momente si prin extindere, aderau si mai convinsi la domnia justitiara. Pentru realizarea acestor scenete se utilizeaza actori profesionisti, recuzita medievala, voluntari in rol de figuranti si textele concepute pe baza marturiilor istorice ale vremii. In continuare, in prezenta noului domn va avea loc si Rasplata vitejilor Moldovei, viteji despre care, informatiile documentare medievale mentioneaza o lunga perioada de timp, in special in vremea lui Stefan cel Mare, cand in contextul numeroaselor confruntari militare, acestia reprezentau pe ostenii care s-au evidentiat in lupte si carora li se acordau sate si mosii, devenind proprietari osteni, asimilati categoriei micilor boieri. De regula, rasplatirea vitejilor se desfasura dupa mari batalii, in cadrul unor ceremonii fastuoase, in Suceava, la Curtea Domneasca si la Cetatea de Scaun, in cadrul carora voievodul recompensa material vitejia si credinta ostenilor, aducea la cunostinta contemporanilor numele, faptele si exemplul acestora, asigurandu-si credinta si angajamentul lor in viitor.

Ziua 3 - Ceremonia incheierii unui tratat intre Moldova si Polonia, Locatia: Cetatea de Scaun

In decursul Evului Mediu, statutul international al Moldovei s-a bazat si pe incheierea unui mare numar de tratate si conventii cu state vecine sau chiar mai indepartate, in care se consfinteau raporturi politico-diplomatice si militare, acorduri comerciale, conventii de extradare, regimuri de suzeranitate protectoare sau restrictiva. In cazul relatiilor cu statele vecine, Moldova, cel putin in perioada Evului Mediu clasic, s-a straduit sa obtina intotdeauna prevederi si clauze favorabile, discutiile celor numiti in acest sens, cu reprezentantii altui stat, vizand cele mai sensibile si de detaliu aspecte; stabilirea frontierei si neacceptarea pretendentilor la tron se numarau printre cele mai discutate teme; in cazul relatiilor cu Polonia, un subiect prezent mereu, dar si extrem de sensibil l-a reprezentat statutul Pocutiei, in cel cu Ungaria, frontiera pe linia Carpatilor, posesiunile din Transilvania si relatiile comerciale cu marile targuri. Indiferent de context, ansamblul discutiilor si tratativelor in vederea incheierii unui tratat, dovedeau responsabilitate, cunoasterea realitatii si a cutumelor, abilitatea diplomatica si nu rareori chiar o viziune remarcabila asupra viitorului relatiilor cu alte state. Reconstituirea unui asemenea moment din viata diplomatie medievale a Moldovei readuce, in prim plan, instrumentele specifice diplomatiei vremii, cat si rolul intelectualilor de la Curtea domneasca care ”s-au luptat” pentru fiecare virgula si n-au cedat de regula ceea ce nu s-a luat prin forta, cu sabia.

Ziua 1, 2 si 3 - Cancelaria domneasca in evul mediu

Se va realiza o reconstituire a cancelariei domnesti din perioada medievala, in Cetatea de Scaun, aceasta fiind o transpunere peste secole a institutiei unde au fost emise documente care atesta dezvoltarea economica-sociala si culturala a Moldovei din Evul Mediu. Documentele emise de cancelaria domneasca aduc in prim plan aspecte legate de acordarea unor imunitati boierilor, manastirilor, cresterea volumului comertului, practici ale economiei de schimb (camata, zalogul) s.a. In fiecare zi din cadrul festivalului, in incinta unei incaperi din cetate, vor avea loc momente legate de activitatea dintr-o cancelarie domneasca. Vizitatorii vor lua contact cu marele logofat, gramaticul si cei care prelucrau documentul, si vor asista la discutii intre reprezentantii cancelariei domnesti.

Pe parcursul celor trei zile nu vor lipsi muzica medievala, jocurile, jongleriile si concursurile interactive (Cautati Comoara, Jocuri cu steagul, Mimi-statui, urmariri), reprezentatiile teatrale pentru copii (Casuta cu povesti, Varstele lui Arlechino, farse si D’ale lui Pacala) si spectacolele medievale (Tristan si Isolda – Curtea Comediantilor, Ordinul Cavalerilor, Commedia dell’arte etc.). In cetate va fi ridicata o tabara militara in care publicul vizitator va putea observa viata cavalerilor medievali, armele, costumele si modul de realizare a diferitelor accesorii folosite in epoca medievala. Vor anima tabara si realiza spectacole medievale o trupa din Polonia, adusa cu sprijinul Uniunii Polonezilor din Romania - Dom Polski, trupa care ne va impartasi din experienta sa, acumulata la Festivalul de la Grünwald, la care participa in fiecare an. In fiecare seara de Festival vor avea loc turniruri medievale, in care cavalerii se lupta cu lanci si sabii, pentru victorie, acrobatii si cascadorii ecvestre, precum si spectacole de dresaj cu caii – dresaj academic, momente comice si carusele.

Persoanele de contact in perioada targului: Elena Ciobanu, muzeograf, tel.0230/214081, Maria Crusninschi, muzeograf, tel.0747-790162.

2. “Festivalul National al Pastravului” – editia a V-a

Organizatori: Primaria Comunei Ciocanesti, CJCPCT Suceava, Fundatia

REPORTER Bucuresti, ANTREC, Asociatia de Turism Bucovina, Consiliul Judetean Suceava, Centrul de Creatie al Culturii Traditionale, Casa de Cultura Ciocanesti, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

14–16 august 2007 - Ciocanesti

Festivalul celebreaza, de cinci ani, apa curata si viata intr-un mediu sanatos, totul avand loc pe malurile Bistritei Aurii, raul pastravilor si al lostritei. In prima zi, calaretii lui Bogdan Voda vor veni pe drumul tatarilor, apoi, moldovenii vor cobori din Obcinele Mestecanisului si se vor intalni pe malurile Bistritei, in semn de sfintire. Se vor promova vechile traditii populare din vaile Bistritei si Maramuresului si arta culinara specifica, insemnand preparate exclusiv pe baza de pastrav. Se va organiza un concurs international de pescuit la pastrav cu nada artificiala, cu participanti din Romania, Belgia, Franta si Anglia. In cadrul festivalului, va avea loc o masa rotunda avand ca tema apa curata si se vor promova principalele obiective turistice din zona Bucovinei. Pentru amatorii de folclor, va exista un program artistic cu formatii din Suceava, Bistrita si Maramures. Nu vor lipsi concursul de dansuri populare sau parada portului popular. O serie de mesteri populari vor expune covoare de tesut, oua incondeiate sau oale de lut. In seara de 15 august, va avea loc retragerea cu faclii a trupelor.

Persoana de contact: Gheorghe Tomoiaga, primar - tel.0745-357.891

3. “Targul Mesterilor Populari” - editia a XII-a

Organizator: Complexul Muzeal Bucovina, CJCPCT Suceava

17-19 august 2007 - Suceava

Complexul Muzeal Bucovina Suceava, in colaborare cu Consiliul Judetean Suceava, Primaria Suceava si Centrul Creatiei Populare Suceava, organizeaza in perioada 17–19 august 2007, in Muzeul Satului Bucovinean, cea de-a XII-a editie a TÂRGULUI MESTERILOR POPULARI.

La aceasta manifestare vor fi invitati aproximativ 150 de mesteri populari din intreaga tara si din Republica Moldova, cu obiecte decorative si utilitare, fiind reprezentate principalele mestesuguri traditionale: incondeierea oualor, prelucrarea artistica a lemnului, tesut, olarit, brodat, impletituri, podoabe, pictura icoane pe lemn si sticla, jucarii. In fiecare zi, pe scena din Muzeul Satului Bucovinean vor avea loc spectacole folclorice sustinute de formatii de profesionisti si amatori din judetul Suceava si din tara.

Pentru ca sucevenii sa poata fi prezenti in numar cat mai mare la toate manifestarile din cele trei zile de targ, Primaria Suceava va pune la dispozitie celor interesati mijloace de transport spre Muzeul Satului Bucovinean. Targul poate fi vizitat pe parcursul celor trei zile de desfasurare intre orele 9 – 21.

0 comentarii: