duminică, 20 ianuarie 2008

Mall-urile intră în forţă pe piaţa suceveană



Primele mall-uri din nordul Moldovei îşi vor face simţită prezenţa anul acesta la Suceava, prin intermediul a trei mari centre comerciale - Bucovina Shopping City, Galleria şi Iulius Mall.

Competiţia dintre cele trei mall-uri este cu atât mai mare cu cât toate intenţionează să îşi deschidă porţile în decursul acestui an şi să atragă cât mai mulţi clienţi prin servicii, magazine şi facilităţi.

Valoarea totală a investiţiilor în cele trei mari complexe comerciale este de aproape 200 de milioane de euro, apariţia acestora însemnând şi crearea a 5000 de noi locuri de muncă.

Bucovina Shopping City, pregătită să dea startul

Cei care se grăbesc cel mai tare să fie primul mall din Suceava sunt cei de la Bucovina Shopping City, ridicată pe ruinele fostului ROMUPS, care au anunţat că investiţia lor va fi finalizată peste trei luni, adică în aprilie.

Dar, deşi aproximativ 30 de firme au fost contractate pentru a realiza lucrările necesare, există încă temeri că iarna aspră le-ar putea da peste cap planurile.

Bucovina Shopping City a fost proiectată ca un lanţ de supermarketuri şi zeci de magazine de renume, reunite într-un complex comercial care se va întinde pe 55.000 de metri pătraţi.

Investiţia de la Suceava a fondului britanic de investiţii imobiliare „North Real Estate Opportunities Fund” este de aproximativ 60 de milioane de euro, “piesele de rezistenţă” fiind cele patru supermarketuri care acoperă patru mari domenii de activitate.

Astfel, pe partea produse alimentare, dar nu numai, principala atracţie va fi supermarketul Carrefour, pe sectorul de produse de bricolaj, de genul „do it your self”, va fi Baumax, pe partea de comerţ cu produse electronice - supermarketul Media Galaxy, iar pe partea de produse de mobilier – Mobexpert.

Nu în ultimul rând, va fi amenajată o galerie comercială cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi, în care vor fi deschise 80 - 100 de magazine mai mici, dar de renume.

Bucovina Shopping City va asigura aproximativ 2000 de locuri de muncă şi 1400 de locuri de parcare pentru clienţi.

Investiţie dublă pentru primul mall israelian din România

Din cele şapte oraşe cu peste 100.000 de locuitori - Brăila, Suceava, Oradea, Buzău, Piatra-Neamţ, Galaţi şi Focşani – care vor avea din acest an primul mall, în luna mai, la Suceava, va fi deschis primul supermagazin din România al investitorilor israelieni de la GTC (Israel Globe Trade Center).

Încă din primul an în care vor testa piaţa românească, prin mall-ul Galleria vor intra în concurenţă directă cu Bucovina Shopping City şi Iulius Mall Suceava.

Acesta ar putea fi şi unul din motivele pentru care investiţia de la Suceava va fi dublă faţă de cât s-a anunţat iniţial – 15 milioane de euro.

“Dorim să inaugurăm Galleria Mall în luna mai a acestui an. Faţă de cât ne-am propus iniţial să investim, valoarea totală s-a dublat, ajunge la aproape 30 de milioane de euro. Creşterea se datorează atât preţului mai ridicat al materialelor de construcţii, cât şi faptului că am dorit să venim cu cele mai noi tehnologii, pentru lucrări de calitate”, a declarat directorul GTC pe proiecte, Mircea Sava.

Centrul comercial Galleria va fi construit pe trei nivele - subsol, parter şi un etaj, care vor fi amenajate atât ca spaţii comerciale, cât şi ca centre de prezentare a unor produse, spaţii de relaxare şi distracţie.

Magazinul, situat la intrarea în municipiul Suceava, dinspre Fălticeni, va avea o parcare subterană, cît şi una exterioară, în total fiind puse la dispoziţia clienţilor aproximativ 300 de locuri, şi va fi înconjurat de spaţii verzi.

La parterul clădirii, care are o suprafaţă de 5800 de metri pătraţi, va fi un supermarket, de unde se vor putea face cumpărăturile zilnice, precum şi magazine de modă, de vânzare a articolelor sportive, a decoraţiunilor interioare şi a diverselor accesorii, magazine de desfacere a produselor pentru sănătate şi frumuseţe, dar şi a celor de divertisment.

Nivelul superior este dedicat în principal produselor alimentare şi modalităţilor de petrecere a timpului liber. Aici se vor regăsi patru tipuri diferite de fast-food-uri, pentru satisfacerea tuturor gusturilor, restaurante şi cafenele, precum şi spaţii de desfacere a diverse produse.

Reţeaua Galleria se va extinde apoi la Buzău şi Piatra-Neamţ.

Iulius Mall – cel mai mare centru comercial din nordul Moldovei

Iulius Mall Suceava este cel de al patrulea centru comercial de tip mall, pe care compania Iulius Group îl va deschide la Suceava, în toamna acestui an.

„Am ales Suceava pentru că este o zonă de importanţă strategică, cu un potenţial economic foarte ridicat” a declarat Iulian Dascălu, preşedintele companiei Iulius Group, care îşi propune să aducă în Suceava retaileri de renume internaţional şi magazine- ancoră, precum Auchan şi Bricostore.

Proiectul multifuncţional Iulius Mall Suceava va include zone verzi, 150 de magazine, galerii comerciale, servicii bancare şi poştale, cafenele, cofetării, cinematografe multiplex, precum şi 1308 locuri de parcare gratuită.

Noul mall este gândit ca un proiect regional, care nu se adresează doar sucevenilor, ci şi locuitorilor oraşelor limitrofe: Botoşani, Fălticeni, Târgu Neamţ, Rădăuţi, încât, reprezentanţii companiei estimează pentru această locaţie un trafic anual de 6,4 milioane persoane.

Construit pe trei niveluri, vizavi de Bazarul Suceava, pe locul fostei întreprinderi IFA, noul mall are o suprafaţă totală desfăşurată de 132.000 mp, din care 67.500 mp suprafaţă construită. Cei 45.000 mp închiriabili din cadrul Iulius Mall Suceava vor conţine magazine cu o gamă diversificată de oferte: îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, produse electrice şi electrocasnice, decoraţiuni interioare şi servicii, cărora li se va adăuga o locaţie “food-court” cu o capacitate de 1200 de locuri, formată din 10 restaurante aparţinând unor operatori naţionali şi internaţionali.

Valoarea totală a investiţiilor se ridică la 100 milioane de euro, sumă investită în două etape.

„Construirea acestui mall va duce la sistematizarea zonei, la reabilitarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, la ecologizarea zonei şi la conservarea şi dezvoltarea mediului ambiant” a declarat Iulian Dascălu.

Nu în ultimul rând, odată cu odată cu deschiderea noului mall, se vor crea 1500 locuri de muncă, ceea ce va duce la scăderea ratei şomajului în judeţul Suceava.

0 comentarii: