joi, 11 octombrie 2007

Mamut cu aripi cautat dupa o poveste inventata

„Un pescar din Roman a fost tare surprins sa descopere ca in loc de un peste urias a gasit in apele Moldovei tocmai femurul unui animal preistoric”. Acesta a fost leit motivul stirilor de alaltaieri ale posturilor noastre de televiziune. „Am vorbit la Muzeul Antipa si specialistii de acolo ne-au spus ca in tara mai exista astfel de oase de mamut, insa nici unul nu este intreg asa cum este acesta descoperit la noi”, a spus comisarul Vasile Checherita, seful Compartimentului Protectia Patrimoniului si Cultelor din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Neamt.

Ciolan urias cumparat cu un rachiu

Osul de mamut a fost descoperit in fapt de un botosanean de-al nostru, sofer de meserie, care tranzita zona respectiva. „M-am oprit pe la Horia, langa Roman, ca sa-mi rezolv problemele fiziologice. Intelegeti dumneavoastra. Cand colo vad in fata mea un ins care cara in spate un ciolan cam asa de mare”, si arata cu mana pana la subtiori Valerica Macovei. Valerica este sofer de meserie. A facut si taximetrie o perioada, iar acum lucreaza pentru cine il tocmeste. Taman acum a dat norocul peste el sa devina vedeta TV. L-a intalnit pe un cetatean de prin zona, carand comoara in spate. „Ce faci cu ciolanul ala?”, l-a intrebat Valerica. „L-am gasit si eu si-l duc acasa”. „Hai cu mine la un rachiu”, l-a invitat soferul botosanean. Din vorba in vorba, Valerica s-a ales cu ciolanul, iar sateanul cu rachiul. Acum ce sa faca el cu ciolanul? Sa puna de-o ciorba de burta sau sa-l duca la Postul de Politie din localitate? „Am incercat sa-l tai cu flexul, dar nu mergea. Asa ca l-am dus la Postul de Politie din Horia. Astia au anuntat mai departe si imediat s-au adunat televiziunile pe mine. Eu ce sa le spun? Ca niciodata nu am mai fost dat la televizor? Le-am zis ca l-am pescuit la rau, chiar daca nu am dat niciodata cu undita-n balta. De unde sa stiu eu ce-o sa iasa?”, povesteste botosaneanul. Seara, posturile nationale de televiziune se bateau intre ele care sa dea prima stirea cu mamutul pescuit din Moldova. Daca ele au vrut spectacol, Valerica Macovei si-a aratat toata disponibilitatea. A mers cu camerele de filmat dupa el si le-a aratat malurile raului de unde a pescuit ciolanul. Reporterii erau foarte entuziasmati si cat mai precipitati sa culeaga informatiile in timp util pentru a fi primii care transmit stirea. „Uitati, acolo l-am pescuit. Mai era si-o aripa asa mare ca de balena, dar pe aia n-am mai putut s-o scot la mal” , le-a explicat Valerica, plin de solicitudine. Dupa aflarea stirilor de la televiziune, o armata de arheologi si scafandri au inundat raul Moldova in cautarea aripii de mamut din imaginatia lui Valerica Macovei. Si astazi arheologii inca mai cred ca ciolanul lui Valerica reprezinta „o descoperire epocala”, asa cum a fost ea descrisa in majoritatea mass media locala si nationala.

„Le-am tras-o la toti "


Prin povestea sa pescareasca, Valerica Macovei l-a intrecut pana si pe baronul Munchaussen. Azi paseste tantos pe aleile din Cartierul Grivita, mandru ca este vedeta Pro. „Mai, tu esti ala de acolo?”, l-au intrebat prietenii, uitandu-se la stirile de dimineata intr-un bar din cartier. „Tu esti si aici si acolo? Nu se poate”. Valerica, insa, jubileaza. „Le-am tras-o la toti! Sa caute ei ciolane si sa faca ciorba de burta din ele pana nu mai pot”. Chiar daca n-a fost ziua de 1 aprilie, Valerica Macovei a reusit sa induca in eroare o tara intreaga. Oricum, osul este de o valoare arheologica deosebita, dupa cum spun arheologii, numai ca graba unor ziaristi de a da stirea a facut gogoasa sa se umfle pana s-a spart.

0 comentarii: