duminică, 13 ianuarie 2008

SUCEAVA. DOUĂ CAZURI DE RABIE DE LA ÎNCEPUTUL SĂPTĂMÂNII






Autorităţile au instituit carantina în localitatea Calafindeşti din judeţul Suceava , după ce o bătrănă a fost muşcată de o pisică bolnavă de rabie. Animalul a avut un comportament anormal, devenid foarte agresiv. Localnicii au reuşit în cele din urmă să omoare pisica bolnavă. Toate persoanele care au luat contact cu animalul bolnav vor fi vaccinate antirabic. De asemenea se vor vaccina câinii şi pisicile din focar. Este al doilea caz de rabie confirmat în judeţul Suceava de la începutul săptămânii.

Fotbal. Liga a III-a >> Pambac renunţă la primul loc


Sport



Cetatea-Pambac Pambac Bacău, principala urmăritoare a Cetăţii Suceava în clasamentul primei serii din cadrul Ligii a III-a, şi-a reluat în cursul acestei săptămâni pregătirile în vederea returului de campionat. La primul antrenament condus de Costel Cîmpeanu s-au prezentat şi două dintre posibilele achiziţii ale băcăuanilor în această iarnă: Mihai Dodoaia de la FC Bârlad şi Gică Ganea, liber de contract după despărţirea de Unirea Urziceni. „Avem nevoie de întăriri, mai ales în compartimentul ofensiv, deoarece ne aşteaptă un retur greu şi trebuie să avem la dispoziţie un lot competitiv”, a explicat tehnicianul Costel Cîmpeanu.

Pe lista de achiziţii a „făinarilor” se mai află atacantul Petrică Movileanu, acum la Politehnica Galaţi, precum şi două nume consacrate la nivelul primului eşalon, nemţenii Marian Purică şi Ionuţ Enache, fotbalişti cu care gruparea bacăuană se află în tratative.

Cu toate acestea, oficialii celor de la Pambac sunt realişti în privinţa şanselor de promovare directă, deficitul de 10 puncte faţă de liderul Cetatea Suceava determinându-i să se gândească doar la ocuparea poziţiei secunde în clasament, loc ce asigură la finalul campionatului prezenţa la turneul de baraj. “Încercăm aducerea acestor fotbalişti acum, deoarece ne dorim să se integreze în echipa până la meciurile de baraj”, a motivat Costel Cîmpeanu.

Dealtfel, şi tehnicianul Cetăţii, Marian Pană, consideră că lupta pentru primul loc este în mare parte decisă. „Nu avem cum să pierdem prima poziţie. Achiziţiile adversarilor nu pot ameninţa sub nici o formă locul nostru în clasament. Noi vom câştiga majoritatea meciurilor, iar în aceste condiţii nici măcar rezultatul meciul direct nu va influenţa configuraţia finală a clasamentului”, a precizat şeful băncii tehnice de pe Areni.

Cetatea şi Pambac Bacău s-ar putea întâlni într-o partidă amicală la sfârşitul lunii ianuarie, când ambele formaţii se vor afla în cantonament la Vatra-Dornei.

Fotbal >> Dorit de Cetatea, Daniel Lupaşcu este aproape de un transfer la Unirea Alba Iulia


Sport



Atacantul Daniel Lupaşcu nu se mai află în vederile lui Sorin Cârţu pentru partea a doua a sezonului, astfel că jucătorul ar putea alege o altă grupare la care să evolueze din retur. În acest sens, preşedintele Cetăţii, Dumitru Moldovan, s-a arătat interesat de serviciile atacantului de 26 ani, care a evoluat pentru Dacia Mioveni în 11 meciuri, înscriind un singur gol, în egalul 2-2 cu FC Vaslui.

Daniel Lupaşcu este dorit de FC Unirea Alba Iulia, grupare pregătită acum de Aurel Şunda. De altfel, Lupaşcu a evoluat trei sezoane la Apulum Alba Iulia, unde a colaborat inclusiv cu actualul tehnician. Se pare că şi atacantul ar agrea o revenire la formaţia pregătită de Şunda, el fiind originar din Blaj (jud. Alba).

Juniori >> Juniorii Cetăţii au început antrenamentele odată cu seniorii


Sport



Luni, 7 ianuarie, „au trecut la frământarea zăpezii” şi juniori „B” ai Cetăţii Suceava, fotbalişti aflaţi în cărţile calificării la turneul final. După un parcurs foarte bun în turul campionatului, cu un singur meci pierdut şi 3 rezultate de egalitate, juniori pregătiţi de prof. Aurel Constantin şi-au reluat pregătirile pe terenul „Liceului cu Program Sportiv” Suceava. Antrenorul sucevean a programat câte doua antrenamente pe zi, atât dimineaţa cât şi seara, jucătorii luând parte la acestea în funcţie de programul de învăţământ al fiecăruia în parte.

„Am început pregătirea cu adaptarea la efort, zăpada de pe teren solicitându-i din plin pe tinerii mei elevi. De asemenea, intenţionăm să facem şi antrenamente în sală pentru dezvoltarea forţei. Am un lot numeros de jucători la dispoziţie, în jur de 30, şi sper să facem un retur bun de campionat pentru a putea ataca primul loc”, a declarat prof. Aurel Constantin.

Printre cei prezenţi la pregătiri se află: Mierlă, Gavriloaia, Ciurlă, Matei, Azaharoaie, Galeş, Rotariu, Duman, Plămadă, Avrămia, Iacobăţ, Burlea, Chiţescu, Cuciureanu, Ignat, în timp ce doi dintre componenţii de bază ai echipei, Moldovan şi Jalbă se antrenează împreună cu lotul de seniori.

Fotbal >> În opinia lui Mitică Dragomir, Goian face 10 milioane de euro


Sport



Dorin Goian Şeful Ligii, Mitică Dragomir a declarat că preţul de 10 milioane de euro, impus de Gigi Becali pentru un posibil transfer al fundaşului Dorin Goian nu este unul ieşit din comun.

Preşedintele Ligii spune că suceveanul Goian se ridică la acel nivel şi că toţi fotbaliştii de valoare din primul eşalon ar trebui păstraţi la club pentru ridicarea nivelului Ligii I.

“Preţul de 10 milioane pentru Goian nu este mare. Păi, dacă ai vrea să-l aduci pe Goian din străină

tate în România, ai putea să îl iei sub suma asta? Dar e român şi d-aia se dau mai puţini bani pe el, că dacă ar fi străin... Dar dacă Goian ar juca câţiva ani, în Anglia, ar ajunge între primii trei fundaşi centrali din Europa. Jucătorii de valoare ar trebui ţinuţi în ţară, dar eu sunt şi obiectiv, îmi trag spuza pe turta mea, pentru că vreau să urce Liga I cât mai mult în clasamente. Totuşi, ar trebui să ne ţinem valorile în ţară şi să nu mai aducem străini de mâna a doua. Băieţii ăia de 50.000-100.000 de euro nici nu sunt jucători, dar fiecare echipă, după puterile ei”
, a declarat Dragomir.

Ultimul club care s-a arătat interesat de suceveanul Dorin Goian este Dinamo Kiev. Ucrainienii s-au arătat dispuşi să plătească 7 milioane de dolari pentru a-şi asigura serviciile fundaşului stelist.

În urmă cu trei săptămâni, în cadrul emisiunii Fair-Play de la Intermedia TV, Dorin Goian a precizat că suma pe care Gigi Becali o cere în schimbul unui transfer al său în străinătate este mult prea mare. Tot atunci, Goian a mai spus că ar prefera un transfer în Germania sau Anglia.

Poliţiştii suceveni au depistat trei botoşăneni ce urmau să transporte ilegal mai multe persoane în Italia


Actualitate



Trei botoşăneni sunt cercetaţi după ce intenţionau să transporte contra sumei de câte 180 euro, mai multe persoane în Italia, promiţându-le şi locuri de muncă. Potrivit IPJ Suceava, joi, lucrătorii Biroului Poliţiei Rurale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, în baza unor activităţi informativ-operative i-au identificat pe L.CONSTANTIN, în vârstă de 32 ani, M. GHEORGHE, în vârstă de 45 ani - ambii din municipiul Botoşani şi B. DUMITRU, în vârstă de 30 ani din comuna Vlădeni, judeţul Botoşani, care urmau să transporte cu 3 microbuze, ultimul înmatriculat în Italia, mai multe persoane din judeţele Suceava şi Botoşani la lucru în Italia.

În urma cercetărilor s-a stabilit că persoanele racolate, în schimbul transportului şi a promisiunii din partea celor trei a unui loc de muncă, achitau câte 180 euro.

Conducătorii celor trei autoturisme nu posedau licenţe pentru transport, de execuţie pentru vehicul, de execuţie pentru traseu, iar banii nu erau contabilizaţi.

Aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului transportului rutier public, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Spaţiu de joacă închis după ce o fetiţă de 8 ani s-a accidentat


Actualitate



Spaţiul de joacă aparţinând firmei DAVA LEX SRL Suceava a fost amendat cu 33.000 lei şi închis temporar, după ce o fetiţă de 8 ani s-a accidentat. Inspectorul- şef adjunct al OJPC Suceava, Elena Oanea a precizat că în incinta acestui spaţiu se afla o saltea gonflabilă care nu respecta condiţiile de distanţă faţă de tavan şi nici nu erau alte măsuri de protecţie ale copiilor cum ar fi tapetarea acestuia cu burete şi plase laterale. „Fetiţa a sărit pe saltea, s-a lovit cu capul de tavan, impunându-se coaserea cu copci a rănii. Acestea au stat la baza formulării unei reclamaţii pe care am cercetat-o imediat având în vedere gravitatea situaţiei şi necesitatea prevenirii altor accidente” a spus Elena Oanea.

Inspectorii OJPC Suceava au aplicat o amendă contravenţională de 30.000 lei (300 milioane de lei vechi) pentru neasigurarea unui serviciu de agrement sigur şi o altă amendă contravenţională de 3.000 lei (30 milioane de lei vechi) pentru lipsa elementelor de informare ale clienţilor -regulament privind condiţiile de utilizare a obiectelor din dotare, în ce condiţii şi până la ce vârstă copiii pot veni neînsoţiţi.

Elena Oanea a mai precizat că, s-a luat şi o măsură complementară, în sensul închiderii temporare, pe o perioadă de până la 6 luni a unităţii respective, până la remedierea deficienţelor constate şi asigurarea securităţii utilizatorilor acestui serviciu.

Prefectul Onofrei avertizează că unii „samsari de terenuri” se intabulează pe terenurile proprietate a altora


Actualitate



Prefectul de Suceava, Orest Onofrei recomandă persoanelor care deţin titluri de proprietate să-şi garanteze proprietăţile, prin intabulare, acest demers oferindu-le posibilitatea de a verifica dacă mai au calitatea de proprietari. Această recomandare vine după ce prefectul a constatat că unii „samsari de terenuri” se intabulează pe suprafeţe de teren deţinute legal, cu titlu de proprietate, de alte persoane, cu sprijinul unor persoane fizice autorizate pentru lucrări de cadastru. Prefectul Onofrei a spus vineri, că a dispus verificări în mai multe situaţii de acest gen semnalate de persoanele păgubite.

Ca argument, prefectul de Suceava a adus situaţia înregistrată în comuna suceveană Stroieşti, unde o persoană, Vasile O., ce a achiziţionat în ultima perioadă mai multe terenuri în zone cu potenţial investiţional, s-a intabulat pe două parcele de teren deţinute, cu titlu de proprietate, de alte două persoane care nu au dorit să-i vândă terenul.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că cei doi păgubiţi şi-au dat seama de această problemă în momentul în care au dorit să-şi intabuleze dreptul de proprietate. Astfel au aflat că terenul fusese deja intabulat pe numele lui Vasile O. În aceste condiţii unul dintre ei a depus o plângere penală, iar procurorul a constatat că „fapta nu există” după ce Vasile O. a recunoscut că s-ar fi intabulat pe acel teren „din greşeală”.

„În acest caz se fac verificări de specialişti ai Prefecturii şi Oficiului Judeţean de Cadastru, iar dacă cele semnalate se confirmă, acţiunea Prefecturii se va finaliza cu plângeri penale faţă de persoanele implicate”, a spus Orest Onofrei.

Din nefericire situaţia nu este singulară. Prefectul de Suceava a precizat că o situaţie similară a fost constatată recent când, pe baza unor planuri cadastrale întocmite eronat, instanţa de judecată s-a pronunţat greşit în cazul a peste 20 de persoane cărora li s-a recunoscut dreptul de proprietate pe terenuri forestiere identificate ca aparţinând fostului Fond Bisericesc Ortodox al Bucovinei.

Forum civic la dispoziţia cîmpulungenilor


O asociaţie din municipiul Cîmpulung Moldovenesc a pus la dispoziţia localnicilor un forum civic online pentru a-i ajuta să îşi exprime problemele şi dorinţele, să propună subiecte de discuţii şi să îşi laude ori să "tragă de urechi" aleşii.

Deocamdată, www.campulungmoldovenesc.forumgratuit.ro este locul unde localnicii votează în sondaje cel mai capabil sau cel mai slab primar ori viceprimar pe care l-a avut municipiul în perioada postdecembristă, îşi exprimă preferinţele pentru posibilii candidaţi la funcţia de primar, arată care sînt instituţiile în care au dat şpagă în anul trecut, dar şi care sînt magazinele sau restaurantele preferate ori de ce nu vor să fie clienţii unora dintre ele. Deşi forumul funcţionează complet doar de o zi şi existenţa sa nu a fost încă intens popularizată, localnicii internauţi s-au şi grăbit să îl viziteze şi, mai ales, să voteze, iar politicienii să vadă cum stau în sondaje. "Asociaţia noastră tocmai asta îşi propune prin statut, să sprijine comunicarea între agenţi economici, instituţii şi cetăţeni. Am constatat că fiecare ezită să comunice oficial şi că rămîn multe lucruri nespuse şi multe dorinţe neexprimate. Pe internet însă, oamenii nu se mai feresc, nu se mai tem de represalii şi se exprimă mai liber. Forumul nostru este un proiect perfectibil. De aceea, pot vota în sondajele actuale şi cei care nu sînt membri înregistraţi, iar membrii înregistraţi pot propune subiecte şi sondaje noi, pentru a dezvolta această iniţiativă după cum doresc. Singurele condiţii sînt exprimarea decentă şi respectarea preocupării pentru scopul civic al forumului. Toate cheltuielile legate de întreţinerea acestui proiect sînt suportate de noi şi nu există nici un scop comercial. Ne dorim doar să contribuim astfel măcar un pic la construirea unor relaţii de comunicare normale, democratice, între factorii sociali locali”, ne-a precizat ing Ovidiu Corduneanu, membru în Consiliul Director al Grupului pentru comunicare "Media Help" din localitate

Transporturile alimentare, doar cu certificat

Fălticeni


Începînd de astăzi, şoferii care transportă animale vii şi produse alimentare pe o distanţă mai mare de 65 de kilometri vor trebui să deţină un certificat de competenţă profesională, act care va fi eliberat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, în urma absolvirii unor cursuri de pregătire.

Valabilitatea certificatului de competenţă profesională este de cinci ani şi poate fi reobţinut doar printr-o reevaluare. În Fălticeni, ar putea intra în atenţia organelor de control maşinile producătorilor de preparate din carne şi panificaţie, în special cei din zona judeţelor Iaşi şi Neamţ.

Ameninţare cu amendă


Primarul Gabriel Constantin Şerban ameninţă din nou că va amenda firma Strabag, care execută lucrări la reţeaua de apă în condiţii ce exasperează localnicii. Primarul este supărat că muncitorii au plecat în vacanţa de sărbători şi au abandonat lucrările de subtraversare a DN17, ceea ce afectează traficul.

Potrivit primarului, gropile au adîncime de pînă la un metru şi devin periculoase.

Lucrările la ruta ocolitoare a Sucevei au fost amînate cu 3 luni


Primarul Sucevei, Ion Lungu, este de părere că anularea licitaţiei pentru desemnarea executantului rutei ocolitoare a municipiului va conduce la întîrzierea lucrărilor cu cel puţin 3 luni.

Aceasta va fi determinată de reluarea procedurilor de adjudecare a constructorului, demersurile putînd dura chiar şi 100 de zile. "Nu este un capăt de ţară, dar, din păcate, se întîrzie executarea lucrărilor. Acesta este un lucru rău, pentru că o dată cu venirea primăverii, se putea face organizarea de şantier", a spus edilul şef, adăugînd că nu se pune sub nici o formă problema abandonării realizării obiectivului, fondurile necesare fiind prinse în bugetul de stat pe 2008. D-sa a mai declarat că nu are cunoştinţă despre motivele anulării licitaţiei, necrezînd că la baza deciziei Consiliului Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor a contat tocmai depăşirea sumei prevăzute pentru materializarea centurii. "Faptul că valoarea a fost mai mare, nu cred că este criteriul cel mai important. Primăria Suceava a acceptat şi valori mai mari, dar pe considerente de garanţii de credibilitate", a explicat primarul. Licitaţia din noiembrie pentru executarea rutei ocolitoare a municipiului Suceava a fost cîştigată de firma SCCF Group Colas Iaşi şi contestată de competitorul ungar Vegyepszer ZRt. Varianta de ocolire are o lungime de 13,2 kilometri şi va prelua traficul de pe DE 85, pe traseul Moara–-Mihoveni-–Pătrăuţi-–Siret, precum şi cel de pe DN 576, dinspre Vatra Dornei înspre frontiera cu Ucraina. Valoarea proiectului este de 67 de milioane de euro, sumă suportată în întregime de Ministerul Transporturilor.

OJPC dă amenzi pe bandă rulantă


Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Suceava au amendat cu 30.000 de lei firma Casa Plus, care administrează spaţiul de joacă situat în cartierul George Enescu.

Inspectorul-şef adjunct Elena Oanea a declarat că în timpul unui control inopinat în locaţia respectivă s-a constatat că toboganul din plastic era deteriorat şi lipit cu bandă scotch, iar în unele locuri şuruburile erau ieşite din orificiile de prindere, astfel era pusă în pericol viaţa copiilor. OJPC a închis pentru 6 luni şi Hotelul "Carpaţi" din Gura Humorului, după ce un grup de turişti din Bucureşti au fost nemulţumiţi de condiţiile de cazare, care nu corespundeau cu informaţiile din pachetul turistic contractat. "Aşternuturile nu erau curate, şi nici albe, condiţie obligatorie, nu erau prosoape la baie, nu existau veioze, pahare, prizele erau scoase din perete. Am trimis imediat un inspector care a confirmat cele reclamate", a precizat Elena Oanea. OJPC a aplicat şi o amendă de 4.000 lei.

Forumul regional mixt "Bucovina"


În perioada 17–19 ianuarie, la Centrul economic "Bucovina" de lîngă Aeroportul "Ştefan cel Mare" va avea loc forumul economic regional "Bucovina".

În acţiune sînt agreaţi Consiliul Judeţean Suceava şi Administraţia Regională de Stat Cernăuţi. Scopul acesteia are în vedere impulsionarea cooperării transfrontaliere, prin identificarea de noi instrumente care să stimuleze relaţiile între agenţii economici aflaţi de o parte şi alta a frontierei. Manifestarea include un tîrg la care vor participa mai mult de 30 de companii din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi.

Suceava, judeţ-pilot în reorganizarea centrelor de reabilitare şi recuperare


Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Stela Acatrinei, vrea ca Suceava să fie judeţ pilot în ceea ce priveşte reorganizarea asistenţei sociale. Adjunctul CJ va face demersuri în acest sens, după o vizită efectuată la mai multe centre profilate din Germania.

D-sa speră ca proiectul să capete contur din luna ianuarie a anului viitor, principalele capitole la care sînt necesare schimbări fiind cele privind acordarea personalităţii juridice centrelor de protecţie, mentalitatea personalului ce lucrează cu asistaţii şi procedura de achiziţii publice a echipamentului, hranei şi materialelor de întreţinere. Stela Acatrinei spune că, spre deosebire de România, conducerile centrelor din Germania, aflate în subordinea administraţiei locale, au posibilitatea de a hotărî asupra propriei activităţi, fiind ordonatori de credite. De asemenea, angajaţii acestora, în număr mai mic decît în ţara noastră, "sînt, în totalitate, prietenii persoanelor cu handicap". Nu în cele din urmă, achiziţiile publice se fac direct de către unităţile de asistenţă socială, "la calitatea cea mai bună şi cu preţurile cele mai convenabile". Supuse reformării ar putea fi centrele sucevene de adulţi de la Sasca, Costîna, Zvoriştea şi Pojorîta, care au în jur de 800 de locatari. Vicepreşedintele CJ a menţionat că, după modelul german, acestea ar putea fi organizate în module de cîteva zeci de oameni fiecare, care se vor putea, în mare parte, auto-gospodări. La fel, asistaţii vor lucra în ateliere de producţie, jumătate din banii obţinuţi urmînd a intra în buzunarele proprii, iar cealaltă jumătate la bugetul centrului respectiv.

Şcoli reparate


Săptămîna viitoare, Consiliul Judeţean Suceava va recepţiona ultimele lucrări din programul de reabilitare a unităţilor şcolare afectate de inundaţii. Este vorba despre investiţiile de la Vereşti, de 42.200 euro şi de la Drăguşeni, de 13.400 de euro.

Programul a fost derulat într-un interval de 14 luni şi a avut o valoarea de 215.000 de euro. Cu bani guvernamentali au fost reabilitate şi unităţile şcolare de la Corocăieşti, Siminicea, Grigoreşti, Doroteia, Botuş şi Clit. De aceleaşi fonduri au beneficiat grădiniţele din Baia şi Fălticeni. Toate obiectivele au avut de suferit de urma precipitaţiilor abundente din ultimii ani.

Angajaţii Spitalului Judeţean, obligaţi să înveţe să lucreze pe calculator


Şefii de secţii şi asistentele şefe de la Spitalul Judeţean "Sf Ioan cel Nou" trebuie să desemneze persoanele care vor urma de luni, 14 ianuarie, cursurile de abilitare pentru exploatarea programului informatic care din februarie va intra în funcţiune în unitatea spitalicească.

Aceste persoane vor urma aceste cursuri cîte două ore pe zi, timp de o lună, iar la final vor primi atestate. Managerul interimar al Spitalului Judeţean, dr Doina Elena Ganea Motan, a declarat că stagiul va fi ţinut de specialişti de la firma de la care s-a achiziţionat soft-ul şi care a încheiat cu spitalul un contract pentru realizarea reţelei. Aproximativ 25–30 la sută dintre cei care vor urma aceste cursuri nu au avut niciodată tangenţe cu un computer. "Se schimbă cu totul modalitatea de lucru, medicaţia va fi comandată farmaciei on-line, examenele de laborator de asemenea, parvenindu-ne tot on-line şi rezultatele. Eu prevăd că nu va fi simplu, dar este un lucru la care trebuie să ne aliniem şi cu cît se întîmplă mai repede, cu atît va fi mai bine pentru întreaga activitate a spitalului", a declarat Doina Elena Ganea.

Din nou ger!


Ieri, sucevenii au avut din nou parte de o zi geroasă. Mercurul termometrelor a scăzut pînă la –10 grade Celsius. Frigul nu i-a luat prin surprindere pe locuitorii municipiului, care susţin că vremea este normală pentru această perioadă a anului.

Din nou ger!
"Am intrat în panică iarna trecută, cînd a fost nemaipomenit de cald, dar este normal să fie frig în această perioadă", ne-a spus Iuliana Pop, 25 de ani.

Ajutoarele Guvernului cresc cheltuielile bugetare

Fălticeni


Majorarea de către Guvern cu 4,5 la sută a cuantumului venitului minim garantat a dat de lucru biroului contabil. Astfel, municipalitatea trebuie să prevadă în bugetul local cheltuieli financiare suplimentare de peste 10.000 de lei, bani care se vor regăsi în plata asistaţilor în cursul anului.

O trecere în revistă a cheltuielilor din anul 2007 arată că bugetul local a suportat plăţi de peste 222.000 de lei pentru cele 120 de persoane beneficiare ale Legii 416/2001, aflate în evidenţa Biroului de Asistenţă Socială din Primăria Fălticeni.

PNL va distribui sucevenilor 10.000 de exemplare din "Cartea albă a administraţiei liberale"



Liberalii lucrează la editarea unei "Cărţi albe a administraţiei liberale în Suceava". Vicepreşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, Vasile Mocanu, a declarat ca documentul se vrea un bilanţ al administraţiei locale liberale, condusă de primarul Ion Lungu.

Potrivit lui Vasile Mocanu, cartea va cuprinde toate realizările primarului Ion Lungu şi ale administraţiei liberale, proiectele începute şi care trebuie continuate în următorii ani, precum şi investiţiile care ar trebui realizate în viitorul mandat. Cartea va fi editată în aproximativ 10.000 de exemplare, care vor fi distribuite sucevenilor. În opinia lui Mocanu, la sfîrşitul fiecărei luni sau trimestru, "există realizări semnificative, care trebuie prezentate opiniei publice".

Primarii PSD dau în judecată Guvernul



Preşedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza, lider al Organizaţiei judeţene a PSD, a anunţat ieri că este alături de mai mulţi primari social-democraţi din judeţ, care şi-au manifestat intenţia de a acţiona în judecată Guvernul României, pe motiv de alocare discriminatorie a fondurilor de la bugetul de stat.

Şeful administraţiei judeţene a precizat că, prin Hotărîrea Guvernului nr. 1.547/2007, oraşului Gura Humorului i s-a repartizat suma de 1,5 milioane lei, "drept recompensă pentru votul masiv pe care PNL l-a obţinut în alegerile europarlamentare". "Am fost contactat de mai mulţi de colegi din judeţ, foarte supăraţi şi intrigaţi, pentru că au iniţiat de hotărîri de guvern şi au avut intervenţii pentru sume de pînă la un milion de lei pentru căldură sau alte nevoi deosebite şi cărora nu li s-a alocat fonduri", a precizat liderul PSD Suceava. Acesta consideră anormal ca un guvern, oricare ar fi acesta, să acorde fonduri "cu dedicaţie" pentru susţinătorii sau membrii formaţiunii. Gavril Mîrza crede că sumele puteau fi date, cel mult, din resursele PNL sau al unei fundaţii politice liberale, dar nu din bani publici. Liderul social-democrat sucevean consideră că, în circumstanţele amintite, executivul central ar fi trebuit să premieze toate administraţiile locale care au obţinut procentaje record, indiferent de coloratura lor politică. "Atunci, se putea justifica faptul că s-a dat la toate partidele şi că, astfel, s-a stimulat mobilizarea poporului la urne, la un act civic. Însă, este incorect ca banul public să fie folosit pentru recompensarea activităţii propriului partid", a relevat Gavril Mîrza.

Petrecăreţii dau mari bătăi de cap jandarmilor montani


Inspectorul-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), col Eugen Şalar, a declarat în cadrul conferinţei de presă organizată cu ocazia bilanţului pe anul 2007, că efectivele posturilor de jandarmi montane au acţionat pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în staţiunile turistice, totodată desfăşurînd şi activităţi de informare, îndrumare şi prevenire a producerii accidentelor pe traseele montane, de prevenire şi combatere a delictelor silvice şi activităţi de salvare-evacuare a persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane.

"Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor jandarmilor montani, a fost achiziţionat echipament adecvat zonei muntoase dar şi ATV-uri, cu ajutorul cărora se poate ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi", a spus, colonelul Şalar, adăugînd că, pentru ca intervenţiile în zona montană să fie de un real profesionism, jandarmii din cadrul posturilor montane au urmat cursuri de specializare la Centrul Montan de Pregătire al Jandarmeriei din Sinaia. Acesta a mai menţionat că, pe timpul executării misiunilor în zonele montane, au fost aplicate un număr de 1.661 sancţiuni contravenţionale în valoare de 183.490 lei, înregistrîndu-se o creştere de 191 la sută faţă de anul 2006.