duminică, 14 septembrie 2008

Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera - 85 de ani de la înfiinţare



În anul 2008 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava. Pe tot parcursul anului s-au derulat activităţi care au celebrat binefacerile existenţei acestui locaş de cultură.

Şi în lunile următoare continuă suita de manifestări omagiale, debutând cu salba de acţiuni din ziua de 24 Septembrie 2008, care va reprezenta o nouă sărbătoare a culturii în Bucovina: Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava s-a înfiinţat şi inaugurat oficial acum 85 de ani sub titulatura de Bibliotecă Centrală Publică, din iniţiativa societăţii culturale Şcoala Română şi a societăţii Casa Naţională. Biblioteca Bucovinei de la acea dată a avut un fond iniţial de publicaţii de 2000 de volume. Unele cabinete de lectură din Judeţul Suceava datează din aceeaşi perioadă şi au apărut din aceeaşi iniţiativă.

Biblioteca Bucovinei s-a alăturat, în epocă, fondurilor şi utilizatorilor unor biblioteci mai mici, deja constituite. Acestea erau prezente în viaţa Bucovinei de la acea dată fie ca biblioteci ale societăţilor Şcoala Română, Clubul Român, Reuniunea muzical-dramatică Ciprian Porumbescu, Casa Naţională sau biblioteca liceului Ştefan cel Mare, fie ca biblioteci particulare, precum cele ale lui Vasile Bumbac şi, respectiv, Simeon Florea Marian, membru al Academiei Române.

Fondul de carte al Bibliotecii, întărind creşterea rolului şi prestigiului ei în comunitatea locală, a urcat la 14.000 de volume în anul 1944, când activitatea ei este suspendată pentru şase ani, timp în care evidenţele, arhivele ca şi o parte consistentă a fondului au dispărut din raţiuni politice. Fiind redeschisă în anul 1950 de către autorităţile comuniste, Biblioteca a purtat pe rând mai multe denumiri: raională, centrală, regională, municipală (1968-1974) şi judeţeană. Din 1990 poartă titulatura de Biblioteca Bucovinei I. G. Sbierea.

Biblioteca ocupă actualul sediu din anul 1965, după ce a avut şi alte locaţii anterioare (începând cu Palatul Naţional sau Casa Naţională), iar din 1988 i se adaugă în patrimoniu şi a doua clădire, aflată în acelaşi perimetru din strada Mitropoliei, nr. 4.

În ceea ce priveşte colecţiile bibliotecii şi dinamica creşterii acestora pe parcursul a peste jumătate de secol, situaţia se prezintă după cum urmează:

  • în 1952: 9.030 volume
  • în 1962: 74.855 volume
  • în 1972: 139.541 volume
  • în 1990: 277.000 volume, dintre care 12.500 seriale şi periodice şi 10.000 unităţi audio-vizuale
  • 1 Ianuarie 2006: 340.147 volume (cărţi, seriale şi periodice, documente audio-vizuale)

Program

Manifestările vor avea loc în Sala de Arte Elena Greculesei şi Holul Expoziţional al Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera.

  • ora 11:00
    Teatru de păpuşi pentru copii Fantezii şi feerii de bibliotecă
  • ora 13:00
    Concursul de eseuri pentru studenţi, liceeni şi elevi de gimnaziu: Ce înseamnă biblioteca în viaţa ta?. Lansarea expozitiei de carte intitulată Biblioteca din cărţi şi reviste. Moderator: Gabriel CĂRĂBUŞ, directorul Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera.
  • ora 17:00
    Colocviul Cartea – vindecător şi educator. Moderator prof. univ. dr. Ion-Horia BÎRLEANU, prodecanul Facultăţii de Litere de la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava. Lansarea volumului dr. Ioan COSTEA, Trecutul uitării. Prezentare: Angela FURTUNĂ, scriitoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România.