joi, 3 ianuarie 2008

Fotbaliştii suceveni, prin România



Chiar dacă FC Cetatea se chinuie de ani buni să revină în elita fotbalului românesc, fotbaliştii originari din Suceava continuă să fie la modă în Liga I. Nu mai puţin de 16 jucători din judeţ evoluează în acest moment în eşalonul întâi, în frunte cu Dorin Goian, om de bază la Steaua şi echipa naţională, votat al patrulea fotbalist al României anul trecut, după Mutu, Chivu şi Lobonţ. Foarte apreciat în lumea fotbalului este şi Vasile Maftei, fălticeneanul păstrându-şi banderola de căpitan sub mandatele lui Dan Petrescu, Răzvan Lucescu, Cristiano Bergodi sau Mircea Rednic. Cu toate că din cauza vârstei înaintate şi-a pierdut în ultima vreme postul de titular, fostul echipier al Bucovinei, Dănuţ Perjă continuă să fie unul din favoriţii galeriei rapidiste, care a apreciat întotdeauna spiritul de luptător al jucătorului la 33 de ani.

Semeghin, între Galaţi şi Cipru

Fotbalişti de bază la formaţiile lor sunt şi Dorin Semeghin (Oţelul Galaţi), Cristian Şchiopu (Farul Constanţa) şi Ciprian Tănasă (Universitatea Craiova). Cu toate acestea „Seme” a anunţat că vrea să părăsească Galaţiul la vară, în ciuda declaraţiilor de dragoste făcute de preşedintele Marius Stan. Ajuns deja la vârsta de 29 de ani, Dorin doreşte să se transfere la un club din străinătate prin intermediul impresarei Ana Maria Prodan. Cea mai probabilă destinaţie a lui Semeghin pare să fie Ciprul, acolo unde se va întâlni cu „fratele” său de la Foresta, Daniel Bălan, care activează la formaţia de primul eşalon Alki Larnaca. În ciuda faptului că nu evoluează titular meci de meci, mezinul familiei Goian pare să aibă o situaţie sigură la Dinamo. „Am vorbit cu conducerea clubului şi am convenit să continui în Ştefan cel Mare. Din cauza concurenţei cu Moţi şi Radu Ştefan, Galliquio sau Fernandez nu am avut posibilitatea să mă impun deocamdată în primul unsprezece, însă sunt sigur că va veni şi rândul meu”, a declarat Lucian Goian.

Paşcovici, un nou început la UTA

Căzuţi în dizgraţie la UTA sub conducerea tehnică a lui Marius Lăcătuş, Cosmin Paşcovici şi Constantin Bumbac au fost reactivaţi odată cu venirea pe banca tehnică a lui Marin Barbu, astfel că este de aşteptat ca cei doi să devină jucători de bază în partea a doua a campionatului. Chiar dacă, spre deosebire de Viorel Hizo, Dorinel Munteanu nu i-a acordat aceeaşi încredere, Dorian Andronic rămâne unul din pariurile finanţatorului lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu, care vede în sucevean înlocuitorul perfect pentru Ştefan Mardare, al cărui transfer la un club cu nume din ţară sau străinătate pare iminent. Însă nu pentru toţi sucevenii din Liga I anul 2007 a fost unul de referinţă. Mugur Bolohan (Universitatea Cluj) şi Constantin Schumacher (Ceahlăul Piatra Neamţ) au fost puşi pe lista de transferări la finalul turului, aşa că cei doi îşi vor încheia probabil cariera în străinătate, fiind doriţi de fostele lor echipe din Cipru şi China.

Guriţă, viitor incert

În ciuda zvonurilor care îl dădeau ca şi plecat de la Poli Iaşi, sunt şanse ca Dorel Bernard să-şi ducă până la capăt contractul cu gruparea din Dealul Copoului, care expiră în vara acestui an. „Preşedintele Sorin Boca m-a anunţat să mă prezint la reunirea lotului. La vârsta de 34 de ani sunt mai aproape de finalul carierei, aşa că accept mult mai uşor statutul de rezervă”, a mărturisit fostul fundaş de fier al Forestei. Într-o situaţie deloc confortabilă este Mihai Guriţă, după ani buni în care a fost vioara întâi atât la Oţelul Galaţi cât şi la Farul Constanţa. După experienţa ratată trăită la Steaua, „Guri” nu pare a fi unul din favoriţii antrenorului Ion Marin la Farul Constanţa. În cazul unei eventuale despărţiri de marinari în această iarnă, fotbalistul care va împlini pe 1 februarie vârsta de 35 de ani se poate transfera la UTA, acolo unde este dorit de Marin Barbu, fostul său antrenor de la Foresta.

0 comentarii: