miercuri, 3 octombrie 2007

Laborator zonal de restaurare în valoare de peste un milion de euro





Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava a obţinut, în baza unui proiect, suma de 3.870.910 lei pentru construirea şi dotarea unui nou laborator, în condiţiile în care

actuala secţie de restaurare funcţionează, de mai bine de două decenii, într-un imobil vechi, impropriu activităţilor specifice.

Fondurile au fost asigurate de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Inspectoratul de Stat în Construcţii şi vor fi folosite pentru realizarea unei noi construcţii care, pe lângă atelierele deja existente în cadrul laboratorului sucevean, va avea şi o serie de ateliere noi (pentru restaurare carte, documente şi pergament, legătorie şi restaurare piele, dar şi laboratoare de investigaţii biologice pentru vastul patrimoniu de lemn şi textile).

Actualul Laborator zonal de restaurare dispune de o suprafaţă utilă de 354 mp, cu tot cu anexe, iar proiectul noului imobil vizează o suprafaţă totală de 1561 mp. „Practic, faţă de suprafaţa utilă de care dispunem astăzi, vom avea o suprafaţă de patru ori mai mare”, a declarat directorul Complexului Muzeal "Bucovina", Constantin-Emil Ursu. El a precizat că din vechiul imobil va fi păstrată faţada, întrucât clădirea, care este din secolul al XIX-lea, face parte din rezervaţia arhitecturală a Sucevei.

Patrimoniul şi personalul actualului Laborator zonal de restaurare de pe strada Dragoş Vodă se va muta din această lună în Laboratorul de conservare etnografică, situat la marginea Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

0 comentarii: