luni, 31 martie 2008

Tandem PNL Zarojanu - Prodan la alegerile locale


• PNL Suceava este primul partid politic care a reuşit performanţa să lanseze candidaţii de primar pentru toate cele 114 localităţi ale judeţului Suceava • formaţia Desperado a concertat înainte de prezentarea candidaţilor PNL iar la finalul evenimentului a cântat melodia "Dacă aş fi primar" • miniştrii Varujan Vosganian şi Paul Păcuraru au participat, sâmbătă, la lansarea candidaţilor PNL la primăriile din judeţul Suceava, eveniment care a avut loc la sala mare a Casei de Cultură a Sucevei • cei mai "vizibili" dintre candidaţii liberali au fost Angela Zarojanu, lansată în cursa pentru Primăria Suceava şi senatorul Tiberiu Prodan, lansat în cursa pentru Consiliul Judeţean Suceava • mesajul cel mai mobilizator l-a avut, însă, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, desemnat strategul la nivel judeţean al campaniei electorale a PNL

Mobilizare maximă. Aşa poate fi descris scurt şi concis evenimentul politic organizat de PNL Suceava la Casa de Cultură prilejuit de lansarea candidaţilor liberali la alegerile pentru funcţia de primar. Sute de persoane venite din toate localităţile judeţului au participat, sâmbătă, la acţiunea organizată de PNL pentru lansarea oficială a candidaturilor pentru toate cele 114 localităţi ale judeţului Suceava. Este o performanţă politică exemplară, pe care nu au reuşit-o nici celelalte partide puternice intrate în cursă pentru alegerile locale - PSD şi PD-L. Deşi cu câteva zile înainte înaintea lansării candidaţilor de primar apăruseră unele sincope şi probleme privind câteva candidaturi, cei de la PNL au reuşit să se mobilizeze, să treacă peste aceste probleme şi să se prezinte în faţa electoratului cu candidaţi pentru toate localităţile. Şi în ce priveşte prezenţa în sală a membrilor şi simpatizanţilor se poate spune că liberalii nu s-au prezentat deloc rău, ba din contra, semn că în PNL există resurse umane considerabile iar partidul continuă să aibă o susţinere apreciabilă în pofida greutăţilor pe care le-a întâmpinat.
Înainte de evenimentul politic propriu-zis, PNL a oferit celor prezenţi în sala Casei de Cultură un concert cu formaţia Desperado, concert care a fost, de altfel, un succes. S-a trecut apoi la prezentarea invitaţilor şi a candidaţilor, moderator fiind senatorul Tiberiu Prodan, preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Suceava a PNL şi candidat din partea partidului la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. De altfel, el a fost unul dintre candidaţii liberali suceveni cu cea mai mare priză la public, alături de viceprimarul Angela Zarojanu, cea care va candida la funcţia de primar al municipiului Suceava şi de primarul PNL al oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc.
Liberalii suceveni nu au fost singuri la acest eveniment politic important pentru partid, ba dimpotrivă. Astfel, lideri de la nivel naţional şi lideri PNL din judeţe învecinate Sucevei au participat la lansarea candidaturilor de primar şi a celei de preşedinte al Consiliului Judeţean. Cei mai importanţi au fost ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian şi ministrul Muncii, Paul Păcuraru. De altfel, ministrul Varujan Vosganian a fost cel care a susţinut discursuri cu o mare priză la public, făcând trimitere la construcţia politică liberală şi la istoria partidului, la martiriul tinerilor de la Revoluţie şi până la reînfiinţarea PNL după 1989 şi problemele cu care se confruntă în prezent, în primul rând din cauza disputelor între Palatele Cotroceni şi Victoria. A fost prezent la eveniment şi Valică Gorea, preşedintele Agenţiei Nucleare Române - funcţie cu rang de ministru secretar de stat, membru al PNL Suceava şi fost preşedinte interimar al organizaţiei judeţene a partidului. Nu au lipsit nici liderii PNL de la Botoşani şi de la Neamţ, deputatul Liviu Câmpan şi senatorul Şerban Strătilă, cei doi urmând a candida pentru funcţia de preşedinte ale consiliilor judeţene din Botoşani şi din Neamţ.
• Prodan: Angela Zarojanu este cea mai frumoasă floare din buchetul primarilor liberali
Prezentarea candidaţilor a fost făcută în funcţie de zone, iar cei care au prezentat pe fiecare candidat de primar au fost chiar candidaţii PNL la primăriile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Siret, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Gura Humorului. Tonul l-a dat Angela Zarojanu, cea despre care senatorul Tiberiu Prodan a afirmat că este "un exemplu de dârzenie şi de tenacitate". "A scos în 2004 un primar liberal în municipiul Suceava (atunci Angela Zarojanu era preşedinte al organizaţiei municipale Suceava a PNL -n.red.) iar în 2008 se va scoate primar al Sucevei. Va fi floarea cea mai frumoasă din buchetul primarilor liberali din iunie", a declarat Tiberiu Prodan despre Angela Zarojanu. Ea a susţinut în faţa publicului din sala arhiplină un discurs mobilizator care a început printr-un apel la forţa şi la unitatea liberalilor, a continuat spunând că sloganul istoric al liberalilor "Prin noi înşine" nu este doar o deviză, ci un crez şi a încheiat afirmând că ea continuă să creadă în valorile liberale şi în proiectul "Promovăm Suceava! Promovăm România!".
Candidaţii PNL la Adâncata, Dărmăneşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Stroieşti şi Şcheia sunt: Anton Gheorghe, Cezar Homiuc, Constantin Burac, David Laurentie, Radu Boghian, Constantin Lulciuc şi Octavian Dârja. Referindu-se la acesta din urmă, Angela Zarojanu a afirmat că bătălia pentru Primăria Şcheia va fi grea, dar nu imposibilă. Candidaţii din Bosanci, Dumbrăveni, Salcea, Ipoteşti, Fântânele, Liteni, Udeşti, Siminicea şi Vereşti sunt: Constantin Blându, Ioan Pavăl, Cătălin Mitrea, Constantin Bobu, Lazăr Nemţoi, Constantin Ciubotaru, Ioan Stratu, Dinu Zeleschi şi Matei Apetrei.
A urmat apoi prezentarea candidaţilor la primăriile din zona Rădăuţi, făcută de Constantin Galan. Acesta a explicat că vrea să candideze pentru funcţia de primar "pentru că în Rădăuţi nu s-a schimbat mai nimic de multă vreme" iar după data de 2 iunie se va sărbători succesul liberalilor. Candidaţii PNL de primar la Ulma, Brodina, Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Putna, Gălăneşti, Suceviţa, Dorneşti, Milişăuţi, Frătăuţii Vechi, Hordnicu de Sus şi Hordnicu de Jos sunt: Vlad Covelete Constantin, Vasile Uhliuc, Reuţ Silvestru, Corneliu Carcea, Gheorghe Plămadă, Viorel Hurjui, Mihai Hrinciuc, Gheorghe Luţă, Aurel Avram, Ioan Robu, Dragoş Cazac, Gheorghe Luţă şi Viorel Petru Prelipcean. La primăriile Burla, Iaslovăţ şi Satu Mare vor candida Ion Tcaci, Ion Prichici şi Balan Silvestru. La Primăria Marginea, candidatul susţinut de PNL şi de PNŢCD este Ilie Grigorean.
• candidaţii PNL din zona Fălticeni
Senatorul Tiberiu Prodan a explicat că este posibil ca unii candidaţi ai PNL să lipsească de la lansare, dar a dat asigurări că aceasta este posbil doar pentru că persoanele respective au probleme de familie sau de sănătate. Apoi s-a trecut la prezentarea candidaturilor din zona Fălticeni, începând cu candidatul PNL la Primăria Fălticeni. Este vorba de profesorul de istorie Constantin Bulboacă. "Dacă Sadoveanu ar fi vrut un nepot, atunci nu şi l-ar fi putut imagina decât pe domnul Constantin Bulboacă", a afirmat Tiberiu Prodan despre candidatul PNL la Primăria Fălticeni. Acesta din urmă a explicat celor prezenţi la eveniment că liberalismul înseamnă tradiţie, unitate şi progres. În opinia lui Constantin Bulboacă, la Fălticeni nu s-au întâmplat prea multe în ultima perioadă de timp, dar a dat asigurări că după ce va câştiga funcţia de primar se va simţi o schimbare în oraş. A prezentat apoi candidaţii la primăriile Boroaia, Rîşca, Rădăşeni, Hîrtop, Drăguşeni, Bogdăneşti, Preuteşti, Baia, Buneşti, Cornu Luncii, Fântâna Mare, Horodniceni, Dolhasca, Vultureşti, Vadu Moldovei şi Forăşti: Vasile Vlasă, Doru Crâşmaru, Ion Todirică, Dumitru Romică Macovei, Elena Simioneasa, Gabriel Potoleanu, Gheorghe Pleşescu, Romică Şandru, Ion Dolceanu, Petru Vodă, Gheorghe Avădănii, Neculai Florea, Ioan Petraru, Dănuţ Olaru, Dănuţ Buta, Doru Scutaru. La Dolheşti va candida din partea PNL Dumitru Pardos. După ce a încheiat prezentarea acestora, senatorul Tiberiu Prodan şi Constantin Bulboacă şi-au dat seama că au omis să prezinte pe candidatul PNL la Primăria Slatina, în persoana lui Gheorghe Mogârzan. Constantin Bulboacă şi-a cerut scuze pentru această gafă, spunând publicului, în glumă, că va mânca rece deoarece soţia sa este din comuna Slatina.
• Candidaturile din zonele Câmpulung, Dorna şi Siret
Candidatul PNL la funcţia de primar al municipiului Vatra Dornei este Ioan Moraru despre care Tiberiu Prodan a afirmat că este un model de eleganţă şi că a reuşit în viaţă şi prin zâmbet. În schimb, Ioan Moraru a avut un discurs scurt, dar destul de dârz la adresa adversarilor politic din PD-L- denumire pe care însă a evitat să o rostească. Ioan Moraru a precizat că zona Dornelor este contaminată de un "virus al unei formaţiuni politice care este, de fapt, o combinaţie politică". Candidatul PNL la Primăria vatra Dornei a precizat că în zona Dornelor nu mai există niciun primar liberal, dar speră ca măcar patru primării să fie câştigate de PNL la alegerile din iunie. Candidaţii PNL la primăriile localităţilor Coşna, Broşteni, Crucea, Dorna Arini, Panaci, Şaru Dornei, Cârlibaba, Ciocăneşti, Iacobeni, Poiana Stampei şi Dorna Candreni sunt: Aurora Negrea, Nicolae Chiriac, Dorin Rusu, Adrian Onofrei, Ilie Petrovici, Cristian Sfâcă, Viorel Marincese, Marcel Scheul, Constantin Breabănu, Ioan Boca şi Ilie Grămadă. Acesta din urmă nu s-a putut prezenta fiindcă a fost bolnav.
Candidatul PNL la Primăria Câmpulung Moldovenesc este actualul primar Constantin Gabriel Şerban despre care senatorul Tiberiu Prodan aspus că are frumuseţe în comportament, dar şi "frumuseţe şi eleganţă în administrarea Primăriei". Constantin Gabriel Şerban a susţinut un discurs despre faptul că liberalii din zona Câmpulungului şi-au păstrat demnitatea când a fost mai greu iar echipa candidaţilor PNL la primăriile din zona respectivă este o echipă puternică. La primăriile localităţilor Fundu Moldovei, Pojorâta, Breaza, Moldova Suliţa, Izvoarele Sucevei, Vama, Frumosu, Sadova, Vatra Moldoviţei, Moldoviţa vor candida din partea PNL: Tudor Zdrob, Viorel Balan, Mihaela Lisacovschi, Constantin Duceac, Ghica Mehno, Badale Dumitru, Minodor Tiron, Nicu Nuţescu, Ilie Sauciuc şi Casian Balabasciuc.
A urmat apoi prezentarea candidaţilor PNL la funcţia de primar pentru localităţile din zona Siret. Pentru Primăria Siret va candida Adrian Popoiu, finul lui Tiberiu Prodan care a declarat că nu va face nimic fără echipă şi speră ca prin pragmatism să obţină vitoria la alegerile locale. "Vrem să obţinem un rezultat similar cu cel pe care îl va obţine Marius Ursaciuc la Gura Humorului", a declarat Adrian Popoiu. Candidaţii PNL la primăriile localităţilor Bălcăuţi, Bilca, Calafindeşti, Grăniceşti, Hânţeşti, Şerbăuţi, Muşeniţa, Zvoriştea şi Zamostea sunt: Viorel Mandiuc, Mircea Coniac Haiduc, Gheorghiţă Diaconescu, Sorin Simionese, Daniel Olaru, Cătălin Sănduleac, Dumitru Daniel Bîrsan, Leontin Prisăcaru şi Gheorghe Haraga. Pentru comuna Grămeşti va candida Dumitru Mihaliuc.
• Marius Ursaciuc: "În calul care trage mai bine se loveşte mai tare cu biciul"
La finalul lansării candidaturilor de primar a fost lăsat chiar primarul de la Gura Humorului căruia i-a revenit sarcina să prezinte atât pe candidaţii de primar din zona Humor, cât şi pe cei din zona Solca. Marius Ursaciuc a fost catalogat de Tiberiu Prodan drept "brandul primarilor liberali din judeţul Suceava", dar şi un strateg de nivel naţional, drept pentru care a fost desemnat coordonatorul strategiei electorale a PNL în judeţul Suceava. Marius Ursaciuc s-a adresat publicului din sală spunându-le "domnilor şi doamnelor consilieri", după care a precizat că toate persoanele pe care le va prezenta nu sunt doar candidaţi ai PNL, ci viitori primari. "Tatăl meu mi-a spus că în viaţă nu trebuie să fii mediocru şi dacă este să mori, atunci trebuie să mori pe mâna ta iar dacă este să câştigi, atunci tot pe mâna ta să câştigi", a declarat Marius Ursaciuc, stârnind ropote de aplauze.
Candidaţii PNL la primăriile localităţilor Arbore, Botoşana, Cacica, Cajvana, Pârteştii de Jos, Solca, Comăneşti, Poieni Solca, Todireşti, Capu Câmpului, Stulpicani, Frasin, Drăgoieşti, Ilişeşti, Mănăstirea Humorului, Ostra, Păltinoasa, Valea Moldovei şi Bălăceana sunt: Gheorghe Buliga, Ioan Creţu, Gheorghe Croitoru, Nichita Savu, Nicolae Straton, Mihai Timingeriu, Ioan Vorochevici, Simion Jucan, Constantin Grosu, Maria Bîrsan, Niculina Mihalea, Costel Volanschi, Vasile Onuţ, Constantin Forgaci, Vasile Micuţar, Ioan Oros, Eduard Witzinger, Vasile Beşa şi Dumitru Oscepiuc. La Primăria Berchişeşti va candida din partea PNL Genoveva Roşu iar Gheorghiţă Moldovan va fi candidatul PNL la Primăria Cirpian Porumbescu.
• Vosganian: "Trebuie să învingi fără să umileşti"
Practic, şapte din cei 114 candidaţi PNL la funcţia de primar sunt femei, conducerea liberalilor suceveni vrând să obţină un rezultat bun la nivel de judeţ, asta însemnând, cel puţin 20 de primării de comune şi patru de oraşe. Singurul aliat al PNL va fi PNŢCD.
Varujan Vosganian a fost cel care l-a prezentat senatorul Tiberiu Prodan drept candidatul liberalilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. Vosganian a reamintit că Tiberiu Prodan a fost primul primar liberal din judeţul Suceava, în oraşul Siret. "Poartă numele a doi împăraţi romani şi este candidatul nostru pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava. El este Tiberiu Aurelian Prodan. Niciodată nu a uitat de unde a plecat. Înainte de '90 eram doi colegi, doi umili salariaţi care împărţeam o bere pe din două şi beam din aceeaşi ceaşcă de cafea. Pe atunci nici nu ştiam că vom ajunge amândoi senatori. A avut o carieră deplină şi ni s-a schimbat. Propun reîntregirea carierei sale politice cu o candidatură la funcţia de preşedinte al Consilului Judeţean", a declarat Varujan Vosganian. Tiberiu Prodan a explicat că l-a determinat să candideze faptul că alături de el sunt 114 de candidaţi valoroşi pentru primăriile din judeţ. "Eu sunt un om extrem de tenace. Dacă va fi anul 2008 este foarte bine. Dacă nu va fi 2008, va fi 2012 sau 2016. Dar sigur voi fi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava", a spus Tiberiu Prodan.
Paul Păcuraru a arătat că liberalii suceveni au fost supuşi unor încercări foarte grele din partea foştilor membri ai PNL care au vrut să distrugă partidul. Păcuraru a lansat unele acuzaţii la adresa foştilor preşedinţi ai PNL, Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica. "Oameni care au primit totul pe tavă, au avut toate onorurile şi toate funcţiile demnităţile şi ajutoarele, ne-au vândut pentru nimic, pentru un scandalagiu care li se pare lor că e puternic şi trebuie să-l însoţească. Nu îl voi înţelege pe domnul din Suceava, şi nu îi dau numele, care a fost adunat de pe drumuri, pus în fruntea bucatelor, şi s-a trezit cel mai important om de stat", a mai spus Paul Păcuraru.
Varujan Vosganian, a precizat că PNL Suceava, Neamţ şi Botoşani au fost cele care au trăit "miracolul vindecării" după o rană primită de o lovitură pe la spate. "Vrem să învingem, dar nu oricum. Trebuie să învingi fără să umileşti", a conchis Varujan Vosganian.