duminică, 15 iunie 2008

Droguri şi însemne naziste descoperite la Vicşani într-un tren care circula pe relaţia Moscova - Sofia


• autorităţile de frontieră sucevene au descoperit într-un tren ce venea de la Moscova şi se îndrepta către Bulgaria, 47 grame de canabis • totodată aceştia au mai descoperit un întreg arsenal de obiecte având însemne naziste, lunete pentru arme de vânătoare dar şi instrumentar stomatologic

Marţi 11 iunie, pe la ora 10.50, în Punctul de Trecere al Frontierei Vicşani, din judeţul nostru, cu ocazia controlului efectuat asupra unui tren care circula pe relaţia Moscova - Sofia, într-unul dintre vagoane, câinele „Fabala" aparţinând Poliţiei de Frontieră, specializat în depistarea stupefiantelor, a manifestat semne de nelinişte.
Acest fapt a creat suspiciuni echipei de control, motiv pentru care s-a procedat la efectuarea unui control vamal amănunţit al vagonului. Astfel, în soba vagonului, a fost descoperit un pachet, ambalat în folie de aluminiu, în care se aflau fragmente de plantă uscată, de culoare verde închis-maro.
De asemenea, în locaşul pentru cărbune, precum şi în peretele vagonului, lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră au descoperit mai multe pachete ambalate în folie de plastic de culoare neagră ce conţineau 47 grame de plantă uscată ambalată în folie de plastic şi aluminiu, cu formă cilindrică şi dimensiuni de aproximativ 200 X 40 mm; aproximativ 35.000 de dinţi pentru stomatologie din material platic a 296 seturi, 79 de cutii ce conţineau aproximativ 1600 de mulaje dentare, 14.000 de ace dentare aşezate în 28 de cutii, 600 freze dentare aşezate în 10 cutii şi 10 folii. Totodată s-au mai descoperit 40 de polizoare dentare, 100 de freze dentare circulare, peste 100 de perii circulare, toate având valoarea în vamă de 47.780 lei.
Lucrătorii vamali au mai descoperit în tren şi şase scumiere din alamă cu însemne naziste, aproape 20 de paftale militare cu însemne naziste, şase insigne naziste, trei aparate foto marca LEICA, poleite cu aur şi fabricate în promoţia pentru Jocurile Olimpice din 1936, trei lunete pentru arme de vânătoare mărcile D-142 şi Dedal 450-C, două electromotoare auto complete şi o geantă de voiaj.
În urma testării preliminare cu trusa Narcotest din dotarea biroului vamal, substanţa vegetală a reacţionat pozitiv ca fiind canabis.
În timpul cercetărilor, atât însoţitorul de vagon, cât şi pasagerii au declarat că nu aveau cunoştinţă despre existenţa bunurilor.
Ca urmare a celor constatate, bunurile descoperite au fost confiscate de către autoritatea vamală, iar canabisul a fost predat poliţiştilor de frontieră în vederea continuării cercetărilor şi depistării persoanelor implicate.