miercuri, 3 octombrie 2007

Reabilitarea termoficării sucevene se face cu forţă de muncă la negru





Inspectorii de muncă suceveni au descins la societăţile care efectuează lucrări la modernizarea punctelor termice şi reabilitarea reţelelor de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ şi au identificat ilegalităţi comparabile cu cantităţile de pământ dizlocate.

În urma controalelor, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au constat mai multe deficienţe şi au recurs la măsuri în consecinţă.

Potrivit inspectorului şef al ITM, Mihai Airinei, un număr de 5 operatori au luat câte o amendă de 1500 de lei, fiecare dintre aceştia având un muncitor fără forme legale de angajare. Este vorba despre Bart Com Construcţii Moara, Petrobel Com Salcea, RMS Industrial Bucureşti, Casemela Bucureşti şi Florconstruct Suceava.

Pe aceeaşi linie, a relaţiilor dintre patron şi angajat, s-au dat avertismente pentru nerespectarea regimului privind orele de muncă suplimentare; nedepunerea în termen a actelor privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor de muncă; nedepunerea la timp a statelor de plată şi necompletarea registrului de evidenţă a salariaţilor în format electronic.

În cazul a 11 societăţi prestatoare au fost depistate nereguli pe linie de sănătate şi securitate în muncă. Operatorii în cauză au scăpat doar cu avertismente, urmând a lua măsuri de remediere a neconformităţilor privind lipsa instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă, neefectuarea instruirii lucrătorilor; absenţa controlului medical al salariaţilor; nesemnalizarea riscurilor de accidentare; neasigurarea echipamentului individual de protecţie; neafişarea planului de măsuri de sănătate şi securitate în muncă etc.

0 comentarii: