duminică, 15 iunie 2008

Mîrza, bilanţ la final de mandate

Liderul social democrat, Gavril Mîrza, a pus punct celor trei mandate la preşedinţia Consiliului Judeţean printr-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul. Mîrza a contorizat doar două dintre mandatele sale „pentru că unul a fost când PSD a fost în opoziţie şi am suportat toate piedicile posibile şi neînchipuite”. Realizările la nivel de judeţ în cei opt ani contorizaţi de Gavril Mîrza au fost cuprinse în două dosare voluminoase care au fost prezentate de liderul social democrat în cadrul conferinţei de presă. Mîrza a arătat că investiţiile realizate în judeţ din fonduri proprii ating nu mai puţin de 8.900 de miliarde de lei vechi la care se adaugă lucrări de peste 400 de milioane de euro efectuate din fonduri externe.



40 de proiecte cu fonduri europene implementate la nivelul CJ



El a spus că la nivelul Consiliului Judeţean au fost implementate 40 de proiecte cu fonduri europene în valoare de 12 milioane de euro amintind de Centrul Economic Bucovina, închiderea centrelor de plasament şi restructurarea centrelor de reabilitare şi recuperare neuropsihică, refacerea unor lucrări de infrastructură afectate de calamităţi sau de parcările moderne la un număr de 13 mănăstiri. „Parcările sunt recepţionate din punct de vedere tehnic urmând ca noua conducere a Consiliului Judeţean să stabilească modul de exploatare pentru că unele sunt pe terenuri care aparţin mănăstirilor altele pe terenuri ale localităţilor şi sigur pentru cinci ani sunt proprietatea Consiliului Judeţean şi nu pot fi înstrăinate. Trebuie să se găsească o formă de cooperare între Consiliul Judeţean pe de o parte şi mănăstiri sau primării pe de alta”, a spus Mîrza.



Mîrza îi lasă lui Flutur „plăcerea de a tăia panglicile la un număr foarte important de proiecte”



El a precizat că lasă moştenire noului preşedinte al Consiliului Judeţean, democrat liberalul Gheorghe Flutur, un număr foarte important de proiecte care se află în diverse faze de implementare. „Las drept moştenire un număr de tăiat panglici foarte important. Este bine ca atunci când vor tăia aceste panglici să-şi aducă aminte şi de iniţiatori şi de cei care au muncit pentru promovarea lor”, a spus Mîrza. El a amintit în primul rând de proiectul „utilităţi şi mediu la standarde europene” în valoare totală de 235 de milioane de euro. Mîrza a menţionat că prima etapă a proiectului în valoare de 83,6 milioane de euro va fi finalizată în curând arătând că pe componenta de termoficare lucrările sunt realizate în procent de 96% iar pe componenta de gaz în proporţie de 40%. „Vreau să fac menţiunea că acest credit cu garanţie guvernamentală este un credit luat în condiţii deosebit de avantajoase. Nu ştiu dacă în România mai există credite în asemenea condiţii. Creditul este angajat pe 25 de ani din care cinci ani perioada de graţie acordată după data tragerii finale. Dobânda de plată este EURIBOR care se schimbă de la o lună la alta dar care se ia din şase în şase luni plus dobânda anuală de 3,975%”, a menţionat Mîrza. El nu a uitat să reamintească de piedicile pe care le-a întâmpinat în derularea proiectului.

„Aici am avut acel impediment cu traversarea fondului forestier şi domnul Flutur care va trebui să continue proiectul pe când era ministru al agriculturii nu a dat avizul cuvenit. Am făcut o scrisoare de intervenţie în august 2006 când era ministru şi nu am primit răspuns nici astăzi”, a precizat liderul social democrat. Mîrza a mai amintit de programul SAMTID, de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă din şase localităţi sucevene realizat în procent de 70% precum şi de o serie de proiecte de modernizare a unor drumuri judeţene finanţate prin programul PHARE sau Programul Operaţional Regional.



Noul preşedinte al Consiliului Judeţean ironizat de predecesorul său


Mîrza i-a transmis succesorului său că la această dată toate instituţiile de sub autoritatea Consiliului Judeţean au asigurate fondurile necesare desfăşurării activităţii. „Probabil că cei din noua conducere a Consiliului Judeţean vor interveni la guvernul din care au făcut parte şi vor suplimenta fondurile. Sunt sigur că va avea şi înţelegere şi uşile deschise”, a spus ironic Gavril Mîrza, care a continuat ironiile la adresa succesorului său la şefia Consiliului Judeţean. „După data de 1 iulie se poate rectifica bugetul Consiliului Judeţean şi pot face toate modificările ce le doresc pentru o funcţionare şi mai eficientă. Sigur că perioada ce urmează va fi o perioadă cu multiple preocupări pentru proiecte europene pentru că aşa s-a promis şi astea au fost motivele de succes în campanie. Eu am promis doar ceea ce eram sigur că pot realiza pentru că nu stă în competenţa unui preşedinte de Consiliu Judeţean să mărească pensiile la ţărani şi să realizeze staţiuni turistice sau alte lucruri”, a mai spus Mîrza.