marți, 17 iulie 2007

Incendiu la uzina de preparare a sulfului din Călimani

Incendiu la uzina de preparare a sulfului din Călimani

Monday, 16 July 2007

ImageUn incendiu necontrolat a izbucnit duminică, după-amiază un incendiu necontrolat în ansamblul fostei exploatări miniere Călimani, materialul incendiat fiind minereu de sulf. La faţa locului s-a deplasat imediat o echipă a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava. Constantin Harasim, şeful Gărzii de Mediu Suceava a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că incendiu era unul înăbuşit, fără flacără, a minereului de sulf dintr-o cuvă situată la etajul superior din uzina de preparare Călimani. „Impactul asupra mediului din fericire a fost şi este redus întrucât locul incendiului- uzina de preparare- se află într-o zonă situată între carierele de exploatare a sulfului şi haldele de steril pe o rază de cca. 500 metri nefiind vegetaţie care să poată fi afectată, iar cea mai apropiată localitate este satul Gura Hăitii, situat la 6 km, de zona incendiului. În aceste condiţii nu a existat riscul de a fi afectată aşezarea” a spus Constantin Harasim.

Şeful Gărzii de Mediu Suceava a mai spus că reprezentanţii Parcului Naţional Călimani Cristi Ortoanu şi Bogadan Grigoroaia vor trebui să asigure o monitorizare sporită a zonei pentru prevenirea repetării unui astfel de fenomen.

Cuva are 350 mc iar în perimetru există aproximativ 8 buncăre.

Constantin Harasim a mai adăugat că în urma arderii sulfului se degajă hidrogen sulfurat şi dioxid de sulf, iar în cazul în care apare fenomenul de ceaţă, particulele de apă se transformă în acid sulfuric iar dacă plouă aceasta poate deveni o ploaie acidă.

Poliţia Vatra Doreni şi pompierii efectuează cercetări pentru stabilirea cauzei de incendiu ideea autoaprinderii fiind exclusă deoarece sulful se afla în cuve ce nu erau expuse la soare. Anchetatorii nu exclud varianta ca persoane care colectează fier vechi să fi folosit aparatură electrică pentru a tăia fierul şi sulful s-a aprins în urma scânteilor.

Pompierii continuă să monitorizeze zona după ce focul a fost stins luni dimineaţa.

ImagePrefectul de Suceava, Orest Onofrei a precizat, luni că incendiul a cuprins o suprafaţă de 120 de mp, cu focare multiple şi în adâncime, cu degajări de fum şi gaze toxice în concentraţii periculoase şi că a existat pericolul propagării la întreaga cantitate de minereu existentă în buncăr, iar pompierii au intervenit cu costume speciale în condiţiile în care în zonă, din cauza arderilor, se degajau noxe.

Prefectul de Suceava a mai spus că pentru zona fostei exploatări miniere Călimani, închisă în anul 1998, trebuie alocate fonduri importante pentru refacerea ecologică. „Zona fostei exploatări este o pată neagră pentru judeţ. Acolo este un peisaj selenar în zona unui Parc Naţional de o frumuseţe rară. Trebuie alocate sume uriaşe de bani pentru a reabilita ecologic această zonă”, a mai adăugat Orest Onofrei.

0 comentarii: