luni, 28 ianuarie 2008

Prefectul a găsit replica Marelui Inchizitor Torquemada


Peste 3000 de cărţi de specialitate în agricultură au fost arse la comanda fostului şef al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Atănasă Nistor, actual angajat al Consiliului Judeţean Suceava. Anunţul a fost făcut de prefectul de Suceava, Orest Onofrei, care a precizat că în cursul săptămânii trecute, angajaţi ai Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă instituţie care şi-a desfăşurat activitatea în Casa Agronomului din Fălticeni au reclamat faptul că la ordinul lui Atănasă Nistor, au fost arse câteva mii de reviste şi cărţi de specialitate, dar şi diverse bunuri. Onofrei a explicat că după retrocedarea Casei Agronomului din Suceava, toată biblioteca de specialitate aflate în această clădire a fost transferată la Casa Agronomului din Fălticeni. „Printr-o Hotărâre de Guvern, clădirea Casei Agronomului din Fălticeni a fost dată în proprietatea Consiliului Judeţean Suceava, pe vremea când Atănasă Nistor era director al Direcţiei Agricole. Ulterior, Oficiul de Consultanţă Agricolă a contestat în instanţă această hotărâre, solicitând anularea ei”, a precizat Onofrei. El a spus că instanţa a dat câştig de cauză Consiliului Judeţean Suceava, astfel încât în momentul de faţă Casa Agronomului Fălticeni a rămas în proprietatea aceste instituţii. Prefectul a mai precizat că în clădirea Casei Agronomului îşi desfăşoară activitatea Oficiul de Consultanţă Agricolă, care avea îngrijă şi fondul de cărţi şi de reviste de specialitate.

Orest Onofrei a arătat că biblioteca din Casa Agronomului Fălticeni conţinea aproximativ 3.500 de cărţi de specialitate. Dintre acestea, spune prefectul, doar 300 au reuşit să fie transferate la un liceu cu profil agricol din Fălticeni, iar restul ar fi fost trimise de Atănasă Nistor la reciclare. Mai mult, Orest Onofrei a spus că tot din ordinul acestuia revistele de specialitate, dar şi mai multe bunuri ale angajaţilor Oficiului de Consultanţă au fost scoase în curtea clădirii respective, unde li s-a dat foc.„După o astfel de acţiune, domnul Nistor poate fi comparat cu marele inchizitor spaniol Thomás de Torquemada. Am înţeles că Atănasă Nistor nu mai lucrează în agricultură, dar este foarte grav că a ajuns să ardă cărţile de pe care poate şi el a învăţat. Se pare însă că le urăşte aşa de tare, că a început să le considere eretice. Şi exact ca pe vremea inchiziţiei a ajuns să comande arderea cărţilor”, a declarat Orest Onofrei, care a mai adăugat că atitudinea lui Atănasă Nistor, ca actual angajat al Consiliului Judeţean Suceava este total lipsită de profesionalism. De asemenea, prefectul a precizat că nu înţelege de ce Atănasă Nistor nu a preferat ca respectivele cărţi de specialitate să fie donate instituţiilor de învăţământ cu profil agricol.

Nistor dezminte acuzaţiile ce îi sunt aduse

Contactat telefonic, Atănasă Nistor a declarat că respectivele cărţi erau abandonate în clădirea Casei Agronomului din Fălticeni. El a precizat că în condiţiile în care clădirea era proprietatea Consiliului Judeţean, a trimis câţiva angajaţi pentru a face curăţenie. „Aceştia nu au găsit pe nimeni acolo care să păzească acele cărţi, sau ce hârtii mai erau pe acolo. Erau abandonate şi nu aveau nici un stăpân. Mai mult am înţeles că acele cărţi nu aveau valoare de inventar”, spune Nistor. El a mai adăugat că Oficiul de Consultanţă Agricolă nu avea încheiat nici un contract de închiriere cu CJ Suceava, şi mai mult, nu a existat nici un inventar cu bunurile aflate în acea clădire. „De doi ani, cei de la Consultanţă nu au mai trecut pe acolo şi nu au avut nici un contract de închiriere cu noi. Dacă exista un astfel de document, cu siguranţă îi informam înainte să luăm vreo decizie”, a mai spus Atănasă Nistor.

0 comentarii: