miercuri, 22 aprilie 2009

Salariile bugetarilor care castiga mai mult decat seful statului ar putea fi inghetate pana in 2015

Salariile bugetarilor care castiga mai mult decat seful statului ar putea fi inghetate pana in anul 2015 - este una dintre prevederile proiectului legii salarizarii unice, ale carei principii urmeaza sa fie adoptate miercuri de Executiv, sustin surse guvernamentale, citate de NewsIn.

Liderii Coalitiei s-au intalnit miercuri dimineata si au cazut de acord asupra principiilor ce vor sta la baza legii, iar Guvernul urmeaza sa adopte aceste principii in cursul aceleiasi zile. Liderii PD-L si cei ai PSD au stabilit si ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, fata de 1 la 72, cat este in prezent.

Reprezentantii Coalitiei spun ca termenul-limita pentru intrarea in vigoare a prevederii privind raportul de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem a fost prelungit din 2013 pana in 2015. Ei spun ca, pentru ca aceasta prevedere sa poate fi 100% aplicabila in 2015, este nevoie ca, pana atunci, salariile foarte mari din sistem sa fie inghetate.

"Constructia noului act normativ va urmari ca, la trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem de salarizare, nici o persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza potrivit actualelor reglementari", a precizat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

Valentin Mocanu a adaugat ca termenul pana la care trebuie finalizata legea este sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, pentru ca ea sa poata intra in dezbaterea Legislativului in luna septembrie si sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2010.

"Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va creste, astfel incat acesta sa se apropie de practicile europene, respectiv 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate, Legea urmand sa intre in vigoare in anul 2010", se arata in documentul obtinut de agentia NewsIn, ce contine principiile care vor sta la baza legii unitare de salarizare a bugetarilor.

"Miercuri vor fi adoptate principiile care vor sta la baza legii unice de salarizare si cele noua criterii de definitivare a functiilor in sistemul bugetar, respectiv nivelul studiilor si competente; importanta sociala a muncii; complexitatea si diversitatea activitatilor; responsabilitatea si impactul deciziilor; expunere la factori de risc; incompatibilitati si conflicte de interese; dificultatea activitatilor specifice; sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi si conditiile de acceptare pe post", a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

0 comentarii: