vineri, 15 februarie 2008

Porunca de la UE: Taiati padurile!

LA SFARSITUL săptămânii trecute, la Sinaia, a avut loc o întâlnire la care reprezentanţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD, organizatie bancara afiliata Uniunii Europene), au explicat celor din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Romsilva, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Asociaţiilor proprietarilor de păduri, ONG-uri, că în vederea creditării societăţilor străine din domeniul valorificării lemnului care deja şi-au deschis afaceri pe teritoriul României, gen Schweighoffer şi Egger, care şi-au construit fabrici la Dorneşti, lângă Rădăuţi, precum şi a altor două sau trei care vor urma să apară, va trebui asigurată garanţia că masa lemnoasă necesară proceselor de producţie din aceste structuri industriale va trebui într-un fel sau altul, asigurată.

Fiind vorba de milioane de metri cubi anual, va trebui constituit un cadru pentru ca aceste societăţi să poată achiziţiona lemn de provenienţă legală. În acest sens, un institut din Austria a lucrat intens la un proiect care a avut ca temă de fundamentare mărirea posibilităţilor de exploatare a masei lemnoase în România cu circa 8 - 10 milioane de metru cubi în plus faţă de cantitatea de aproximativ 20 de milioane de metri cubi ce se exploatează în fiecare an, pe teritoriul României. Studiul institutului austriac vizează reducerea vârstelor de tăiere, accesibilizarea fondului forestier în sensul construirii de drumuri pentru a scoate lemnul din zonele greu accesibile, mărirea intensităţii de intervenţie la rărituri în mediul forestier.

La consfătuirea de la Sinaia s-au discutat problemele ridicate şi concluziile studiului comandat de BERD iar rezultatele au fost, se pare, cele aşteptate de Banca europeană, deşi au existat împotriviri din partea unor silvicultori, mai ales. Urmează ca în perioada următoare să se stabilească de către forurile de specialitate din România - cele care ţin de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice să efectueze o reinventariere a fondului forestier în baza căreia să se reanalizeze posibilitaţile pe care le oferă pădurile României plecând de la date concrete.

Faptul că normele tehnice după care se face în acest moment administrarea pădurilor din ţara noastră trebuie revizuite, este o opinie unanim acceptată de către silvicultori, în sensul implementării principiilor economiei de piaţă, ca lemnul să fie exploatat atunci când are valoare economică iar nu atunci când se află în regres fiziologic. Dacă se va ajunge la aceste modificări propuse de BERD, de ele ar putea beneficnia numai o anumită categorie de firme, cu spate bun în comunitatea europeană iar nu şi cele autohtone.

Ce as mai putea adauga? Desigur, nu-i asa, UE este un “lider mondial recunoscut” in politici de mediu. “Grija fata de mediul inconjurator si dezvoltarea durabila” sunt prioritare pentru Uniunea Europeana. Mai sunt oameni atat de naivi, ca sa nu zic prosti, care sa creada asta?!

0 comentarii: