joi, 16 august 2007

"Buricul" de la kilometrul zero

Cîmpulung Moldovenesc

"Buricul" de la kilometrul zero


În centrul municipiului Cîmpulung Moldovenesc, staţiune turistică de interes naţional, tronează o groapă uriaşă, pe o proprietate particulară.

"Buricul" de la kilometrul zero

Un investitor privat a avut nevoie de ea ca să facă să crească o parcare subterană şi un fel de hotel mai special, cu apartamente. Intenţia sa este excelentă, numai că prin modul de a o pune în practică investitorul a "călcat pe bec" în mod repetat. Şi, pentru că omul cu bani e baza viitorului comunităţii, nu a fost niciodată sancţionat.

Pe locul în care se scobeşte acum de zor pentru a se edifica viitoarea construcţie a existat cîndva unul dintre cele mai iubite localuri din istoria locală: Restaurantul "Carpaţi". Vremea fripturilor suculente şi a vinului "de MAT" a trecut însă după 1989, restaurantul a fost închis şi, cu timpul, s-a deteriorat. Construcţia de cărămidă a fost mîncată de umezeală şi a ajuns un pericol, iar una din laturile clădirii, situată într-o străduţă dosnică, devenise surogat de grup sanitar şi cuib de boschetari. Edilii locali au decis să demoleze sursa de infecţie şi a rămas astfel liber un teren ultracentral de peste 1.000 de metri pătraţi, la kilometrul zero al staţiunii, peste drum de cel mai mare hotel local.

După îndelungi parlamentări, terenul a fost vîndut la licitaţie unui investitor localnic, proprietar al unui hotel şi al unui centru comercial, care a asigurat edilii că va face o construcţie utilă şi superbă. A trecut omul peste discuţiile şi reproşurile referitoare la preţul prea mic pe care l-ar fi plătit pe teren şi s-a apucat de treabă... neautorizat. Deşi a făcut cererea de rigoare la Primărie, instituţia nu i-a eliberat-o imediat, din propria vină, pentru că se apucase să construiască, într-un fel, o minciună. "Regulamentul de urbanism permite numai o anumită înălţime în acest loc, dar dumnealui a vrut clădire mai înaltă. Bun, a obţinut acordul Consiliului Local să construiască parter cu şapte etaje, deci asta trebuia să facă. Dar cînd a venit proiectul la autorizare, am constatat că îi mai trecuse prin minte o şmecherie, care se practică prin alte localităţi mari: clădirea avea 8 etaje şi dumnealui a motivat că face etajele mai scunde şi că din economia pe verticală are loc de unul în plus. Nu am acceptat aşa ceva, doar nu sîntem copii să ne păcălim astfel, aşa că dumnealui s-a supărat", ne-a spus şeful Direcţiei Tehnice, ing Ovidiu Corduneanu. Supărarea a fost aşa de mare, încît omul s-a şi apucat să scrie pe panoul de avertizare că a obţinut autorizaţia de construire în mod mutual (inedit pentru municipiu), ceea ce era complet neadevărat. Ulterior, omul de afaceri a înţeles că o rezolvare legală e cea mai bună din toate, a modificat proiectul şi a primit autorizaţia legală.

Numai că nici aşa problemele nu s-au terminat. Constructorii s-au apucat de săpat pe aproape toată suprafaţa terenului privat, pînă lîngă DN 17. Săpăturile au afectat deja un trotuar, care s-a surpat parţial, a pus în pericol trecătorii şi a fost pînă la urmă "înghiţit" de un gard de protecţie. Constructorii şi-au permis chiar să anuleze total circulaţia pietonală pe acea parte de stradă, deşi trotuarul nu e domeniu privat.

În aceeaşi situaţie se află şi strada pe care e plasată Biblioteca municipală, închisă tot din motive de "securitate". În plus, la Primărie nu s-a plătit nimic pentru ocuparea domeniului public şi nici nu s-a cerut vreo aprobare oficială măcar pentru utilajele ce blochează periodic DN 17, şi aşa prea îngust şi accidentat. Potrivit aceluiaşi director din Primărie, metoda folosită de constructori nu e legală şi nici morală. "Sigur că în cazuri justificate se poate ocupa domeniul public pentru o scurtă perioadă, cu plata taxei de rigoare, dar din cîte cunosc eu nu s-a procedat aşa. În plus, aici au fost înghiţiţi de lucrări sau din cauza lor vreo 50 mp din două străzi, e afectată circulaţia pietonală şi uneori cea rutieră şi există disconfort. Ceea ce se întîmplă nu este legal şi cred că în final se va observa asta de cine trebuie şi vor veni sancţiunile de rigoare", ne-a mai spus dl Corduneanu.

Pînă la sancţiuni însă, omul construieşte legal, cîte un pic, iar municipiul se poate lăuda că, pe lîngă găurile din străzi, are acum şi o groapă de interes turistic, la kilometrul zero. Adică, un fel de buric...

0 comentarii: