joi, 21 august 2008

Subprefectul de Suceava, Orest Onofrei, a demisionat şi candidează din partea PD-L pentru Senat




Subrefectul de Suceava Orest Onofrei a anunţat astăzi că a demisionat din funcţie şi s-a înscris în PD-L, din partea căruia va candida pentru un loc în Senat.

Onofrei a anunţat într-o conferinţă de presă că a demisionat deoarece nu a primit nicio explicaţie de la Guvern după ce, în aprilie 2008, a fost schimbat din funcţia de prefect al judeţului Suceava în cea de subprefect. "Pe 14 aprilie 2008 am fost schimbat din funcţia de prefect în cea de subprefect şi timp de patru luni am aşteptat o explicaţie de la Guvern. Nu am primit această explicaţie şi atunci am dedus că relaţia mea cu Guvernul trebuie să înceteze pentru că dragoste cu sila nu se poate", explică Onofrei.

Acesta şi-a depus demisia după ce i-a fost refuzată o cerere de încetare a raportului de muncă prin acordul părţilor. În luna aprilie Onofrei a fost schimbat din funcţia de prefect al judeţului Suceava după ce a refuzat să candideze din partea PNL pentru funcţia de preşedinte al CJ Suceava. "Cred că Guvernul a discreditat definitiv ideea de depolitizare a funcţiei publice", a spus Onofrei.

Preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că va propune conducerii centrale a partidului ca Orest Onofrei să ocupe funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PD-L. Orest Onofrei va candida din partea PD-L pentru un mandat de senator al judeţului Suceava.

În anul 2004, Onofrei a deschis lista Aliantei DA Suceava la alegerile pentru Camera Deputatilor, fiind numit prefect al judetului în anul 2005 la propunerea liberalilor.

Prefectul se leagă de Lungu

Prefectul Alexandru Băişanu este nemulţumit de modul în care se desfăşoară traficul în municipiul Suceava şi îi recomandă primarului Ion Lungu câteva soluţii care odată puse în practică vor conduce la fluidizarea circulaţiei. Una se referă la firmele care execută lucrări în municipiu. Băişanu a sesizat că traficul este îngreunat şi de lucrările care se desfăşoară pe raza municipiului reşedinţă de judeţ sens în care a cerut firmelor de construcţii să nu lucreze într-un singur schimb ci "în două, trei patru, cinci schimburi". "Dacă voi mai vedea firme a căror muncitori stau pe marginea şanţului în loc să muncească ziua în amiaza mare atunci când s-ar putea munci voi cere rezilierea contractului cu firmele respective considerând că este un afront adus cetăţenilor din municipiul Suceava şi a celor care se află în trafic", a spus Băişanu. Prefectul l-a felicitat pe Lungu pentru ideile teoretice însă i-a recomandat să pună accent pe partea practică.

Este oficial- Orest Onofrei s-a înscris în PD-L

Mult anunţata reintrare în politică a lui Orest Onofrei s-a produs în sfârşit joi, 21 august. Onofrei nu a ales PNL partidul pe care l-a condus în judeţul Suceava şi care l-a numit în funcţiile de prefect şi apoi de subprefect ci PD-L. Subprefectul demisionar Orest Onofrei a fost prezentat joi ca noua achiziţie a PD-L în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, Gheorghe Flutur şi cel al organizaţiei municipale Suceava, Ion Lungu. Fără şampanie şi tort aşa cum s-a întâmplat la venirea lui Ion Lungu în PD-L. Flutur a declarat că PD-L salută venirea lui Onofrei în partid precizând că practic acum s-a reîntregit echipa cu care a câştigat alegerile în urmă cu patru ani. El a anunţat că Orest Onofrei va prelua funcţia de prim vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PD-L ocupată până nu demult de avocatul Radu Ursu "a cărui agendă foarte încărcată nu-i mai permite să facă politică activă", după cum a declarat Flutur. Mai mult, Onofrei va candida la alegerile generale din toamnă. Flutur nu a oferit detalii însă mai mult ca sigur Onofrei va candida la Senat în colegiul Suceava. "Îi oferim şi posibilitatea de a candida într-un colegiu pe vot uninominal. Orest Onofrei este una din personalităţile judeţului care sunt convins va câştiga pe vot uninominal şi cred că întărirea PD-L ne va face ca partidul să facă un scor foarte bun aici la Suceava", a declarat preşedintele PD-L Suceava.



Onofrei trimite săgeţi către guvern



Orest Onofrei a declarat că a fost nevoit să lase administraţia şi să reintre în politică nu din vina lui ci din vina Guvernului. El a spus că din aprilie de când a fost înlocuit din funcţia de prefect şi numit subprefect guvernul nu i-a oferit nici o explicaţie deşi legea prevede acest lucru. "Patru luni nu am primit această explicaţie şi atunci singura explicaţie logică pe care eu am dedus-o a fost că relaţia mea cu guvernul trebuie să înceteze pentru că nici dragoste cu sila nu se poate", a spus Onofrei. El a arătat că joi şi-a depus demisia din funcţia de subprefect după ce guvernul i-a refuzat cererea depusă luni, 19 august privind încetarea raporturilor de muncă cu acordul ambelor părţi. Onofrei s-a arătat nemulţumit de refuzul guvernului precizând că în cazul prefecţilor sau subprefecţilor care vor candida pentru PNL la alegerile din toamnă cererile le-au fost aprobate. "Nu mi se pare corect şi nici nu comentez dar nu pot să nu constat faptul că un minim drept legal de a înceta raporturile de muncă conform legii prin acordul părţilor mi-a fost refuzat lucru care nu a fost refuzat candidaţilor PNL. "În felul acesta guvernul a discreditat complet şi definitiv ideea de depolitizare a funcţiei publice", a spus Onofrei. Orest Onofrei apreciază că în relaţia sa cu guvernul merita o despărţire amiabilă şi crede că problemele sale se datorează faptului că nu vrut să se implice în politică în perioada cât a fost prefect şi subprefect apolitic.

Liberalii "îl mângâie" pe Onofrei

Preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene a PNL Suceava, deputatul Relu Fenechiu, a declarat că preferă să nu comenteze gestul lui Orest Onofrei, de a demisiona din funcţia de subprefect şi a candida la alegerile generale din partea PDL. Cu toate acestea, el a spus că, din punct de vedere al seriozităţii acestuia, "candidatura vine să întărească suspiciunile existente în ceea ce-l priveşte, legate de apropierea lui faţă de PDL". Fenechiu a arătat că, deşi liberalii bănuiau că Orest Onofrei "s-a apropiat de PDL", Guvernul liberal nu a luat nici o măsură faţă de acesta, în sensul de a-l elibera din funcţiile de conducere de la nivelul Prefecturii Suceava. "El a rămas într-un post de conducere la Prefectură, iar acest lucru demonstrează că liberalii nu amestecă politicul cu administraţia. Pe de altă parte, vreau să spun că anunţul lui Orest Onofrei contrazice orice speculaţie care a existat în această perioadă, legată de o eventuală candidatură a lui din partea PNL", a spus Relu Fenechiu. În acelaşi timp, senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan, fost lider al liberalilor suceveni, a precizat că PNL a avut o ofertă pentru Orest Onofrei, pentru a candida, care a fost valabilă "până în ultimul minut". "A optat pentru PDL, este o opţiune personală şi nu vreau să comentez mai mult", a spus Prodan.

Băişanu îl felicită pe Flutur că îi plagiază ideile

Prefectul apolitic al judeţului Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu a constatat că preşedintele PD-L al Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, îi plagiază ideile. Băişanu a făcut referire în primul rând la iniţiativa lui Flutur de a încheia un parteneriat între Consiliile Judeţene Suceava şi Botoşani precum şi între primăriile de reşedinţă ale celor două judeţe în vederea finanţării lucrărilor de modernizare a Aeroportului de la Salcea, precizând că această idee a fost lansată de el în urmă cu trei ani. "Acum trei ani am susţinut un parteneriat între Suceava şi Botoşani pentru a face din aeroportul Suceava un aeroport internaţional viabil, şi văd că ideea a fost reluată de către preşedintele Flutur. Îl felicit pentru că s-a gândit la ideea mea şi că o consideră una viabilă şi bună. Apoi amintesc de problema balastierelor pe care eu am început-o. Am trimis la fiecare balastieră controale pentru a vedea despre ce este vorba şi văd că această problemă a fost şi ea preluată de domnul preşedinte Gheorghe Flutur. Îl felicit că are aceleaşi gânduri pozitive pentru cetăţenii judeţului Suceava şi pentru oamenii de afaceri", spus Băişanu. El a recomandat însă ca declaraţiile făcute de oamenii politici să fie transpuse rapid în practică. "Nu în declaraţii se bate omul politic şi omul de administraţie publică ci în fapte. Acum avem de foarte multe ori mai multe vorbe decât fapte", a încheiat Băişanu.



Flutur nu a comentat afirmaţiile lui Băişanu



Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, nu a dorit să comenteze afirmaţiile prefectului Băişanu. "Eu sunt ales prin vot uninominal, mă zbat să fac ceva pentru judeţ şi aştept ca Guvernul să aloce banii pentru reconstrucţia judeţului după inundaţii", a fost declaraţia scurtă a şefului administraţiei judeţene.

Avertisment pentru cei care vor să profite de pe urma inundaţiilor

Prefectul Ştefan Alexandru Băişanu îi somează pe primarii din localităţile afectate de ape să nu încurajeze oamenii să-şi demoleze locuinţele care nu au fost inundate pentru a li se construi altele noi încercând astfel să profite "de o stare generală de bunătate şi compasiune pentru zona judeţului Suceava". Prefectul a arătat că astfel de cazuri au fost semnalate la Ţibeni, Berchişeşti şi Dorneşti declarând ferm că instituţia pe care o conduce nu va încuraja astfel de acţiuni "care par cel puţin şmechereşti". Potrivit lui Băişanu foarte multe familii din localităţile inundate au depus cereri pentru demolarea caselor şi construirea de locuinţe.



"Solicitările unor oameni din zonele sinistrate sună a înşelăciune"



De la Berchişeşti, a spus prefectul, s-au depus 90 de cereri iar de la Dorneşti în jur de 30. "Am avut comisia care în termen de zece zile cum a hotărât Guvernul au făcut evaluări la fiecare casă atinsă de ploaie, de apă, de inundaţii. Rămâne valabilă doar hotărârea de guvern dată conform acestor anchete făcute de specialişti la faţa locului. Îi rog pe primari să fie atenţi pentru că au participat alături de aceste comisii atunci când ele şi-au făcut datoria în teren şi dacă aveau ceva de spus atât proprietarii cât şi primarii ar fi trebuit să spună la momentul respectiv", a declarat prefectul. El a menţionat că solicitările făcute de sinistraţi acum la o lună de la producerea inundaţiilor "este o acţiune tardivă care sună a înşelăciune". "Guvernul se implică în mod direct în a ajuta pe cei care sunt cu adevărat loviţi de natură nu pe cei care vor să profite de o stare generală de bunătate şi compasiune pentru zona judeţului Suceava", a mai spus Băişanu.

Firmele de construcţie au renunţat la lucrările de reabilitare a infrastructurii

Firmele de construcţie care execută lucrările de refacere a infrastructurii distrusă de inundaţii şi-au încetat activitatea. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că în momentul de faţă majoritatea firmelor nu mai lucrează, pe motiv că nu mai există fonduri din care să fie plătite pentru lucrările executate.

El a precizat că singurele fonduri disponibile pentru aceste investiţii au fost 32 de miliarde de lei vechi, alocate de Consiliul Judeţean şi 10 miliarde de lei vechi, primite de la Guvernul României. "Aşteptăm în continuare fonduri de la Guvern pentru a finanţa aceste lucrări importante pentru judeţul Suceava. Din acest motiv, solicit insistent Executivului să aloce de urgenţă fonduri pentru infrastructură, atât pentru drumuri, cât şi pentru refacerea podurilor şi a podeţelor", a spus Gheorghe Flutur. El a precizat că o comisie din partea Consiliului Judeţean, condusă de vicepreşedintele Daniel Cadariu, şi reprezentanţi ai Prefecturii, analizează stadiul lucrărilor realizate în judeţ, pentru refacerea infrastructurii, astfel încât să se stabilească exact valoarea investiţiilor realizate până în prezent de firmele de construcţie.

În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a solicitat fonduri şi pentru investiţiile de regularizare şi apărări de maluri pe râurile Suceava şi Moldova, şi pe afluenţii acestora. "Valoarea tuturor acestor investiţii pentru refacerea infrastructurii este foarte mare, şi din acest motiv solicităm şi aşteptăm în continuare fonduri de la Guvern. Am discutat şi cu prefectul judeţului, Alexandru Băişanu, şi l-am rugat să facă şi el demersuri la Guvern pentru a primi cât mai urgent aceste fonduri", a încheiat Flutur.

Parteneriat Prefectură-Avocatul Poporului în sprijinul petenţilor

Prefectura Suceava şi Avocatul Poporului au încheiat o convenţie prin care petenţii care urmează să-şi rezolve problemele în instanţă vor beneficia de consiliere juridică gratuită. Prefectul Alexandru Băişanu a declarat că a propus acest parteneriat după ce a constatat că foarte mulţi oameni care vin la audienţele sale ridică probleme care nu sunt specifice instituţiei pe care o conduce şi au nevoie de consultanţă juridică gratuită fiind persoane sărace. "Datorită faptului că la Prefectură în timpul audienţelor am foarte mulţi oameni care vin cu probleme care nu sunt specifice nouă şi care au nevoie de consultanţă juridică am luat legătura cu Avocatul Poporului pe Suceava. Am făcut un contract cu această instituţie astfel încât toţi cetăţenii care se vor adresa Prefecturii dar problemele cu care vin nu sunt de competenţa noastră vor fi preluate de către Avocatul Poporului fără plată. Pe de altă parte avem foarte mulţi oameni care au probleme în justiţie şi numai colo îşi pot rezolva nemulţumirea şi nu au bani pentru a purta un proces. Această convenţie vine în sprijinul cetăţenilor are nu au posibilităţi să-şi susţină financiar un proces în justiţie", a spus Băişanu.

Sprijin financiar pentru asociaţiile românilor din Italia

Guvernul a adoptat o hotărâre care are menirea de a sprijini financiar asociaţiile românilor din Italia, pentru a contribui la îmbunătăţirea percepţiei Romaniei în această ţară, a anunţat Camelia Spătaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Este vorba despre aprobarea finanţării a 25 de proiecte de comunicare ale asociaţiilor românilor din Republica Italiană cu suma de 450.000 lei. "Este un sprijin care vine în întâmpinarea aşteptărilor structurilor asociative româneşti din Italia" a declarat Camelia Spătaru, Purtătorul de Cuvânt al Guvernului. Finanţarea se face din bugetul aprobat pe anul 2008 al Cancelariei Primului-Ministru, pentru Agenţia pentru Strategii Guvernamentale. Asociaţiile trebuie să fie organizaţii de tip non-profit, înregistrate pe teritoriul Republicii Italiene, al căror obiect de activitate îl constituie dezvoltarea şi integrarea socială, economică şi culturală a comunităţilor de români în cadrul general al societăţii italiene. În cazul în care nu sunt îndeplinite cumulativ aceste trei criterii de către asociaţie, aceasta este declarată neeligibilă pentru finanţare.

Peste 60 de firme la "Bucovina Construct Ambient"

Peste 60 de firme din întreaga ţară vor participa, în perioada 21 - 24 august 2008 la ediţia de anul acesta a salonului "Bucovina Construct Ambient", eveniment care va avea loc în parcarea Shopping City Suceava. Expoziţia este organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava, în parteneriat cu Shopping City Suceava, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România şi Revista "Intarzia".

Ediţia de anul acesta a expoziţiei "Bucovina Construct Ambient" este structurată pe două saloane distincte, Expo Construct şi Expo Lemn.

Astfel, în cadrul salonului Expo Construct vor fi prezentate materiale de construcţii, faţade şi finisaje interioare, pereţi de sticlă, vitralii, glasvand-uri, luminatoare; balcoane si terase, scări exterioare şi interioare; şarpante-lemn, metal, beton armat, mixte; învelitori - ţigle ceramice, tablă, plăci, materiale plastice, folii bituminoase, lemn; tâmplărie de lemn, aluminiu, PVC, de mansardă şi acoperiş; uşi blindate, antifoc, batante, pliante, garaje şi porţi; pardoseli calde şi reci; vopsele, tencuieli, chituri, masticuri, benzi, spume; produse si tehnologii termo, fono şi hidroizolante, antifoc ; materiale de etanşare; impregnare, protecţie, tratamente de suprafaţă.Pe lângă acestea, vor mai fi expuse instalaţii electrice; instalaţii sanitare; instalaţii termice; sisteme de securitate, supraveghere şi prevenire antiefracţie; borduri şi pavaje de alei; maşini şi utilaje, echipamente, scule şi dispozitive pentru construcţii; servicii specifice pentru construcţii.

În ceea ce priveşte salonul "Expo Lemn" acesta este specializat în produse din lemn; maşini şi echipamente; scule şi maşini portabile; instalaţii; cazane şi instalaţii; utilaje pentru exploatări forestiere şi produse de silvicultură; echipamente şi feronerii.

Bucureştiul va avea un nou aeroport

Guvernul a aprobat construirea unui nou aeroport în zona municipiului Bucureşti, potrivit unei Hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri. "Guvernul a luat această hotărâre pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pe care le are Capitala, oraş aflat în plină dezvoltare. Acest fapt se manifestă inclusiv prin creşterea considerabilă a traficului de pasageri înregistrat pe cele două aeroporturi deja existente. Guvernul şi Primul-ministru consideră că infrastructura trebuie să ţină pasul cu aceste realităţi, cu aceste evoluţii, pentru a putea facilita tendinţa de dezvoltare a Capitalei", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. Este vorba despre o lucrare prioritară în completarea direcţiilor de dezvoltare a infrastructurii de transport, prevăzute în anexa nr. 7 la Legea nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea I Reţele de transport. Programul privind executarea lucrărilor aferente realizării noului aeroport se va stabili pe baza unui studiu de fezabilitate elaborat prin grija Ministerului Transporturilor şi finanţat, prin bugetul aceluiaşi minister, din fonduri alocate de la bugetul de stat. Amplasarea în teritoriu, delimitarea terenurilor necesare realizării investiţiei precum şi aspectele arhitectural-urbanistice ale acesteia vor fi stabilite pe baza documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism elaborate, avizate şi aprobate conform legii. Obiectivul urmărit de Ministerul Transporturilor prin promovarea acestui proiect, având în vedere creşterea anuală a traficului aeroportuar, este de a asigura un trafic aerian în condiţii de maximă siguranţă, inclusiv prin crearea în avans a capacităţii necesare din punct de vedere al infrastructurii, în funcţie de traficul previzionat.

Bani de la Guvern pentru amenajarea râului Dorna

Guvernul a aprobat miercuri indicatorii economici pentru 5 obiective de investiţii prioritare din infrastructura de mediu şi dezvoltare durabilă. Este vorba de amenajarea râului Dorna, pe sectorul Poiana Stampei-Vatra Dornei, judeţul Suceava, şi protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negere: sector Eforie Sud 1, sector Eforie Sud 2, sector Eforie Centru şi în zona Eforie Nord, toate patru în judeţul Constanţa. Lucrările propuse tratează priorităţile de dezvoltare pe două mari domenii de aplicare: apărare împotriva inundaţiilor şi eroziune costieră. Prin realizarea primului obiectiv, Guvernul îşi propune să prevină efectele distructive ale inundaţiilor, să pună în siguranţă obiectivele economice deja existente şi să elimine pericolul de pierdere a vieţilor omeneşti. De asemenea, lucrările de protecţie şi reabilitare a zonei costiere vor contribui la dezvoltarea turismului prin mărirea zonelor de plajă. Un prim efect va fi creşterea numărului de turişti în această zonă şi în aceste condiţii beneficiari vor fi operatorii turistici. Prin creşterea profitului acestora, vor creşte implicit sumele plătite sub formă de taxe şi indirect şi întreaga comunitate locală va beneficia de realizarea acestor obiective. Un alt aspect îl reprezintă mărirea gradului de siguranţă al locuitorilor, care creează premisele unei dezvoltări durabile a zonei prin încurajarea investiţiilor şi, implicit, crearea de noi locuri de muncă, condiţii pentru dezvoltarea turistică şi punerea bazelor unor întreprinderi mici şi mijlocii. Aceste obiective de investiţii aprobate fac parte dintr-un plan strategic de acţiune pentru reabilitarea şi protecţia Mării Negre, ce cuprinde lucrări pe termen mediu şi lung.

Guvernul introduce permisul şi pentru armele nelatale

Armele neletale din categoria celor cu aer comprimat şi a celor confecţionate special pentru a împrăştia proiectile din cauciuc se supun procedurii autorizării în vederea procurării şi, ulterior, emiterii permisului de armă. Armele neletale din categoria celor confecţionate special pentru a împrăştia gaze nocive, iritante sau de neutralizare se supun în continuare procedurii de notificare prealabilă. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 130/2005.Î;n vederea asigurării cadrului juridic necesar aplicării prevederilor Legii nr. 295/2004, actul normativ stabileşte reglementarea distinctă a procedurilor referitoare la condiţiile de procurare, deţinere, port şi folosire a armelor neletale, potrivit categoriei acestora: arme neletale supuse autorizării şi arme neletale supuse notificării prealabile. Autorizaţia de procurare a armelor neletale supuse autorizării se eliberează cu o valabilitate de 90 de zile şi poate fi prelungită o singură dată de către autoritatea care a emis-o, pentru o nouă perioadă de 90 de zile. Armele neletale supuse autorizării nu pot fi introduse pe teritoriul României decât în cazul în care titularul dreptului de port şi folosire face dovada deţinerii legale a acestora sau urmează să participe la un concurs de tir organizat de o asociaţie sau un club de tir sportiv afiliat la Federaţia Română de Tir Sportiv sau Federaţia Română de Schi şi Biatlon sau, după caz, prezintă invitaţia unui colecţionar de arme român.În cazul armelor neletale supuse în continuare procedurii de notificare prealabilă, notificarea trebuie însoţită şi de certificatul de cazier judiciar al solicitantului. Normele, care până la data adoptării OUG nr. 26/2008 se aplicau tuturor armelor neletale, fără distincţie, prin modificările operate, devin incidente doar armelor neletale supuse notificării prealabile. Actul normativ introduce proceduri noi, specifice armelor neletale supuse autorizării, prin adaptarea condiţiilor şi situaţiilor de procurare, deţinere, port şi folosire utilizate în cazul armelor letale. Acestea se referă la etapa autorizării procurării armelor, la obligaţiile titularului după procurarea armei, pentru înscrierea armei în permisul de armă sau la obligaţiile titularilor care înstrăinează ori care moştenesc aceste categorii de arme.

Asistenţă consulară pentru cetăţenii români

Guvernul a luat, în şedinţa de miercuri câteva decizii care vin în sprijinul cetăţenilor români din străinătate, a declarat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, la finalul şedinţei de Guvern. Printr-o Hotărâre, Guvernul a adoptat măsurile de protecţie privind cetăţenii Uniunii Europene prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare. Actul normativ introduce cadrul legal pentru acordarea asistenţei consulare cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv cetăţenilor români, prin intermediul reprezentanţelor altor state membre ale UE, în statele terţe în care nu există misiuni diplomatice sau oficii consulare proprii. Astfel, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene beneficiază de protecţia consulară a României, aşa cum se exercită aceasta asupra cetăţenilor români, în cazul în care pe teritoriul statului terţ unde se află aceştia, nu există nicio misiune diplomatică sau oficiu consular permanent şi accesibil şi niciun consul onorific accesibil şi competent al propriului stat membru sau al altui stat care îi reprezintă în mod permanent. De acelaşi tratament vor beneficia şi cetăţenii români, din partea statelor membre UE, în state terţe în care România nu are reprezentanţă diplomatică. Protecţia consulară cuprinde asistenţă de deces, asistenţă în caz de accident sau de boli grave, în caz de arest sau detenţie, asistenţă acordată victimelor unor acte de violenţă, precum şi sprijinirea şi repatrierea cetăţenilor UE aflaţi în dificultate. Actul normativ cuprinde procedurile de acordare a acestui sprijin. Actul normativ este adoptat de Guvern în aplicarea articolului 20 al Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene şi a Deciziei reprezentanţilor guvernelor statelor membre, reuniţi în cadrul Consiliului, în 19 decembrie 1995, vizând protecţia cetăţenilor Uniunii Europene prin reprezentanţele diplomatice şi consulare. Prevederile comunitare aplicate reflectă principiul nediscriminării, în sensul că protecţia acordată oricărui cetăţean al unui stat membru este aceeaşi cu protecţia propriilor cetăţeni.

Suplimentare de posturi pentru MAE

Numărul de posturi al Ministerului Afacerilor Externe a fost suplimentat cu 108 posturi, în vederea operaţionalizării Direcţiei Generale Schengen, pentru întărirea activităţii de sprijinire a românilor de pretutindeni şi pentru asigurarea funcţionării mai multor oficii consulare care urmează să fie deschise în Italia şi în Spania, până la sfârşitul anului 2008, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri."Măsura a fost luată pentru o mai bună relaţie cu românii din afara graniţelor şi pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor şi nevoilor pe care le au", a declarat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. Guvernul a aprobat modificarea Hotărârii Guvernului nr. 100/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe. Având în vedere necesitatea sporirii eficienţei MAE, numărul maxim de posturi al ministerului va creşte de la 2.380 la 2.488, exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului. Potrivit actului normativ, 63 din posturile nou create vor fi în cadrul serviciului exterior al MAE, în Italia şi Spania. Aceste persoane vor asigura funcţionarea consulatelor generale ce urmează să fie deschise în 2008 la Bilbao, Bologna şi Cosenza, şi pentru consulatele de la Ciudad Real, Zaragoza şi agenţiile/birourile consulare de la Almeria, Bari, Cagliari, Genova, Padova, Rimini, Trento, Veneţia şi Verona, a căror inaugurare este prevăzută tot pentru acest an. Restul de 45 de posturi vor fi create în centrala MAE, pentru eficientizarea Direcţiei Generale Schengen.

Ajutor umanitar pentru Georgia

România va trimite Republicii Georgia un ajutor umanitar de urgenţă în limita sumei de 4,624 milioane lei, constând în produse din rezervele de stat, medicamente şi dispozitive medicale din rezerva Ministerului Sănătăţii. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri acordarea acestui ajutor umanitar cu titlu gratuit, ca răspuns la solicitarea în acest sens transmisă Ministerului român al Afacerilor Externe de către ministrul afacerilor externe al Republicii Georgia, Eka Tkeshelashvili, pe fondul crizei determinate de conflictul din Georgia. Ministerul Afacerilor Externe va întreprinde, pe cale diplomatică, demersurile necesare în vederea preluării ajutorului la destinaţie. Predarea ajutorului umanitar către autoritatea desemnată de Guvernul Republicii Georgia se va face prin grija Ambasadei României la Tbilisi."O parte din acest ajutor a fost deja trimisă în regiune", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. Guvernul a aprobat, de asemenea, plata cheltuielilor aferente evacuării cetăţenilor români ca urmare a crizei generate de conflictul din Georgia, începâ;nd cu data de 8 august 2008, pe durata existenţei acestei crize.Pe fondul deteriorării climatului de securitate din Georgia, ca urmare a conflictului din această ţară, autorităţilor române au primit solicitări de sprijin pentru părăsirea zonei de conflict şi repatriere din partea unor cetăţeni români aflaţi în această ţară.

Cornul şi laptele vor ajunge în şcoli din prima zi a anului şcolar

Preşcolarii şi elevii claselor I-VIII din judeţul Suceava vor primi produsele lactate şi de panificaţie prin Programul "Cornul şi Laptele"începând din prima zi a noului an şcolar. Consiliul Judeţean Suceava a finalizat licitaţia pentru desemnarea firmelor care furnizează produsele, precum şi semnarea contractelor cu acestea. Vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie, a explicat că licitaţia s-a desfăşurat în cursul lunii iulie a.c., rezultatele acesteia nefiind contestate în termenul prevăzut de lege.

Astfel, produsele lactate vor fi distribuite de SC DORNA SA Vatra Dornei, atât pentru zona 1 (Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Siret), cât şi pentru zona 2 a judeţului (Gura Humorului, Solca, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei). SC Dorna SA Vatra Dornei a fost singura firmă care a participat la licitaţie, urmând să livreze produsele lactate la un preţ de 0,67 de lei fără TVA pentru o porţie.

În ceea ce priveşte produsele de panificaţie, firma furnizoare pentru unităţile de învăţământ din zona 1 va fi Parisienne a la Vys Vadu Moldovei, iar pentru zona 2, SC MOPAN SA Suceava, aceasta din urmă câştigând licitaţia, la care a mai participat şi SC SAVA CAZAC din Broşteni. Preţul cu care cele două firme au câştigat licitaţia a fost de 0,31 de lei fără TVA/porţie. Potrivit estimărilor făcute de Consiliul Judeţean Suceava valoarea programului "Cornu şi Laptele" în judeţul Suceava pentru anul şcolar 2008-2009 este de aproximativ 17 milioane de lei. Produsele lactate şi de panificaţie vor ajunge la 22.200 de preşcolari, 36.200 de elevi ai claselor I-IV şi 36.600 de elevi din clasele V-VIII.

Start în campionatele Ligilor a IV-a şi a V-a din Suceava

În mod sigur, unele dintre cele mai populare competiţii fotbalistice sucevene sunt cele de Liga a IV şi a V-a, acolo se pot afirma toţi cei care practică sportul rege. Sezonul 2008-2009 al celor două campionate patronate de AJF Suceava se anunţă a fi unele la fel de prolifie ca cele anterioare, mai ales pentrun faptul că în seria a V-a vor exista din nou trei serii, lucru care confirmă interesul pentru fotbal.

Duminică, 24 august, prima etapă a Ligii a IV-a programează meciurile: Viitorul Liteni-Minerul Iacobeni-Ciocăneşti, Dorna Vatra Dornei-Colegiul Naţional "Nicu Gane" Fălticeni, Rapid CFR II Suceava-Mihoveni – Bradul Vama, Avântul Frasin-Bucovina Bădeuţi, Cetatea II Suceava-Arbore-Foresta Moldoviţa, Steaua Dumbrăveni-Unirea Boroaia, CS Gura Humorului-Bradul Putna.

În seria I a Ligii a V-a, tot duminică 24 august, se vor juca meciurile: Locomotiva Dorneşti-Unirea Horodnic (se joacă la Calafindeşti), Bucovina Şerbăuţi-Avântul Volovăţ, FC Bucovina Frătăuţii Noi-Şcoala de Fotbal Rădăuţi, Carpaţi Gălăneşti-Eusadi Negostina, Avântul Grămeşti-Constructorul Dărmăneşti, Flacăra Vicovu de Jos-Progresul Frătăuţii Vechi, Fagga Pârteşti -Polul Nord Falcău, FC Marginea-Bucovina Calafindeşti.

Seria a II-a a Ligii a V-a programează duminică 24 august meciurile: Ştiinţa Mitoc-Şomuzul Preuteşti, Fulgerul Ciprian Porumbescu-Victoria Păltinoasa, Viitorul Vereşti-Voinţa Stroieşti, Spicul Moara-Flacăra Roşie Udeşti, Avântul Baia-Moldova Drăguşeni, Foresta Râşca-Locomotiva Zvoriştea, Rapid CFR II Suceava-Viitoul Adâncata, Foresta Mălini-Recolta Fântânele, Progresul Ilişeşti-Progresul Salcea.

În seria a III-a a Ligii a V-a, în prima rundă se vor juca partidele: Inter Capu Câmpului-FC Pojorâta (ora 11.00), Bistriţa Broşteni-Forestierul Frumosu, Turbo Forest Poiana Stampei-Vânătorul Dorna Candreni, Călimănelul Panaci-Călimani Şaru Dornei, Victoria Vatra Moldoviţei-Rarăul II Câmpulung Moldovenesc.

Guvernul îl ţine în şah pe Onofrei

Guvernul României nu a luat în discuţie, în şedinţa de miercuri cererea de încetare a contractului de muncă depusă de subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei. Acesta a depus, în urmă cu două zile o astfel de cerere, solicitând încetarea contractului cu acordul părţilor. Evitarea aprobării acestei cereri a lăsat loc la speculaţii, considerându-se că Executivul ar încerca să împiedice o eventuală candidatură a lui Orest Onofrei din partea PD-L Suceava la alegerile parlamentare din toamna acestui an. Cu toate acestea, surse guvernamentale, au declarat că cererea lui subprefectului Onofrei nu a fost discutată din motive ce ţin de timpul prea scurt dintre data la car a fost depusă şi data la car a avut loc şedinţa de Guvern. În aceste condiţii este de aşteptat ca Onofrei să-şi păstreze funcţia de subprefect până la şedinţa de săptămâna viitoare a Guvernului, când este posibil să fie numit şi un înlocuitor. Numit prefect al judeţului Suceava cu susţinerea PNL, apoi subprefect, Orest Onofrei a fost anunţat anul acesta ca viitor candidat din partea PD-L Suceava, fiindu-i pregătită şi funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a acestui partid. Oferta a fost făcută chiar de către preşedintele PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, care a dat ca sigură candidatura lui Orest Onofrei din partea democrat liberalilor.



Fenechiu "Nu ştiu de ce şi-a dat demisia"



Preşedintele interimar al PNL Suceava, deputatul Relu Fenechiu, ne-a declarat că personal nu cunoaşte motivele pentru care Orest Onofrei doreşte să părăsească funcţia de subprefect al judeţului. Întrebat dacă îl vrea pe Orest Onofrei drept candidat din partea PNL Suceava la alegerile parlamentare, Fenechiu a precizat că în momentul de faţă nu se poate discuta despre aşa ceva. "Nu aştept nimic de la dumnealui. În ce mă priveşte eu îi aştept pe membrii PNL să candideze la parlamentare. Dumnealui şi-a dat demisia din funcţia de subprefect, dar nu ştim motivele pentru care a recurs a luat această decizie. Este posibil să candideze, dar nu ştim din partea cui", a spus Relu Fenechiu. De asemenea, senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan, fost preşedinte interimar al liberalilor suceveni, a precizat că în situaţia în care Orest Onofrei pleacă din funcţie, nu se cunoaşte încă cine va fi înlocuitorul acestuia. "Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în perioada următoare, care sunt motivele pentru care a demisionat, dacă va pleca din funcţie, şi apoi vom lua o decizie", a declarat Tiberiu Prodan.

Primarul Lungu a ajuns şef de partid

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a preluat cu titlu interimar conducerea organizaţiei locale a PD-L. El îi ia locul fostului preşedinte interimar Dan Gabriel Gopsodaru care şi-a depus demisia la începutul acestei săptămâni. Ion Lungu a motivat ieri într-o conferinţă de presă demisia lui Gospodaru din funcţie: va candida pentru Camera Deputaţilor în colegiul Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc şi nu va avea timp să se ocupe suficient de organizaţia municipală Suceava a PD-L. Lungu a spus că noua funcţie îl onorează dar în acelaşi timp îl responsabilizează. "Este un lucru care mă onorează dar în acelaşi timp este şi o responsabilitate enormă mai ales în perspectiva alegerilor parlamentare. Trebuie să confirmăm şi aşa cu ştim e mai greu să te menţii acolo sus când eşti pe un podium cum suntem noi astăzi cu organizaţia municipală având în vedere rezultatele foarte bune obţinute la alegerile locale", a declarat Lungu. Proaspătul preşedinte al PD-L Suceava şi-a propus o serie de obiective pentru perioada următoare. Cele mai importante se referă la câştigarea colegiului pentru Senat şi a celor două colegii pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare din toamnă. Lungu a menţionat că este un lucru perfect realizabil ţinând cont că la votul politic de la alegerile locale PD-L a obţinut 56% din voturi.

Voleibaliştii de la CSMU LPS au adversari de calibru în noul sezon

Sezonul competiţional al seriei Diviziei A2 est se pare că va fi unul deosebit de dificil pentru CSMU LPS Suceava având în vedere adversarele ei. Tinerii jucători pregătiţi de antrenorul Victor Pancu vor avea de înfruntat formaţiile: CSU Galaţi, CSMU Craiova, Niro Bucureşti, CSM Bucureşti, Agronomia CSS Bucureşti şi CS Videoclip Ploieşti. "În mod clar vom avea adversar foarte dificili în viitorul campionat, însă vom încerca să le facem faţă. Nu avem posibilităţi de promovare majore, dar ne vom "bate" cu adversarii noştrii aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Ne lipsesc jucători din lotul precedent, ne-au mai venit alţii însă care suntem convinşi că pot face faţă competiţiei", a declarat antrenorul echipei CSMU LPS Suceava, Victor Pancu.

Avertisment pentru cei care vor să profite de pe urma inundaţiilor

Severitate



Prefectul Ştefan Alexandru Băişanu îi somează pe primarii din localităţile afectate de ape să nu încurajeze oamenii să-şi demoleze locuinţele care nu au fost inundate pentru a li se construi altele noi încercând astfel să profite “de o stare generală de bunătate şi compasiune pentru zona judeţului Suceava”. Prefectul a arătat că astfel de cazuri au fost semnalate la Ţibeni, Berchişeşti şi Dorneşti şi a declarat ferm că instituţia pe care o conduce nu va încuraja astfel de acţiuni “care par cel puţin şmechereşti”. Potrivit lui Băişanu, foarte multe familii din localităţile inundate au depus cereri pentru demolarea caselor şi construirea de locuinţe noi, în condiţiile în care comisia de evaluare a stabilit clar că în cazul lor se impune doar reabilitarea. De la Berchişeşti, a spus prefectul, s-au depus 90 de cereri, iar de la Dorneşti în jur de 30. “Am avut comisia care a făcut evaluări la fiecare casă atinsă de ploaie, de apă, de inundaţii. Rămâne valabilă doar hotărârea de guvern dată conform acestor anchete făcute de specialişti la faţa locului. Îi rog pe primari să fie atenţi pentru că au participat alături de comisii atunci când acestea şi-au făcut datoria în teren şi dacă aveau ceva de spus, atât proprietarii, cât şi primarii ar fi trebuit să spună la momentul respectiv”, a declarat prefectul. El a menţionat că solicitările făcute de sinistraţi la o lună de la producerea inundaţiilor reprezintă „o acţiune tardivă care sună a înşelăciune”. „Guvernul se implică în mod direct în a ajuta pe cei care sunt cu adevărat loviţi de natură, nu pe cei care vor să profite de o stare generală de bunătate şi compasiune pentru zona judeţului Suceava”, a mai spus Băişanu.

Primăria Suceava vrea să investească 18 milioane de euro în Burdujeni şi Iţcani

Interes



Interesul Primăriei Suceava se îndreaptă cu prioritate spre cartierul Burdujeni, în care locuieşte circa 40 la sută din populaţia municipiului Suceava. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că municipalitatea lucrează la un proiect care vizează modernizarea cartierelor Burdujeni şi Iţcani, cu finanţare pe axa 1 a Programului Operaţional Regional. Proiectul s-ar ridica la o valoare totală de 18 milioane de euro şi cuprinde asfaltarea a 26,8 km de străzi, reabilitarea trotuarelor, a iluminatului public, amenajarea parcului din faţa gării Iţcani, prin instalarea de mobilier urban şi construirea unei fântâni arteziene, modernizarea staţiilor de autobuz şi achiziţionarea a încă 10 autobuze noi de mare capacitate. „Sperăm să obţinem finanţarea, mai ales că pe axa 1 concurenţa este mai mică deoarece se adresează doar municipalităţilor”, a afirmat Lungu.Proiectul este la stadiul de studiu de fezabilitate, cei care lucrează la el aşteptând apariţia ghidului solicitantului pentru această axă.

Sute de dascăli dau vineri concurs pentru suplinire

Testare



Peste 500 de cadre didactice din judeţ care au obţinut rezultate sub nota cinci la examenul de titularizare sau care nu au participat la acest examen dau, vineri, concurs pentru ocuparea posturilor de suplinitori la catedră. Concursul se va susţine la 49 de discipline, iar cei mai mulţi dascăli înscrişi la suplinire sunt la limba franceză, 64 de concurenţi. Urmează apoi posturile de învăţători, cu 53 de candidaţi înscrişi la suplinire, limba engleză cu 46 de concurenţi înscrişi şi fizica, istoria şi geografia, unde s-au înscris câte 42 de candidaţi. Limba şi literatura română, matematica, psihopedagogia specială şi educaţia fizică sunt de asemenea discipline cu număr mare de profesori înscrişi la examenul de suplinire. Printre catedrele cu cerere mai mică se numără disciplinele industriale, dar şi cultura civică, artele vizuale, limba spaniolă sau limba ucraineană maternă.Concursul se va desfăşura la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 şi la Colegiul Tehnic „Samoil Isopescul” din Suceava.

PNL: Gestul lui Orest Onofrei este o problemă de seriozitate

Reacţii



Preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene a PNL Suceava, deputatul Relu Fenechiu, a declarat că preferă să nu comenteze gestul lui Orest Onofrei, de a demisiona din funcţia de subprefect şi a candida la alegerile generale din partea PDL. Cu toate acestea, el a spus că, din punct de vedere al seriozităţii acestuia, „candidatura vine să întărească suspiciunile existente în ceea ce-l priveşte, legate de apropierea lui faţă de PDL”. Fenechiu a arătat că, deşi liberalii bănuiau că Orest Onofrei „s-a apropiat de PDL”, Guvernul liberal nu a luat nici o măsură faţă de acesta, în sensul de a-l elibera din funcţiile de conducere de la nivelul Prefecturii Suceava. „El a rămas într-un post de conducere la Prefectură, iar acest lucru demonstrează că liberalii nu amestecă politicul cu administraţia. Pe de altă parte, vreau să spun că anunţul lui Orest Onofrei contrazice orice speculaţie care a existat în această perioadă, legată de o eventuală candidatură a lui din partea PNL”, a spus Relu Fenechiu. În acelaşi timp, senatorul PNL de Suceava, Tiberiu Prodan, fost lider al liberalilor suceveni, a precizat că PNL a avut o ofertă pentru Orest Onofrei, pentru a candida, care a fost valabilă „până în ultimul minut”. „A optat pentru PDL, este o opţiune personală şi nu vreau să comentez mai mult”, a spus Prodan.

Gazul din Burdujeni Sat, adus integral pe cheltuiala Primăriei Suceava

Necesitate


Locuitorii cartierului Burdujeni Sat vor beneficia în cele din urmă de gaz metan, chiar dacă demararea lucrărilor a întârziat destul de mult.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că, după multe discuţii cu conducerea E.ON Gaz, aducţiunea de gaz la Burdujeni va fi în cele din urmă realizată din fondurile proprii ale Primăriei.

Deşi avem o asociere cu cei de la E.ON Gaz, prin care ei contribuiau cu 51% iar Primăria Suceava cu 49%, condiţia era ca, după finalizarea investiţiei, aceasta să fie transmisă gratuit operatorului de gaz, adică E.ON.

Din păcate, legal nu avem voie să procedăm astfel, pentru că primăriile administrează banul public iar E.ON Gaz este o companie privată, iar cei de la E.ON nu au fost de acord să ne înregistrăm cu partea noastră de investiţii, încât am luat hotărârea de a face investiţia pe banii noştri, ai municipalităţii. După ce vom finaliza lucrările vom face licitaţie şi pentru desemnarea unui operator privat din domeniul gazului, iar Primăria va încasa o redevenţă”, a explicat Ion Lungu.

Costurile totale ale lucrărilor ce vor fi finanţate din bugetul local vor fi supuse aprobării Consiliului Local în şedinţa din 29 august.

Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 420.000 lei, din care 150.000 de lei sunt deja prevăzuţi pentru anul în curs, din emiterea de obligaţiuni municipale.

Primarul Sucevei a spus că se va ocupa de realizarea acestui obiectiv în cel mai scurt timp, mai ales că sunt multe comune din jurul Sucevei care beneficiază de aceste utilităţi, în vreme ce locuitori ai municipiului reşedinţă de judeţ aşteaptă să beneficieze de aceste servicii de ani de zile.

Conducere nouă la Direcţia Judeţeană pentru Tineret

Schimbare



Şefi noi la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Tineret Suceava (DJT). De la începutul lunii august, conducerea instituţiei, aflată sub tutela Autorităţii Naţionale pentru Tineret a fost preluată de Simona Sofroni, director general, şi de Ovidiu Milici, director adjunct. Fostul director al DJT Suceava, Marius Boghian a demisionat din funcţie la începutul lunii iulie, iar timp de 30 de zile a asigurat interimatul la conducerea instituţiei. Simona Sofroni şi Ovidiu Milici au preluat prin concurs şefia DJT. Directorul general Simona Sofroni este profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, iar Ovidiu Milici a fost purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava. Cei doi au preluat conducerea unei instituţii cu probleme financiare, cu un buget anual mic şi cu nici o tabără de agrement care să funcţioneze în momentul de faţă. Potrivit directorului Sofroni şi adjunctului său Ovidiu Milici, eforturile vor fi canalizate pe refacerea infrastructurii la tabăra Bucşoaia şi pe încercarea de a închiria clădirile care aparţin taberei Balada. „Banii obţinuţi prin închirierea clădirilor din tabăra Balada ar putea fi utilizaţi pentru refacerea Taberei Bucşoaia”, a spus Simona Sofroni. DJT are trei tabere în Suceava, Bucşoaia, Balada şi Rusca şi nici una dintre ele nu este deschisă la ora actuală.

Lungu anunţă o campanie de racolare a medicilor

Sănătate



Primarul de Suceava, Ion Lungu a anunţat că va începe o campanie de racolare a medicilor specialişti la spitalul de Urgenţă Suceava. Lungu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că împreună cu spitalul va pregăti o ofertă pentru medici, după care va contacta universităţile de medicină şi va căuta rezidenţi în specializările deficitare, pe care va încerca să-i atragă la Suceava. Achiziţiile din acest an în materie de aparatură medicală, dotarea performantă şi locuinţele de serviciu pentru medicii specialişti vor face cu siguranţă parte din oferta Sucevei, la care se vor adăuga şi alte facilităţi. Primarul a precizat că într-o primă fază municipalitatea va pune la dispoziţia medicilor 6-8 apartamente ANL şi ca prioritate este atragerea de specialişti în medicina de urgenţă pentru a face funcţional serviciul SMURD.

Orest Onofrei şi-a anunţat trecerea în tabăra PDL

Oficial



Subprefectul de Suceava Orest Onofrei a demisionat, joi, din funcţia de subprefect şi şi-a anunţat candidatura la alegerile parlamentare din partea PDL.Într-o conferinţă de presă organizată la sediul PDL, la care a participat alături de ceilalţi doi foşti preşedinţi aleşi ai Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, Ion Lungu şi Gheorghe Flutur, Orest Onofrei a declarat că a fost „nevoit” să-şi încheie cariera de înalt funcţionar public, după ce timp de 4 luni a aşteptat o explicaţie din partea Guvernului pentru schimbarea sa din funcţia de prefect în cea de subprefect. Onofrei a mai precizat că nu este supărat pe Guvern, dar consideră că aceasta „a discreditat complet” ideea de prefect apolitic şi a dat de înţeles că retrogradarea sa a venit ca urmare a refuzului de a candida din partea PNL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, la alegerile locale din iunie. Argumentul său în acest sens a fost acela că din 42 de prefecţi „apolitici”, câţi erau în România în ianuarie 2006, mai sunt în funcţie doar 3, ceilalţi făcând politică activă sau candidând în alegeri. Flutur şi Lungu salută venirea lui Onofrei alături de eiEl şi-a exprimat insatisfacţia că Guvernul nu i-a aprobat încetarea raporturilor de muncă prin acordul părţilor şi a spus că nu l-ar mira foarte tare dacă Executivul de la Bucureşti ar merge mai departe şi ar face abstracţie de demisia pe care a transmis-o, joi, la cabinetul premierului Călin Popescu Tăriceanu şi la MIRA, şi l-ar demite. Dacă liberalii vor lua act de demisie, aceasta ar fi operaţională în termen de 30 de zile începând cu 21 august 2008. „Cred că meritam o despărţire amiabilă”, a mai spus Orest Onofrei.Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PDL, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat satisfacţia că Orest Onofrei a venit alături de el în PDL şi a anunţat că acesta va primi a doua funcţie de prim-vicepreşedinte al OJ PDL, alături de deputatul Dumitru Pardău şi că va candida la alegerile generale pentru un mandat de senator în Colegiul Suceava.

Peste 60 de firme îşi expun oferta la „Bucovina Construct Ambient”

Târg de construcţii



Parcarea Bucovina Shopping City Suceava găzduieşte cea de-a XI-a ediţie a salonului expoziţional „Bucovina Construct Ambient”. În spaţiul expoziţional, care potrivit organizatorilor este cu 60% mai mare decât cel de anul trecut, îşi prezintă oferta peste 60 de firme şi companii din domeniul construcţiilor, din 10 judeţene ale ţării. La deschiderea oficială a evenimentului, directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Suceava, Ovidiu Donţu, a subliniat că oferta prezentată de firmele participante acoperă întreaga gamă de produse şi servicii din domeniul construcţiilor. Salonul „Bucovina Construct Ambient” va putea fi vizitat până duminică 24 august a.c., firmele expozante fiind împărţite în două zone distincte, „Expo Construct” şi „Expo Lemn”.

Şase secretari de stat vor coordona reconstrucţia din zonele inundate


Şase secretari de stat vor coordona reconstrucţia din zonele inundate (Imagine: Mediafax Foto)
Şase secretari de stat vor coordona reconstrucţia din zonele inundate (Imagine: Mediafax Foto)


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a desemnat, prin mai multe decizii semnate miercuri, şase secretari de stat care să coordoneze activităţile de reconstrucţie a zonelor afectate de inundaţii din judeţele din nord-estul ţării.

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor Horia Irimia a fost desemnat să coordoneze activităţile de reconstrucţie a zonelor afectate de inundaţii în judeţul Maramureş, inclusiv a podului de pe râul Vaser şi a tronsonului de cale ferată, deteriorate de calamităţile naturale din iulie 2008.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Septimiu Buzaşu va coordona reconstrucţia în judeţul Suceava, pentru judeţul Iaşi a fost desemnat secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile Lucia Ana Varga, în timp ce secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor Darius Meşca a fost desemnat pentru judeţul Botoşani.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Gheorghe Albu a fost desemnat pentru coordonarea reconstrucţiei în judeţul Neamţ, iar secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative Marian Petrache se va ocupa de acitivtăţile din judeţul Bacău.

Deciziile vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Suma destinată manoperei reconstrucţiei caselor distruse de inundaţii, dublată


Suma destinată manoperei reconstrucţiei caselor distruse de inundaţii, dublată (Imagine: Mediafax Foto)
Suma destinată manoperei reconstrucţiei caselor distruse de inundaţii, dublată (Imagine: Mediafax Foto)

Prefectul de Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat, luni, că Guvernul a dublat suma alocată pentru manopera reconstrucţiei caselor distruse de inundaţii, de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, subliniind că materialele de construcţie prevăzute pentru fiecare locuinţă sunt suficiente.

Băişanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că în judeţul Suceava urmează să fie reconstruite 197 de case, din care 42 au fost distruse total de inundaţii, iar alte 155 urmează să fie demolate întrucât au fost grav avariate structural.

Totodată, alte 59 de case vor fi consolidate, iar 2.105 case vor fi reparate.

Potrivit prefectului de Suceava, Guvernul alocă câte 60.000 de lei pentru reconstrucţia caselor distruse, din care 20.000 de lei reprezintă costul manoperei, faţă de 10.000 de lei cât era prevăzut iniţial.

Pentru consolidarea caselor afectate, Guvernul alocă materiale de construcţie în valoare de 20.000 de lei şi 5.000 de lei pentru manoperă, iar pentru reparaţii la case se alocă suma de 2.500 de lei pentru fiecare casă, a mai spus Băişanu.

Prefectul a anunţat că de marţi încep să sosească materialele de construcţii transmise de Guvern care vor fi depozitate în locaţii speciale din Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.

El a prezentat proiectul unei case ce urmează să fie construită, care are două camere, bucătărie, baie, hol, având o suprafaţă construită de 60,05 mp, apreciind ca "suficiente" materialele alocate de Guvern pentru fiecare locuinţă.

"Mulţi dintre cei care şi-au pierdut casele la inundaţii nu aveau o astfel de locuinţă", a mai spus Băişanu.

Romanian Govt Doubled Pay For Workers Rebuilding Homes Destroyed In Floods


Romanian Govt Doubled Pay For Workers Rebuilding Homes Destroyed In Floods
Romanian Govt Doubled Pay For Workers Rebuilding Homes Destroyed In Floods


The Romanian government doubled the sum destined to pay workers rebuilding homes destroyed by recent floods in northern and eastern Romania, said Monday Alexandru Baisanu, prefect of the northeastern county of Suceava.

Baisanu said the sum was doubled to 20,000 lei (EUR1=RON3.5664) from the previously decided RON10,000. He added construction materials assigned for each home are sufficient.

The prefect told a news conference Monday that 197 homes are to be rebuilt in Suceava county, of which 42 were completely destroyed in the floods and 155 need to be taken down as they suffered too much damage.

Baisanu added an additional 59 homes will be consolidated and 2,105 homes will be repaired.

Baisanu also said the government assigned RON60,000 for the reconstruction of homes, of which 20,000 will be used to pay workers. For homes that need consolidation works, the government assigned construction materials worth RON20,000 and RON5,000 for workers, while for repairs, the government assigned RON2,500 per home.

Camera a validat 12 noi deputaţi


Camera a validat 12 noi deputaţi (Imagine: Mediafax Foto)
Camera a validat 12 noi deputaţi (Imagine: Mediafax Foto)


Plenul Camerei Deputaţilor a validat, miercuri, 12 noi deputaţi, care au ocupat astfel locurile rămase vacante în urma demisiilor aleşilor care au renunţat la demnitatea de deputat pentru a ocupa funcţii la nivelul administraţiei publice locale.

Astfel, au solicitat să se ia act de demisiile lor următorii deputaţi: Ionel Paler, Grigore Crăciunescu, Adrian Emanuil Semcu, de la PNL, Mugurel Liviu Sârbu, Ion Goncea, Ionesie Gheorghioni, Florin Popescu, Mircea Man, Marius Bălu, Vasile Pruteanu, Aurel Olărean, de la PDL, Kovacs Attila, Antal Arpad-Andraş şi Tamaş Şandor, de la UDMR.

Noii deputaţi, care au depus şi jurământul în şedinţa de miercuri, sunt următorii: Radu Eugeniu Coclici, PSD, (Alba), Mihaela Adriana Vasil, PDL, (Arad), Adrian Ciocănea Teodorescu, Braşov, (PNL), Nadudvari Gheorghe Augustin Eugen, Braşov, (UDMR), Valentin Rusu, Caraş Severin, (PDL), Hasman Tal Peter, Covasna (UDMR), Iulian Vladu, Dâmboviţa (PDL), Mihail Vlasov, Iaşi, (PNL), Ioan Radu Micle, Maramureş, (PNL), Elena Evring, Maramureş, (PDL), Nicolae Alexandri, Prahova, (PNL) şi Eugen Constantin Uricec, Suceava, (PDL).

Noii deputaţi au participat la şedinţa extraordinară a Camerei privind solicitările DNA de începere a urmării penale în cazurile Năstase şi Mitrea, având drept de vot.

Potrivit preşedintelui Comisiei de validare, Marian Sârbu, există 18 locuri vacante, dar numai 12 au fost ocupate până în prezent, întrucât doar în aceste cazuri au fost depuse actele pentru validare.

ANL începe construcţia a 861 imobile care vor fi închiriate tinerilor


ANL începe construcţia a 861 imobile care vor fi închiriate tinerilor (Imagine: Mediafax Foto)
ANL începe construcţia a 861 imobile care vor fi închiriate tinerilor (Imagine: Mediafax Foto)


Agenţia Naţională pentru Locuinţe va construi în judeţele Arad, Bacău, Covasna, Hunedoara, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Vrancea un total de 861 imobile destinate închirierii tinerilor în vârstă de până la 35 de ani, care nu au bani pentru a închiria sau cumpăra o casă în condiţiile pieţei.

Terenurile pe care vor fi construite locuinţele au fost puse la dispoziţia ANL de către consiliile locale.

Decizia de construire a locuinţelor a fost anunţată la sfârşitul şedinţei de miercuri a Guvernului de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat că programul ar trebui să preocupe mai mult autorităţile locale.

Romanian Govt Oks Construction Of 861 Housing Units For Young People


Romanian Govt Oks Construction Of 861 Housing Units For Young People
Romanian Govt Oks Construction Of 861 Housing Units For Young People


Romania’s National Housing Agency (ANL) will start building a total 861 housing units, which will be rented out to young people aged up to 35 who cannot afford to buy an apartment or rent a privately-owned housing unit at current market prices.

The housing units will be built in counties Arad, Bacau, Covasna, Hunedoara, Mures, Neamt, Suceava, Teleorman and Vrancea on the lands put at the disposal of the agency by the local county councils.

Prime Minister Calin Popescu Tariceanu made public the decision to start construction works at the end of the government meeting Wednesday, adding local authorities should focus on this program much more.