miercuri, 20 februarie 2008

Prefectul cere experti publici de evaluare a despagubirilor

Prefectura Suceava se confrunta cu probleme privind aplicarea legii privind acordarea de despagubiri cetatenilor romani refugiati din unele teritorii care au apartinut Romaniei, pentru bunurile confiscate, datorita lipsei expertilor care ar trebui sa evalueze aceste sume, a declarat, marti, prefectul de Suceava, Orest Onofrei.
Potrivit prefectului, din acest motiv, pana in momentul de fata s-au emis hotarari pentru acordarea de despagubiri doar in cazul a cinci persoane care au despus dosare.


Pentru a rezolva problema, prefectul a spus ca va solicita Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sa accepte folosirea expertilor din cadrul Corpului Expertilor Publici la evaluarea despagubirilor ce ar trebui acordate persoanelor carora li s-au aprobat dosarele depuse in baza Legii 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de pace dintre Romania si Puterile Aliate semnat la Paris in 1947.


Orest Onofrei a explicat faptul ca evaluarea dosarelor se desfasoara anevoios, deoarece in prezent se lucreaza cu experti din institutiile publice, care sunt putini la numar si nu sunt experti funciari.
"In aceste conditii, acest proces de acordare a despagubirilor, care s-a dorit a fi o reparatie morala pentru cei care si-au pierdut averile, risca sa fie compromis, iar in conditiile actuale, aplicarea Legii 290 nu se va finaliza nici in urmatorii zece ani", a spus prefectul.


Onofrei a adaugat ca persoanele care au depus cereri de despagubiri se confrunta si cu o alta problema, respectiv imposibilitatea de a obtine si de a prezenta documentele care sa ateste calitatea de refugiat. In aceste conditii, o mare parte dintre dosarele depuse sunt incomplete, motiv pentru care termenul de depunere a acestor documente a fost prelungit de mai multe ori.
Potrivit unei situatii intocmite de Prefectura Suceava, la Legea 290/2003 au fost depuse 2041 de cereri privind acordarea de despagubiri, dintre care 459 au fost trimise la Prefectura Bucuresti, iar alte 16 au fost retrase de cei care le-au depus.
Dintre cele 1566 de dosare ramase la Prefectura Suceava, 390 au fost respinse, iar alte 62 au fost admise.
In prezent mai trebuie solutionate 1114 de dosare prin care se solicita despagubiri.

0 comentarii: