joi, 20 martie 2008

Mîrza: Flutur are "tupeu" când promite sprijin Bisericii

Mîrza: Flutur are


Preşedintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, consideră că senatorul Gheorghe Flutur, liderul PD-L Suceava, dă dovadă de „tupeu, fariseism şi neruşinare”, atunci când şi-a reînnoit promisiunea de a sprijin retrocedarea pădurilor către Fondul Ortodox Bisericesc al Bucovinei. Afirmaţia lui Mîrza vine după ce Gheorghe Flutur a declarat într-un interviu că se bazează pe sprijinul bisericii ortodoxe din Bucovina şi că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca Fondul Bisericesc să primească în proprietate 192.000 hectare de pădure. „Nu pot să cred că are atâta tupeu şi neruşinare să spună că îl preocupă problema averilor mănăstirilor şi a Fondului Bisericesc din Bucovina”, a spus Mîrza. El a adăugat că Gheorghe Flutur ar fi putut să rezolve această problemă în perioada când a ocupat funcţia de ministru al agriculturii, însă în cele din urmă a uitat „promisiunile şi jurămintele făcute la Putna”.„El citea jurământul lui Ştefan cel Mare la Putna şi spunea că va sprijini Biserica Ortodoxă din Bucovina să primească aceste păduri. Iar acum listele lui de candidaţi sunt pline de oameni din alte culte. Ăsta e adevărat fariseism”, a arătat liderul social democraţilor suceveni.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Virginel Iordache, a declarat că prin astfel de declaraţii, Gheorghe Flutur încearcă, din nou, să folosească Biserica Ortodoxă din Bucovina pentru a obţine voturi. „Acum şi-a readus aminte că există şi Biserica Ortodoxă, şi apare ca un adevărat salvator al ei. În realitate el vrea să folosească Biserica ca trambulină politică. Şi prin astfel de acţiuni, Gheorghe Flutur demonstrează că este un nou ciocoi şi un Dinu Păturică al Bucovinei”, a spus Iordache.

Flutur ripostează

În replică, liderul DP-L Suceava, Gheorghe Flutur, consideră că Gavril Mîrza şi PSD „nu au căderea morală de a vorbi despre proprietate şi despre restituirea proprietăţii”. Flutur a spus că înaintea alegerilor din anul 2004, PSD a împroprietărit Biserica din Bucovina cu 90.000 hectare de pădure, printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, iar după şase parlamentarii social democraţi au atacat la Curtea Constituţională această ordonanţă „iar Biserica a pierdut tot”. „Pentru deblocarea situaţiei am avut mai multe întâlniri la nivel înalt cu reprezentanţi ai Bisericii şi ai Guvernului, iar în toamna anului 2006, personal, în prezenţa acestora am iniţiat un proiect de ordonanţă pentru recunoaşterea Fondului Bisericesc. Au fost lucruri care au depins de mine şi le-am demarat dar, Guvernul pe care Gavril Mîrza şi PSD îl susţin le-a blocat”, a spus Gheorghe Flutur.