marți, 21 aprilie 2009

"Vând rinichi la preţ avantajos, vreau să scap de criză"

Criza financiară duce la gesturi disperate. Astfel, în Spania, ţară care se confruntă cu cea mai ridicată rată a şomajului din UE, zeci de spanioli şi imigranţi din America Latină au ajuns să îşi vândă organele pe internet, pentru a supravieţui.

Organizaţia Facua, o asociaţie pentru protecţia consumatorilor, a avertizat autorităţile spaniole că a detectat nu mai puţin de "31 de anunţuri de vânzări de organe pe internet", anunţă AFP.

"De la oferte de rinichi, plămâni sau măduvă, anunţurile sunt postate de persoane care spun că se confruntă cu dificultăţi economice şi cer sume cuprinse între 15.000 şi 1 milion de euro", precizează Facua.

Motivele care duc la aceste măsuri extreme sunt multiple: persoanele în cauză fie şi-au pierdut locurile de muncă sau afacerile, fie sunt îngropate în datorii sau ameninţate să-şi piardă locuinţele.

Asociaţia atrage totodată atenţia că cei care postează anunţurile pot deveni "victimele reţelelor internaţionale de trafic de organe care efectuează astfel de operaţii în străinătate" şi îşi pun viaţa în pericol.

Tot mai mulţi şomeri în Spania

Economia spaniolă a intrat în recesiune la sfârşitul anului trecut. Rata şomajului a crescut constant, ajungând la 15,5% din populaţia activă în prezent.

În acest context, sutele de mii de imigranţi care au sosit în ultimii ani în Spania pentru a-şi găsi un loc de muncă, sunt cei mai grav afectaţi de criză.

0 comentarii: