vineri, 24 august 2007

Avertizare cu cod galben, vin ploi şi vijelii


Avertizare cu cod galben, vin ploi şi vijelii


După canicula care se va menţine şi sâmbătă, în mai multe regiuni, sfârşitul săptămânii va fi marcat de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, cu ploi, furtuni şi descărcări electrice, în acest sens, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) emiţând o atenţionare cod galben.

Potrivit site-ului ANM, sâmbătă vremea se va menţine călduroasă, caniculară în orele după-amiezei, când vor fi valori ale temperaturii aerului între 35 şi 38 de grade Celsius în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi în vestul Dobrogei.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică şi în cursul zilei de duminică, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi averse care pot fi şi torenţiale. Cantităţile de apă vor depăşi local 25l/mp, iar izolat 40-50 l/mp, la început în zona Carpaţilor Orientali şi în Moldova, apoi îndeosebi în Dobrogea şi Muntenia, precum şi în zona Carpaţilor Meridionali.

Atenţionarea meteorologică a fost trimisă, vineri după-amiază, de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, către 33 de prefecturi.

Astfel, atenţionarea a fost trimisă prefecturilor din judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti.

0 comentarii: