duminică, 3 februarie 2008

Cabinete notariale, extinse pe spaţii verzi



Legea e lege doar pentru unii. Strada Trandafirilor, din spatele Tribunalului Suceava, ar putea să se denumească de pe acum strada Notarilor, după ce singurele spaţii verzi, pe care se plantau trandafiri, umbriţi de arbori ornamentali, vor dispărea, pentru ca notarii să îşi extindă birourile cu zeci de metri.

Principalii vinovaţi sunt consilierii locali suceveni, care au votat fără să gândească, un proiect cu zeci de extinderi de balcoane, între care a fost strecurat şi cel de concesionare fără licitaţie publică a unei suprafeţe de 65,70 mp din buricul târgului, pentru extinderea a două cabinete notariale.

Vinovaţi sunt şi cei din serviciul patrimoniu al Primăriei Suceava, care au întocmit proiectul şi nu au avut nimic de obiectat în privinţa faptului că imensa suprafaţă concesionată fără licitaţie publică reprezintă de fapt spaţiul verde din faţa unui bloc întreg şi că prin realizarea acestei extinderi se strică întreaga structură estetică a zonei.

Liber la distrugerea spaţiilor verzi pe întreaga stradă

Strada Trandafirilor, care face legătura între principala arteră de circulaţie a Sucevei – strada Şefan cel Mare, şi strada Mihai Viteazu (între Magazinul Bucovina şi Colegiul Naţional Petru Rareş), are pe o parte o serie de blocuri, la parterul cărora au fost amenajate multe cabinete notariale, iar pe partea cealaltă, Parcul de la Tribunal şi Biserica monument Naşterea Maicii Domnului.

Decizia consilierilor locali, de a concesiona, fără licitaţie publică, suprafaţa de 65,70 mp pentru extinderea a două cabinete notariale nu doar semnează moartea spaţiilor verzi de la parterul blocului unde aceştia îşi desfăşoară activitatea, ci a tuturor spaţiilor verzi de pe acea stradă, pentru că precedentul e deja creat şi toţi ceilalţi notari se vor considera îndreptăţiţi să ceară să li se acorde aceleaşi drepturi.

Nepăsare faţă de lege

Pe lângă dispariţia tuturor arborilor ornamentali ce străjuiesc strada respectivă şi a rondourilor cu flori, care îi atrăgeau pe suceveni la plimbare pe strada Trandafirilor, cel mai grav lucru este încălcarea, cu bună ştiinţă, a unei legi care este în vigoare.

Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114, din 17 octombrie 2007, referitoare la protejarea spaţiilor verzi, „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”.

Chiar şi în certificatul de urbanism eliberat celor doi notari publici, pentru extinderea cabinetelor proprii, este precizat clar faptul că terenul respectiv este spaţiu verde, aflat în proprietatea statului – domeniu privat.

0 comentarii: