joi, 5 iunie 2008

49 de Consilii Locale sunt dominate clar de câte un partid


În 49 de localităţi ale judeţului Consiliile Locale sunt dominate de reprezentanţii a câte unui singur partid politic, asigurându-şi astfel cel puţin majoritatea simplă. Rezultatele oficiale ale alegerilor de duminică 1 iunie a.c. arată faptul că PDL, PSD şi PNL şi-au adjudecat majoritatea consilierilor în mai multe localităţi, reuşind astfel să-şi asigure „confortul” votului în deliberativ pentru următorii patru ani de mandat. Este vorba aici despre Suceava, Dolhasca, Frasin, Gura Humorului, Liteni, Milişăuţi, Salcea, Vicovu de Sus, Adîncata, Baia, Bălăceana, Bălcăuţi, Berchişeşti, Bilca, Boroaia, Botoşana, Burla, Calafindeşti, Ciprian Porumbescu, Dolheşti, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Drăgoieşti, Drăguşeni, Fîntîna Mare, Forăşti, Frumosu, Gălăneşti, Grămeşti, Hînţeşti, Horodnic de Sus, Iaslovăţ, Ilişeşti, Mălini, Mănăstirea Humorului, Păltinoasa, Poiana Stampei, Poieni Solca, Preuteşti, Rădăşeni, Rîşca, Siminicea, Straja, Şaru Dornei, Şcheia, Ulma, Valea Moldovei, Vereşti şi Zvoriştea.

Partidul care deţine majoritatea în cele mai multe Consilii Locale este PSD, cu 29 de localităţi, urmat de PDL 10 şi PNL - 2.

Majorităţi zdrobitoare în 21 de localităţi

Din cele 49 de Consilii Locale din judeţ, în 21 de cazuri mandatele de consilieri locali au fost câştigate categoric de câte un singur partid, celelalte formaţiuni politice care au reuşit să aibă reprezentanţi în deliberativul local având un număr extrem de redus de consilieri.

Este cazul municipiului Suceava, unde PD-L deţine 16 din cei 23 de consilieri locali, Gura Humorului, unde PNL are 12 din 17 consilieri, Vicovu de Sus, unde PSD are 11 din 17 consilieri. De asemenea, PD-L s-a impus categoric şi în Ciprian Porumbescu (10 din 11 mandate), Şaru Dornei (9 din 13), Şcheia (11 din 15). PSD a reuşit să obţină aproape în totalitate Consiliile Locale din Berchişeşti (8 din 11), Boroaia (8 din 13), Burla (7 din 11), Calafindeşti (7 din 11), Dolheşti (8 din 13), Dorna Arini (8 din 13), Drăguşeni (8 din 11), Forăşti (10 din 13), Hînţeşti (10 din 13), Mălini (13 din 15), Poiana Stampei (7 din 11), Siminicea (9 din 13), Ulma (8 din 11), Valea Moldovei (9 din 13), Vereşti (11 din 15) şi Zvoriştea (11 din 15). Nu în ultimul rând, pe lângă Gura Humorului, PNL a reuşit să obţină o majoritate covîrşitoare în comuna Poieni Solca, având 9 din cele 11 mandate de consilier local.

În 12 Consilii Locale sunt doar reprezentanţi din PD-L şi PSD

Consiliile Locale din 12 localităţi ale judeţului sunt formate din reprezentanţii a doar două partide, celelalte formaţiuni care au participat la alegeri nereuşind să treacă de pragurile necesare pentru a obţine cel puţin un singur mandat. Demn de remarcat este faptul că în toate cele 12 localităţi, Consiliile Locale sunt formate doar din reprezentanţi ai PSD şi PDL.

Astfel, PSD este majoritar în Consiliile Locale din comunele Vicovu de Sus, Adîncata, Berchişeşti, Calafindeşti, Dolheşti, Drăguşeni, Grămeşti, Mălini, Poiana Stampei, Valea Moldovei şi Zvoriştea. Singura localitate unde PD-L împarte locurile din Consiliul Local cu PSD şi deţine majoritatea este comuna Ciprian Porumbescu.