duminică, 14 septembrie 2008

La Ţibeni, 27 de case ce trebuiau reabilitate au fost trecute de Inspectoratul de Construcţii la "reparaţii minore"




Baisanu Dintr-o eroare a Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava, cele 27 de case ce trebuiau refăcute în localitatea suceveană Ţibeni, au fost înscrise pe lista caselor ce necesită doar reparaţii, iar familiile sinistrate nu beneficiază în prezent de materialele şi fondurile stabilite de Guvern.
Prefectul judeţului Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat că a verificat modul în care se derulează reconstrucţia caselor în mai multe localităţi din judeţ şi a constatat că în localitatea Ţibeni, unde inundaţiile au afectat grav mai multe locuinţe, familii care trebuiau să primească materiale şi bani pentru reabilitarea caselor afectate, au primit doar bani pentru reparaţii minore. Prefectul Băişanu a precizat că, la evaluarea efectuată de comisia tehnică, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii Suceava, s-a stabilit că în Ţibeni vor trebui reconstruite 14 case, un număr de 27 de case necesită reabilitare, iar alte 72 de locuinţe necesită reparaţii.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că toate datele culese din judeţ de comisiile de evaluare au fost centralizate la Inspectoratul de Stat în Construcţii Suceava, iar în localitatea Ţibeni, cele 27 de case ce trebuiau reabilitate şi pentru care proprietarii urmau să beneficieze de materiale de construcţii şi 5000 de lei, au fost trecute în lista caselor ce necesită doar reparaţii minore şi beneficiază doar de 2500 de lei pentru lucrări. „Greşeala aparţine Inspectoratului de Stat în Construcţii, iar lista finală, în baza căreia Guvernul a emis Hotărârea de Guvern de alocare de materiale şi fonduri, nu a inclus şi reabilitarea celor 27 de case”, a spus Ştefan Băişanu.

Prefectul de Suceava a menţionat că va înainta Guvernului un nou proiect de HG în vederea alocării de fonduri şi materiale pentru aceste case, dar şi pentru alte locuinţe ce trebuie reconstruite.
Alexandru Băişanu a spus că, în prezent, se evaluează din nou casele afectate de inundaţii şi că s-a constatat că mai multe locuinţe vor trebui reconstruite, o situaţie finală a acestora urmând să fie prezentată luni.
Prefectul Băişanu a mai declarat că va analiza activitatea ISC Suceava şi mai ales care au fost cauzele care au dus la această eroare. Acesta a subliniat că primarul comunei Satu Mare, de care aparţine localitatea Ţibeni, nu a sesizat această situaţie. Totodată, Ştefan Băişanu a spus că în Ţibeni, unde cele 14 case sunt reconstruite cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, primarul a preluat din depozit materialele de construcţii şi a început distribuirea lor către familiile ale căror case sunt refăcute de Biserică. „Materialele trebuiau să rămână în depozit şi alocate celorlalte familii ale căror case se află în reconstrucţie”, a mai precizat prefectul Băişanu.