marți, 29 iulie 2008

Proiectile şi grenade de război, aduse de viitură în mijlocul sinistraţilor

Pericol de explozie



Pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au intervenit, zilele trecute, pe raza mai multor localităţi din judeţ, acolo unde viiturile au adus în mijlocul sinistraţilor mai multe elemente de muniţie din timpul celui de-al doilea război mondial, riscul producerii unei explozii fiind foarte ridicat.

Dumincă, pirotehniştii au mers la Horodnic de Sus, acolo unde pe albia unui pârâu a fost adus de ape un proiectil explozibil calibru 76 de milimetri. „Proiectilul prezenta un pericol major pentru populaţie, fiind găsit în apropierea unui grup mare de locuinţe. Operaţiunea a fost delicată din cauza viiturilor, deoarece orice manevrare greşită sau lovire de către un alt corp se putea lăsa cu urmări grave”, a declarat şeful ISU Suceava, colonelul Lucel Lulciuc.

În aceeaşi zi, specialiştii ISU au mers şi la Hânţeşti, acolo unde, în mijlocul drumului, a fost găsită o grenadă de mână defensivă, în perfectă stare de funcţionare. „La sosirea echipei de pirotehnişti, în jurul grenadei erau o mulţime de oameni printre care şi foarte mulţi copii”, a precizat Lulciuc, subliniind imprudenţa de care au dat dovadă acele persoane, care, în orice moment, puteau deveni victimele unei explozii. Luni, în jurul orei 13:00, pe raza comunei Berchişeşti, la intersecţia DJ 209 C cu DN 2E, mai mulţi localnici au dat peste o bombă explozivă de calibrul 82 milimetri, existând pericolul ca la cel mai mic şoc aceasta să explodeze. Pentru a diminua riscurile pe timpul transportului, în faţa autospecialei pirotehniştilor a circulat o maşină a poliţiei rutiere, care a asigurat eliberarea drumului. „În toate cazurile, muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată provizoriu în condiţii de maximă siguranţă, fără să se înregistreze nici o problemă”, a precizat ofiţerul de relaţii publice al ISU Suceava, căpitanul Dan Baltaru. Pirotehniştii îi avertizează pe cei care găsesc elemente de muniţie să anunţe imediat acest lucru la Serviciul de preluare a apelurilor de urgenţă-112.