miercuri, 22 aprilie 2009

Economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% în 2009, estimează FMI

Economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% anul acesta, iar guvernul va trebui să reducă cheltuielile pentru temperarea crizei, a anunţat miercuri Fondul Monetar Internaţional (FMI), arată Reuters.

Astfel, economia Bulgariei s-ar comprima pentru prima dată din 1997, când un colaps economic şi financiar sever a distrus o treime din băncile statului din Balcani. FMI estimase anterior o creştere economică de 1% în 2009, după ce produsul intren brut (PIB) a urcat cu 6% în 2008.

Oficialii Fondului, care se află astăzi la sfârşitul unei vizite de o săptămână în Sofia, au averizat din nou că bugetul pe 2009 al Bulgariei nu este atât de restrâns pe cât ar trebui, în ciuda faptului că guvernul are în vedere un excedent bugetar de 3% din PIB, iar cheltuielile publice ar trebui reduse.

"Fără reduceri ale cheltuielilor, Bulgaria ar putea avea un deficit de 1% din PIB", a declarat şeful delegaţiei, Bas Bakker, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai spus că guvernul de la Sofia vrea să menţină prudenţa fiscală şi FMI crede că oficialii bulgari vor implementa alte măsuri de reducere a costurilor.
Publicitate

Guvernul a limitat cheltuielile la 90% din buget, ca urmare a condiţiilor impuse de criză.

FMI a confirmat faptul că Bulgaria nu a cerut ajutor financiar pentru a face faţă crizei economice. Totuşi, din ce în ce mai multţi economişti sunt de părere că Bulgaria este următorul stat, după Ungaria, Letonia, Serbia, România şi Polonia, care va cere ajutorul FMI pentru temperarea riscurilor cauzate de dezechilibrele externe.

După ani întregi în care creşterea economică a fost susţinută de împrumuturi şi investiţii străine puternice, statele din estul Europei sunt afectate în contextul în care zona euro, principala destinaţie a exporturilor, a intrat în recesiune, iar investitorii au părăsit pieţele emergente.

Bulgaria a avut o creştere economică anuală de aproximativ 6% în ultimii ani, dar acum se confruntă cu un deficit de cont curent mare şi datorii străine, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor.

Premierul Serghei Stanişev şi unii analişti sunt de părere că anii în care Bulgaria a avut un excedent bugetar şi rezerve fiscale şi valutare puternice protejează statul în contextul condiţiilor economice dure, comparativ cu restul fostelor ţări comuniste, cum ar fi România.

0 comentarii: