luni, 14 aprilie 2008

Suceava va avea două centre de afaceri sub acelaşi acoperiş


Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va primi bani de la UE pentru două proiecte PHARE, în cadrul Programului de bună vecinătate România-Ucraina, care au în vedere sprijinirea mediului de afaceri transfrontalier şi reabilitarea infrastructurii rutiere.
Astfel, printr-o finanţare europeană care se ridică la aproximativ 190.000 euro, urmează să se deruleze proiectul "Centru Transfrontalier de Instruire pentru Afaceri". "Ţin să menţionez faptul că nu este vorba de o construcţie nouă, ci doar de amenajarea a patru săli din incinta Centrului Economic Bucovina", ne-a explicat Ovidiu Milici, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava. Respectivele săli vor fi utilizate pentru desfăşurarea unor activităţi de instruire pe teme ca iniţierea unei afaceri, transfer tehnologic, modalităţi de protejare a mărcilor şi invenţiilor, modalităţi de relansare a activităţii economice tradiţionale în Bucovina, elaborarea unui proiect cu finanţare externă.
Un alt punct important al proiectului îl constituie Târgul transfrontalier "Produs în Bucovina". "Acest târg îşi propune expunerea, în vederea promovării, a produselor cu specific bucovinean. În acest scop vor fi invitaţi 100 de agenţi economici (50 din România şi 50 din Ucraina) care vor putea să prezinte şi să vândă produsele specifice zonei din care provin. Târgul va fi marcat de un spectacol de dans si cântec tradiţional bucovinean, prin participarea Ansamblului Ciprian Porumbescu din Suceava", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CJ Suceava.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 14 luni, bugetul total al proiectului fiind de 211.516 euro, iar contribuţia Uniunii Europene ridicându-se la 189.516 euro, reprezentând 89,6% din valoarea totală a proiectului.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea proiect, "Infrastructura transfrontalieră de transport între judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi: Modernizare DJ 291A, Siret - Frătăuţii Noi", suma alocată este de 670.000 euro. Prin implementarea proiectului se urmăreşte reabilitarea a 1,5 kilometri de drum judeţean, precum şi reabilitarea unui pod în lungime de 16 metri.
Prin realizarea proiectului se va asigura accesul direct al locuitorilor şi agenţilor economici din Straja, Vicovu de Sus, Bilca, Frătăuţii Noi la punctul de trecere a frontierei Siret-Porubnoe, precum şi facilitarea accesului la coridorul european E85.