marți, 24 iunie 2008

Condamnat pentru omor deosebit de grav, actor pe scena teatrului din Botoşani

Artă după gratii



Un tânăr din municipiul Vatra Dornei, condamnat la nu mai puţin de 30 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, va „evada” mâine după-amiază din spatele zidurilor Penitenciarului Botoşani şi va juca unul dintre rolurile principale ale unei piese de teatru, a cărei premieră va avea loc pe scena teatrului Naţional Mihai Eminescu din localitate.

Cătălin Ifrim (27 de ani) va juca în piesa „Conul Leonida faţă cu reacţiunea” –I.L. Caragiale, alături de alţi doi deţinuţi, suceveanul fiind unul dintre membrii de bază ai trupei de teatru a penitenciarului botoşănean.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, inspectorul principal Iulian Dărîngă, a anunţat că premiera va avea loc mâine, începând cu ora 18:00.

Cătălin Ifrim avea 19 ani când a fost încarcerat la Botoşani, după ce la data de 8 iulie 2000, împreună cu un alt tânăr din Vatra Dornei, au spart locuinţa a doi pensionari din localitate, Georg şi Domnica Schuster, ambii în vârstă de 61 de ani.

Deşi ştiau că proprietarii nu sunt acasă, Ifrim şi complicele său i-au găsit pe cei doi pensionari dormind şi au început să-i lovească cu un târnăcop şi un ciocan, lăsându-i laţi lângă pat.

„Nu a fost ceva premeditat, nu ştiam că o să se ajungă acolo. M-am speriat şi eu de mine, şi familia mea şi cei care m-au cunoscut. Nu ştiu dacă o să găsesc într-o zi o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat atunci”, îşi aminteşte Cătălin.

„Încarcerat” în bibliotecă

Au trecut opt ani de atunci, iar tânărul şi-a descoperit vocaţia de a scrie poezii şi a juca teatru în spatele gratiilor şi a sârmei ghimpate.

În prezent, Cătălin Ifrim îşi petrece mare parte din timp în biblioteca penitenciarului, citind şi scriind poezii. Spre sfârşitul anului 2006, şi-a lansat, de altfel, şi prima sa carte de versuri, „Luminozitatea Umbrei”.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani a anunţat că, tot joi, de data aceasta începând cu ora 17:00, în foaierul teatrului botoşănean, va avea loc şi o expoziţie de pictură şi grafică, „Artă şi speranţă”, unde vor expune cinci deţinuţi, din care doi din judeţul Suceava.