vineri, 22 februarie 2008

Înşelăciuni la transferurile de bani prin Western Union

inselaciuni-la-transferurile-de-bani-prin-western-union.jpg•mai mulţi suceveni “şi-au luat ţeapă” aşteptând în zadar să primească bani de la rudele care munceau în străinătate • cazurile sunt cercetate şi de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, întrucât şi în alte zone din ţară au fost semnalate astfel de fraude • poliţiştii au un cerc de bănuiţi în care se pare că sunt implicaţi cetăţeni români din străinătate şi funcţionari bancari
Poliţiştii suceveni anchetează de mai multă vreme cazuri de fraude la transferurile de bani prin Western Union. Este vorba de suceveni care au aşteptat în zadar să primească banii de la rude care lucrează în străinătate, întrucât sumele de bani respective fuseseră ridicate de alte persoane, din alte localităţi din ţară. Din câte se pare, este vorba de o reţea de persoane care au comis astfel de fraude la nivelul întregii ţări şi nu este exclus ca să aibă complici în străinătate, fie printre cetăţenii români, care sunt apropiaţi ai păgubiţilor, fie în rândul funcţionarilor bancari care aveau acces la unele date ale persoanelor care au trimis banii în Suceava.
Conform şefului Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisar şef Ioan Mihalache, în judeţul Suceava au fost patru astfel de cazuri, două din ele în municipiul Suceava, unul în Fălticeni şi altul la Rădăuţi. Ioan Mihalache nu a intrat în detalii, întrucât cercetările nu sunt finalizate. Totuşi, el a precizat că Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române face cercetări în aceste cazuri, întrucât se pare că şi la alte secţii de poliţie din alte localităţi din ţară au fost făcute reclamaţii privind asemenea înşelăciuni. Sumele de bani trimise la Suceava şi care nu au mai ajuns la destinaţia dorită nu sunt chiar mari, însă arată anumite slăbiciuni ale sistemului respectiv care se manifestă nu doar la nivelul Sucevei, ci şi în alte zone ale ţării.
Deocamdată, pista pe care anchetatorii merg este aceea că “este o înşelătorie făcută prin exploatarea bazelor de date din interiorul unităţilor bancare unde s-a operat transferul de bani”. În aceste condiţii, sunt vizate persoanele care aveau acces la parole sau la bazele de date din Western Union sau de la unităţile prin care Western Union opera transferurile de bani. Motivele pentru care se optează pentru o astfel de ipoteză de lucru ar fi modul în care se face acest transfer de bani. Astfel, expeditorul primeşte un cod de la funcţionarul care se ocupă de transferul de bani, după care îl sună pe destinatar şi îi transmite codul respectiv. Totodată, expeditorul mai trebuie să completeze o fişă de securitate a transferului, unde sunt trecute şi date de identitate a persoanei. Destinatarul se poate prezenta în câteva ore la orice sediu bancar sau al altei unităţi prin care se fac transferuri de bani din străinătate şi, prezentând cartea de identitate şi completând codul pe care i l-a dat expeditorul, poate ridica suma trimisă din străinătate. Ei bine, se pare că motivul pentru care sucevenii nu au putut să îşi ridice banii trimişi de apropiaţii lor prin Western Union ar fi tocmai acela că altcineva a avut acces la cod şi a dirijat suma spre alte conturi. “Majoritatea cazurilor cercetate sunt, în prezent, cu AN (autor necunoscut - n.red.). Poliţia are un cerc de suspecţi. Există indicii că ar fi vorba de o reţea de criminalitate organizată din care fac parte cetăţeni români din străinătate, precum şi unii funcţionari bancari. Nu este exclus ca din reţea să facă parte şi persoane specializate în domeniul IT”, ne-a declarat Ştefan Istrătoaie, subinspector în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Suceava. El susţine că are cunoştinţă de două cazuri din Suceava asupra cărora se fac cercetări. Unul este al unei persoane din cartierul Burdujeni, reclamaţia fiind făcută la Secţia de Poliţie din acest cartier. Potrivit comisarului şef Petru Aramă, poliţiştii de la secţia Burdujeni au făcut cercetări preliminare la unitatea prin care s-a operat transferul, iar apoi cazul a fost preluat de Seviciul de Investigaţii Criminale. Într-un caz de înşelăciune semnalat la Rădăuţi, banii au fost trimişi prin Western Union din Italia şi nu au mai ajuns la destinatar. În schimb, suma de bani în cazul de la Burdujeni a fost trimisă din Grecia şi trebuia să ajungă la două familii destul de nevoiaşe din cartierul sucevean. Se pare că banii au fost ridicaţi de o persoană, care conform actelor strânse până în prezent la dosar, ar fi din Râmnicu Vâlcea, însă anchetatorii nu sunt 100% siguri de acest fapt, existând şi alte ipoteze ce ar putea fi luate în calcul.

0 comentarii: