vineri, 15 februarie 2008

Cu trei centre comerciale noi, Suceava este asaltata de retaileri


Carrefour, Auchan, Bricostore, Baumax sau Media Galaxy sunt doar o parte dintre retailerii care isi vor deschide in acest an primele magazine din Suceava.
Suceava este in acest an un centru de interes att in ceea ce priveste dezvoltarea de centre comerciale, ct si pe harta retailerilor, nume importante din piata locala urmnd a deschide in 2008 primele magazine in orasul din nordul Moldovei.

Astfel, ancorele din doua dintre cele trei centre comerciale care au programata pentru acest an inaugurarea - Auchan, Bricostore, Carrefour, Baumax si Media Galaxy - sunt doar o parte dintre numele ce vor patrunde in 2008 pe piata suceveana, tinnd cont ca dezvoltatorii nu au anuntat inca numele retailerilor care vor ocupa spatiile de dimensiuni mai mici din galeriile comerciale.

Suceava se afla anul acesta intr-o situatie asemanatoare cu cea in care a fost Clujul in 2007, an in care au fost deschise primele doua malluri din oras - Polus Center si Iulius Mall - care au adus o infuzie de peste 400 de magazine.

O alta constanta ramne numele firmei iesene Iulius Group, care va inaugura in acest an cel de-al patrulea centru comercial al retelei, dupa cele inaugurate la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca.

Principalele ancore anuntate pentru mallul de la Suceava, care implica o investitie de 100 de milioane de euro, sunt lantul francez de hipermarketuri Auchan si retailerul de bricolaj Bricostore, care vor ocupa peste 10.000 mp fiecare.

Suprafata inchiriabila a Iulius Mall Suceava este de 45.000 de metri patrati, proiectul urmnd a fi inaugurat in toamna acestui an.

Un alt proiect important din Suceava este cel dezvoltat de Priceton Investments - Shopping City Suceava - care are anuntata deschiderea pentru luna aprilie a acestui an.

Noutatile in materie de magazine pe care le va aduce acest proiect sunt francezii de la Carrefour, retailerul de bricolaj Baumax sau lantul de electronice si alectrocasnice Media Galaxy. In plus, parcul de retail va cuprinde si un magazin Mobexpert, care nu este insa primul din Suceava.

Cele doua vor fi, de altfel, cele mai mari proiecte din Suceava, cu o suprafata inchiriabila totala de aproape 100.000 de metri patrati, si un total de circa 270 de magazine.

In plus, tot anul acesta si tot in Suceava este anuntata anul acesta deschiderea unuia dintre primele centre comerciale sub brandul Galleria din Romnia, israelienii de la Globe Trade Center (GTC) pregatind un mall de dimensiuni mai mici - 10.700 mp inchiriabili.

Impactul celor trei centre comerciale asupra orasului va fi unul major, att in ceea ce priveste obiceiurile de consum ale sucevenilor, ct si legat de forta de munca din oras.

Astfel, tinnd cont de datele medii inregistrate de centrele comerciale existente in piata, circa 30.000 de suceveni ar urma sa intre in fiecare zi in aceste malluri, in timp ce aproape 3.000 vor lucra in cadrul lor.

Anul extinderii

Carrefour: reteaua de hipermarketuri a raportat vnzari de 866 mil. euro in 2007, cu 11 unitati operationale; in acest an, retailerul francez va mai deschide cel putin 6 hipermarketuri

  • Auchan: reteaua de hipermarketuri isi va dubla numarul de unitati in acest an, ajungnd la 8 magazine prin investitii totale de 80-100 mil. euro; Auchan a intrat oficial pe piata locala la finele lui 2006, inaugurnd un magazin in Bucuresti

  • BauMax: retailerul austriac de bricolaj a intrat pe piata in 2006 si va ajunge la o retea de 11 magazine in acest an, fata de 6 in 2007; isi alege locatiile mai ales in centre comerciale, cele mai multe fiind European Retail Park

  • Bricostore: a doua retea de bricolaj, ca marime, de pe piata, a realizat vnzari de 180 mil. euro anul trecut, avnd 8 magazine; 2008 se anunta cel mai dinamic an pentru retailerul francez, deoarece va inaugura 5 magazine

  • Media Galaxy: reteaua de 17 magazine este detinuta de Altex, cel mai mare retailer de electronice, electrocasnice si IT&C de pe piata. Altex a avut vnzari de peste 300 mil. euro in 2007
  • 0 comentarii: