vineri, 22 februarie 2008

Dezvoltarea oraselor, subiect de discutii intre oamenii de afaceri si autoritati


La lucrarile Forumului National al Oraselor, ce a avut loc pe 21 februarie la sala Ronda a Hotelului Intercontinental din Bucuresti, au fost prezenti ai multi oameni de afaceri si reprezentanti ai autoritatilor statului care au vorbit despre rolul factorului investitional in dezvoltarea urbana.

Discutiile s-au axat pe problemele de la nivel local ale autoritatilor, dar si ale sectorului privat, multe dintre ele acuzand lipsa de profesionalism a unor angajati din administratie, lipsa fondurilor, deficientele legislative. Directorul general al directiei de dezvoltare teritoriala a Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Gheorghe Patrascu, a aratat cu aceasta ocazie ca, in ultimii 20 de ani, in Romania s-a manifestat o mare neglijenta in ceea ce inseamna planificarea urbana, fapt ce va conduce, in opinia sa, la o marire a distantelor fata de punctele de servicii, cumparaturi, unitati de invatamant.
Omul de afaceri Maria Grappini a dorit sa sublinieze insa ca o parte a responsabilitatilor pentru situatia existenta o poarta in mare masura si reprezentantii institutiilor statului. Ea a cerut ca atunci cand se fac planuri de dezvoltare a oraselor la discutii sa fie invitata si societatea civila. "Cei care au raspundere in ministere au si ei o parte de vina. Mereu se spune ca, de vina, sunt guvernantii si primarii, dar se uita ca sunt si oameni la nivele mai mici care trebuie sa creeze. Cred ca unor urbanisti le convin actualele confuzii legislative", a spus, in aceeasi ordine de idei, primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita.
Reprezentantul Autoritatii de management pentru Programul Operational Regional din cadrul MDLPL a anuntat ca fondurile statului alocate pentru dezvoltarea durabila a oraselor se acorda pentru dezvoltarea unor centre urbane mari, cum ar fi Zona Metropolitana, iar in luna martie, 100 de proiecte ar putea avea primele contracte de finantare. "Domeniile proiectelor aprobate sunt cele de transport local si regional. Regiunea Nord-Est a tarii este pe primul loc in ce priveste proiecte elaborate - 32-, desi este cea mai slaba din Europa. Proiectele depuse au o valoare totala de 800 milioane euro", a spus el.
Lucrarile Forumului National al Oraselor au mai evidentiat, printre altele, necesitatea regenerarii urbane, constientizarea comunitatilor locale asupra importantei realizarii conditiilor favorabile atragerii de investitori, derularea parteneriatelor public-private, valorificarea potentialului autohton, si stabilirea unor strategii de marketing pentru definirea conceptului de oras european.

0 comentarii: