vineri, 15 februarie 2008

Pomana electorala acordata de Guvern pe banii bugetelor locale!


Un editorial semnat de primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu, pentru Portalul www.administratie.ro.


In Romania democratia a depasit granitele! Dupa ce terminam banii nostri, negociem pe banii altora! Acesta este “dictonul” conform caruia reprezentantii sindicali si ai patronatului din cadrul Inspectoratului Scolar Suceava au facut demersuri si au negociat in cadrul comisiei paritare, acordarea unor drepturi suplimentare personalului din sistemul de invatamant, respectiv acordarea a sapte tichete, in valoare de 50 de lei fiecare, cu ocazia a sase evenimente.
Este vorba despre Sarbatorile de Paste, Craciun, Ziua de nastere, 1 septembrie, Ziua Educatiei si ziua plecarii in concediu de odihna. In ceea ce priveste tichetele de cresa, acestea sunt acordate cu scopul sprijinirii angajatilor la plata taxelor de creta.
Reprezentantii ISJ au dorit sa arate salariatilor lor ca din punctul lor de vedere exista toata disponibilitatea! Doar, ca aceste negocieri au fost facute pe banii bugetelor locale, fara ca reprezentantii acestora, respectiv Consiliile Locale sa fie consultate!? Domnilor reprezentanti ai invatamantului romanesc, noi reprezentantii administratiei publice locale, va invitam sa negociati si sa acordati salariatilor dumneavoastra tot ceea ce doriti, insa nu pe banii altora! Oare sunteti parte din Consiliile Locale si nu suntem noi in cunostinta de acest lucru?
La nivelul municipiului Vatra Dornei, negocierile ISJ Suceava ar putea costa bugetul local 6 miliarde lei vechi. Asta inseamna 10% din impozitele si taxele locale adunate la bugetul dornean. Inspectoratul Judetean Scolar ar fi trebuit sa ne anunte de intentia lor, anul trecut cand s-au stabilit taxele si impozitele locale pentru anul 2008, moment in care am fi instituit o taxa speciala pentru acordarea de drepturi suplimentare personalului din invatamant. In acest moment, la care dintre investitiile prioritare ale orasului ar trebui sa renuntam pentru a introduce in buget acordarea acestor facilitati?
Sunt foarte multe localitati care nu vor avea efectiv posibilitatea acordarii acestor drepturi. Si in acest caz, desigur, unii profesori vor primi aceste drepturi, iar altii nu. Oare acest demers nu este facut tocmai pentru ca suntem in an electoral?
Am ajuns in punctul in care legea nu este respectata de cei care supravegheaza respectarea ei. Guvernantii nostri nu mai au scrupule cand este vorba despre pomeni electorale, de data aceasta pe banii altora. Conform art. 14 (3) din Legea nr. 500/2002 – privind finantale publice – “Nici o cheltuiala din fonduri publice nu poate fi angajata, ordonantata si platita daca nu este aprobata potrivit legii si nu are prevederi bugetare”.
Consider ca aceasta este o metoda de fortare a mainii Consiliilor Locale in an electoral. In localitatile in care nu vor exista posibilitati de acordare a acestor drepturi, primarii vor fi aratati cu degetul de catre cadrele din invatamant, chiar criticati in campania electorala din viitorul apropiat! Domnilor profesori, trebuie sa realizati ca aceasta stratagema este pusa la cale de Guvern si bugetele locale nu pot fi majorate mai mult decat legea permite incasarea de taxe si impozite. Cu atat mai mult cu cat o serie de venituri ale bugetului local au fost repartizate de la bugetul centralizat!

Primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu

0 comentarii: