duminică, 15 iunie 2008

Prefectul nu dă aviz de legalitate pentru creşterea tarifului la apă


• prefectul de Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, a anunţat că va ataca hotărârea Consiliului Local privind majorarea preţului apei în municipiul Suceava • în prealabil, prefectul va convoca o şedinţă a Comisiei de Dialog Social pentru a analiza o eventuală modalitate de a se reveni asupra preţului apei cu o altă hotărâre a Consiliului Local

Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a solicitat revizuirea hotărârii Consiliului Local Suceava de majorare cu 32% a preţului apei potabile, arătând că nu este justificată o creştere, iar acesta este cel mai mare tarif practicat în ţară. Prefectul consideră că, în condiţiile în care pe ultimii doi ani societatea de utilităţi ACET SA Suceava a raportat profit, nu este în regulă să ceară Consiliului Local majorarea tarifelor cu 32 la sută, de la 2,03 lei la 2,62 lei/metrul cub de apă potabilă. El a mai spus că nu înţelege nici motivul pentru care agenţii economici au un preţ la apa potabilă mai mic decât cel plătit de cetăţeni. Totodată, pefectul a arătat că, potrivit Institutului de Politici Publice, acesta este cel mai mare preţ la apa potabilă din ţară şi că ACET vrea să acopere pierderile înregistrate la alte sucursale din judeţ. "Nu doresc ca un cetăţean din municipiul Suceava să plătească pentru pierderile înregistrate în alte localităţi şi nici invers, ca locuitori din alte oraşe să plătească pierderile din Suceava", a spus prefectul Ştefan Alexandru Băişanu.
Prefectul a anunţat că săptămâna viitoare va convoca, la Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii, reprezentanţii Primăriei Suceava şi ACET SA pentru "a discuta cu seriozitate" despre această majorare a preţului. De asemenea, Ştefan Alexandru Băişanu a subliniat că hotărârea de majorare a tarifelor la apa potabilă şi canalizare nu va primi aviz de legalitate din partea Prefecturii şi a precizat că solicită CL Suceava să o revizuiască, iar în caz contrar o va ataca în instanţă. Potrivit legislaţiei, hotărârea de Consiliu Local sau judeţean atacată de prefect este suspendată de drept.
Reamintim ca deliberativul local, convocat în vechea structură, a aprobat majorarea preţului la apa potabilă şi serviciile de canalizare-epurare din municipiul reşedinţă de judeţ cu 32 de procente, dintre cei 14 consilieri prezenţi la şedinţă 13 votând "pentru" şi unul "împotrivă". Conducerea societăţii ACET a invocat pentru creşterea tarifelor, între altele, inflaţia, creşterea preţului energiei electrice şi a salariului minim pe economie, de la ultima majorare a tarifelor pentru serviciile de apă şi de canalizare, din 1 iulie 2007.