miercuri, 24 octombrie 2007

Creatoarele de hăinuţe pentru păpuşi

Prezentări de modă pentru păpuşi Barbie. Asemenea evenimente sunt organizate de fetiţe de doar câţiva anişori, care frecventează cercul de confecţii de la Palatul Copiilor Suceava. Inedit este însă faptul că fetiţele sunt cele care concep şi confecţionează ţinutele vestimentare cu care manechinele lor, păpuşile Barbie, vor urca pe scenă.

Profesoara lor, maistrul instructor Ileana Voinoiu, povesteşte cu mândrie despre ceea ce iese din mâinile micilor creatoare de modă pentru păpuşi. „Păpuşile sunt îmbrăcate după gustul creatoarelor, iar ţinutele vestimentare sunt realizate din bucăţi de material rămase de la lucrări mai mari, pe care fetele le îmbină şi le asortează în aşa fel încât ele să devină haine pentru păpuşi”.

Croitoresele acestor ţinute vestimentare în miniatură sunt eleve în clasele I-IV, iar profesoara lor spune că fetiţele au venit la cerc fără să aibă cunoştinţe de croitorie şi fără să ştie că vor face haine pentru păpuşi. „Nu am făcut o selecţie specială pentru a forma clasa. Fetele au venit, cele care au îndrăgit cercul, au rămas, iar paradele de modă cu păpuşi sunt pentru ele un eveniment foarte important”, a declarat Ileana Voinoiu.

Fetiţele se ocupă atent de ţinutele pe care modele lor le vor purta la prezentare, îşi accesorizează atent creaţiile şi fac multe repetiţii şi probe înainte de lansarea „colecţiei”. Parada de modă este foarte atent gândită de micile creatoare, care urcă pe scenă cu modelele în braţe, pe un fond muzical bine ales.

La parada din luna decembrie a anului trecut fetiţele au urcat pe scenă pe melodia „Ghiţă” a Cleopatrei Stratan. Păpuşile aparţin micilor creatoare şi fiecare dintre ele are un nume şi o poveste. Maistrul instructor Ileana Voinoiu a precizat că „la organizarea paradei de modă pentru păpuşi ne ajută foarte mult şi profesoara Mihaela Schiotis care le învaţă pe fetiţe să meargă pe scenă pe ritmul muzicii”.


Ţinute de zi şi de seară, realizate de eleve



Cercul de confecţii de la Palatul Copiilor nu este frecventat numai de micuţele creatoare de haine în miniatură pentru păpuşi.

În atelierul cercului iau „naştere” haine adevărate, ţinute de zi şi de seară, croite şi cusute de eleve de până la 18 ani. Instructorul Ileana Voinoiu a spus că elevele de clasele V-VIII realizează ţinute vestimentare de zi, iar cele din clasele IX-XII realizează rochii de seară, care cer o anumită experienţă în executarea lor.

Pe lângă faptul că sunt creatoare de ţinute vestimentare, fetele de la cercul de confecţii sunt şi manechine. Anual, acestea urcă pe scena Casei de Cultură şi îşi poartă creaţiile.

Un lucru deosebit este şi faptul că creatoarele de modă de la palatul Copiilor execută ţinute vestimentare impecabile, folosind materiale vechi, din hainele bunicilor sau părinţilor, sau din haine achiziţionate de la magazinele second-hand. Fetele fac haine noi din lucruri vechi, folosind materiale pretenţioase şi mai dificil de lucrat, precum dantela sau taftaua, dar şi materiale obişnuite. Profesoara Ileana Voinoiu povesteşte că puţine dintre fetele care vin la cerc au noţiuni elementare de croitorie, şi cele mai multe o iau de la zero, fără să fi lucrat vreodată cu maşina de cusut.


Hobby-ul a devenit meserie



Multe dintre fostele membre ale cercului de confecţii fac bani din acest hobby. Fetele realizează pentru prieteni sau cunoscuţi ţinute vestimentare pentru anumite ocazii, dar execută şi costume speciale pentru carnavaluri şi baluri mascate ale copiilor de grădiniţă, iar din mâinile lor ies haine care înfăţişează personaje de poveste.
Dacă toate fetele frecventează cercul de confecţii pentru că a face haine este un hobby pentru ele, unele dintre ele şi-au transformat acest hobby în meserie. Maistrul instructor Ileana Voinoiu a spus că unele dintre fostele ei eleve au terminat facultăţi de profil, altele lucrează în ateliere de croitorie, iar una dintre ele intenţionează să-şi deschidă propriul atelier.

0 comentarii: