miercuri, 3 octombrie 2007

CJ Suceava îngrijorat de soarta proiectelor transfrontaliere





Conducerea Consiliului Judeţean Suceava este îngrijorată de situaţia electorală incertă din Ucraina. Aceasta ar putea duce, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei,

Cătălin Nechifor, la neajunsuri în derularea proiectelor comune, precum şi în accesarea finanţărilor europene.

„Ne exprimăm neliniştea în legătură cu fondurile pe care judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi din Ucraina le partajează prin Programul PHARE CBC de cooperare transfrontalieră”, a declarat Nechifor. La această dată, Consiliul Judeţean finanţează, împreună cu partenerii din Cernăuţi, un umăr de 6 proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea cooperării transfrontaliere dintre cele două părţi.

Nechifor consideră că investiţiile „sunt puse într-o oarecare stare de aşteptare, întrucât autorităţile publice din Cernăuţi nu au încă un statut clar definit”. „Alegerile de duminică din Ucraina nu au un rezultat foarte clar, de formare a unui guvern stabil şi, de aceea, ne punem anumite semne de întrebare vizavi de modul în care vom merge înainte cu proiectele comune”, a mai spus Nechifor.

El a explicat că ar fi păcat să nu fie găsite soluţii, întrucât la mijloc sunt foarte mulţi bani. Până acum, este vorba despre câteva milioane de euro, care trebuie cheltuiţi în vederea îmbunătăţirii relaţiilor dintre România şi Ucraina, implicit dintre judeţul Suceava şi Regiunea Cernăuţi.

„Avem speranţa ca, într-adevăr, în scurt timp, colegii din Ucraina să identifice cea mai bună soluţie pentru ca situaţia politică din ţara vecină să devină una stabilă”, a afirmat Nechifor. În diferite faze, se află proiecte pentru trei drumuri transfrontaliere, proiecte culturale, unul pentru forumul economic de la finele anului, de la Suceava şi altul de schimb de experienţă între administraţiile publice din cele două regiuni.

0 comentarii: