vineri, 2 noiembrie 2007

Primele femei pompier



Femei la stins incendii şi la salvat persoane aflate în situaţii limită. Pentru prima dată, în acest an, posturile de pompier scoase la concurs de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava nu au mai fost destinate exclusiv bărbaţilor, femeile având şansa să se lupte şi ele pentru un post de subofiţer servant (cel care intervine la incendii, la inundaţii, alunecări de teren, intervenţii pe linie de protecţie civilă sau alte misiuni din categoria situaţilor de urgenţă).

Cum nu au avut şansa să concureze pentru posturi scoase la concurs special pentru ele, femeile au fost nevoite să se lupte de la egal la egal cu bărbaţii, trecând prin aceleaşi probe fizice. Dacă la primul concurs din acest an nici una dintre candidate nu s-a dovedit suficient de bună pentru a ocupa un post de subofiţer servant, la al doilea concurs datele problemei s-au schimbat, trei fete reuşind să obţină note mai bune decât zeci de băieţi şi fiind admise în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Locul 2 din 65 de candidaţi, majoritatea bărbaţi

Maria Pomohaci, în vârstă de 25 de ani, Anca Răstoacă, de 22 de ani şi Mihaela Vizitiu, de 24 de ani, sunt cele trei sucevence, toate domnişoare, care vor lucra ca subofiţeri servanţi. Îşi vor exercita misiunile la subunităţile din Rădăuţi, Gura Humorului şi Siret, locaţiile cele mai apropiate de domiciliul lor. Toate au avut parte de o concurenţă acerbă, minimum 4-5 candidaţi pe loc, însă au ieşit printre primele, devansând zeci concurenţi de sex masculin.

Maria Pomohaci, de exemplu, s-a clasat pe locul 2, din 65 de candidaţi care s-au luptat pentru posturile de subofiţer servant la Detaşamentul Rădăuţi al Inspectoratului.

Interesant este că toate candidatele s-au înscris şi la concursul din august, primul din acest an, însă nu au reuşit, picând la proba fizică sau cea scrisă. Nu au renunţat, s-au pregătit cu mai multă sârguinţă, şi au reuşit să obţină rezultate deosebite.

„Au fugit fetele astea la probele fizice, nu vă puteţi da seama. Fără îndoială au avut o ambiţie ieşită din comun, altfel nu puteau să ajungă aici”, ne-a povestit colonelul Mircea Gospodaru, adjunctul şefului ISU Suceava. Toate cele trei fete au studii superioare, una fiind chiar licenţiată în drept.

Îndemnate la cumpătare

Ieri a fost prima zi de lucru a celor trei fete. Au fost chemate la Inspectorat pentru a li prezenta normele de protecţie a muncii şi un instructaj general. În următoarele zile vor începe un stagiu de pregătire de 8 săptămâni, după care vor începe munca efectivă în cadrul unităţii în care au fost încadrate. La unitate, timp de patru luni, vor fi sub tutela unor colegi cu experienţă, după care, dacă vor avea o prestaţie cel puţin satisfăcătoare, îşi vor continua activitatea fără nici o supraveghere.

Ieri, la prima întâlnire cu superiorii în grad, a fost o zi de acomodare. Totuşi, întrebările capcană nu au lipsit. Căpitanul Emil Ţehaniuc, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, le-a întrebat pe fete dacă au leşinat vreodată când au văzut o persoană rănită sângerând sau când au fost într-o situaţie extremă. Toate au spus că nu au avut niciodată astfel de probleme. Mai mult, una dintre fete a subliniat că nu are frică de nimic, răspuns care nu i-a plăcut căpitanului.

„Cine nu are frică de nimic este un om periculos, imprevizibil, care poate acţiona impulsiv în momente nepotrivite. Un bun subofiţer servant trebuie să aibă o doză de frică, aşa putând să-şi controleze mai bine acţiunile pe care le întreprinde”, le-a explicat Ţehaniuc.

Au ales meseria de pompier pentru bani

Fetele recunosc că salariul bun, în jur de 1500 de lei, şi stabilitatea locului de muncă, sunt principalii factori care le-au făcut să se hotărască să aleagă această meserie. Bineînţeles că există şi alte motive.

„Până acum am lucrat în străinătate şi sunt sigură că o să mă descurc în noua meserie. A fi pompier e o menire pe care eu cred că o am”, ne-a spus Maria Pomohaci.

Mihaela Vizitiu, licenţiată în drept, spune că a deprins dragoste de tot ceea ce ţine de uniformă, după ce fratele său i-a povestit cum a fost în armată. „La primul concurs am picat la sport. Nu am cedat, m-am pregătit şi mai temeinic, şi la a doua încercare am reuşit să intru, deşi am fost 6 candidaţi pe 25 de locuri”, îşi aduce aminte Mihaela Vizitiu.

Deşi această variantă este puţin luată în calcul, dacă nu se vor dovedi capabile să stingă incendii sau să facă faţă altor situaţii de urgenţă, fetele vor fi „retrogradate” pe un alt post, tot în cadrul ISU Suceava.

„Cu siguranţă, au mult, foarte mult de muncă, un asemenea post fiind solicitant. În timp însă pot acumula forţa fizică şi psihică necesară acestei meserii”, a concluzionat colonelul Gospodaru. Alte 5 tinere, doamne sau domnişoare, prezente şi ele ieri la prima zi de lucru, vor lucra ca subofiţeri operativi pe ambulanţe sau subofiţeri pază la unităţile de pompieri din judeţ.

0 comentarii: