joi, 5 iunie 2008

Cu un buget insuficient, Spitalul Judeţean a ieşit profitabil pe primele 4 luni


Sanatate




spitalul judetea Pe primele 4 luni ale anului în curs, Spitalul Judeţean Suceava a fost profitabil, reuşind un excedent bugetar de 174.271 lei. Astfel, bugetul spitalului pentru perioada menţionată a fost de 23.764 milioane lei, iar realizatul (bugetul alocat la care se adaugă veniturile proprii) este de 23.939 lei. Numai pentru salarii s-au alocat 11,7 milioane, pentru medicamente 4,56 milioane, iar pentru hrană 754.527 lei. Luat pe secţii, se constată că nu toate sunt profitabile, unele depăşind cheltuielile cu salariile, medicamentele sau materialele sanitare. Cele mai eficiente secţii s-au dovedit a fi Cardiologia, care a ieşit cu un profit de 80.890 lei, datorită şi studiilor clinice pe care le desfăşoară, apoi Oncologia, Nefrologia, Chirurgia infantilă, Gastroenterologia şi Dermatologia. Printre secţiile care au depăşit cheltuielile cu salariile şi materialele se numără Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice şi Neurochirugie.

În ceea ce priveşte realizarea sumelor contractate cu CAS pe cazuri acute, cronice, spitalizare de zi şi dializă, tot pe primele 4 luni, unele au fost depăşite, altele nu au fost realizate. O depăşire a contractului este la internarea cazurilor acute, deoarece, potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, dr. Tiberiu Brădăţan, “e foarte greu să realizezi o execuţie bugetară fixă”, în condiţiile în care apar mereu cazuri neprevăzute care trebuie internate. Dr. Brădăţan spune că, având în vedere că pe perioada de vară se înregistrează de obicei un deficit de pacienţi la acest capitol, s-ar putea ca în final, bugetul să se echilibreze. Depăşiri la sumele alocate sunt şi la internările bolnavilor cronici, care vor trebui controlate.

În intervalul de timp la care facem referire, spitalul a contractat cu CAS 13.655 internări la cazuri acute şi s-au internat în realitate 14.890. Cele mai mari depăşiri ale internărilor la aceste cazuri se constată la Secţia neurologie, unde s-au internat mai mult cu 295 bolnavi decât ce s-a planificat, fapt explicabil în condiţiile în care se remarcă o creştere a accidentelor vascular-cerebrale. Creşteri la numărul de internări ale unor pacienţi aflaţi în stare acută s-au înregistrat şi la pediatrie (343 internări în plus faţă de contract), la Chirurgie generală (mai multe cu 201 cazuri), Nefrologie (109 cazuri în plus), Urologie, Pneumologie şi altele. Nerealizări la numărul de cazuri acute internate sunt la neonatologie, dermatologie, ORL, Buco-maxilo-faciale. La capitolul “nereuşite” se înscriu spitalizările de zi, fiind mai puţine realizate.