joi, 20 martie 2008

La Vatra Moldoviţei, zestre de spiritualitate

La Şcoala cu Clasele I-VIII din Vatra Moldoviţei a avut loc, duminică, 16 martie, vernisajul expoziţiei-concurs de fotografie veche „Rădăcini – costumul popular”, ediţia I. Manifestarea, demnă de atenţia tuturor iubitorilor de cultură şi tradiţii din toată ţara, a fost rodul parteneriatului dintre şcoala locală, Muzeul Şcolii Paltin, IŞJ Suceava şi Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina – Gura Humorului.

Prin străduinţa şi dăruirea învăţătorilor din Vatra Moldoviţei, coordonaţi de prof. Dana Buburuzan, directorul şcolii, şi inst. Tudoriţa Huţuleac, cei prezenţi la manifestare au avut bucuria să descopere în valoroasele exponate fotografice atmosfera de dincolo de istorie a satului românesc tradiţional, îmbrăcat în splendide straie, azi rămase în multe locuri, din păcate, doar amintire.

Cu atât mai valoroasă cu cât în portul nostru popular se re-găsesc dovezile spiritualităţii româneşti, iniţiativa, deosebit de generoasă, dezvăluie că dascălii bucovineni rămân promotori ai dragostei faţă de valorile neamului, indiferent de atenţia care li se oferă. Expoziţia cuprinde sute de fotografii vechi, primite din nu mai puţin de 29 de judeţe ale ţării, fiecare cu portul său specific. Participarea consistentă cu exponate trimise de elevi din toate colţurile României este ea însăşi o reuşită a orga-nizatorilor, care vorbeşte despre interesul copiilor pentru portul strămoşesc, pentru tradiţii, pentru neam.

Vernisajul a debutat cu două momente artistice emoţionante susţinute de prichindei din primele clase, îmbrăcaţi în costume populare. Manifestarea a fost onorată de prezenţa dnei Stela Acatrinei, vicepreşedinte al CJ Suceava.

Deşi mediatizarea acestui eveniment important a fost departe de ceea ce ar fi meritat, toţi cei care au colaborat la transpunerea în viaţă a proiectului trebuie felicitaţi. Se întâmplă uneori în viaţă ca singura răsplată pentru un lucru bine făcut să rămână bucuria de a fi contribuit cu ceva la zestrea de spiritualitate a societăţii.